HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.12.19. 18:40 Zsoolt

Helyet követel az új generáció

Olyan 6-7 éve figyeltem fel a változásra. Korábban valahogy idősebb korukban jöttek emberek az egyetemre a társadalomtudományok valamelyik ágát tanulni. Jól behatárolható szubkultúra volt ez, a rendszerváltó értelmiség gyerekei, a segítő szakmák valamelyikében már dolgozó szakember, saját útjukat, sokszor poklukat járó útkeresők, öngyógyítók.

Aztán valami megváltozott. Felduzzadt a létszám, először annak tudtam be, de hamar világossá vált, hogy beért, felnőtt egy egészen új generáció. Akik már nem Cseh Tamás mentén szocializálódtak az értelmiségi létre, ami nem valami rejtett ellenkultúra többé, sorok között üzengetős, bársonynadrágos alvilág, hanem valami ennél sokkal természetesebb, mintegy magától értetődő nyitott, kíváncsi létforma.

Fura volt, mert a klasszikus intellektuális teljesítmények terén látványos volt az egyetemen a visszaesés. Oktatóként nem voltunk hozzászokva ahhoz, hogy alapvető helyesírási és szövegértési nehézségekkel kell foglalkoznunk. De ennél is meglepőbb volt, hogy a múlt, különösen a Kádári közelmúlt, ami számunkra – igen, most figyelmeztetem magam, hogy még számomra is – a mindennapok része volt, az számukra nem létező, meghaladott, nem is különösebben érdekes, avítt dolog. A felháborodás volt talán az első reakció. A felduzzasztott egyetemi létszámok káros mellékhatásának tekintettük ezt a látványos teljesítményromlást és a mi dolgaink iránti teljes érdektelenséget.

Aztán lassan kezdett leesni, hogy valami másról van szó. Amikor bejött az IWIW, de főleg a Facebook a hallgatók tömegével kezdtek el bejelölgetni, mint oktatójukat, a hírfolyamomon keresztül életre kelt egy új világ. Rájöttem, hogy itt komoly változásokra van szükség, mert olyan nyelven akarjuk megszólítani ezeket a fiatal embereket, amilyen nyelvet ők már nem beszélnek, és a nyelv, amin ők kommunikálnak az teljesen idegen a mi egyetemi világunkban. Kifakadtam egy idő után a szemináriumaimon:

„Hogy az istenben van az, hogy olvasom az egyetemi beadandó dolgozataitokat és szürke, unalmas, iskolás, sőt kisiskolás sorokat látok, amit ti láthatóan untok megírni, én meg nagyon unom elolvasni. Ehhez képest kinyitom a Facebook-ot és tele van a falatok hihetetlen kreativitással, színnel, élménnyel, és tudással?”

Arra jöttem rá, hogy lehet, hogy ezek a fiatal emberek korábbi társaikhoz képest sokkal rosszabbul teljesítenek, amikor a kezükbe nyomom a XIX. és XX. század nagy klasszikus szociológusait, de általam sosem látott vizuális kultúrájuk van, nagyon gyorsan alkalmazkodnak a változásokhoz és kevésbé mélyen ám sokkal nagyobb horizontot szemlélve igazodnak el a világ dolgaiban.

Szerettem volna véget vetni annak, hogy az egyetem a poros, unalmas, molyszagú, idegen szavas, érthetetlen és gőgös intellektualizálás tere, miközben minden, ami színes és érdekes, az este kerül fel a Facebookra.

Egy idő után a legelső órán azt kértem az első éves hallgatóktól, hogy a következő hétre hozzanak egy 3-5 perces produkciót arról, kik ők valójában, mit hoztak ide nekünk e közé a falak közé? A stílust szabadon engedtem, nem kellett dolgozatot írni, de lehetett táncolni, verselni, rajzolni, zenélni, fotózni, bármit.

És jött be a sok szín. Volt, aki csak kiállt és beszélt, mások felcsapták a laptopjukat és lejátszották a gondosan zenével összeszerkesztett fotóinstallációjukat, vagy videót készítettek, filmeket vágtak össze, de olyan is akadt, aki kintről behívta a haverjait és félretolva a padokat táncoltak.

Más a nyelv. És más a világkép és a világgal kapcsolatos elvárás. Az erőszak, az a folyamatos elfojtás, lefojtás már nem úgy természetes része a hétköznapoknak, hogy az ember észre sem veszi. Ásítoznak az órán, és két perc alatt kiiratkoznak a BA képzésből, ha más érdekli őket. „Window shopping”-olnak fakadt ki egy dán kollégám, én meg mondtam neki, hogy gyerekkorom padban hátratett kezű iskolaköpenyes hangulatához képest ez a látszólagos érdektelenség kifejezetten jó jel.

És hogy mennyire nem érdektelen valójában ez az új generációs diákság, azt egy hete láthatjuk a hírekben. Minden, amit eddig csak a falak között láttam ezeken a különleges szemináriumi alkalmakon most itt dübörög a szemünk előtt, pereg le a Facebook hírfolyamba és hát bizony csak kapkodom a fejem. És hogy buta, felületes generáció lenne?

Lehet, hogy nem idézik Michel Foucault-t, de nem tudom másnak is feltünt-e, hogy a gimnazisták mai MTA előtti demonstrációján a megszólalók többsége komolyabb kommunikációs teljesítményt nyújtott, mint a számomra már idegesítően intellektuális, gitározgatós Milla tüntetések felszólalói? Kemény felemelt hang, láthatóan szívből jövő felháborodás.

„Elbuktátok a 2014-es választást!”

A kormány nevetségesen kifogyott a töltényekből, fárasztó pojácaságnak hat ugyanazokat a paneleket elsütögetni most éppen diákokra és vezetőikre, mint amit végigpörgettek az eltelt két évben a filozófusok, a fogyatékosok, vagy éppen a hajléktalanok ellen bedova.

Hogy az ellenzék tolja őket? A rossz hírem az, hogy az ellenzéknek is inkább félnivalója van ettől. Bizony a jövő csillant itt meg, és az az erő, ahogy a fiatalember rápirít Hoffman Rózsára, hogy ne a szokásos maszlaggal jöjjön, vagy az a lendület, amivel a rutinból süketelő miniszter asztala mellől gondolkodás nélkül feláll a tárgyaló delegáció, az bizony figyelmeztető lesz a 2014 után jövő kormánynak is.

Mert az a generáció, ami a tűzoltók, pedagógusok, budapesti értelmiségiek próbálkozásaihoz képest látványosan nagyobb sikerrel elbánik Orbán Viktorral, annak egy Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila már reggelire sem lesz kihívás. Nem a FIDESZ-nek van itt vége, hanem annak a nagyipari parasztvakításnak, amit politika, a közösség dolgainak kezelése címén eddig jobbreményű rendszerváltás utáni elitünk letett az asztalra. Rengetegen elmentek, akik maradtak, ők vannak még többen, és láthatóan nem adják olcsón az országot, az ő jövőjüket. Ez a mostani megmozdulások igazi horizontja. És ha csak a törtrésze átjön annak az energiának, amit érezni szoktam az egyetemen ezekből az fiatalokból, akkor szép jövője van az országnak.

74 komment · 3 trackback

Címkék: egyetem demokrácia diákság diáktüntetés


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr134973605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne csak tüntess, politizálj! 2012.12.20. 14:55:01

Felbasz, mi történik az országban? Betelt a pohár a tandíjjal? Hallatni akarod a hangod? Az utcára vonulni nem elég. Az alap gondolatunk, hogy az összes politikus köcsög, hogy hazudnak, és leginkább magukat képviselik. Hogy a politika ocsmány, a párto...

Trackback: Beletört Orbán foga az egyetemistákba 2012.12.19. 22:21:34

Fogműtéte miatt nem beszélt az év utolsó ülésnapján a Parlament rendkívüli ülésén Orbán – írja az Index. A portál szerint a miniszterelnök a hétvégén komoly fogászati műtéteken esett át, ezért nem tud beszélni. Mi történhetett Orbán fogsorával? *...

Trackback: Spiclikommandó is szolgálja Orbánt az egyetemisták ellen? 2012.12.19. 22:16:51

Hangulatjelentést kérhetett a Fidelitas-csemetéktől Viktor, ezt tálalta a közmédia úgy, mintha a tiltakozó diákok küldötteivel egyeztetett volna, TEK-hadsereg védelmében, egy felkapott és drága romkocsmában. Lépjük át azt, hogy Orbán a tiltakozó diákok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar tarka nagy barom 2012.12.19. 19:48:16

"És ha csak a törtrésze átjön annak az energiának, amit érezni szoktam az egyetemen ezekből az fiatalokból, akkor szép jövője van az országnak."
Úgy legyen!

Acmee 2012.12.19. 19:53:31

Diákjaink kitartanak. Addig verik az asztalt, amíg meg nem kapják ami akarnak, tökéletesen mutatja a tárgyalóasztaltól való felállás. Egyet ajánlok a kormánynak. Addig próbáljanak észbe kapni, amíg lehet, és addig lehet, míg a tömeg nem a bukásukat kezdi követelni...

röhögő 2012.12.19. 19:57:25

Höhöhö... naponta ezrével veszti el a szavazóit a fidesz. :-))

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.12.19. 19:59:09

A diákok már mindent megkaptak amit kértek.

Nincs keretszám, van többlet pénz, és nincs elvonás.

Egyedül a röghözkötés marad, ami sokak szerint nagyon jutányos (20 év alatt 7 évet kell itthon melózni)
Aki ettől kevesebbet akar az tényleg fizesse vissza a képzés költségeit.

A többi már csak arról szól, hogy az MSZP pénzeli és bújtogatja a népet.

Magyarul az MSZP-s tandíjért tüntetnek már csak akik még most is kint vannak.

l_andras 2012.12.19. 20:06:36

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Káderem az Úrban! 20 óra 7 perc van. Szóma ha mondom, segít a gondon!

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2012.12.19. 20:11:27

micsoda zsenialitás kell ahhoz, hogy valaki ezt a nyilvánvaló változást észrevegye.. ez már teljesen más világ, óriási a generációs szakadék.

2012.12.19. 20:14:33

Nagyon helyes, remélem megteszik, amit nekünk kellett volna tíz éve. De szerintem januárban mind húznak vizsgázni és kuss lesz. Egyébként túl optimista vagy, ösztöndíjpályázat miatt egy rakás egyetemistával találkoztam. Nem tudják leírni a nevüket, nem tudják a lakcímüket, képtelenek egy online űrlap kitöltésére. Ez lenne az a nagy lendület? Arc persze van, azt várják, hogy hasra essek a szabad bölcsész képzésük előtt, amikor magam két egyetemre is jártam, a másodikra munka mellett. Meg sem próbálják a netet használni ügyintézésre, noha minden szükséges anyag fenn van, a pályázati felhívásban konkrétan szerepel az url, de mind az utolsó pillanatban tipródik az ügyfélszolgálaton és a saját hülyeségük miatt háromórásra növekedett várakozási idő alatt nem a nyomtatványokat töltik, hanem a Facebook üzenőfalra írkálnak, hogy milyen szar az ügyintézés, nem halad a sor.

Szóval ha Orbit el is hajtja a haragjuk, senkit nem tudnak a helyükre állítani. Kik jönnének? A velejéig korrupt Hök-vezetők? Ugyan már...

nnnnnnnn 2012.12.19. 20:18:25

Posztoló kissé beszűkülten látod a világot, de ez nem csoda, hisz mozogsz egy bizonyos körben, és abból vonsz le következtetést. Holott a valóság egyáltalán nem ez. 2014ben is a Fidesz fog kormányt alakítani.

"A pártválasztók között a Fidesz–KDNP támogatottsága a novemberi 36 százalékot követően 39 százalékra nőtt."

nokomm 2012.12.19. 20:23:19

Előbb utóbb a diákok is megtalálják azokat, akik valóban a diákság érdekeit képviselik.

kigyurt álat 2012.12.19. 20:23:28

@$$$=$$$: Te meg kicsit beszűkülten látod a posztot, mert nem arról volt szó benne, hogy ki nyer 2014-ben.

Nem Penny hajója 2012.12.19. 20:25:46

Igaza van a poszt írójának. Furcsa egyébként a kontraszt, hogy ha megnézzük, hogy milyen reakciókat váltott ki két éve a manyup pénzek lenyúlása.
- Volt talán egy vérszegény tüntetés.
- Maguk a pénztárak is szarul kommunikáltak. Feltartott kézzel várták a döntést.
- Alig 100 ezeren döntöttek úgy, hogy a kormányzati nyomás ellenére megtartják a magánnyugdíjpénztári megtakarításaikat.

A többséget nem érdekelte, nem szólt semmit, nem mert szólni... nem tudom. Pedig sokkal-sokkal nagyobb nagyságrendű kérdésről volt szó, mint amin most megy a lázongás. Mind pénzben, mind társadalmi hatásában.

Viszont hiszek abban, hogy azok, akik a manyup pénzek lenyúlásáról döntöttek, egyszer még bíróság előtt fognak ezért felelni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.19. 20:31:30

A Fideszből először a "Fi" halt ki, aztán a "de", így megmaradt a "sz". Hosszú cs-vel.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.12.19. 20:34:33

"alapvető helyesírási és szövegértési nehézségek" = mint pl. a "Kádári" meg a "Facebook-ot"?

;)

hardenberg 2012.12.19. 20:35:01

Ezeket a bajnai meg a milla pénzeli! Szó sincs semmiféle spontán tüntetésről! Büdös nekik a munka!

nnnnnnnn 2012.12.19. 20:37:35

@kigyurt álat: utolsó előtti bekezdésben a posztoló biztosra veszi.

madarasi.abel 2012.12.19. 20:40:33

"Nem a FIDESZ-nek van itt vége, hanem annak a nagyipari parasztvakításnak, amit politika, a közösség dolgainak kezelése címén eddig jobbreményű rendszerváltás utáni elitünk letett az asztalra. Rengetegen elmentek, akik maradtak, ők vannak még többen, és láthatóan nem adják olcsón az országot, az ő jövőjüket."
Úgy legyen.

tonypek 2012.12.19. 20:51:13

Így van, posztíró jól látja a helyzetet. Ez a generáció még nincs megfertőzve , tiszták.
Ez nagyobb veszélyt jelent a fidesznek mint bármi más szerverezet. Nem lehet rájuk kenni semmit.

tonypek 2012.12.19. 20:54:45

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Kibeszél itt Gyurcsányról. Ő már a múlté mint ahogyan OVnak is ott a helye. De ő még még nem fogta fel, sem a pártja. Ha nem ismerik fel ezt a helyzetet 2014 bukó lesz nekik.

tonypek 2012.12.19. 20:55:22

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Kibeszél itt Gyurcsányról. Ő már a múlté mint ahogyan OVnak is ott a helye. De ő még még nem fogta fel, sem a pártja. Ha nem ismerik fel ezt a helyzetet 2014 bukó lesz nekik.

Malachi 2012.12.19. 21:00:48

@Hoffmann Rózsa Flores Eduardo: nagyon érdekes különben az egész jelenség, a fene hitte, hogy éppen a tizen, meg kora huszonévesek adnak majd leckét az igazi demokráciából. mert ez az. kiállni valamiért, amit magunkénak érzünk, tenni érte és számon kérni a vezetőkön. és nem hátrálni, nem beletörődni.

így még fájóbb belegondolni az elmúlt, elpazarolt 22 évre. de talán ez kellett, ez az idő, hogy felnőjön egy teljesen "tiszta" generáció.

akárhogy is, jól van ez így.

szemtanú 2012.12.19. 21:03:32

@tonypek: Mindegyik fiatal generáció tisztán indul és lám csak ide jutottunk.
Egy szigetvilág lett ez az ország és úszni sem akarnak a lakói.

Acmee 2012.12.19. 21:08:15

@Hoffmann Rózsa Flores Eduardo:

Egyszerű a válasz, másik blogról lopva:

"A középkorúak, a családapák és anyák már tüntetni sem próbálnak. Tudnak. Félnek, hogy elveszítik azt a kicsit is, középszerű süllyedő életüket."

Ennyi.

bgp 2012.12.19. 21:19:02

A fidesz is lendületesen kezdte, aztán mi lett belőle.

Lajosforras 2012.12.19. 21:30:08

annak épp ideje lenne,hogy eltakarítsák ezeket a kövületeket az útból,de attól tartok,hogy épp most vagyunk tanúi az új "politikai elit" születésének diáktüntetésnek álcázva ,akik a következő 30 évben "gondoskodnak" rólunk. az öregek szépen meghúzódnak majd a háttérben (elvégre pénzük nekik van), aztán elkézivezérelgetik az új hősöket...

kzoltana 2012.12.19. 21:33:00

Normális-e az a miniszterelnök, aki ilyenkor focipálya avatására készül?

Ezeknek az egyetemi főépület kell fociakadémiának!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3546_ekozben_orban_mufuvet_avat

Mária 2012.12.19. 21:40:00

Ritkán szoktam posztot kommentben dícsérni, de ez a poszt kötelező olvasmány kellene, hogy legyen mindenkinek, aki elmúlt 30.

2012.12.19. 21:50:50

"Hogy az ellenzék tolja őket? A rossz hírem az, hogy az ellenzéknek is inkább félnivalója van ettől. "

Egyetértek, Krassó György elégedetten gyújtana rá most egy cigire:)
'48 óta várjuk ezt a pillanatot

2012.12.19. 22:15:03

@Malachi: Igen, kösz a linket. Fontos dolgokat mond, az akkor elszalasztott lehetőség most újra derengeni kezd.

jeriba zammis 2012.12.19. 22:27:10

Anno valamilyen szinten részt vettem a rendszerváltás folyamataiban, városomban Fidesz alapító tag, és az ellenzéki kerekasztal tagja voltam 20 évesen voltam. Orbán volt a megváltó számunkra (mára az ördög). A rosseb gondolta, hogy ezeknek a fele pártfunkcionárius volt, illetve mára ezekkel töltötték fel a Fideszt. Komolyan, szégyenlem, hogy ezekkel a hazug, korrupt szemétládákkal voltam egy asztalnál. A gyerekek kommunikációján én is megdöbbentem, valami csodálatos volt látni tegnap este a HIR TV-n, ahogy a talpnyaló műsorvezető hölgyet leszerelte a hallgatókat képviselő szőke lány (bocsánat, a neve már nem jut eszembe). Azt gondoltam, istenem, de jó lenne ott lenni velük. Szerintem egyelőre nem mernek hozzájuk nyúlni, de ne felejtsük el, szükség van arra, hogy a hatalom lássa és érezze, hogy a gyerekek mögött sokan ott vagyunk.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.19. 22:59:45

Információink szerint kétmilliárd forint gyorssegélyt kapott Pécs városa egy kormányhatározat alapján. Ez az összeg pontosan a kétszerese annak a financiális mentőövnek, amit tavaly decemberben dobott az állam a megyeszékhelynek.

A Pécsi STOP szerda kora este úgy értesült: kormányhatározat alapján kétmilliárd forintot juttatott az állam a komoly financiális gondokkal küzdő Pécsnek. Ez pontosan egymilliárd forinttal tesz túl azon a kormányzati gyorssegélyen, melyet 2011 decemberének utolsó napjaiban juttattak el a városnak egy kormánydöntésnek köszönhetően. Anno azt írtuk, hogy az egymilliárd meg nem erősített információink szerint működési hiány csökkentésére, folyószámla hiány mérséklésére érkezett a pénz. A városházától nem sikerült megtudni, hogy milyen jogcímen kapta Pécs a gyorssegélyt, csupán annyit közölt, hogy a pénzt adósságcsökkentésre fordítja.

Ahol érzi a bóvli kormány , hogy erős az ellenzék , ilyen blöffökkel jön elő!

Sunyi, aljas, álszent bóvli orbán banda takarodj!
Az ország piócái, élősködői, szarháziai vagytok!

csillámpóni 2012.12.19. 23:08:06

Azért álljon meg a menet. Jelentkezzen aki azt várja a fogorvosától, hogy zenét szerkesszen. Jelentkezzen, aki azt várja a könyvelőjétől, hogy asztalt táncoltasson. Jó dolog tudni valakiről, hogy színes egyéniség. De az egyetem jövőjét nem abban látom, hogy coolabbnál coolabb partyarcokat tanít szövegértésre és szorzótáblára. Nem az én adómból.

nokomm 2012.12.19. 23:10:14

Álmodik a nyomor! A Fidesz nyer újra. Szerencsére. A mostani diákvezetők helyett majd jönnek az újak. Előbb-utóbb a szakszervezeti vezetők is kicserélődnek. Nokomm(csikra).

2012.12.19. 23:46:45

Sem fidesz, sem mszp, sem e14! Most elindul valami, és ez a mostani rendszer el lesz temetve 50 méter mélyre. Alulról fog egy új épülni és nem a Kádár rendszer kiváltságosai fogják építeni hanem a nép!

röhögő 2012.12.20. 04:49:11

@nokomm: Milyen sok lett hirtelen a frissen regisztrált nick.

Csak ámulok és bámulok 2012.12.20. 05:22:14

Ha azt mondom, hogy a legjobb 20 évem ment rá a rendszerváltásnak nevezett nagyüzemi állatkísérletre, akkor jöjjenek ezek a fiatalok és söpörjék el azokat a "fiatalokat" akik az átkosban szocializálódva és az átkosbeli módszereket napjainkban tökéletesen alkalmazva, X.Y elvtárs emlőiből "szopták" a demokráciát.

yiwan 2012.12.20. 05:31:55

@Acmee: Igen, a diákok kitartanak, de úgy veszem észre, hogy a kapitalizmus még mindig nem kis hazánk népének való... egyébként aki kiemelekdő eredményeket érne el, az most is ingyen tanulna, aki meg nem, az miért tanuljon ingyen? Nincs ennyi diplomásra szükség...

Én is itt vagyok 2012.12.20. 05:35:11

Ma. A Fidesztrollok sms-t kaptak, hogy jöjjenek kommentelni. Pedig a cikk jó húrokat penget. Én 50 éves vagyok, éltem eleget azokban az isőkben is. De sokkal jobban látom a zoknál akik ma is kommunistáznak, hogy itt bizony a fityesz a kommunista. Azokat a vonalakat követi amiket akkor rajzoltak. Mi öregek és fáradtak vagyunk és kapaszkodunk abba aminek a javát már ellopták tőlünk. Anno a régi rendszer, most a mai követőik. Mindegyik párt vastagon benne volt! És igen! Jó hallani, hogy akik tanulnak, tanultak, Nyitott szemmel élnek, most végre azt mondják, hogy elég! Miattunk is helyettünk is.
S végre nem forr fel a vérem, mikor azt hallom értelmesnek tünő emberektől, hogy á én nem politizálok.
Köszönöm nekik!

Szumi 2012.12.20. 06:09:51

Hülyeség. Kit vigasztal az, hogy pl a belgyógyász - aki bár nem tud latinul, következésképp nem érti a szakkönyveket - viszont profin facebookozik és ezerrel táncolja a gangnamot. A karhatalom nem bántja a "tüntető" fiatalokat - hiszen a mi gyerekeink. De vegyék tudomásul, hogy a lógós, mihaszna seggelő-bajnokok eddig csak lopták a pénzünket, most ez már rablás. És nem lesz tőle jobb senkinek - legfőképp nekik. Mert egyszer majd jóllaknak a cukorkával és fájni fog a hasuk - de nem lesz, aki segítsen rajtuk.

Moan 2012.12.20. 07:14:36

Ez a poszt ez egyszerűen jó. Nekem egy új oldalát mutatta be annak ami most zajlik. Kicsit jobban értem és most még lelkesebb vagyok. :)

barata 2012.12.20. 07:41:16

Jó a poszt. Rávilágít arra, hogy a kormány miért nem tud kezdeni semmit ezzel a helyzettel. Mint amikor a nagymama nem érti, miért kell túrázni. Az a helyzet, hogy a Fidesz meghatározó személyiségei megöregedtek. Úgy jártak, mint Ferencz József, vagy Kádár János. Az emlékeikből élnek, nem alkalmazkodnak a helyzethez, ezért aztán nem értik, hogy miért kerültek lejtőre "2/3-dal" a zsebükben.

barata 2012.12.20. 07:43:38

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Nagyon tévedsz. Maga az MSZP is távol tartja magát a tüntetésektől, ha nem, akkor a tüntetők gondoskodnak róla, hogy egyik párt se kerüljön a közelükbe. Ha ezt nem látod, nem értesz semmit.

barata 2012.12.20. 07:45:36

@$$$=$$$: lehet, hogy igazad van, és 2014-ben a Fidesz alakít kormányt. És?

xxyati 2012.12.20. 07:59:40

@nokomm: "Előbb-utóbb a szakszervezeti vezetők is kicserélődnek. Nokomm(csikra)"
- Csak nem azokra a vasúti szakszervezetisekre gondolsz akik Orbánnal lepacsizva Gyurcsány alatt megbénították az országot, te frissen regisztrált?

xxyati 2012.12.20. 08:04:34

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A diákok már mindent megkaptak amit kértek." - Hehehe... A sziklaszilád, előre tervező, nemzeti konzultációt folytató kormányod álláspontja napok alatt hogy megfordult. Viktorral az évszázad politikai zsenijével az élen. :-)

kvadrillio 2012.12.20. 08:37:22

Első pillanatban reakcióm ez volt: Úgy legyen !
Node utána !
...eszembe jutott, hogy mielőtt fenti sommás összegzésedet leírtad volna a fiatalokról, meg kellett volna...volna beszélni e témát a Fidelitas legalább 10 emberkéjével, és az Ő véleményük figyelembe vételével dönteni írásod megjelentetéséről !

hm,mm.....

tejfölöszöldbabfőzelék 2012.12.20. 08:54:09

@nokomm: Mondod ezt te, aki olyan pártot éltet, ahol a legtöbb komcsi fellelhető.

DIldiko 2012.12.20. 09:26:27

Nagyon érdekes írás volt. Minden szavával egyetértek!
Igen ez az új generáció akit nem lehet becsapni, átverni, megfélemlíteni, mert nincs vesztenivalójuk!
Sok sikert nekik!

Friedman 2012.12.20. 10:02:32

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Na, Te pont kiváló képviselője vagy annak a régi rendszernek, amit a poszter is leírt. Aki egyáltalán nem érti az új világot, aki beragadt ebbe a kétbites rendszerbe (aki nem fideszes az szemét szoci). Uraim, tessék: itt egy ősdinoszaurusz :)

thwarter 2012.12.20. 11:17:58

jeriba zammis 2012.12.19. 22:27:10
Lehet hozzajuk csatlakozni.

gigacherry 2012.12.20. 11:26:31

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"A többi már csak arról szól, hogy az MSZP pénzeli és bújtogatja a népet." - Aha, tehát minden tüntetőt az MSZP pénzel. Minden szülő, akinek a gyereke ott van, minden nagyszülő, akinek a kisunokája kimegy az utcára, mind jobb ha megtudja, hogy Szanyiék fizetik a fiatalokat... Ugye nem gondolod, hogy ezt sokan elhiszik neked?

gigacherry 2012.12.20. 11:32:14

@$$$=$$$: "Posztoló kissé beszűkülten látod a világot, de ez nem csoda, hisz mozogsz egy bizonyos körben, és abból vonsz le következtetést. Holott a valóság egyáltalán nem ez. 2014ben is a Fidesz fog kormányt alakítani."

A posztoló látja beszűkülten a világot? Ő egy új generációról ír, pártoktól függetlenül. Arról, hogy milyen lesz a jövő politikai kultúrája, milyen lesz a közbeszéd. Arról, hogy felnőtt egy generáció, akiknek a torkán már nem lehet mindent lenyomni, akik jobban a dolgok mögé látnak. Ezzel szemben te csak a fideszedről írsz, meg arról, hogy szerinted kormányt alakít. Nem érdekes, mi lesz az országgal, az egészségüggyel, az oktatással, a bérekkel, a munkanélküliekkel, a lényeg, hogy a Fidesz kormányt alakít. És ő látja beszűkülten a világot...

gigacherry 2012.12.20. 11:34:02

@hardenberg: "Ezeket a bajnai meg a milla pénzeli! Szó sincs semmiféle spontán tüntetésről! Büdös nekik a munka! " - Jé, most már nem az MSZP? Legalább eldönthetnétek, melyik.

gigacherry 2012.12.20. 11:35:03

@$$$=$$$: Látom, neked csak ez jött le az egészből. :-)

gigacherry 2012.12.20. 11:53:06

@nokomm: OK, tételezük fel, a Fidesz nyer. Miért lesz az annyira jó? Csak nektek lesz jó, vagy esetleg nekünk is?

efhábé 2012.12.20. 13:06:40

@Megyko: "micsoda zsenialitás kell ahhoz, hogy valaki ezt a nyilvánvaló változást észrevegye.. ez már teljesen más világ, óriási a generációs szakadék."

Nincs más világ és nincs generációs szakadék.
A mai negyvenesek gimnazistaként pont annyira voltak furcsák és érthetetlenek a mai hatvanasoknak, mint a mai gimnazisták most nektek.
Most facebook van és "vizuális kultúra", akkor meg volt c64 és alternatív zenekarok (vagy depeche és cure, meg az itt is megénekelt bölcsész-szubkultúra már gimnazista kiadásban, alföldi papuccsal és tarisznyával).
A mai hatvanasok meg a mai negyvenesekkel teljes egyetértésben szörnyülködnek, hogy mennyire más a világ, mennyire mások a fiatalok. Dehogy mások, ugyanolyanok, mint előttük többezer év ifjú generációi és olyanok, mint a jövő sok-sok generációja. Mások akarnak lenni, mint az előző generáció, használják a saját generációs kódjukat, direkt azért, hogy mások ne értsék. Aztán szépen belesimulnak a világba, mint előttük sokezer generáció és utánuk is majd sokezer generáció.
Érdemes elmerülni ókori kultúrákban, hogy az ember lássa, valójában jottányit sem változott az ember ezredéveken át, nem hogy egyik generációról a másikra.

freddiffi 2012.12.20. 13:29:25

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: ez a húsz év alatt 7 év itthoni munka neked hogy jött ki??????????

freddiffi 2012.12.20. 13:34:27

@Szumi: nem kell ahhoz latinul tudni, én se tanultam soha, az egyetemen megtanítják a szakkifejezéseket.

nokomm 2012.12.20. 13:38:45

a kommunizmus egy rossz elvekre épülő és igazságtalan rendszer volt. Természetesen álltak mellette "jó és rossz" emberek. Ami most van nálunk, annak az elvi alapjai jók, ezért támogatom. Persze ez mögé is besoroltak "jók (elvi alapon) és rosszak (érdekből)". Ettől még nem támogatom a ballibet.

freddiffi 2012.12.20. 13:40:30

@csillámpóni: teljesen egyetértek. már bocs, de ez milyen egyetem, milyen szak, ahol az a feladat, hogy táncikáljanak meg hülyéskedjenek a diákok??? csak nem valami nagyon komoly filozófia vagy társadalomtudományi? na pont az ilyenekre nincs szükség...legalábbis sokkal kevesebbre.

nokomm 2012.12.20. 13:42:12

@gigacherry: ld. tejfölösnek írtat.
sajna én éppen nem nyerek most, de ezt nem rovom fel a mostani rendszernek.

efhábé 2012.12.20. 14:44:01

@freddiffi: Komoly filozófia és társadalomtudomány nélkül nincs komoly társadalom és a természettudomány is lehúzhatja a rolót társadalom híján.
Ha nem lennének büfé-ruhatár szakok, akkor nem lenne, aki elmagyarázza az elhivatott mérnöknek, hogy mérlegelni kell etikai szempontokat is. Nem lenne, aki működteti azt a könyvtárat, ahol a medika/medikus tanulmányozhatja Barcsay rajzait.
Széthullik az a társadalom, amelyik nem őrzi meg saját emlékezetét.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.20. 21:24:53

Ez igaz. Elbukták.
Ennek ellenére, azokat, akik nem azért vannak az egyetemeken, hogy tanuljanak, ki kéne szórni.
Mert ha Facebookon tud kreatív lenni, az egyetemen meg nem tanul, az azt jelenti, hogy nem érdekli, amire jár.
Persze, vannak felesleges tantárgyak, nem is kevés. Azokat is meg kéne szüntetni.
A felsőoktatás reformjának nem csak a mennyiségre kellene kiterjednie - ebben a formájában meg külön baromság az egész - hanem a minőségre is.
Ha meg nem akarunk ingyenélő egyetemistákat, akkor el kell törölni a kreditrendszert. Anélkül ugyanis tanulni kell. (Jártam kreditbe, és nem kreditbe is, tudom, mi a különbség.)

vinyard 2012.12.21. 02:11:08

@dr kotász: miután kivetted a biliből a kezed, mosd meg...

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.12.21. 09:40:34

A cikkel részben egyetértek, de azért nem lengetném ekkora lendülettel a zászlót: attól, hogy valaki gyorsabban jut információhoz, és más a kommunikációs kultúrája, a parasztvakítás még ugyanúgy működni fog. Legfeljebb gyorsabban és más csatornákon át. A parasztvakítás ellen a kezdet kezdete óta két dolog tud működni: ha valaki analitikus elmének születik, vagy ha szívós és átgondolt munkával azzá teszi magát. Ezt a poroszos oktatási rendszerben elért színjeles eredmény ugyanúgy nem tudja pótolni, mint a csillogó online szellemiség.

egydiák 2012.12.21. 11:30:51

Csak Orbán nagyon furfangos. A fidelitas-szal bekebelezi a mai fiatalokat. Az én ismerőseim között is van pár 17-18 éves srác aki hozzájuk tartozik már. Mire 2014 lesz és újabb választás eléri majd ezzel azt, hogy rájuk szavazzanak. Addig meg még jócskán bővíthetik a létszámukat. Jól kitalálták ezt is. Megy az ámítás meg az agymosás.

Itt lenne az ideje annak, hogy végre felébredjen Magyarország!!! Támogatni kellene a mai felsőoktatásban lévő fiatalságot mert jól írják mi vagyunk az az új réteg aki még tisztán lát.
Persze akadnak olyanok is akik egy űrlapot nem tudnak kitölteni, de most nem róluk van szó. Hanem azokról akik a napokban oda kiállnak és felszólalnak!! És az is biztos, hogy rengeteg ilyen fiatal van még manapság a főiskolákon és egyetemeken!!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.21. 12:54:38

Érdekes írás, de úgy érzem van ebben mindent összevéve egy adag csak tetszetős önkényesen összekötés.

Mert egyrészről ott a jelenség amit tanárként tapasztalt. Ami az egész, képpel, tánccal jól operáló világot illeti, ha pilanatnyilag jól is jön annak aki rendszert akar változtani, hogy ezzel (ha igaz, hogy ebből jön, amiben nem lennék biztos, sőt) fölszabadultság jár, a veszélyei, vagy több mint veszélyei tagadhatatlanok. A fölszínesség, a csillogás orientáltság óriási, és ettől nem lehet várni megértést, lényeglátást. Csak kolosszális szintű még teljesebb manipulálhatóságot.

Másrészről ott a tüntetés. Hogy ez az új eszközök jelenségével olyan szervesen tartozna össze – ha egyáltalán –, ahogyan beállítja, kétlem.

Alapvetően úgy tűnik, hogy a cikkíró téved, illetve részigazságot terjeszt ki. Nyilván nem téved a jelenségben amit észrevett, abban sem, hogy van egy másfajta mint eddig, mondjuk képesség kibontás. Ez mind szép és jó. Én azonban nem csinálnék, mint a cikk író úgy látszik vágyszerűen godnolkozva a szükségből erényt. Kétlem, hogy helyesen látja, hogy ezeknek a dolgoknak tulajdonítható (elsősorban, vagy lényegieg) a mostani ellenállás. Sőt, nagyon, nagyon kétlem, hogy ez akár helyes, akár szerencs magyarázat. Tévedés egyrészt már a jelenségben valami olyan meglepőt látni is, ami valamiféle különös magyarázatot kíván. Abban ami van, nincs semmi új, Facebook nélkül is megtalálható akármelyik korban. Másrészt ezzel magyarázni még sértés is éppen a diákokkal szemben.

Ettől függetlenül meg ha a posztoló arra akar ráállni, hogy majd ez lesz a kultúra és ettől vár eredményt, akkor rossz úton jár, a butítók közé lép. Ez nagyon jó lehet, mint kiegészítő eszköz, nem lehet jó, csak hihetetlenül pusztító, mint behelyettesítés.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.21. 13:02:07

@vinyard:

Amit Dr Kotász mond, lehet ilyen formában túl optimista, de, hogy amiről beszél, az kívánatos, és cél kell, hogy legyen mindenkinek aki jót akar, az biztos.

Tehát fölösleges és helytelen lehurrogni.

Szúrófény 2012.12.27. 15:57:51

@Acmee: Egy józan hang: Az ifjúság sohasem ad új történelmi gondolatokat. Az ifjúság mindig a már legnépszerűbbé beidegzett gondolatok, érzések megafonja.
Ha ezek a gondolatok és az érzések a múlt vagy a jelen érdekszövetségeinek vagy egy idegen hatalomnak ügyes és ravasz beidegzései: hogy a nemzet életösztönének elbódításával zsákmányukba kerítsék az országot: az ifjúság pusztító méreg és a jövőt megölő átok!…
Ha ezek a gondolatok és érzések a zsákmányszerzés és uralom vad ösztöneit szentesítik, az erőszak és a minden eszközzel célja felé csörtető ravaszság igézetét adják: az ifjúság aljas és a szétbomlás halálos mérgeit hordja magában.
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb.

Szúrófény 2013.01.01. 12:17:22

@hardenberg: 1 "indexes" író mondta Az ifjúság sohasem ad új történelmi gondolatokat. Az ifjúság mindig a már legnépszerűbbé beidegzett gondolatok, érzések megafonja.
Ha ezek a gondolatok és az érzések a múlt vagy a jelen érdekszövetségeinek vagy egy idegen hatalomnak ügyes és ravasz beidegzései: hogy a nemzet életösztönének elbódításával zsákmányukba kerítsék az országot: az ifjúság pusztító méreg és a jövőt megölő átok!…
Ha ezek a gondolatok és érzések a zsákmányszerzés és uralom vad ösztöneit szentesítik, az erőszak és a minden eszközzel célja felé csörtető ravaszság igézetét adják: az ifjúság aljas és a szétbomlás halálos mérgeit hordja magában.
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb.
süti beállítások módosítása