HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2013.07.06. 00:53 Zsoolt

Mardi Gras 2013 - Sydney

Idén év elején a Sydney Egyetem vendégoktatójaként Ausztráliában jártam és élőben láthattam a Mardi Gras 2013-at. A rendezvény a Budapest Pride (melegfelvonulás) Ausztrál változata. Idén 35-ödször rendezték meg Sydney-ben. http://www.mardigras.org.au/

Suta telefonos képekkel ugyan, de csináltam egy rövid összefoglalót:

A rendezvény már a gyülekezőpontnál remek hangulatban indul. Nincs az az ázsiai turista, aki ne akarna egy fotót lehetőleg V betűt formáló ujjakkal.

Mardi Gras 2013 #sydney #australia #mardigras #travel #urban #jjforum #ikozosseg #instagramers #mik #fotoklub

Természetesen senki nem kíváncsi erre a magamutogató buzulásra, az a pár százezer megtévesztett, boldogtalan szerencsétlen ne tévesszen meg senkit. Én három órával az esemény kezdete előtt érkeztem (csak véletlenül jártam arra és kényszerből maradtam), de már ez a kép fogadott. 

Mardi Gras 2013 #mardigras #sydney #australia #travel #urban #mik #ikozosseg #instagramers #jjforum #fotoklub

A hangulatról a szervezők önkéntesei gondoskodtak. A mi szektorunknak Ryan jutott, aki nem átallott buzi létére mindenkinek kis ajándékokat, kitűzőket és világító pálcikákat osztogatni mosolyogva, viccezve kérdezgetve mindenkitől honnan jött, hogy érzi magát. Ékes bizonyítéka annak, hogy a buzulás mennyire fertőző a megtévesztett emberek nem átallottak visszamosolyogni, visszaszólogatni, a lányok sorra tűzték a hajukba a pálcikákat és egy kínai fiú segítségével új-zélandi csajok szivárványokat festettek az arcukra. Az ausztrál egyetemi hallgatók bátorítottak, hogy mindenképpen valami rózsaszín cuccban menjek, ilyenem egyelőre nem lévén, a fekete fehér csíkos Adidas felsőmben vártam az esőt, és azt hiszem úgy nézhettem ki az új-zélandi lányok mellett állva mint a megtestesült anglikán egyház. Az egyházakról majd később külön is...

Ryan #mardigras #sydney #australia #mik #jjforum #fotoklub #ikozosseg #instagramers #travel #urban

Ez tehát a túlzott liberalizmus és a láthatóan kudarcot vallott multikulturalizmus eredménye. Ausztrália még messze nem teljesít úgy egyre jobban, mint Magyarország, egyelőre meg kell elégedjenek egy szerény 70 ezer dolláros egy főre jutó GDP-vel, és évi 3-4%-os növekedéssel. A máig tartó teljesen kudarcos bevándorlás eredményeképpen, például az országot elárasztó ázsiai hordák dollármilliárdokat hagynak a helyi egyetemeken, a szingapúri, hongkongi középosztály kedvelt befektetési helye (általában ingatlanokat vásárolnak) Sydney és Melbourne. Rohad ez a nyugati világ, nézzétek ezeket a savanyú, boldogtalan arcokat. 

Mardi Gras 2013 #sydney #mardigras #australia

És nem elég, hogy ezek maguknak vonulgatnak, de az olyan közösségek is nyíltan kiállnak mellettük és együtt vonulnak velük, mint a helyi őslakos, aboriginal közösség... 

Mardi Gras 2013 #sydney #mardigras #australia #travel #urban #gay #mik #instagramers #ikozosseg #fotoklub #jjforum

Az ausztrál hadsereg...

Mardi Gras 2013 #mardigras #sydney #australia #mik #jjforum #urban #travel #ikozosseg #instagramers #fotoklub

A rendőrség, a tűzoltóság és a vizimentők...

Mardi Gras 2013 #mardigras #sydney #australia #travel #urban #jjforum #ikozosseg #instagramers #mik #gay #police

Az olimpikonok és nemzeti válogatottak (pólósok, atléták, birkozók, a rögbi szövetség)..

Mardi Gras 2013 #mardigras #sydney #australia

Az összes (értsd: összes) parlamenti párt...

Mardi Gras 2013 #mardigras #sydney #australia

a katolikus egyház... http://www.catholic.org/clife/lent/mardigras.php

Mardi Gras 2013 #mardigras #sydney #australia

Az anglikán egyház...

Mardi Gras 2013 #mardigras #sydney #australia

A zsidó közösség.

Mardi Gras 2013 #sydney #mardigras #australia

A meleg közösség tagjainak szülei, akik nagy táblákon hirdetik, hogy nagyon szeretik a fiúkat, lányukat és büszkék rájuk. Meleg párok a gyerekeikkel.

Mardi Gras 2013 #mardigras #urban #sydney #australia #travel #mik #ikozosseg #instagramers #jjforum #fotoklub

Cégek és közmű intézmények tömegei, olyan világcégek is, mint a Google.

Mardi Gras 2013 #sydney #mardigras #australia

A Torontói Egyetem professzora, Richard Florida nem kevesebbet állít, mint, hogy a prosperáló nagyvárosokban megjelent egy új osztály, amit ő Creative Class-nek nevezett el. Ennek az új osztálynak a leírására egy ún. "Bohemian faktort" alkottak, és azt találták, ahol a modern technológiával foglalkozó munkaerő, sok művész és zenész, valamint releváns meleg és leszbikus közösség található, ott ez jelentős húzóerőt jelent a helyi gazdaságra.

http://www.creativeclass.com/richard_florida

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Florida

The Lord Mayor of Sydney #mardigras #sydney #australia

Az autó hátsó ülésén Sydney főpolgármestere, a hihetetlenül népszerű Clover Moore lengeti a buzizászlót.

http://www.clovermoore.com.au/

Egész véletlenül nekem aznap délelőtt is volt alkalmam találkozni vele (akkor még nem tudtam, hogy ő is megfertőződött). Szociális munkás hallgatók meghívtak egy rendezvényre, amin Glebe városrész új városházáját adták át. A csinos épület kis termében a képen látható Lord Mayor nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédében a közösség angol parlamentben szokásos hangos bőgés szerű helyeslése közepette a toleranciáról, Sydney 200 féle nemzetiségéről beszélt. Az új városháza alagsorában a helyi közösség szegényebb - főleg aboriginal - tagjainak nyújtanak egészségügyi szolgáltatásokat, és az én volt ausztrál hallgatóim egyike is az itteni közösségfejlesztő központban kapott állást.

Mardi Gras 2013 #sydney #mardigras #australia #travel #urban #ikozosseg #instagramers #jjforum #fotoklub #mik

Hát mi folyik itt? Mindenki buzi ebben a Sydney-ben?

Nem, a rendezvény már messze nem pusztán a meleg és leszbikus közösségről szól. Habár minden felvonuló cég, közösség, testület nyíltan hirdeti, hogy támogatja a meleg közösséget, valójában farsang ez, azzal az ősi funkcióval, ahol kicsit mindenki megmutathatja a maga fonákját. Animák az animusukat, józanok a bolondságukat, szomorúk a vidámságukat. Nem az van, hogy itt vannak ezek a szerencsétlen elnyomott melegek (nők, őslakosok, fogyatékosok stb.) és vagyunk mi, hanem csak mi vagyunk, a melegek is mi vagyunk. Meleg a rendőrség, a hadsereg, meleg a vízművek és meleg a nyelviskola, mert nincs olyan, hogy ők meg mi, csak mi vagyunk.

20 komment

Címkék: ausztrália sydney melegfelvonulás mardi gras Budapest pride


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr715393101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.06. 08:17:50

Nahát.

"- És ezeknek az ausztráloknak... tudja... ki az ellenség?
- Nincs?
- De akkor hogy boldogulnak?"

Nekünk, magyaroknak márpedig van ellenségünk, és lám, boldogulunk is.
Több ellenség: több boldogság.
Hajrá! Sőt: huj-huj-hajrá!

De mi lesz itt, ha címlapra kerül... :-)

vitéz Beverneky-annó dacumál sulcus (törölt) 2013.07.06. 11:00:58

Téged megtéveszt az imperialista propaganda gépezet!
Azt majd a Kedves Vezér és Tömjén Zsolt eldönti, hogy milyen a boldog, mosoly.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.06. 11:13:35

Igen, sok a beteg, aberrált alak az egész világon.

sparklie (törölt) 2013.07.06. 11:25:01

nem ertem az osszefuggest
boldog emberek, rendben, joleti allam, nincs haboru, demokracia, jo klima...
de annak hogy lehet orulni, hogy valamilyen a szexualis beallitottsagom? Akarmilyen. De ezt unnepeni?
Ennyit ertek el az eletben? Erre buszkek?

heteroszexualisok is vonulni fognak, meg a pedofilok es azok is, akik csak allatokkal tudnak elvezni, meg azok is, akik csak latexruhaban megbilincselve?

engem nem erdekel, hogy kibe elvez, de en sem vagyok arra buszke, hogy csak nokkel csinalom, illetve nem erre vagyok buszke az eletben
szerintem az eletben elertem, tapasztaltam mar mas dolgokat is, amikre buszkebb vagyok

en elhiszem, hogy az ausztralok ennek orulnek, de en azert nem tartom egy vivmanynak, hogy a haloszobatitkaikat kozszemlere teszik es ennek urugyen a sajat vallukat veregetik
mi ebben az erdem?
ez inkabb exhibicionista vonulas es tulkompenzalas

sydneybeachgirl 2013.07.06. 11:31:38

LOL..remek írás...Ez SYDNEY :) a béke, nyugalom, és a no worries vidéke....no de a tisztánlátás érdekében hadd egészítsem ki a cikkszerzőt azzal hogy Ausztráliában még mindig nem engedélyezik az azonos nemüek házaságát és NSWben -ahol Sydney van- még csak most hagyták jóvá hogy azonos nemű kapcsolatban élő párok is lehetnek ideiglenes fogadószülők. ÚjZélandon pár hónapja adták meg a házasodási jogot - sok ausztrál pár is él a lehetőséggel hogy csupán 3óra repcsiút :) De a Mardi Gras turisztikai esemény - az éves ünnepségnaptár része :)

sydneybeachgirl 2013.07.06. 11:33:21

viszont nem is foglalták alkotmányba hogy a család az amit házasságlevéllel lehet bizonyítani...mi már csak ilyen liberálisak vagyunk itten délen, fejjel lefelé :)

AttilaBeregi 2013.07.06. 11:48:37

@sparklie: 1. elég szomorú, hogy pedofíliát egyáltalán sugalmazás szinten is egy lapon mered ezzel említeni. Ha nem érzed a különbséget, elég nagy baj van a fejedben.

2. és ezt tényleg csak halkan kérdezem: amikor végigsétálsz az utcán, és a barátnőd kezét fogod, neadjisten, megcsókolod, az nem a heteróságod "közszemlére tétele"?

3.téged vagy engem soha nem üldözött senki, mert a nőket szeretjük. EZ a különbség. És ezért vannak ilyen felvonulások. Talán egyszer majd már nem fognak kelleni.

Dexter007 2013.07.06. 12:04:35

@sparklie: a boldog emberek, joleti allam, nincs haboru, demokracia témakör elérése és megvalósítása ott kezdődik, ahol az elfogadás, tolerancia és összefogás, összetartozás érzése adott. egyik fenti képen, sem pedig más hasonló felvonuláson nem látni olyat, hogy nyíltan kefélne vagy szadomazozna valaki is. ezt nem tudom honnan szedted!? tökéletes ellentéte a fentieknek az ami MO-on már 3 éve megvalósul, egy büdös posványba és pusztulásba taszítva mindenkit.

DarthVader 2013.07.06. 12:21:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Igen, sok a beteg, aberrált alak az egész világon. "

Mint pl. idézett komment tulajdonosa is :)

(Több alkalommal elgondolkoztam már a nick-eden, és őszintén mondom, hogy tiszteletre méltó az igyekezet, de eddig felettébb meddőnek bizonyult. :)

k.o._laci 2013.07.06. 12:44:01

az elfogadás, tolerancia és összefogás, összetartozás ... ez mindig átjön a kommentekből, ahogyan a "szimpatizánsok" győzködik a "homofóbókat", és vice versa. mintha itthon erről szólna a Pridehoz szorosan kapcsolódó politikai haknifesztivál. miden évben egy hétig hatalmas téma, amúgy meg olyan szintű üldözésnek vannak kitéve ... akarom mondani olyan szinten le van szarva az egész hogy hihetetlen.

k.o._laci 2013.07.06. 12:47:11

amúgy pedig át kellene hívni az ausztrál melegeket, talán ők hatékonyabb érvekkel tudnának hatni a magyar társadalomra, mint a magyar közösség. vagy le kell cserélni a társadalmat egy az egyben :)

Ladislav 2013.07.06. 13:57:36

@k.o._laci: Vagy pedig nem kell lecserélni a társadalmat egy az egyben, hanem akinek nem tetszik az itthoni légkör az kimegy oda.
Személy szerint egy olyan társadalomban szeretnék élni, ahol a fiam és a lányom nem tangás bácsikat és szivárványszínű néniket lát a zutcán fényes nappal ugrálni, meg transzvesztitákat, mint a társadalom legfontosabbnak kikiáltott tagjait. Erről ne győzzön meg senki, hogy ez a normális.
Több homokos párral találkoztam már és egyik sem ugrált félpucéron az utca közepén és nem akart meggyőzni arról, hogy ez a normális. Én nem bántom őket. A hálószobában mindenki azt csinál, amihez gusztust érez. Ne bántsa őket senki. Ha valaki mégis megteszi, csak azért mert a saját neméhez vonzódik csukják le. Nem aberráltaknak tartom őket és nem teszek egyenlőségjelet közéjük és a pedofilok közé.
DE! Ne provokáljon, ne állítsa be úgy ezt mintha ez lenne a világ természetes rendje, ne zavarja, ha én ezt ellenzem és nem erre a nagy liberális toleranciára nevelem a gyerekeimet. Ne reklámozzák annyit, mert sok mai fiatal teljesen megzavarodik tőle és azt sem tudja majd a szó szoros értelmében, hogy fiú-e vagy lány.
Minél erősebben próbálnak meggyőzni valakit valamiről, vagyis a társadalmat, egy jó részéből ellenállást vált ki. Például egy sokak értelmezése szerint szélső-liberális jellemvonású ismerősöm, aki a szelídség és elfogadás mintaképe, már ott tart, ha még nem is mindenki előtt, de számára ez már egy erőltetett ügy, ezért semmilyen formában nem támogatja. Mint ahogy kezdettől fogva én sem, de ő még az elején az "ügy" mellett volt.

tükörfúró 2013.07.06. 14:34:26

Vannak nemzetek, akik képesek a modern kor technikai és társadalmi vivmányait kihasználva végre boldogan, szabadon, elégedettségben, egymást megbecsülve, egymással harmóniában élni, és vannak akik nem, képtelenek erre.
Na vajon az ausztrálok, akiknek még különösebb "nemzettudatuk", sincsen (az nem amerika) melyik csoportba tartoznak, és vajon mi magyarok melyikbe?
Ez az egész a szabadságról szól, amit a többség itt nem is ért, miféle szabadság bazzeg, hát az a mocskos liberalizmus, hát az aztán, ugyan, csak rendetlenséget szül, itt legyen rend, orbánbácsi, állambácsi, kádárbácsi vigyázzon rám, mondja meg mit gondoljak, gondoskodjon rólam, adjon pénzt, iskolát, munkahelyet, sört, cirkuszt, kenyeret, mindent.
Na ez a fajta gondolkodás, amit maximum egy kinai értene ezen a felvonuláson, miről szól, de ő is rühelli mint a xart, nem véletlenül van ott, és nem odahaza.

k.o._laci 2013.07.06. 17:12:05

@tükörfúró: meleg valaki? részemről rendben egyenlő jogokat akar? részemről rendben felvonulni akar? részemről rendben csak könyörgöm ne találjuk már ki akit ez a téma hidegen hagy mert uram bocsá nem tudja átérezni milyen lehet "üldözött melegnek" lenni az nem elég modern, nem elég haladó gondolkodású ... ezt a büszkeség dolgot sem értem, miért nem lehet valaki akár 365 napon át is büszke arra ami, vagy amit elért. Mi abban a teljesítmény ha valaki meleg? Van 1 szint amin túl ez az egész elitista liberális kivagyiság ugyanolyan kontraproduktívvá válik mint a bornírt nagymagyarkodás. Valószínűsítem hogy Ausztráliában sok olyan más történelmi, társadalmi, gazdasági kérdésben is társadalmi konszenzus van, amiről itthon még csak álmodni se mernénk pedig alap dolgokról beszélünk.

k.o._laci 2013.07.06. 17:18:32

Személyes élmény, csak röviden: Munkahelyemen több meleg kolléga van, világi arcok és jól kijövök velük. Az elején még húztam a számat, ha meghallottam hogy valaki az de ezt betudhatjuk az előítéleteknek. Napi munkakapcsolat az én előítéleteim 80%-át lebontotta, a maradék 20% meg nem zavar különösebben. Nem 1 nap alatt győztek meg, hanem hétköznapi, normális kollegiális viszonyban vagyunk. Néha poénkodunk is a témával, de ennyi. Én csak ezt tudnám javasolni mindenkinek aki ezt komolyan gondolja hogy nem a szivárványokkal, Gyurcsányferikkel vagy egy Google logóval kell 1 hét alatt megváltani a világot. Nem is lehet.

k.o._laci 2013.07.06. 17:30:51

(azt meg ugye egy melegnek sem kell különelmagyaráznom hogy a pártok vagy a cégek mit keresnek ott az ilyen rendezvényeken)

k.o._laci 2013.07.06. 17:37:41

az elfogadás, tolerancia és összefogás, összetartozás = a hazáért, a nemzeti összefogásért, a családokért

same shit, csak más a dealer

neworldisorder 2013.07.07. 10:19:37

Szerintem, aki a mardi gras es az Oxford street alapjan arra kovetkeztet, hogy Ausztralia valami nagy liberalis paradicsom, oriasi tevedesben van. A nemsokara megvalasztando "liberalis" miniszterelnok jopar tekintetben meg orbanenal is maradibb elveket vall, es ugy altalaban az ausztral tarsadalom meglehetosen konformista es konzervativ, sokkal inkabb mint a legtobb nyugat europai orszag.

sam2sam 2013.07.09. 11:21:10

Divat mainapság, "jófejnek", toleránsnak llenni. Kérdés, hogy mindnyájan csakugyan elfogadók, toleránsok vagyunk-e. Én, magamat -mai szemmel- inkább homofob, mint toleránsnak ítélem, 30 éve valószínű ugyanezzel az atitüddel inkább toleránsnak számítottam volna. Lehet hogy ez a -társadalmi- fejődés , egyszersmind az én fejlődés képtelenségem ? Lehet.
Fontosabbnak gondolom, az őszinte véleményt, mint a trendit. Már pedig, -sújtson akár megvetés - engem taszít a mássággal való parádézás. HA kell, legyen. Nem hiszem ,hogy meg kell kérdeznie bárkinek engem arról, hogy ki-kit-mit-hogy szerethet. Legyen ez mindenki személyes szabadsága. De lehessen az én személyes szabadságom az, hogy nekem mi tetszik vagy mi nem. Sajnos gusztustalannak élem meg ha két hím, egymásba forró ajakkal, hódol a test szenvedélyének a közterületen, mellesleg ugyanezt érezhetem, ha pl egy 80 éves heteró oár gyömöszölné egymást a Metro mozgólépcsőjén, de lehet a heteró pár 18 éves is és még mindig gusztustalan, ha úgy teszi -mégegyszer mondom csak nekem-. Ezek a hétköznap parádéi, a Pride ugyan ez kicsit töményebben. Nem gondolom, hogy egy parádé önmagába véve jó vagy rossz dolog. Rioban (lehet hogy Sydney-ben is) ha karnevál van az a nemzeti kultúra része. ÉS ha egy országban karnevál, fiesta van, akkor biztos, ott a helye hidegnek melegnek, szivárványnak, naplementének. És ott is vannak és fel sem tűnik. De mi a rossebbnek, egy deprímált ezer lelkisebből vérző társadalomnak, ahol az utca nem az öröm kifejezésének, hanem a tüntetésnek, békemenetnek, barrikád harcnak, forradalomnak, ellenforradalomnak a grundja, parádét rendezni, mintha mindenki krva jól érezné magát. Ez ugyanis hazugság. És én nem vagyok hazugság párti. Ha csak azért nem mert - nemzeti hagyományaink szerint - ez nem a féktelen öröm boldogság kifejezése, hanem tüntetés. Na de ha tüntetés akkor már nem a szimpátiám, hanem a véleményem kifejezése. És bár lehetek (és mellesleg vagyok is) személy szerint mindenkivel toleráns, de véleményem mégis csak az, hogy én egy provokáció áldozata vagyok. Arra kényszerítenek, hogy kötelezzem el magam valamiről, amiről nekem magán véleménynem van és tegyem azt közzé. Ezzel inkább szembe mint sem mellé állít valaminek, amivel személyes szinten tudok, de társadalmi szinten nem kívánok azonosulni.
süti beállítások módosítása