HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2014.01.28. 11:27 Zsoolt

Egy nemzet újjászületése - Ukrajna

Az alábbi Ukrajnáról szóló bejegyzés egy angol nyelvű Facebook jegyzet hevenyészet fordítása. A jegyzet szerzője Robert van Voren holland szovjetológus, a szovjet és poszt-szovjet tanulmányok professzora Litvániában és Grúziában.

Egy nemzet újjászületése

Figyelemre méltó számomra, mennyire nem érti a közvélemény és a nyugati politikusok, hogy, ami most a szemünk előtt zajlik, az történelmi jelentőségű esemény (Ukrajnában).

A 45 milliós, Franciaország méretű ország egyfajta "újjászületésen" megy keresztül, megerősítve nemzeti identitását. Paradoxnak hangzik mindez, amikor az ország kettészakadása egyáltalán nem elképzelhetetlen, de ez valójában ugyanannak a folyamatnak a része.

Amikor Ukrajna függetlenné vált 1991-ben, az majdhogynem "véletlenül" történt. Emlékszem évekig kellett magyaráznunk az embereknek, hogy mi az az Ukrajna. Hogy az nem Oroszországban van, hanem egy nagy önálló ország hatalmas lehetőségekkel. Barátaim Moszkvában nem értették miért utazom folyton Kijevbe. Dolgozhatnál Ukrajnában ugyanúgy Moszkvából, mert "végső soron hozzánk tartozik", nem igaz? Amszterdamban nyitottunk egy Ukrán Információs Központot, azzal az elsődleges feladattal, hogy rátegyük az országot a térképre, és ez a feladat egyáltalán nem bizonyult egyszerűnek. Az emberek megvadultak, amikor Ukrajnáról mint önálló, független országról kezdtél beszélni. Senki nem hitte, hogy ez az ország sokáig létezhet. Néhány ukrán barátom is inkább fásult volt, és bizonytalan abban, hogy az a függetlenség, ami Ukrajna ölébe hullt, fennmaradhat.

Mert van itt egy nagyon fontos szempont: Ukrajna nem küzdött meg az önállósáságért 1991-ban, ahogy a Balti országok megtették azt, az csak egyszerűen megtörtént. És több mint 20 évig csak botladozott. Egyik korrupt kormány követte a másikat. Általában egy még korruptabb. Én nem csak saját szememmel láttam a korrupciót, de szembesülnöm is kellett vele amikor egy sor humanitárius küldeményünket ellopták, jogtalanul elvették vagy akár el is adták a szemünk előtt. Rengeteg oka volt annak, hogy az ember hamar elveszítette a lelkesedését az ország iránt.

Mégis a küzdelem folytatódik, és ez a mostani egy nagyszerű küzdelem. Az új poszt-szovjet generáció felnőtt korba ért. És ennek a generációnak elege van a korrupt, önző és inkompetens vezetőkből. Ami úgy indult mint egy tiltakozás az EU megállapodás aláírásának elmaradása miatt, valami egészen másba torkollott. Ez az új generáció küzdelme, amit szüleik nem mertek megvívni 23 évvel ezelőtt. És nem csak Kijevben. A halálos áldozatokat is követelő erőszak, emberrablások és mesterlövészek bevetésének hatására a felkelés futótűzként terjedt az országban, egyik tartomány a másik után került az ellenzék kezébe.

auk.jpg

A nyugati média tudósít ugyan az eseményekről, de sok esetben a jobboldali szélsőségeseket az antiszemita Banderovitákat vagy a radikálisokat helyezik előtérbe, akik bármi ellen utcára mennek ami békés és megnyugvást ígér. Amit ezek a tudósítások kihagynak, az az, hogy ezek egy bonyolultabb szövet elemei, a tömegben fizetett provokátorok vannak, akiket bajkeverésre béreltek fel, és arra, hogy okot adjanak a kormánynak a beavatkozásra, a szükségállapot kihirdetésére. A helyzet azonban az, hogy a demonstrálók többsége fiatal, képzett ember, akiknek erős, büszke ukrán identitása van. Ezt az országot szeretik, ebben az országban hisznek és meg akarják védeni azt. Ahogy egy helybéli megjegyezte: A legtöbb tüntetőnek két diplomája van és folyékonyan beszél angolul.

Ha közelebbről megnézzük, akkor meglepő módon rendet találunk a káoszban. Egy szobrot a csatatér közelében rongyokkal vettek körül, hogy ne sérüljön meg. Egy luxustermékeket áruló üzlet kirakatában felirat: "ne vidd el az árukat ha betörik a kirakat üveg." A zajos csaták ellenére, amikben százak sérültek meg és legalább öt halott van, egyetlen üzlet gyulladt ki, mert túl közel volt az égő barikádokhoz.

Az egyik este, amikor rövid fegyverszünetre került sor, élő közvetítés nyújtott betekintést a csatatér mögé, ahol polgárok ezrei mozogtak gyorsan, rendezett sorokban a frontvonalra, jéggel töltött zsákokat cipelve barikádok építésére. A távolból úgy néztek ki mint a hangyák, szorgalmasan építve védelmi állásaikat, egy labirintust, ami leginkább az első világháború észak-franciaországi frontvonalára emlékeztetett. Nők álltak munkába, hogy leverjék a jeget, amit aztán építőkövekként használhatnak. Kis műhelyekben Molotov koktélokat gyártottak a következő támadásra készülve.  Fogyatékos emberek kerekes székben, vak polgártársak is csatlakoztak a tüntetőkhöz - nem az a tipikus radikális anarchista csoport, amelyik a balhé kedvéért megy az utcára.

Ahogy említettem nagyon sok nyugati beszámoló és riport félreértelmezi a valódi helyzetet, okot találva a kritikára és a szkepticizmusra. Természetesen a médiának ehhez joga van, kötelessége is, de amikor elfeledkeznek a másik oldal megmutatásáról - és annak történelmi jelentőségéről - akkor ezek a riportok irritálóak és kiábrándítóak lesznek. Részben azért mert ezek a beszámolók és kommentárok nem számolnak annak a jelentőségével, hogy ezek az események milyen módon fognak túlnyúlni Ukrajna határain. Az egész régió jövője forog kockán: a demokrácia vagy a Putyin-féle autoriter rendszer kerekedik felül? Oroszok tömegei követik az eseményeket sokkban és félelemben, vagy mindkettőben. Amit ők megtettek 2012 májusában a Bolotnaya téren, azt most ukrán barátaik továbbviszik. Reményt ad ez nekik, és új erőre kapnak, ha az ukránok győzelemre viszik a megmozdulást. A kijevi események komoly törést jelentenek Putyin falán, és a Kreml számára mindez nem érkezhetett volna rosszabbkor, mint az Olimpiai Játékok előestéjén.

A fotók forrása: http://zyalt.livejournal.com/983675.html

9 komment

Címkék: ukrajna oroszország putyin kijev maidan


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr585786182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.01.28. 12:34:14

Csak így tovább,le a banksterekkel,oligarchákkal,KGB csicskákkal,akik saját pénzünkön mossák az agyunkat,manipulálnak,egymásnak ugrasztanak,saját eszetlen jólétükért.

liebend 2014.01.29. 00:55:38

Szurkolok az európér ukránoknak, de sajnos egy szemernyit sem hiszem, hogy Ukrajna távozhat Oroszország öleléséből. Ez geopolitikai képtelenség. Maximum csatát nyerhetnek, háborút nem. Szélső esetben szétesik Ukrajna, és Lviv (Lemberg) térsége, ami nyugati hagyományokkal bír és az ukrán nemzettudat oroszellenes őrzője, leválhat. De annak a területnek meg nincsenek meg az önálló államisághoz a feltételei. Az a tanult, nyugatos(nak vélt), angolul beszélő, diplomás réteg szépnek szép, de nagyon vékonka.

Bicepsz Elek 2014.01.29. 02:51:01

Na ja. Ez is illeszkedik a nagyhatalmi vetelkedes soraba:
Tunezia, Egyiptom, Libia, Sziria, aztan majd Belorusziaban es Iranban epulne a demokracia. Ismerjuk a sztorit.

Senki sem mondja, hogy Putyin egy nagy allamferfi vagy a demokracia ore. Az oroszok szamara a valasztasi lehetoseg o volt vagy a reszeges es sokkal korruptabb Jelcin. Putyin stabilizalta Oroszorszagot: a havi negy helyett mar csak egy ujsagirot gyilkolnak meg.
Ukrajna es Beloruszia kulcsorszag, es ezt mindenki tudja. Ha az oroszellenes erok gyoznek, akkor a keleti resz a Krim felszigettel egyutt el fog szakadni, ahogy Oszetia Gruziatol.
Ezek az emberek valami ellen kuzdenek es nem valamiert. Emiatt nagyot fognak csalodni. Egy idiota az amszterdami/hagai stb. irodajabol vajmi keveset lat ebbe bele.

lehunyjaketszemet 2014.01.29. 06:39:55

Kicsit unom ezt a sok spekulációt Ukrajnáról, meg ezt a sok általánosítást, nagyon vicces amikor egy egész társadalomról írnak úgy mintha annak lene valami közös emberi tulajdonsága... "azemberek"' :D .mindg vannak mindenféle emberek a masszában, majd meglátjuk kik kerülnek többségbe, milyen irányvonalak. Jóóóó? Addig is jó lenne a puszta tényelre hagyatkozni nem ilyen érzelmekre ható marhaságokat irogatni ami épp annyira nem igaz mint azok akik csak a szélsőjobbról írnak...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 06:45:53

Jó kis demagóg, nyugatmosdató cikk. Ukrajnában náci puccs zajlik, Washington és Brüsszel meg támogatja. Ez az igazság.

okosallah 2014.01.29. 06:49:04

@Bicepsz Elek:
Az a tény, hogy amerikai kormányszervek és vezető amerikai szenátorok nyíltan tüntettek a törvényes ukrán kormány ellen Kievben - az a diplomáciában egy hallatlanul ellenséges akció ami eddig kevés helyen történt.
Elképzelhetetlen, hogy nyugati fővárosokban orosz vagy kinai politikusok önhatalmulag mondjuk Obama v. Merkel ellen tüntessenek.

Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy Ukrajna feldarabolását a legmagasabb nyugati kormányszinten tervezik - kihasználva Janukovics tehetetlenségét.

A szokásoknak megfelelően a nyugati kormány-sajtó azonnal elindítja a Putin ellenes propganda hadjáratot mert nem képesek lenyelni sem a Snowden-nek adott menedéket sem a kiskoruak védelmét.

okosallah 2014.01.29. 06:54:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ukrán nácik és Brüsszel meg a Maoista kommunista Barroso EU elnök egymásra találása....
Molotov és Ribbentrop...ilyen má vót.

Zöldkabátos (törölt) 2014.01.29. 07:50:19

Mintha a narancsos "forradalom" alatt is ilyeneket írtak volna... De nem akarok megcáfolni egy Ukrajna-szakértőt, nem is értek hozzá, csak megjegyeztem...

Bicepsz Elek 2014.01.29. 09:50:39

@Zöldkabátos: Ezek ugy szakertok mint a hirdetesekben, az "ez a legjobb teli gumi" meg hasonloak. Mindegyik a sajat portekajat dicseri!!
Van Magyarorszagon is ilyen "oroszologus": elolvas 4 ujsagcikket, ebbol kettot oroszul, kettot angolul es sommas velemenyt mond (termessetesen nezi az "objektiv es mertekado" angol BBC-t is.
süti beállítások módosítása