HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2013.01.14. 13:06 Zsoolt

Mert én ide kimegyek a szovjetok sírjához, viszek virágot...

Horthy Miklósról zeng a sok visszaemlékezés, pro- és kontra a II. Magyar Hadsereg katasztrófája nyomán. Megint nem találjuk a léptéket és a fogást. 70 év elteltével sem megy nekünk semmiféle visszaemlékezés, egyszerűen képtelenek vagyunk abban a mélységben és azon a szinten feldolgozni a történteket, ahol a fájdalom igazából keletkezett. Az pedig nem Horthy Miklós szintje. Ő köszöni 1943 januárjában is terített asztalnál reggelizett és csendesen szenderült jobblétre évtizedekkel később egy madridi villában talán. 

Megy a mai korból visszaértelmezett kardcsörtetés és értelmezés-cunami, a történeszek, áltörténészek, makettgyűjtő mini-nácik és a kinek volt nagyobb a traumája verseny résztvevői között. A megnyugvás, megbékélés persze megint nem a hangerőben van. Lehet azt kéne tennünk, amit Sára Sándor filmjének egyik interjúalanya tett. Mindenki vigyen az ellensége sírjára egy virágot. 

"A férjem sírját látom...és találom örömem őbennük:"

Háború - Hadifogoly - Hadifoglyok hazaérkezése, lang="en-EN" Háború - Hadifogoly - Hadifoglyok hazaérkezése, lang="hu-HU" Háború - Hadifogoly - Hadifoglyok hazaérkezése

Részlet Sára Sándor "Krónika" című filmjéből:

Az a remény éltetett valahogy, hogy hát nem lehet meghalni mindenkinek, hát hátha még él, fogságba van, s hátha majd hazakerül. Én azt mondtam, bárhogy jön haza, ha nyomorék lesz, soha nekem egy fillért nem keres, de én akkor is (elsírja magát), dolgozom, küzdöm őérte és a gyerekemért. De ez nem vált be. Dolgoztam a rendőrségen is és olyan toprongyos ember jött be mindég. Jaj, ijedten néztem hátha a férjem, mer' egyik ezt mondta, a másik ezt mondta. Még eddig is, reménykedtem meg reménykedem, mert mondták hogyha betölti a hatvanat, ha fogságba van, elfogják engedni őket akkor haza.
(...)
Elmentem ehhö a Lackó Zoltán főhadnagyhoz, és azzal beszéltem, hogy hát mondtam neki, hogy hát az én férjem, hogy nem gyütt haza, asszongya hogy sajnos Dányi néni (elsírja magát) a legjobb 15 emberem maradt oda. Ennyit tudott, mást semmitse nem mondott. Többet nem mondott róla semmit, csak ezt mondta.
(...)
Vagy kétszer álmodtam felőle. Egyszer ilyen nagy ződ fűbe mentünk azt mentem utána, azt mikorra elértem volna eltűnt. Meg egyszer egy üzletbe mentünk, hogy majd a gyerekeknek vásárol valamit, hogy majd keresünk ott... azt mikor ott lesem, seholse volt.
(...)
Álmodtam felőle . Beszéltem is vele. Hogy hazajött vóna oszt katonaruhába, oszt azt mondta, hogy még őneki vissza kell mennie egy kis időre. Ilyesmiket álmodtam felőle, hogy vissza...és akkor így elmentem így akkoriba mentünk így halottlátóhoz. Elmentünk és azt mondta a halottlátó asszony, hogy él a férje. Először mikor voltunk, mert ugye mentünk több asszonyok, akiknek odamaradt...és azt mondta akkor, hogy él a férje. Hát ugye én rögtön világos kendőt kötöttem a fejemre. Mikor azt másodszor elmentünk megin oda, Dormándra, akkor azt mondta, hogy mán a maga férje meghalt. Mán maga csak a másvilágon fog vele találkozni.
(...)
Pénzt is szánnák rá. Ha elvinnének engem egyszer oda. Mondtam is a fiamnak, sehova nem vágyok, csak oda (sír). Ahol eltűnt...amit írnak. Mert én ide kimegyek a szovjetok sírjához, viszek virágot. A férjem sírját látom, s találom örömem őbennük. Mert hátha talán ott is tesznek az én férjem sírjára. Ott is gondozzák. De még máma is várom... „

41 komment

Címkék: Horthy Miklós II Magyar Hadsereg Don kanyar


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr305017526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2013.01.15. 00:10:19

Bécsben echt ugyan olyan szovjet emlékmű áll, majd ugyan olyan téren, mint ami nálunk a Szabadság téren. Érdekes, az nem bassza senki csőrét ott. Virágok is szoktak rajta lenni. Az orosz katonai temetőket is gondozzák. Mentalitás, és kultúra. Politikai és társadalmi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.01.15. 00:27:49

@01234567:

Nem elhanyagolandó tényező, hogy október 26-a azért osztrák nemzeti ünnep, mert 1955-ben azon a napon vonultak ki onnan a szovjetek. Sem Rákosi-korszakuk, sem '56-uk, sem 7 éves megtorlásuk nem volt, mint nekünk, gyakorlatilag ugyanúgy megúszták, mint az Anschluss következményeit. Így nem nehéz megőrizni azt a mentalitást és kultúrát, amit itt 45 éven át züllesztettek a kommunisták. (Gondoljunk csak bele egy példán keresztül: az Ausztriához csatolt Őrvidéken fejlettebb volt az anyakönyvezés, mint nem egy osztrák tartományban.)

01234567 2013.01.15. 00:48:59

7 évet éltem Ausztriában. Tudom hogy gondolkodik egy osztrák. Annak sem, és a kommunizmus 45 évének sincs köze a kegyelethez. Ez utóbbinál még hozzá fűzném, meg lehet egy magyar, vagy egy német katonai temetőt nézni Oroszországban, ahol tudvalevő 70 évig volt kommunizmus.
Nem ennek ahhoz van köze, hogy mennyire manipulált egy társadalom, és a politikusai, a többi közéletét meghatározó szegmenssel vannak annyira kulturáltak, hogy tudják hol a határ.
Mert a kegyelet az, hogy volt Szovjetuniót, ideológiáját gyűlölhetem, de akkor is tudom, hogy a temető, vagy a síremlék nem erről, hanem arról az emberről szól, akit a politikusai idezavartak meghalni, szeretett talán valakit, hazavárták, és az anyja ott ahonnan jött, gondozza egy volt ellenség sírját, abban a reményben, hogy a fia emlékhelyét sem hagyja elpusztulni valaki.

Orszag 2013.01.15. 01:09:29

Az igazából magyar 2. hadsereg. Ahogy német 6. hadsereg vagy román 3. hadsereg.

Orszag 2013.01.15. 01:11:13

@01234567: Az oroszok is gondozzák a mieinket, ezt nem szokták megérteni sokan, vagyis, hogy kölcsönös alapon megy. Az oroszok se dózerolják el a "fasiszta" magyar sírokat, szóval nekünk se kéne.

hungarisztan 2013.01.15. 01:34:40

Az ünneplésről, méltóságról (illetve ezek hiányáról) írtam anno decibel egy ide (is) vágó blogbejegyzést.
Tán nem számít nagyon tapló önreklámnak (felhagytam már a bloggal), ha a posztoló ill. az olvasók szíves figyelmébe ajánlom, mert a mondanivalója azóta sem veszített az aktualitásából:

hungarisztan.blog.hu/2010/11/11/az_apokalipszis_hungarisztani_lovasai_iii_unneples

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.01.15. 05:49:45

Azért mert egy államvezetés hülye és tolja nekik a 10 százalék keretlegény és pribék, attól még 90 százalék ember él minden országban. És ne csináljunk már minden vereségből nemzeti ünnepet, mint az egyiptomiak a közismerten bukott háborúikból. A 45 év negálása a 10 százalék miatt is ilyen betegség. A többieknek ugyanúgy dolgozni kellett és nem is eredménytelenül. Üdv

honapos retek 2013.01.15. 06:37:03

Ausztriában a többség nem kédöjelezi meg hogy a rossz oldalon álltak a háboruban. Ök alapvetöen megértik hogy nem a szovejetek kezdték a háborut. Persze érvelnek arrol hogy a háborus bünök a zsidok kiirtása, nem egyedi a tröténelemben, ezzel relativizálják azokat, de ez nem hasonlithato ahhoz ahogy nálunk tudatos hazugságokkal ma is fütik a gyülöletet az oroszok ellen.

Bafana 2013.01.15. 08:20:58

Ők áldozatok voltak. Utólag mai fejjel könnyű ítélkezni, hogy így vagy úgy kellett volna.
A tragédiák fő forrása Trianon, illetve a Párizs környéki szerződések. Ha egy kicsit humánusabbra sikerült volna, elmaradt volna egy világégés. Magyarországon elmaradt volna a nyilasmozgalom, zsidóüldözés és ha lett is volna II. VH., a magyarok érdektelenség hiányában részt sem vettek volna benne. Azért kellett feláldozni a 2. magyar hadsereget, hogy a Trianonban elrabolt, majd egy részét teljesen jogosan visszaszerzett területeket megtarthassuk. Ennyi.

Illés Béla 2013.01.15. 08:39:11

@honapos retek:
Már megbocsáss,de Lengyelországot az oroszokkal együtt rohanták le a németek,csak a pontosítás végett.
Ezt sokan hajlamosak a mai napig elfeledni.

A katonai sírokat meg gondozni kell,ez evidencia.

Bafana 2013.01.15. 08:45:37

Horthy nemet is mondhatott volna a németeknek, bevállalva egy német - vagy a legrosszabb esetben egy német-szlovák-román megszállást. Nem lenne nehéz kitalálni, mi történt volna itt... Nem a 2. magyar hadsereget kellett volna kiküldeni, hanem aki él és mozog, az összes férfit 18 és 65 év között. A magyar zsidósággal mi történt volna, nem nehéz kitalálni. Nem volt véletlen, hogy Horthyt nem kötötték fel, illetve az újratemetésén volt egy koszorú, rajta a "köszönet a magyar zsidóságtól" felirattal.

Bafana 2013.01.15. 08:48:58

@honapos retek: "nem a szovejetek kezdték a háborut."
A Molotov-Ribbentrop paktumot megtalálod a keresőben. Fuss át rajta!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.15. 08:56:42

@01234567:

Nagyon más a történelmi helyzet, abszurdum a magyarországival összehasonlítani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.15. 09:02:37

@Bafana:

Nem igaz.

Hitler nem kérte Horthyt, hogy lépjen be a háborúban a Szovjetúnió ellen, ez önálló magyar döntés volt.

Hitler a magyar részvételt 1939-ben kérte Lengyelország ellen. S Horthy megtagadta. Mi lett, megtámadták bosszúból a németek Mo-t? Nem.

Szóval Mo. önálló döntési esélyekkel rendelkezett, szövetséges volt és nem gyarmat. Azaz bizony nagyon sok dologban a magyar vezetés a hibás, s nem Hitler.

S persze a magyar zsidóság csak nyert volna, ha a magyar vezetés nem deportálja a zsidókat.

Martian (törölt) 2013.01.15. 09:06:22

@01234567: a katonai temetők nem a városok központjában szoktak állni és nincs rajtuk messziről látható önkényuralmi jelkép.
Nem tartom túl valószínűnek, hogy Kijev valamelyik reprezentáns terén német katonai emlékmű állna, rajta horogkereszttel.

Martian (törölt) 2013.01.15. 09:12:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: talán annyit tehetett volna Horthy, hogy a németbarát katonáknak lehetőséget ad egy önkéntes alakulat felállítására - Németországban, német parancsnokság alatt.
Így nem léptünk volna hadba, ugyanakkor Hitler is kapott volna valamit... és Horthy egyben megszabadulhatott volna a németbarátság miatt megbízhatatlan tisztektől, ha később megpróbál Hitlernek ellenállni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.15. 09:30:07

@Martian:

Ez abszurd, ezt biztosan nem tehetette volna meg.

De megtehette volna, hogy:
- nem indít hadsereget keletre, hiszen ezt Hitler nem is kérte!
- nem deportálja a zsidókat.

Ettől még Hitler szövetségese maradt volna, annak valóban nem volt alternatívája.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.15. 09:32:39

@Martian:

Ha Kijev 40 évig nácibarát ukrán uralom alatt lett volna, akkor ez nagyon is valószínű.

Nyilván különbség van:
- a volt ellenség emlékművet az ellenség helyi elvtársai emelték,
- a volt ellenség emlékművet nem az ellenség helyi elvtársai emelték.

Az utóbbi esetben ez csak egy humanitárius, katonai emlékmű. Az előbbi esetben meg nem csak ez, hanem propaganda is.

Martian (törölt) 2013.01.15. 09:47:52

@Bafana: '41-ben nem fenyegetett megszállás, '44-ben is csak azért következett be, mert Hitler hónapok óta tudott Horthy kiugrási "tapogatózásairól"... a németek tudták, hogy képesek megszállni az országot, de azért nem volt mindegy, hogy milyen erők lekötésével.

Martian (törölt) 2013.01.15. 09:53:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ez abszurd, ezt biztosan nem tehetette volna meg."

Szerinted miért is nem..?

"nem indít hadsereget keletre, hiszen ezt Hitler nem is kérte!"

'41-re nézve ez jogos, na de később (a '43-ban bekövetkezett fordulat után) Hitler követelte volna... valószínűleg a német megszállás elkerülhetetlen, de nem mindegy, hogy mikor és milyen áron.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.15. 10:00:04

@Martian:

"a német megszállás elkerülhetetlen, de nem mindegy, hogy mikor és milyen áron"

A helyzet az, hogy Horthynak sikerült a legnagyobb árat fizetnie és a lehető legrosszabb módon kijönnie az egészből. Még a megszállást is legitimálta, így az nem is minősült jogilag megszállásnak. Így Mo. nem minősült a háború után megszállt országnak, hanem Hitler független szövetségesének. Ennek nagyon rossz következményei lettek.

Muad\\\'Dib 2013.01.15. 10:16:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Alapvető tévedés. Hitler egyenesen követelte, és zsarolással, fenyegetéssel igyekezett elérni, hogy csapatokat küldjünk az orosz frontra (más szövetségeseinél is ez volt a módszer). A második magyar hadsereg méretével elégedetlenek voltak, sokkal nagyobb sereget akartak kapni, de ezt a hadvezetés a román-magyar viszony miatt megtagadta.

Dezsoke a kem 2013.01.15. 10:33:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

FYI: az első magyar kontingenst '41-ben valóban nem kérték a németek, de '41-ben nem is az volt az optika, hogy a németek veszítenek, így az addig visszakapott területek, illetve a majdani további területek visszaszerzésének érdekében küldték ki. Az a "hadsereg" egy elég jelképes méretű kontingens volt.

Ellenben '42-ben Hitler igenis követelte a TELJES magyar hadsereg bevetését az orosz fronton, Horthy-éknak ezt sikerült egy elég durva tárgyalássorozaton lealkudni csak a 2. magyar hadseregre. A követelés pedig egyszerű volt: vagy jöttök velünk, vagy mi jövünk és utána nem lesz választásotok.

Csak ugye ezeket már nem nagyon tanították a történelem órákon.

kewcheg 2013.01.15. 10:49:19

A Horthy -attitűd egy sajátosan magyar mentalitás.Azaz önmagunkat is szopatva, "becsületbeli" ügyként felfogva valamit,ha beledöglünk is,de megcsináljuk egy rosszul értelmezett kötelességtudattól vezérelve.Bár Horthyék nem tudom,kinek akartak megfelelni,hiszen szuverén vezető volt.Munkahelyemen kicsiben ugyanez van/állami szerv/ Nem szól a főnök a feletteseknek,hogy már a belünket kiköpve két ember helyett dolgozunk,hanem várja hogy megsimogassák a buksiját a felsőbb vezetés hogy milyen ügyes,határidőt betartó szervezet,bár igazából már nem is igazán várják el az önszopatást,ez egy megfelelési kényszer....

Muad\\\'Dib 2013.01.15. 11:11:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Némi dokumentált tény a "mítosz"-ról. 1942 jan. 6-9. között Ribbentrop, majd január 20-22. között pedig Keitel járt Budapesten, mindketten a tejes magyar haderőt követelték a frontra. Magyarország ebben az időben jóval kisebb mértékben vette ki a részét a háborúból, mint Románia, a német fél pedig egyértelművé tette, hogy a románoknak fog kedvezni a két ország vitájában (ezt Goebbels is említi naplójában). A két tárgyaláson pedig a magyarok igyekeztek elérni, hogy minél kisebb sereget kelljen kiküldeniük. Így került kiküldésre a 2. magyar hadsereg, igyekeztek a legjobb "emberanyagot" itthon tartani, és nem kiküldeni. Sajnálatos módon a magyar vezetés teljesen ostoba módon nem tisztázta előre a kiküldött sereg alkalmazási módját, illetve sajnos a magyar vezetés döntési helyzete is minimális volt, mivel a német hadvezetés döntései voltak mérvadóak harcászati kérdésekben.

Plumper_ 2013.01.15. 11:23:14

@Muad\\\'Dib: korábban kellett volna kapcsolni..

Bafana 2013.01.15. 12:05:22

Hitler egyértelműen fogalmazott: Csak az vesz részt a vacsorán, aki ott volt a főzésnél is!
41-ben nem úgy nézett ki a helyzet, hogy a németek veszítenek.
De mint említettem már, utólag nagyon könnyű bármit mondani, hiszen rengeteg dokumentum van, csak utólag derült ki. Vagy még mindíg nem!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.15. 12:40:06

@Bafana:

Na, ezért kell mindig meghúzódni, nem nagyon elől lenni. Egy lapra tenni mindent nem jó taktika általában. Horthy arra számított, hogy:
- a németek legyőzik az oroszokat,
- a német vagy megnyerik a háborút vagy döntetlenre végződik, s a németek maradnak Európa urai.
Egyik se jöt be.

Bafana 2013.01.15. 12:51:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mint már említettem, mai tudással és ismeretanyaggal nagyon könnyű bárkit-bármit bírálni, hogy így-úgy kellett volna. Ami annak idején szigorúan titkos dolognak számított, azt ma már történelemórán tanítják. Pl. a katyni tömegmészárlás.
Szerintem, ha másban nem is, de ebben egyetérthetünk.
Utánna gondold el, mik voltak akkor az összpolitikai viszonyok MO.-on. Mi lehetett volna az alternatíva.
Nagyon sok történész véleménye az, hogy a VH.- ból semmiképp nem tudtunk volna kimaradni. Csupán az volt a kérdés, hogy meddig tudunk távol maradni tőle. Sokak szerint Horthy tovább nem maradhatott ki ebből. Eddíg tudta az országot kívül tartani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.15. 13:38:45

@Bafana:

"Nagyon sok történész véleménye az, hogy a VH.- ból semmiképp nem tudtunk volna kimaradni."

Én is így gondolom.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.15. 16:00:10

"Horthy ... csendesen szenderült jobblétre évtizedekkel később egy madridi villában talán. "

Estoril, Portugália, 1957.

De amúgy ez mellékszál, a poszttal maximálisan egyetértek. Kár, hogy a kommentelők egy része semmit se ért ebből, helyette itt is Horthyt mentegetik...

honapos retek 2013.01.15. 22:51:43

A Molotov Ribbentrop paktumnak semmi köze ahhoz, hogy Mo volt az agresszor és a SZU a megtámadott. Azért ha már szoba jött jo tudni hogy az egyezményt azután kötötte Sztálin Hitlerrel mikor a honapokig Moszkvában folytatott angol francia lengyel szu tárgyalásokon 1939 augusztus végéig nem tudtak megegyezni. A lengyelek angol támogatással nem akarták hogy a németek elleni háboruban a Szu hadserege lengyel területeken át vonuljon a németek ellen. Enélkül viszont a SZU nem állt kötélnek. Hanem egy gyors szerzödéssel kizárta hogy a németek Lengyelo után a SZU ellen forduljanak.Ez volta hirhedt meg nem tamadási szerzödés, ami rendeklezett a baltikum felosztásáról is. Egyébkét anglia Münchenben 1938 ban Csehország feldarabolásakor a szerzödés egyik pontjában (ez is titkos volt) szintén kötött megnem támadási szerzödést Hitlerrel. Ismétlem mindezeknek azonban semmi közvetlen kapcsolata nincs azzal,hogy mi támadtunk a Szovjetunióra .

Bafana 2013.01.16. 07:57:02

@honapos retek: Örülök, hogy utánnanéztél a paktumnak, de én ezt arra írtam, hogy kijelentetted, hogy nem a szovjetek kezdték a háborút.
És a nagy szovjet védések közepette nem szabad elfelejteni, hogy az oroszok-szovjetek voltak azok, akik 160 év alatt 4 szer rontottak rá Magyarországra!!!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.02.02. 22:51:45

@honapos retek:

Miután beállt a hadiállapot a Kassát, Munkácsot és Rahót ért bombázások okán, amit az oroszoknak tulajdonítottak.

Ezt a cikket pedig szeretettel ajánlom:

index.hu/kulfold/2013/02/02/felrobbantani_se_tudtak_a_becsi_szovjet_emlekmuvet/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.02.02. 22:57:12

@Bafana:

"az oroszok-szovjetek voltak azok, akik 160 év alatt 4 szer rontottak rá Magyarországra!!!"

Ez nem számháború. Magyarországnak részt kellett vennie a keleti front harcaiban, és miután nem tudtunk időben kiugrani - pedig még a románok is vártak ránk két hétig -, pontosan lehetett tudni, hogy a Vörös Hadsereg Magyarországgal nem fog kesztyűs kézzel bánni.
süti beállítások módosítása