HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2013.09.20. 12:09 Zsoolt

A Kék Pont és a Salemi Boszorkányok

A szociális érzékenységét hajléktalanügyben korábban már megmutató józsefvárosi önkormányzat most a drogproblémák kezelése terén vezet be bennünket a jövő Magyarországába. Igazából nem azzal, hogy felmondta a Kék Pont Alapítvánnyal kötött szerződését az alapítvány Tűcsereprogramjának kedvezményes helységbérletéről. Ehhez mint szerződő partnernek joga van.

Én most nem is elsősorban a téma szakmai oldalával akarok foglalkozni. Mert sajnos olyan nincs neki. Nyilván van, valahol máshol. egy másik dimenzióban. Egy olyan dimenzióban, ami sajnos nem tud felérni azokhoz a magasságokhoz, ahogyan mi közös ügyeinket rendezzük Magyarországon.

Ami  ordít erről a történetről az a mérhetetlen ostobaság, ahogyan itt intézésre, elintézésre kerülnek dolgok. A Kék Pont Alapítvány honlapján közzétette a kerületi képviselő testületi ülésen elhangzottak egy kivonatos változatát. Egy sajátos dinamika bontakozik ki az ott olvasható anyagokból. A polgármester írásos előterjesztése (a későbbi fejlemények tükrében) még látszólag egy korrekt, valamilyen érvelési kultúrához köthető anyag. Azért az, mert van egy fogalmazásbéli és általában egy intellektuális színvonala. És azért csak látszólag korrekt, mert egyrészt már önmagában igen sunyi eljárás a másik érintett fél meghívása nélkül megtárgyalni a dolgot, másrészt pedig az előterjesztés úgy hivatkozik romló közbiztonsági és köztisztasági helyzetre, hogy számokat, tényeket, adatokat kínos gondossággal kerül.


Ehhez képest hatalmas kontraszt Dr. Rácz József felszólalása, aki az alapítvány elnökeként hívatlanul is szót kért, hogy kifejthesse saját álláspontját. Aki ismeri Rácz Józsefet annak hamar átjöhetett, hogy két egymástól katasztrofális sebességgel távolodó világ egyik utolsó találkozásának lehettünk tanúi. A halk szavú akadémikus még a számok, tények nyelvén beszél. Kutatásokra, felmérésekre hivatkozik, felszólalásának minden elemében tetten érhető a tervezésen alapuló cselekvés. Egyeztetésekben, együttműködésben gondolkodik, összefüggő ellátórendszert vizionál, egy szakmának tekinti ezt az egészet. Az általa vezetett alapítvány nem úgy jutott az eltelt 15 évben oda, ahol most van, hogy jókor vacsorázott a megfelelő emberekkel. A Kék Pont nem egy a hazai civil szférára annyira jellemző könyöklő nagyasszony vagy nagyember helyezkedéseinek eredménye. Rácz József ezzel a szervezettel olyasvalamit csinált meg, amire nagyon kevesek képesek itthon. Összekötötte az intellektuális, akadémikus világot, a kutatások, számok és elméletek világát a hétköznapi, izzadtságszagú gyakorlattal. 

És akkor mindez most belekerül abba az örvénylő ostobaságtengerbe, amit a józsefvárosi képviselő testület hozott sajnos egyáltalán nem példa nélküli módon. 

"A tett halála az okoskodás! ", tehát nem szociológiai felméréseket kell olvasgatni meg hatásvizsgálatokat kérni, hanem cselekedni!


Ez az egyetlen idézet a felszólalás utáni vitából tökéletes esszenciáját adja annak, miképpen, mi mentén alakítjuk közös dolgainkat az eltelt 3 évben. Ezek az emberek, akiknek ez tudja elhagyni a száját "csak" 80.000 ember életét alakítják. Sajnos nagyjából hasonló elvek alapján alakul 10 millió élete is. Azt kell mondjam azonban, hogy ez nem 3 éves történet. Testületi vagy éppen önkormányzati bizottsági üléseken én 20 éve folyamatosan vettem részt, egy másik terület civil szervezetének képviseletében. Engem már a 90-es évek elejétől megdöbbentett, hogy milyen kétségbeejtő színvonalon zajlik az önkormányzati munka Magyarországon. Akkor még azt gondoltam, ezt ki fogjuk nőni. Hogy eltűnnek majd ezek a potrohos vadászgató, vacsorázgató móriczi alakok, a mellettük szociális intézmény vezetőként a szemüvegük felett felnéző nagyasszonyok, az őket készséggel kiszolgáló szolgalelkű önkormányzati Gizikék és Mancikák, a kirobbanthatatlan öregurak, ez az egész értékelhető teljesítmény nélküli bagázs. Nem tűntek el...virágkorukat élik, és már csak azt várom, hogy ezzel az intellektuális színvonallal mikor kerül sor az első helyi Salemi boszorkány perre. Az érvelési minta már megvan hozzá..

21 komment

Címkék: tűcsere 8ker kék pont salemi boszorkányok


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr495524779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2013.09.20. 14:56:36

Nem értem mi a probléma. Az önkormányzatot nem a kábítószeresek, hanem a helyben lakók választják meg.

A lakók pedig nem szeretnének tűcsere programot. Egyébként sem értem, miért éppen egy önkormányzatnak kellene ezt csinálnia, az pedig külön gáz, hogy ezek után még a takarítást is elvárják tőlük.

Beintett, nagyon helyesen.

_most_ 2013.09.20. 15:01:29

@♔batyu♔: nem csodálom, hogy nem érted mi a probléma :D

♔batyu♔ 2013.09.20. 15:03:29

@_most_: Te nem érted mi a probléma. Úgy hívják, hogy demokrácia és csak a magadfajtának probléma.

_most_ 2013.09.20. 15:12:15

@♔batyu♔: haha, fogalmad sincs a demokráciáról :D

Muad\\\'Dib 2013.09.20. 15:20:15

@_most_:
Ideje lenne eldönteni, hogy most gondoskodó államot akarunk, vagy nem. Mert ugye a drogliberalizáció esetében az a szöveg, hogy mit ugat bele az állam, mindenki felelős a saját életéért, úgy öli meg magát, ahogy akarja, stb.
Majd mikor eljutunk oda, hogy akkor kezdődhet az a bizonyos megdöglési fázis, akkor megy hangos sírás-rívás a gondoskodás hiányáról.
Egy seggel két lovat nehéz megülni. A fityesz is pont ezt csinálja és ti is.

♔batyu♔ 2013.09.20. 15:22:16

@_most_: Gondolom, te viszont vágod. Mint régebben a leninizmust.

A demokráciát nem kell "érteni" te ostoba, egyetlen játékszabálya van. Meghatározott időközönként szabad választások.

Demokrata pedig az, aki ezzel az elvvel egyetért, nem pedig valami hozzád hasonló ostoba, aki átlépett 89 tájékán az MSZMP-ből az SZDSZ-be és azt hiszi, a demokráciát tanulni kell.

_most_ 2013.09.20. 15:25:58

@Muad\\\'Dib: Azért egy tűcsere programot túlzás gondoskodásnak nevezni. De itt inkább arról van szó, hogy meg kell vizsgálni, hogy társadalmilag hasznos-e a tűcsere program vagy nem, de a józsefvárosi önkormányzatnak gyanítom ez eszébe se jutott, helyette valami ostoba érvekkel beszüntette a programot.

_most_ 2013.09.20. 15:27:43

@♔batyu♔: a demokrácia közel sem csak a négyévenkénti választásokról szól, de úgyse fogod soha megérteni :D

♔batyu♔ 2013.09.20. 15:28:30

@_most_: Az "ostoba érv" te "demokrata" az volt, hogy a helyi lakosság nem támogatja.

Ők szavaznak az önkormányzati választáson, ha ezt idáig nem tudtad.

♔batyu♔ 2013.09.20. 15:29:25

@_most_: Elhiszem, hogy te tovább tudnád ragozni. Pld nácik ne szavazhassanak. Persze mindenki náci, aki nem csípi a magadfajtát.

Muad\\\'Dib 2013.09.20. 15:29:38

@_most_:
Na ja, ez valószínűleg így volt.
Viszont a tűcsere program pont arról szól, hogy ha annyira sírunk, hogy az állam csak ne ugasson bele senkinek az életébe (pl. ne legyenek elvárásai, hogy milyen droggal gyilkolom magam), akkor vajon milyen alapon elvárás, hogy utána biztosítsa nekem a hozzávaló cuccokat?

_most_ 2013.09.20. 15:51:27

@Muad\\\'Dib: de most ez van, hogy beleugat az állam mindenkinek az életébe és még az alapvető elvárásokat sem teljesíti.

_most_ 2013.09.20. 15:56:18

@♔batyu♔: értem, tehát ha a helyi lakosság nem támogatja a fizetős parkolást, akkor megszüntetik :D

Konzervatív0 2013.09.20. 16:03:55

Egy önkormányzat legyen felelős egy társadalmi problémáért? Biztos hogy jó, hogy az összes dogos szarházi az én lakásom elé jár steril tűért és aztán az én gyerekem lép bele az utcán eldobált fertőzött tűkbe és esténként az én gyerekemnek kell szembenézni iskolából hazajövet az utván belőtt senkikkel?

Biztosan köteessége egy önkormányzatnak gondoskodni olyanokról akik saját maguk a saját egészségükre/életükre törnek?

El kell vinni azt a tűellátót a rózsadombra.
Ott sokkal toleránsabbak, belátóbbak és liberálisan fejlettebbek a lakók, bizonyára őket ezek a kérdések nem fogják foglalkoztatni, és ezzel 2 legyet ütünk 1 csapásra.
A perem kerületek ilyen jellegű gondjukat áthelyezhetik egy nagyságrendekkel fejlettebb toleránsabb kerületbe. /asszem:)/

Tudom ez drasztikusan hangzik, de nem gondolom, hogy az én befiozetett adóimból akár 1 fillért is arra kellene forditani hogy drogos bűnözök steril tüvel lőhessék be magukat. Sokkal inkább helye van az adóforintoknak pl a megelőzésben vagy épp a kerület biztonságának javításában.

Vagy legközelebb dorgautomatákat is üzembe helyezünk hogy nehogy fertőzött droggal lőjék be magukat?

Kalmár 2013.09.20. 16:31:50

@_most_: Az tényleg ostoba érv, hogy a Kék pont csak szétosztja a tűket de a begyűjtéssel nem foglalkozik?
Egy vízforralót sem árulhat már senki ha nem gondoskodik az e hulladék elhelyezéséről. Ez kicsit melegebb cucc, mint pl. egy fritőz.

A környéken szétdobálva veszélyes hulladékok vannak emiatt a program miatt.
Nem addig tart a felelősség, hogy a drogos ne legyen Aids-es.
Ne legyen az se veszélyeztetve, aki sétál az utcán gyanútlanul.

Sajnos a liberálisoknak van egy ilyen becsípődésük.
A kisebbség védelme minden előtt.
A többség kárára is!
Na ezért vannak ott ahol.

besztercei 2013.09.20. 16:51:50

@Muad\\\'Dib: A tűcserénél nem azon van a hangsúly, hogy a biztosítják a drogozáshoz a tűt, hanem azon, hogy STERIL tűt adnak azoknak, akik mindenképpen belőnék magukat, akár közös tűvel is. Magyarországon a Hepatitis C tenyészik lelkesen az i.v. kábszeresek körében, a HIV szerencsére kevésbé terjedt el. De ha bekerül néhány HIV + azok közé, akik közös tűvel lövik magukat, drámaian megnőhet a HIV fertőzöttség az ő körükben is (elég csak megnézni Ukrajnát). Ráadásul ez a csoport még annyira sem ügyel az egészségére, mint mondjuk a homokosok (ők nagyobb eséllyel hajlandóak rendszeresen gyógyszert szedni, mint egy szétcsúszott heroinista) és ezzel a fertőzés melegágyává válhatnak. Nem vagyok a kábítószer-fogyasztás pártolója, de itt most van rossz meg rosszabb lehetőség.

almodhi 2013.09.20. 17:11:43

@♔batyu♔: És vajon a helyben lakók szerenének-e HIV-et, vagy hepatitis C-t?

almodhi 2013.09.20. 17:16:11

@Kalmár:
"Ne legyen az se veszélyeztetve, aki sétál az utcán gyanútlanul."

Ha nincs tűcsere, akkor az is veszélyeztetve van aki ki sem mozdul az utcára.
Mondjuk csak gyereket szeretne és óvszer nélkül dug a férjével (mondjuk). Aki (mondjuk) pár éve óvszer nélkül dugott valaki mással, aki ... és a lánc végén ott van valaki aki egy (mondjuk) már tiszta és katolikus hitre tért volt heroinistával dugott...

Sir David Bówli 2013.09.20. 18:56:31

Még az a szerencse, hogy mennyivel okosabbak és szakemberebbek a mi VIII. kerületi korifeusaink, mint a hülye svájciak, svájci hülyék:

ataszjelenti.blog.hu/2011/01/27/tanuljunksvajctol

balfaszcsaszar 2013.09.20. 19:35:56

@♔batyu♔: te nem vagy demokrata úgyhogy a szót a szádra ne merd venni! inkább az emlegetett micike lehetsz. fel sem tűnt, hogy a cikk a hogyanokról és mikéntekről is szólt.... ennek fényében ne okoskodj, maradj meg a pletykálgatásnál és a kávéfőzésnél, micike

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 08:11:54

A steril tűk helyett egy atombomba sokkal hatásosabb lenne a nyolcker problémáira.
süti beállítások módosítása