HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2014.01.24. 13:12 Zsoolt

Zászlók, lobogók, szobrok, emlékművek..

Tavaly szeptemberben abbahagytam ezt a blogot. Külföldre költöztem, nyitottam egy másikat (www.tallinban.blog.hu), hogy egy új nézőpontból folytassam. Amit most mondani akarok az nem illik arra a blogra. Hát ide írom..

Megy itt a vita a német megszállás emlékművéről. Én nem bánom. Állítsa fel a maga szobrát ez a rendszer is!

Ahogy kint hagytam volna az összes Lenin szobrot is, a November 7-e utcákat, de a horogkeresztes zászlókat is ha kell. Meg az árpádsávosokat és a nyilaskereszteseket is.

A Habsburgok kétfejű sasa is maradhatott volna címerként a kapualjakon, a törökök lófarkas zászlaja a váron és Mátyás madarai is. És ezek alatt sétálnánk minden nap, a Wallenberg szobortól két lépésre egy Wass Albert, a padon Ady ül a Hermann Göring sétányon, a városligeti hatalmas fakereszt mögött Sztálin szobra magasodik, mellette a magas zászlórúdon kivágott közepű magyar zászló.

Nem letiltanám, levetetném, hanem ha rajtam múlna az összes eddig ismert korszak összes emlékművét szimbólumát visszahelyeztetném és arról hoznék törvényt, hogy ami egyszer kikerült azt többé nem lehet eltávolítani.

Utcáknak lehet több neve is. Minden házon körbeér az utcanévtábla, mert egymás alá nem engedném helyezni, még azt hinné valaki a felső érvényes csak.

Had kelljen minden egyes nap szembenéznünk minden egyes pálfordulatunkkal, megszállónkkal és szabadságharcosunkkal egyaránt. Gyarlóságainkkal és kiválóságainkkal. Aztán ki-ki járhat koszorúzni a maga ízlése szerinti helyre, és egyszer hátha nem marad már egyetlen némzetcentiméternyi hely sem, mert zászlóerdőket kell félrehajtani ha be akarsz menni egy kurva lépcsőházba.

Lógjanak ott mementóként minden kapualjban, bele az arcunkba...

Én ezért nem bánom Orbánék emlékművét sem. Mert ugye nem gondoljuk, hogy ez a német megszállás emlékműve lenne? A jelen kurzusé ez inkább. Építsék meg. És legyen méltó emléke annak, amit ők hozzátettek Magyarország történelméhez. Elfér a többi között...

4 komment

Címkék: német megszállás emlékműve


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr565779591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gosalaus 2014.01.25. 22:53:47

Helyesen:
tallinnban.blog.hu/

De jó! Erről nem is tudtam. :)

hungarisztan 2014.01.26. 00:38:48

Milyen jó, hogy nem vettem ki a blog linkjét az olvasómból! Változatlanul azt mondom, kár volt abbahagyni! (S még nem késő folytatni!)

A bejegyzéshez: Érdekes és akceptálható elképzelés. Én azonban baromira nem szeretném, ha egymás mellett lenne Wallenberg és Mussolini vagy Sztálin szobra. Még a végén egyesek azt hinnék, hogy a három figura morálisan azonos kaliberű, és mindössze ízléstől függ, ki melyiket választja példaképül. Így is akadnak olyanok, akik a Wallenberg szobrot mocskolják, és ki tudja hova járnak koszorúzni. (Mármint átvitt értelemben, mert gyakorlatban nyilván sehova.)

hungarisztan 2014.01.26. 00:40:47

Ja, és ez a szégyenszobor sem más, mint az összes többi cselekedetük: valahol olvastam, hogy 280millió jó magyar forintot kasszírozna érte a – nyilván jó hűbéres – alkotó. Erről szól a történet, nem másról, az összes politikai rizsázás csak ködösít.

sam2sam 2014.04.02. 19:09:03

Részemről az öröm, hogy újra megszólalt a "jereváni/tallinni" rádió :) Túl nagy volt a csend.
Miközben vizionálom azt a nemzetet melynek minden, valamikori vélt értékének szobrai közé szorulva kell léteznie, egyfelől jót mulatok, mert a gondolat játékos, másfelől rettegek attól, hogy megvalósuljon. Szép nagy szemétdombot álmodsz nekünk. Mert az még csak-csak, hogy az utcán járva kerülgethetnénk korábbi és napi rémségeink emlékműveit, de mi lesz, ha öntudatos bátor honfitársaink az éj leple alatt kiélnék, tegnapi idolaikkal kapcsolatos csalódásukat, vagy mai ellenségeiken vennének nemes bosszút, festék spray-vel, kalapáccsal, ürülékkel, lángvágóval, kinek mivel van tele a marka.
Na ebből lenne igazi hollywood-i díszlet egy holnapi Terminátor forgatáshoz. A. Wajna biztos tudna mit kezdeni vele :).
süti beállítások módosítása