HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2014.07.06. 11:37 Zsoolt

Walking Dead Budapesten

Akármilyen a közélet szempontjából kicsit is releváns rendezvény vagy nemzeti ünnep van Magyarországon, külföldről nézve az ország egyre inkább a Walking Dead tévésorozat jeleneteire hasonlít.

How-to-be-on-the-walking-dead.jpg

Néztem tegnap a Budapest Prideról készült videókat a médiában és már szinte kiszámíthatóan, ahogy évek óta, most is a kordonokat artikulálatlanul rázó kopasz alakokat láttam. Nem tudom szépíteni a dolgot, nekem a fenti kép jutott eszembe.

Aztán elgondolkodtam a hirtelen bevillant párhuzamon, és rájöttem, hogy a Walking Dead sajnálatos módon érzékletes és igen képszerű metaforája a mai Magyarországi viszonyoknak. Maroknyi túlélő próbál életben maradni, valami élhető világot teremteni egy titokzatos járvány miatt zombivá vált, egyre duzzadó tömeg fenyegetése közepette.

Elszabadult egy démon a palackból 2006-ban (van, aki szerint már 1992-ben Göncz Árpád kifütyülésekor), és ez a démon alattomos módon fertőzi meg az egész országot. Azóta másról sem szól az élet Magyarországon mint az ő kerülgetésükről, a harapásuk elkerüléséről, és a szomorú látványról, miként terjed a fertőzés.

Mint minden jó sorozatban, itt is fel vannak építve a karakterek. Van itt is "Kormányzó", aki ha érdeke úgy kívánja bevethető fegyverként használja az agyatlan fertőzötteket, körbevéve magát mameluk tudósokkal, értelmiségiekkel, akik készek ideológiát, nyelvet, új történelmet ha kell új identitást gyártani a zombisodás köré. Ők maguk nem azok. Hús, vér gondolkodó emberek, van agyuk, és e tekintetben jóval veszélyesebbek, kártékonyabban az általuk irányított zombiknál. Szerintük ez a túlélés záloga. Erőt kell mutatni, az erősebb marad életben és a folyamatos küzdelemben nem lehet válogatni az eszközökben. Pontosan mint a filmben, minden megmaradt jószágot és egyéb javakat magukkal ragadnak, és akiktől meg akarnak szabadulni azokat a mindenhol burjánzó zombi falkák elé vetik.

Az alapvetően agyatlan horrorként esti pop-corn melletti ijedezésre és izgulásra épülő filmsorozatnak van egy elgondolkodtató szála is. A filmben az apokaliptikus összeomlás után, ahogy az emberek tömegei válnak élőholtakká a túlélők először minden egyes életben maradottnak örülnek, befogadják őket, azt gondolván, hogy együtt erősebbek lesznek, nagyobb az esélyük a túlélésre. De elég hamar kiderül, hogy sok emberben nem lehet bízni, mert minden norma felbomlott, nem tartják be az alapvető civilizációs normákat.

A film pontosan erről szól. Amikor összeomlik minden, nem érvényes se törvény, se morál, nincsenek már alapmegállapodások, amire a civilizáció épül. A túlélők kénytelenek stílust váltani. Nem bíznak az idegenekben, és kiiktatják vagy elkülönítik azokat, akik nem tudnak civilizált módon együtt élni. Paradox dolog ez. Epizódról epizódra azt a lassú folyamatot látjuk, ahogy jóravaló, civilizált emberek válnak ha kell gyilkosokká, újra és újra próbálkozva a túlélés élhető szigeteit megteremteni. Nem egy emberi jogi oktatófilm.

Ugyanis a Walking Dead azt üzeni valahol, hogy a túlélés alapjait jelentő civilizáció kérdése nem demokratikus döntés kérdése. Vagy tűzzel vassal megteremtjük, vagy mind meghalunk. Ettől az üzenettől vált számomra a film bizonyos értelemben a mai magyar viszonyok metaforájává. Meg persze néhány zombi fizikailag is hasonlít a kopasz kordonrázókhoz.:) A fertőzés nagyon sajnálatos, minden zombi mögött valaha egy ember volt. Számtalanszor előjön a sorozatban az a vonal, hogy mindig akad szereplő, akinek megesik a szíve rajtuk. Próbálják őket embernek, partnernek tekinteni, megjavítani, meggyógyítani. De intellektuálisan már nem lehet hozzájuk férni. A sorozatban azonban eddig pusztán egyetlen hatékony kezelési módját láttuk a zombiknak, ha olyan megoldást kerestünk, ami nem öli meg őket. Az alábbi fotó ábrázolja:

Michonne-with-pet-zombies-in-The-Walking-Dead-season-4B.jpg

 

16 komment

Címkék: Magyarország Walking Dead


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr926477287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2014.07.07. 10:43:17

De gondolom, ha a gyurcsànybajnaimesterhàzy kerülne kormànyra, rögtön jò lenne minden, ugye?

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.07. 10:51:41

Elmész anyád picsájába.

' Maroknyi túlélő próbál életben maradni, valami élhető világot teremteni egy titokzatos járvány miatt zombivá vált, egyre duzzadó tömeg fenyegetése közepette.'

- védd a buzit

'De elég hamar kiderül, hogy sok emberben nem lehet bízni, mert minden norma felbomlott, nem tartják be az alapvető civilizációs normákat. '

- igy van mit keresnek külföldi buzik a székesfővárosban félmeztelenül fényes nappal?

'Ugyanis a Walking Dead azt üzeni valahol, hogy a túlélés alapjait jelentő civilizáció kérdése nem demokratikus döntés kérdése.'

- fel forradalomra a demokrácijáért! muhaha

'Vagy tűzzel vassal megteremtjük, vagy mind meghalunk. Ettől az üzenettől vált számomra a film bizonyos értelemben a mai magyar viszonyok metaforájává.'

- tekintve hogy választáson az 1/3ra sincs esélyetek, maradtok zombiban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.07. 11:03:18

@Kón Bandit: No, megérkezett az első zombi illusztráció. És ez még írni is tud. Nem semmi. :-)

Szól a többinek is (vagy jelentkezz be még pár nickkel), mert egyedül lepkefing vagy. :-)

Amúgy egész jó írás.

Vik% 2014.07.07. 11:08:06

Te egy igazi hülyagyerek vagy, értékrend és önálló gondolat nélkül

nnnnnnnn 2014.07.07. 11:48:09

Én a kordon mindkét oldalán csak idiótákat láttam, kívül is, belül is. Normális ember ezeket tévéből nézi max. A Walking Dead-et meg pont ide felhozni példának, elég röhejes. Ha tudnád miről szól, meg lenne agyad, ami nyilván liberális bloggereknél hiánycikk, nem ezzel példálóznál.

gizmo26 2014.07.07. 11:49:59

Szerintem a cikkíró, a buzik meg a liberálisok a zombik, és mi vagyunk a túlélők.

Mr.Joey 2014.07.07. 12:34:12

Nem érdekel, ha buzik vonulnak, de akkor hadd legyen Budapest Parádé is !!!
Ott sokkal kevesebb atrocitás és zaj volt, mégis ilyen okok miatt tiltották be. Ide meg kivonul az ország rendőrségének a fele

Szóval: MOCSKOS BUZIK

MZ/six 2014.07.07. 14:36:36

Erről a baromságról egy vicc jut az eszembe:

"A kamionos az autópályán hallja a rádióban, hogy egy hülye fordítva hajtott fel az autópályára és szemben megy a forgalommal.
Erre a kamionos: egy? Az összes..."

Egy igazi zombi a cikk írója, akinek annyi önkritikája sincs, hogy a legalapvetőbb dolgokat észrevegye. Az ilyenek miatt menekül mindenki Magyarországról, mert zombi barátunk miközben szemben száguld a forgalommal még hangosan szid mindenkit és okoskodik.

Mark Bolt 2014.07.07. 15:10:17

"Az alapvetően agyatlan horrorként esti pop-corn melletti ijedezésre és izgulásra épülő filmsorozatnak"

Alapvetően nem ez a lényege.

Locassen 2014.07.07. 16:29:02

Az egész zombizsáner a tudatlanságban tartott, manipulált fogyasztói társadalom allegóriája, a Walking Deadre meg különösen jellemző a másodlagos jelentéstartalmakkal való játszadozás. Szóval ha a tisztelt poszter önnön eredetiségétől eltelt volna e sorok képernyőre vetésekor, akkor ki kell ábrándítsam: ez itt a spanyolviasz klasszikus alapesete.

Ráadásul az egész szépen felépített párhuzam megbotlik ott, hogy az "ártatlan túlélőket" a gonosz "Kormányzó" fegyveresei (=rendőrség) védelmezték a "zombiktól".

És végül még egy evidencia, ami ezek szerint újdonságként hat: csőcseléke minden kornak és minden népnek volt, ehhez nem kell semmilyen agymosás, vagy démoni fertőzöttség. Ecce homo.

Prolee2 2014.07.07. 17:47:54

Mindenki buzi, aki nem buzi?

031052 2014.07.07. 19:03:46

megjöttek a zombinácik :))

hungarisztan 2014.07.16. 00:14:14

Posztíró eljut odáig, hogy a „[...] túlélés alapjait jelentő civilizáció kérdése nem demokratikus döntés kérdése. Vagy tűzzel vassal megteremtjük, vagy mind meghalunk.”

Majd ugyanazzal a lendülettel hagyja, hogy a saját blogját (!) széttúrják az agyatlanok. Ahol pedig ő (lenne) a csősz, és azt zavarna ki átmenetileg vagy végleg, akit csak megkíván. De nem teszi, mert ki tudja, miért nem...
Így viszont elveszíti az értelmes olvasóit is, mert senki nem kíváncsi arra az értelmiségi diskurzusra, ami nagyjából abban foglalható össze, hogy mocskos buzik, és ami – valami szörnyen félreértelmezett liberalizmusból – a blogoszféra tetszőleges pontján fellelhető, mert ugye akinek nem érveléssel, gondolkodással bajlódni, az szakmányban tudja odaböfögni a mínusz gyökkettes IQ-jú bölcsességét mindenhova...

Szomorú ez így.

hungarisztan 2014.07.16. 00:18:16

Javítás:
[...] akinek nem kell érveléssel, [...]

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2014.07.16. 10:14:01

@hungarisztan:

Tudatosan nem törlöm ezeket a kommentárokat.

- Egyrészt azért mert számomra funkciójuk van. Mint a lakmuszpapír, úgy mutatják ezek a megnyilvánulások Magyarország tudatállapotait. Nagyon tanulságos, én sokat tanulok belőle.
- Ettől persze még utólag letörölhetném őket, de nem teszem. Maradjon itt emlékbe, majd lehet mutogatni az unokáknak, milyen nagyszerű ország volt ez.

Szóval ha kérdésként fogalmaztad volna meg, ez lett volna a válaszom.

Amúgy téged ki kényszerített arra, hogy elolvasd a kommentárokat?

hungarisztan 2014.07.27. 02:41:57

@Zsoolt: Köszönöm a választ.

Lakmuszpapír: picit már sok ebből a lakmuszpapírból... tetszőleges blog kommentfolyama prímán mutatja lakmuszpapírként Magyarország tudatállapotát, és már 5 évvel ezelőtt is túl sok lakmuszpapír volt, hogy az unokáknak lehessen mutogatni... Annyi lakmuszpapír van, hogy lassan más sincs, csak Magyarország tudatállapotát mutató lakmuszpapír. Mintha bemennél egy középkorról szóló múzeumba, ahol teremről teremre semmi mást nem mutatnának be, csak azt, hogy milyen mocsok volt és milyen fertelmes bűz terjengett mindenhol. Köszi, erre a múzeumra én nem veszek jegyet...

„Amúgy téged ki kényszerített arra, hogy elolvasd a kommentárokat?”
Ez egy elég cinikus kérdés egy értelmiségitől (de egy bloggazdától is!), nem gondolod?
De készséggel belátom, hogy ez a kommentolvasás kicsit olyan, mint bengáli tigrissel szexelni: élvezeti értéke gyakorlatilag nulla, cserébe könnyen kicsinálja az embert. A válasz a kérdésre:
Nem olvastam el a kommenteket (teljesen), mert a legtöbbtől hánytam. Annyira azonban bele kellett olvasnom, hogy el tudjam dönteni, melyik hánytat és melyik olvasható/olvasandó – merthogy a kommentelésnek ez lenne a lényege: az ún. gondolkodó polgár hozzáteszi a saját – logikus érveléssel cizellált – véleményét, eszmét cserél, cserébe a többi elolvassa azt, bővíti a tudathorizontját, szintén hozzászól etc. Magyarán szólva érdemi diskurzus alakul ki.
Namármost mi nem alakul úgy ki, hogy mínusz gyökkettő IQ-jú egyedek röfögik feszt a kétszavas gyűlölködéseiket? Érdemi diskurzus. Ez a baj ezzel a lakmuszpapírozással blogoszféra-szerte, hogy megöli az értelmes beszélgetést – arra ugyanis nincs érv, hogy mocskos buzik. Erre nem lehet építő jellegű véleménycserét felfűzni, ezt nem érdemes olvasni, pláne nem hárommilliárd példányban. Így nem lehet értelmes emberekkel beszélgetni, mert a három értelmes elvész a 150 troll között. Ennek egy folyománya van: egy idő után senki nem olvassa a hozzászólásokat (ha megnyugtat: az unokáid sem fogják), és ebből következőleg az értelmesebbje nem is írja már azokat, mert úgysem olvassa senki érdemi olvasó, a trolloknak meg minek. Így a kommentelés értelme szűnik meg, pontosabban a trollok (tök mindegy, hogy fizetetten vagy önnön setétségből) elérik a céljukat. Ami mondjuk nem valószínű, hogy azonos a tieddel, a miénkkel...
Nem utolsó sorban pedig gátak nélkül terjed a bunkóság, primkóság, gyűlölködés, frusztráció, a szolidaritás hiánya (neked magyarázzam?), a tisztelet hiánya, a butaság, az agressziókultusz és társai. Mert elvész az, aki megállítsa, aki alternatívát mutathatna.

Persze, a cenzorálás állati meló. Tudom, nekem is volt moralitással foglalkozó blogom – abba is hagytam, mert úgy láttam, nincs értelme. Mindazonáltal azt mondom, ha már csinálod (és persze jó, hogy csinálod, törzsolvasó vagyok kábé baromi rég óta), akkor ezen nem szabad spórolni, mert a saját munkádat barmolod szét vele... Ha tetszik, ha nem, sajna az téged, a te munkádat is minősíti, kiket, milyen hangnemet és milyen tartalmakat tűrsz meg a posztod alatt. (Félre ne értsd, ezzel nem sértegetni akarlak, csak jelzem, hogy önös érdeked is a gyökértelenítés, mert visszahatnak rád, ha kéred, ha nem. A világ igazságtalan, igen.)

Amúgy sokkal izgalmasabb lett volna, ha azt kérdezed meg, hogy liberális létedre/létemre mivel magyarázzuk meg hitelesen a cenzúra szükségességét, miért nem kettős a látszólag kettős mérce (avagy miért nem igaz, hogy vizet prédikálunk és bort iszunk) és hogy miért is nem forogna sírjában a jó öreg John Stuart Mill, ha mégis bevezetnéd a cenzúrát. Ezek jobb kérdések, el is lehet bíbelődni velük egy csomót, de szerintem te is tudsz fabrikálni rájuk választ.

Barátsággal,
hungarisztan

PS: „Érted haragszom, nem ellened!”
süti beállítások módosítása