HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.08.31. 18:13 Zsoolt

Paralimpia, a kirekesztés ünnepe

Már korábban is rossz érzéseim voltak a Paralimpia kapcsán, de most hogy a szemünk előtt zajlanak a rendezvény részletei, csak megerősödtek ezek a gondolataim.

Látom a neon-kék fényben úszó megnyitót a gyönyörű londoni stadionban és deja vu élményem van. Eljön az idős királynő másodszor is, igaz most nem helikopterről ugrik ki, de ott van. Ugyanazzal a komoly eleganciával integet. Jönnek be a sportolók, országonként felvonulva, nagy zászlók alatt, és amint elkezdődnek a versenyek látom ugyanazok közül a hátterek közül kilépni a sportolókat, ugyanazokhoz a medencékhez, hogy ugyanazokat a himnuszokat lejátszva átvegyék érmeiket.

Minden ugyanaz, és mégsem. A logó kicsit más, de ugyanazon a hídon lóg. A televízió már élőben nem közvetít, összefoglalót láthatunk. A név nem ugyanaz, de mindenkinek ugyanaz jut eszébe. Az Olimpia.

Az Olimpia a bajnokok ünnepe. És ki lenne nagyobb bajnok, mint azok a fiatalemberek, akik úgy keltek évek óta hajnalban, jártak edzésre, küzdöttek éveket az óra és versenytársaik ellen, hogy mindeközben fogyatékosságuk és környezetük elutasításának következményeivel is meg kellett küzdeniük. OLIMPIAI bajnokok ők.

Sors Tamás kicsattan az egészségtől. Irigylésre méltó kidolgozott izmai vannak, egész nyugodtan Gyurta Dani mellé állhatna, mindketten hatalmas teljesítményt nyújtottak. Nézve őt úszás közben nem sajnálat van bennem a keze miatt, hanem csodálat a kecses mozgása és a nagyszerű teljesítménye miatt. Ez a teljesítmény, a munka, a kitartás, az akaraterő, ami bajnokká tesz.  

Sors Tamás

Az ókori Olimpiákon csak férfiak indulhattak. Azóta lettek női számok, vannak súlycsoportok, korhoz kötött több sportág. Logikailag nincs akadálya a speciális szükségletű emberek saját számait megszervezni az előzőek mintájára.

Egy párhuzamos száműzött rendezvény ez, a futottak még kategóriában, élő közvetítés helyett szemérmes összefoglalókkal. Az angolok láthatóan tettek gesztusokat. Az Olimpia megnyitóján nem lehetett nem észrevenni a fogyatékos embereket, a rájuk való utalásokat, amikkel deklarálták, hogy ők is nemzetük részei. Valószínűleg a helyszínek és események deja vu szerű ismétléseivel a kiáltó ellentmondást próbálják csökkenteni. De a lóláb kilóg.

Olvasom a cikkeket arról, hogy az Olimpia már így is túl hosszú, túl sok benne a sportág, sok a szereplő, logisztikailag nem lehet kivitelezni, nincs az a közvetítő, aki képes lenne egy hónapig adni az eseményeket. Nekem ezek nem érvek a Paralimpia lehasítása mellett, mert amitől tartanak, annak nagy része megtörténik.  London még két hétig a versenyekről szól, az infrastruktúrát használják, és néhány sportág helyének átgondolásával szerintem még befért volna ez a pár nagyszerű ember a nemzeti csapatokba. Sokkal többet nyerne a világ a fogyatékosok befogadásával, mint amennyi gondot venne magára. És ez a mondat nem csak az Olimpiára igaz.

Azt gondolom, amit most látunk az még nem az olimpiai mozgalom kiteljesedett formája. Egy úton vagyunk, amin nők már jöhetnek, a fogyatékosok azonban még nem férnek bele az Olimpiai eszményképbe. A képek, amiket a napokban látunk, nem igazolják ezt a különbségtételt.  


76 komment

Címkék: olimpia fogyatékos paralimpia sors tamás


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr454744363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fűzfavirág 2012.08.31. 20:07:31

Pistorius ott volt az egészségesek között. Még elég neccesen ki is zártak egy csapatot előlük, hogy indulhasson a döntőben a válogatott. Nyolcadikok lettek.
Szerintem tisztességesebb külön versenyeztetni a paralimpikonokat, mint belökni őket az olimpikonok közé, ahol az első körben elvéreznek és soha képernyőre nem kerülnek, de még garantáltan rosszul is érzik magukat, hogy lám, ennyit ér a sok munkájuk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.31. 20:09:32

Alábbi verset egy kerekesszékes ismerősöm kérésére írtam és a téma érzékenysége miatt közzététel előtt leellenőriztettem vele. Tetszett neki a szöveg és a rajz is, úgyhogy íme:

PARALIMPIA 2012

Londonban sej van sok para-
-limpikon, de nem kell para,
Mert a sok jó ember a kis
Helyen elfér, még, ha vak is.

Vakság, félláb s juharfakar
Nem gát, ha az ember akar
Lenni reményt adó ikon,
Azaz hős paralimpikon.

Sőt ott kellék is a hiány,
S pölö egy lábnélküli lyány,
Akinek kerekesszék kell,
Érmet nyer szekérderékkel.

Jó, hogy van felnőtt és tini,
S érvényes a Coubertin-i
Részvételfontosság elve,
Meg, hogy ne fuss sörrel telve!

Végtagszám négy, három, kettő?
Mindegy! Fő, hogy ember lett ő,
Aki küzd és bízva bízik!
Word-ök erről don’t come easy-k…

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/08/paralimpia-2012.html

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.08.31. 20:11:14

A bejegyzés nem arról szól, hogy a fogyatékos embereknek az egészségesekkel egy számban kell indulnia. Ahogy a nőknek sem kell férfiakkal versenyt futniuk. A felvetés arról szól, hogy az ő versenyeik is az Olimpia keretei között, az Olimpia logója alatt zajlódhatnának.

Mylady 2012.08.31. 20:30:02

@fűzfavirág: Nem együtt, pontosabban egymás ellen kell versenyeztetni őket, hanem ugyanabban az időben, természetesen ugyanazon a helyszínen. Pl nem két és fél hét az olimpia, hanem négy és mondjuk felváltva vannak a versenyek. Meg lehetne ám oldani pl úgy, hogy az egészséges emberek is kapnak egy kategóriát, ahogy a fogyatékosoknál/sérülteknél van a sérülés fokától függően (jaj, nem tudom, mi a pontos megnevezés). És akkor lehetne pl a 100 méter pillangó döntőjét csoportonként egymás után. És az egészségesek csak egy csoport lenne a többi között.
Szerintem a poszter is ilyesmire gondolt.

kadet93 2012.08.31. 20:52:06

@Frady Endre: hát ez azért elég kurvaszar:) inkább menj kapálni a mezőre. így is tele van szeméttel az internet...

Kivancsi 2012.08.31. 20:58:24

tul van lihegve.......

kadet93 2012.08.31. 21:07:56

nem is értem ezt a cikket. Hogyan kaphatna ugyanolyan népszerűséget a paralimpia, mint az olimpia? Örüljenek, hogy csinálnak nekik egy eseményt ahol összemérhetik a tudásukat. Amiatt érdekes az olimpia, mert emberfeletti teljesítményeket lehet látni és ilyesmi sajnos nincs jelen egy paralimpián. Igen, rengeteget melóztak meg minden, de legyen nekik elég hogy ugyanúgy megkapják a pénzjutalmat és az érmet. Ez olyan mintha felháborodnánk, hogy nem olyan népszerű egy macska futóverseny, mint egy lóverseny. akit tényleg érdekel, az amúgy is tudja követni az interneten...

KenSentMe 2012.08.31. 21:11:38

Szerintem meg csinálják úgy, hogy pl. a 100 méteres síkfutás döntőjében minden egészséges olimpikonnak meg kell fognia egy paralimpikon kezét, és együtt kell futniuk. Így legalább látná a világ, hogy az egészséges és a hátránnyal élő emberek együttműködve, karöltve törekednek a győzelemre, a vetélkedés mellett a mindennapokban oly fontos kooperálás is szerephez jut.

látjátok feleim szümtükkel 2012.08.31. 21:14:26

@Zsoolt: "A felvetés arról szól, hogy az ő versenyeik is az Olimpia keretei között, az Olimpia logója alatt zajlódhatnának."

Hát ez ennyire egyértelműen nem jön át a blogból, de a felvetés nekem nagyon bejön. Igzad van.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.08.31. 21:23:02

Jobb is, hogy nem közvetítik, mert csak a sérültek ellen hangolná a közvéleményt.

Prunus Spinosa 2012.08.31. 21:25:32

@kadet93:

Hogy te mennyire érdekesen szemléled a világot...

Sors Tamás: 100 m, pillangó: 59,23 másodperc
Michael Phelps: 51,21

Szerinted TESTI ADOTTSÁGAIKAT tekintve ki harcolt és szenvedett többet a saját eredményéért?

Kinek a teljesítménye "emberfelettibb"?

Mi van a te fejedben, te jó ég?! És csak nagyon csendesen jegyzem meg, az olimpikonok és paralimpikonok EGY FAJBA tartoznak. Lovak és macskák... döbbenet.

kadet93 2012.08.31. 21:35:45

@Prunus Spinosa: Miből gondolod, hogy a tamás többet melózott, mint phelps? 8mp 100 méteren rengeteg és Tamás esetében nem olyan nagy mértékű a fogyatékosság. Persze én elismerem és tisztelem a paralimpikonok alázatát nem arról van szó. A hasonlat meg tényleg rossz volt, ezt elismerem:)

1walaky 2012.08.31. 21:53:55

Én ezt az egész paralimpiásdit nem értem. Az olimpia arról szól, hogy ki a leggyorsabb, legügyesebb stb. A mozgássérültek ilyen versenyben nem rúghatnak labdába, sajnos ők ezt a lapot húzták. Ilyen alapon én is követelhetném, hogy tartsanak szépségversenyt csúnyáknak, és bontsák pl. 10 kategóriára az embereket csúnyaságuk foka szerint, majd minden kategóriában avassanak szépségkirálynőt. Vagy legyen fizikaverseny butáknak, IQ szerint sorolják az embereket csoportokba, és minden csoportnak, pl. IQ 70-80, 80-90 stb között, osszanak érmeket. Pénzjutalommal. Ez ugyanaz, mint a paralimpia: sajnos én meg ezt a lapot húztam, nem indulhatok szépségversenyen, vagy fizikaversenyen, és ezt elfogadom, és nem tartok igényt az esélyegyenlőség jegyében olyan versenyekre, amelyen én is labdába rúghatok. Egyébként nincs ezzel semmi baj, elversenyezgethet mindenki ahogy akar, nyilván nagy segítség a mozgássérültek életében is, ha van cél, de ne várják el, hogy ugyanolyan figyelem irányuljon rájuk, mint az ugyanolyan versenyben nem hátránnyal indulókra.

kadet93 2012.08.31. 22:04:21

@1walaky: én is hasonlót akartam megfogalmazni, de nem mindenben értek egyet a mondandóddal. Megérdemlik a versenyt a szorgalmukért!

kanálwarrior 2012.08.31. 22:18:26

@kadet93: Ennyi erővel én meg mondhatom hogy leszarom az olimpiát, mert ott csak emberfeletti teljesítményeket látni. Én szívesebben nézek cápákat, mert azok sokkal gyorsabban úsznak.

kadet93 2012.08.31. 22:31:15

@kanálwarrior: én le is szarom. Undorító, hogy ezért ennyi pénzt keresnek.Legszívesebben csak a csapatsportokat hagynám bennt, mert azok látványosak. Ha ezt a sok munkát tanulásba és munkába fektetnék.... Úgyis lehetne növelni az ország respectjét

phaidros 2012.08.31. 22:31:35

@kadet93: ne magyarázd, ne magyarázd...

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.08.31. 22:48:48

A probléma az, hogy amint egy fogyatékos a megfelelô implantokkal (mint Pistorius) nagyobb teljesítményre lesz képes, mint az aki nem rendelkezik implanttal, a fogyatékosok - az újgenerációs implantokkal - le fogják nyomni az egészségeseket. Uszonyos mutáns pikkelyekkel, fej nélkül, áramvonalas, futó-dobó kiborg, soroljam még?

Az egészségeseknek nem lesz esélye a kiborg-mutánsokkal szemben. És eljô majd a világ amikor az egészséges önként fekszik majd be a csonkoló mûtétre, csak hogy felcsatolhassa végre a nagy teljesítményû implantot....

patkányarcúáginéni 2012.08.31. 22:50:45

van onkoolimpia, sőt, melegolimpia (budapesten!) is!

madandcrazybird (törölt) 2012.08.31. 22:51:07

@Magyar Vitéz: hi-hi
En felek toluk. Van egy kolegam, Stuart. Ugy nez ki mint quasimodo. Komolyan. Szerintem rola formaztak a figurat. Mindig felek hogy ugy fogom hivni egyszer.

komplikato 2012.08.31. 23:07:58

@kadet93: "Amiatt érdekes az olimpia, mert emberfeletti teljesítményeket lehet látni és ilyesmi sajnos nincs jelen egy paralimpián. "

Érdekes, mert én teljesen az ellenkezőjét gondolom. Ott van ám csak igazán.
És még van aki a japánokat tartja furának, ők legalább annak drukkolnak aki JOBBAN küzd, nem annak, akinek eleve minden könnyedén megy. De gondolom úgy sem érted.

kadet93 2012.08.31. 23:32:52

@komplikato: szerinted phelps könnyedén ússza a világrekord időket? akkor te nem érted... ugyanúgy lemegy és naponta rengeteg órát edzéssel tölt. Van egy volt osztalytarsam aki most kinnt van a paralimpian. Neki van egy ikertestvére. Mindketten úsztak, ugyanannyit, ugyanolyan alázattal, nagyjából ugyanolyan testfelépítéssel, csak kettőjük közül a osztálytársam születési rendellenességgel született. Ő sikereket ért el, európa bajnoki helyezések, stb. De a másik srác annak ellenére hogy ugyanannyit eddzett nem lett sikeres. Miért? mert sokkal nagyobb a mezőny és század másodpercek döntenek. Paralimpikonként sokkal kevesebb vetélytárs van, ergo könnyebb sikereket elérni. És a japánok mocskosul furák...

bigthereal 2012.08.31. 23:48:16

nincs szükség paralimpiára...

Bambano 2012.08.31. 23:50:42

@Prunus Spinosa: már csak annak bizonyítása van hátra, hogy Sors pont ugyanannyit és ugyanolyanból koxolt, mint Phelps...

komplikato 2012.08.31. 23:58:50

" szerinted phelps könnyedén ússza a világrekord időket? "

Van aki szerint mutáns, van aki szerint meg a világ legtitkosabb doppingját szedi és tőlem kérdezed meg ezt? :D

adrfst 2012.09.01. 00:01:52

Én a gyári melósok olimpiáját is megrendezném, mert ők is rengeteget edzenek. Hajnalban kelnek, és jónéhányuk 2 - 3 sportágat is űz versenyszerűen, emberfeletti teljesítményt nyújtva. Ők is megérdemelnének 2 hét figyelmet négyévente

Alaister Grand 2012.09.01. 00:43:37

Aztakurva. :O
Hogy itt mekkora sötétségbe és embertelenségbe botlik az ember, ha nem vigyáz... :(

MarbleC 2012.09.01. 00:47:07

Szőrnyű nagy barmok vagytok!

fourgee 2012.09.01. 02:11:52

@ZSOOLT: "Egy úton vagyunk, amin nők már jöhetnek, a fogyatékosok azonban még nem férnek bele az Olimpiai eszményképbe. A képek, amiket a napokban látunk, nem igazolják ezt a különbségtételt. "

Nem az eszményképpel és az emberek felfogásával van a baj, hanem egy szervezettel, amelyik annak idején tiltakozott a "Paraolimpia" név használata ellen, ezért lett Paralimpia. A szervezet, amelyik Youtube-ról állandóan levadássza az olimpiai megnyitóról felkerülő videókat, mert hogy az az ő tulajdonuk.

Sokszor olyan érzésem van, hogy ez nem a sportról, hanem komoly pénzekről szól. Majd ha a sportról fog szólni, ha a youtubeon fennmarad a megnyitóról feltöltött videó, ha majd nem lesz letiltva a "paraolimpia" név, akkor a fogyatékkal élő emberek is indulhatnak majd.

Void Bunkoid 2012.09.01. 03:17:53

@fourgee: azért annyira nem kellene mindig ostorozni ezt a pénz meg mocskos gazdagok meg fúj gazdaság meg jólétiállam meg mocskos kapitalizmus dolgot - főleg éjjel kettőkor is kényelmesen internetttttezve.

Mert ennyi erővel ja, töröljük el a pénzt, meg a gazdaságot, sőt alapvetően a civilizációt is, mert az rossz - ahogy vesszük. Alapvetően civilizálatlannak lenni jó dolog, mert az állatok pl nem hazudnak, nem ármánykodnak egymás ellen, nem használják ki egymást és nem nyerészkednek egymáson.

Viszon civilizált emberként biztos a szívedre vennék, ha egy ilyen röpke uncivilizáció során én egyszercsak megjelennék nálad, civilizáltan becsengetnék, utána közölném veled, hogy én nagyobb és erősebb vagyok nálad, így most elveszem a "barlangodat", a nődet is, téged pedig megöllek, utána pedig megeszlek zöldségkörettel - merthogy civilizálatlanul ezt is szabad :)

Void Bunkoid 2012.09.01. 03:20:39

Ja, és ez nem kihasználás vagy nyerészkedés, mert nem tartok tizenöt barlangot, és adom ki őket más neandervölgyinek albérletbe, csak ezt az egyet lakom be :)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.01. 04:23:12

@Void Bunkoid:

"az állatok pl nem hazudnak, nem ármánykodnak egymás ellen, nem használják ki egymást és nem nyerészkednek egymáson"

Mindegyik viselkedésformára akad példa bőven: ragadozók, paraziták... de még fajokon belül is előfordul az ilyesmi.

A Discovery Channel meg az egyéb wildlife show-k jól megélnek abból hogy épp' az ilyesmit mutogatják. Akinek szeme van, látja.

queenlly 2012.09.01. 07:21:47

nem karom átvenni a bunkó szerepét, de szerintem is ritka hülye ötlet integrálni a paralimiát az olimpiába. nem csak technikai kérdések miatt (holott bárki-bármit mond, lehetetlen lenne bármelyik országnak egy egy hónapos olimpiát megrendezni), de szerintem a csökik (bocsi fogyatékosok és továbbiakban csökik, mert lusta vagyok ennyivel több karaktert leírni) is jobban járnak, mert mérhetetlenül megalázó lenne ugyanabban a versenyszámban szarul teljesíteni, még ha az olyan kiemelkedő is lenne az állapotához képest. 8MP (és nem század) 100m-en megalázó különbség, jelzi, hogy, aki úszta (bár szememben egy hős a kitartásáért srtb. stb.), meg sem közelíti az ép eredményt. ez qrva szar PR lenne a csökiknek. ráadásul az olimpiai programokat évek óta próbálják feszesebbre, szórakoztatóbbra venni és lefaragni belőlük néhányat szervezési és anyagi okokból. azért megnézném a postíró arcát, amikor bejelentenék, hogy para100m mell miatt a kajak-kenu számokat kiveszik a programból! és megnézném, hogy a sok pozitívan hozzászóló végnézné-e mind a 32 számot, amiben magyarok indulnak, még ha kínszenvedés is néhány.

hozzáteszem (bár asszem már elástam magam eléggé), hogy nem lenne ez olyan rossz ötlet, ha megegyeznénk 4-5 versenyszámban, ami kifejezetten csöki, mondjuk a csörgőlabdás foci vagy ilyesmi és azt bevennék a programokba. ezzel kiválló reklám lenne a csökiknek. lenne olyan szám amiben jobbak, ügyesebbek, gyorsabbak az épeknél, és engem, mint nézőt szórakoztatna.

Tapmancs 2012.09.01. 07:38:41

Én azt nem értem hogy hogyan válogatják össze a fogyatékos sportolókat az egyes versenyszámokhoz úgy hogy "egyenlő" esélyeik legyenek. Mert ugye nagyon nem mindegy hogy valakinek pl csak a kézfeje hiányzik vagy az egész keze.

Egyéves Önkéntes 2012.09.01. 07:45:00

Nahát, pont ezen gondolkodtam, hogy miért nem egyszerre a kettő.
Nekem egyik haverom indult és az egész egy nagy gagyi a normál-olimpiához képest.
Pont azt erősíti bennük, hogy csak másodrendűek.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2012.09.01. 07:58:03

Ha a poszt arról szólna, hogy az olimpiát és a paralimpiát egy időben rendezzék, akkor egyetértenék.
Azt azonban mindenképpen megosztanám, ha Pistorius indulhat az épek versenyén, akkor hess a paralimpiáról, ill. fordítva. Mert egy nem létező vádli nem görcsölhet be, egy nem létező boka nem bicsaklik ki, egy szénszál lábszár viszont eltörhet, ami egy ép sportoló pályafutását kettétörheti... Úh ezt a kecske okfejtést az előny/nem előny témában nem tartom korrektnek...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.01. 08:04:21

@Alaister Grand: na ja. Azt hiszem, ez a legelkeseritobb kommentmezo, amit valaha olvastam.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2012.09.01. 08:28:47

A világ sosem lesz igazságos, és az emberek sosem fogják elfogadni a "bizonyos hátráltató körülmények között a legjobb" teljesítményt - mindig a LEGJOBB teljesítmény érdekli őket. Ez szerintem alapvető emberi tulajdonság, amit le lehet önteni bármilyen cukormázzal, de így marad.
Arra kíváncsiak, mire képes az emberi faj. Mint ahogy általában arra emlékezünk, aki először mászott meg egy csúcsot, először repült át egy óceánt, először ért el ekkora és ekkora sebességet, és nem arra, aki másodszor, pedig milyen nehéz gyerekkora volt/milyen szegény országból jött/milyen pocsék cipőben kellett edzenie/mennyire kevés támogatást kapott stb. Az ember ilyen.
Amúgy Oliver Sacks alapgondolatát tisztelem, aki neurológusként az adott ember állapotához/lehetőségeihez képest mutatott fejlődését, erejét, kitartását tartja a legfontosabbnak - vagyis a Paralimpiáról igenis szükség van jó történetekre, megdöbbentő riportokra. De a Paralimpiának ez a szerepe, nem más.
Az átlagember, aki megveszi az eseményen reklámozott kólát/chipset/mobiltelefont le fogja szarni a szép elveket, következésképpen a reklámozó cégek is.
A Paralimpiát szerintem inkább még jobban el kellene választani az Olimpiától, és egy teljesen más világban pozicionálni, ahol sokkal fontosabbak az egyéni történetek, sokkal színesebb a mezőny, máshol vannak a hangsúlyok.

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2012.09.01. 08:35:28

Az emberek alapvetően idegenkednek azoktól akiknek a teste másmilyen mint az övék. Ez lehet az összes megkülönböztetés főooka

XocoLatte 2012.09.01. 08:44:00

@Void Bunkoid: Én meg úgy gondolom, félsikeres félremagyarázásod vagy szándékos csúsztatásod ellenére, hogy ő a végtelenül korrupt NOB-ra és nemzeti megfelelőire, pontosabban a szervezetekben megélhetési állami bürokrata csótányok és rejtett ügynökök (sportszergyártó, konzumcikkgyártó, doppingszergyártó) bamba hadára célzott. Élén az olyasféle tetvekkel mint a Rogge és a Schmitt.

kristofxx 2012.09.01. 08:45:14

Nagyon egyszerű bár nem túl kellemes indok. Az olimpia is a TV közvetítésből él, a paralimpia nézettsége nem mérhető és akkor finoman fogalmaztam, ha beletennék a számokat az olimpiai számok közé rontaná a nézettséget. Ha megnyújtanák az olimpia mondjuk 1-2 nappal az még belefér, de ha ez 1-2 hét lenne, az komoly plusz költséget jelentene és elenyészű többlet bevételt.

XocoLatte 2012.09.01. 09:01:00

@fourgee: így van! AZ Olimpia a mai formájában egy végtelenül számítóan kivitelezett, cinikusan szemforgató (lásd: élsport=kox, WADA és "elkapott" maroknyi szerencsétlen a futottak-még nemzetek sportolói közül) profit- és szenzációhajhász (lásd: exkluzív szponzorok, reklámok, közvetítési jogok és -díjak, éremtáblázat és világcsúcs-hajhászat) produkció, amit 2 milliárd átmenetileg vagy tartósan nacionalista TV-zombi néz világszerte a nap 18-20 órájában 2 héten keresztül 4 évente.
Ehhez képest a Paralimpia valóban egy vidéki harmadosztályú focimeccs közvetítés és felhajtás nélkül.

Nyilván a két esemény körül lebzselő hivatásos megélhetési bürokraták által lenyúlható és az élsportolók számára megkereshető szponzori pénz nagysága miatt a különbség, és a pénzeket biztosítók egyelőre (vagy örökre) nem látnak akkora bizniszt a sérültek olimpiai versengésében, mint amekkora az "egészségesek" versenyeztetésében (cirkuszában) létezik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.01. 09:06:08

Igazad van. A parlaimpia (magyarul: nyomilimpia) hülye ötlet, ráadásul még megalázó is az érintettek számára.

Prunus Spinosa 2012.09.01. 09:32:13

@kadet93:
Hát, mondjuk abból, hogy M.P.-nek két egyforma, csimpánz méretű karja. :)

Prunus Spinosa 2012.09.01. 09:40:04

Milyen mókás szemlélni a "Gyorsabban, magasabbra, erősebben" eszme lelkes rajongóit, az emberfeletti teljesítmény csodálóit, akik nyomiznak, csökiznek, mutánsoznak és fogyiznak. Az emberfeletti teljesítmény védelmében. Klassz.

Mylady 2012.09.01. 09:41:44

@Tapmancs: Kategóriák vannak, ahova a sérültség fokától függően vannak besorolva. Így azok versenyeznek együtt, akik hasonlóan vannak korlátozva.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.01. 09:46:42

Hát nemtom. OK, lehetne egyben tartani a normál olimpiával.
De igazából majd eljön az is.
Addig is drukkolunk a mieinknek, ahogy minden más nemzet is, és figyeljük a híreket...
Pl. és a normál olimpiát se néztem, mert nem érek rá. De ez nem jelenti, hogy ne érdekelt volna.

Mylady 2012.09.01. 09:54:20

Hozzáteszem, ez az egész fogyatékosság dolog sokszor csak felfogás kérdése.
Volt egy osztálytársam (12 évig), akinek nem fejlődött ki teljesen az egyik keze. Nálunk soha senki nem bántotta, gúnyolta ezért (pedig tudjuk, milyenek a gyerekek), talán azért sem, mert nem volt másként kezelve, mint mi. Nem nyavalygott, nem kért segítséget, megcsinált mindent, amit kellett, és nem hivatkozott soha a hiányzó kezére. Így volt nevelve. És a tanárok sem kivételeztek vele. A tesitanárnak elég volt egyszer rádörrennie, hogy "ha azt mondom, két egykilós súlyzó, akkor te értelemszerűen egy kétkilósat veszel". Ennyi.

(Aztán volt a TV-ben egy olyan ifjúsági sorozat, ahol azokat a fiatalokat mutatták be, akik valamilyen óriási teljesítményt értek el. És ott mutattak egy fiút, akinek pont ugyanolyan rendellenessége volt, mint az osztálytársamnak. A műsorban úgy adták elő, mintha hős lenne, mintha valami emberfeletti lenne, hogy ő egyáltalán boldogul az életben és még biciklizni is tud. Én a másik oldalról meg erősen csodálkoztam.)

Szerintem az lenne a normális, ha pontosan úgy kezelnénk őket, mint bárki mást, a helyzetükből fakadó kisebb-nagyobb különbségekkel. És ebbe bizony beletartozik az, hogy ha lehet, ugyanabba az iskolába járnak, ugyanazt a sportot űzik és ugyanott versenyeznek. Elismerve ezzel, hogy közénk tartoznak, hiszen nem mások, mint mi.

rooklin 2012.09.01. 10:12:40

@queenlly: "(bocsi fogyatékosok és továbbiakban csökik, mert lusta vagyok ennyivel több karaktert leírni)"

A "fogyatékos ember" 16 leütése helyetti, ötbetűs "csöki" kifejezés négyszeri használatával 44 karaktert spóroltál a bejegyzésed alatt.

Ahhoz, hogy a 93 leütéses kezdeti befektetésed megtérüljön, a lábadat további öt alkalommal kellett volna a fogyatékkal élő emberekbe beletörölnöd. Mi történt, menet közben rádjött a nagyvonalúság, vagy lustálkodni se tudsz rendesen?

smartdrive 2012.09.01. 11:09:25

tökéletesen egyetértek, és elítélem a fogyatékosok hátrányos megkülönböztetését, hogy nekik egy külön B olimpiát rendeznek. ők is induljanak a "nagy" olimpián

smartdrive 2012.09.01. 11:10:54

@smartdrive: természetesen együtt a többiekkel, ha nem lenne világos. hiszen a hikomatoknak sincs külön sáv a Rákóczin

Julian Adler 2012.09.01. 11:25:40

Döbbenten olvasom itt azon ostoba emberek szánalmas kommentjeit,
akik saját lelki nyomorukat, tethetetlenségüket a fogyatékosok elleni uszításban látják kompenzálni.
Nekik üzenem: fogyatékossá válni nem kívánságműsor. Néha elég egy rossz lépés, egy hibás döntés és kész a baleset, törik a gerinc, szakad a láb... és jön a kerekesszék, a para-világ
izgalmas valósága.De nem nektem, mert ti ekkorra belepusztultok a saját önsajnálatotokba.

rug82 2012.09.01. 11:46:37

Nem értem az egészet... Ha a fogyatékosok egyenrangúak a nem fogyatékosokkal, akkor minek nekik külön olimpia?
A testi fogytékosok 100%-os emberek - Stephen Hawking -nál intelligensebb ember kevés van - de gondolom eszébe nem jutna kerekes székével bohóckodnia egy ilyen nevetséges reklámon!!
A szellemileg retardáltak pedig mióta számítanak embernek?? ("Az ember, gondolkodó lény, ez az, ami megkülönbözteti az állatoktól - Hegel")

¿Qué tapas hay? 2012.09.01. 12:29:28

Fogalomzavart érzek. Úgy tűnik, hogy a poszter tökéletesen elfogadja azt, amit a sportiparból élő "véleményformálók" a XXI. szd.-i olimpiákkal kapcsolatosan el akarnak a nagy tömeggel hitetni.

Az olimpia a showbusiness része, egy költséges, de - egyesek számára - jól jövedelmező, világméretű látványosság. Annál jövedelmezőbb, minél többen kiváncsiak rá. Ennek megfelelően évtizedek óta kártyáznak a programba illesztett, illetve onnan kizárt sportágakkal, a közvetítési menetrenddel; annak érdekében, hogy a leggazdagabb célcsoport által leginkább nézett versenyek kerüljenek a közvetítési menetrend kedvező helyeire.

A paralimpia nézettsége töredéke az olimpiáénak. Nézik a rokonok, meg a versenyen induló érdekeltek szervezeteinek szimpatizánsai. Kizártnak tartom, hogy egyidejű rendezés esetén bármely paralimpiai esemény belekerülhessen a legjobban nézett idősávokba.

Bár kétségtelen, a párhuzamos megrendezés sokkal kihasználtabbá tehetné a rendezvény idején a klnf. helyszíneket. 14-05-ig (UTC) menne az olimpia, 05-14-ig a paralimpia, vagy valami ilyesmi.

almatan 2012.09.01. 12:34:08

"csökik"??? Te normáis vagy? Hogy lehetsz egy ekkora primitív állat????

Egyébként a poszttal teljesen egyetértek, és szerintem csak idő kérdése, hogy a jelenlegi hozzáállás megváltozzon. Bár a kommenteket elnézve...

kacaj hangosan 2012.09.01. 12:39:42

Én szerintem meg aki fogyatékos, az fogyatékos. Tök mindegy, hogy kamion vitte le a fél fejét, vagy csak úgy született! Hiába "dolgozott ő mint a kutya", ha NEM TUD ÚGY VERSENYEZNI, MINT AZ EGÉSZSÉGESEK!

Igen, 8 másodperc rohadtsok! Láttátok ti egyáltalán az olimpiát? Ezredmásodpercek döntöttek! Volt, hogy holtverseny volt! 8 másodperc?!?! Az olimpia arról szól, hogy a legeslegjobbak versenyeznek, hogy abból hirdessenek egy fuulllegeslegjobbat... Nos egy fogyatékos ember nem lesz közöttük! És hülyeség, hogy fogja meg a kezét, és avval fusson! Akkor az nem olimpia, hanem vicc.. a gyorsaság a lényeg, v a távolság v mittoménmilyen számot nézünk...
Örüljön a hátránnyal induló, hogy eljutott az olimpiáig, és összemérheti tudását a többi csúcsfogyatékos társával!
Az tényleg rohadékság, hogy ezt már nem közvetítik úgy, de hát ez meg azt mutatja, hogy SENKI már bocsánat azt a 2%-ot, de SENKIT NEM ÉRDEKEL A FOGYATÉKOSOK CSÚCSOLIMPIÁJA, mert pl. engem, kifejezett kínos helyzetbe hoz őket nézni, mert nem tudok mit kezdeni velük. Sajnálni nem akarom őket, mert nem is akarják, ha azt mondom, nem bírom nézni és elkapcsolok, akkor mekkora egy szemét vagyok, ha nézem és fogom a fejemet, akkor mekkora egy szívtelen dög vagyok...

Inkább nem foglalkozom vele, de elolvasom a teljesítményüket!

Valamikor olvastam, hogy a vizilabda válogatottban volt egy féllábú csapattárs... Meg volt félkezű lövőnk is... Nem verték nagy dobra, hogy fogyatékosok..
Persze felmerül a kérdés, hogy akkor most miért nem lehet nekik együttversenyezni... Mert sokan azt hiszik, hogy azért mert bénák, majd jár nekik kiskapu, és -tisztelet a kivételnek - de nem edzenek úgy. NEM TUDNAK.
De ha mégis tévednénk, és van aki úgy edz, mint a kisangyal, és megüti a nevezési időt az épek kategóriájában (ld. a protézises futó), akkor kijut a többiek közé... Addig meg nem értem, hogy most mit pattogunk. Inkább örüljünk neki, hogy jönnek az aranyak innen is, aztán ha valaki kiemelkedően tehetséges, akkor úgyis átjut az épek közé...
ÉS ne akarjuk összemérni őket, mert akkor úgy kéne tekinteni, hogy két 100%-os ember, akkor viszont utolsó a fogyatékos, ha viszont két fogyatékos-t nézünk, akkor meg a tényleges fogyatékos ismét utolsó... NEM LEHET őket összemérni csak úgy.

Ah,most jobban érzem magam........

killercsiga 2012.09.01. 12:55:31

@Julian Adler:
nem uszításról van itt szó, egyszerűen csak annyi, hogy az egészséges emberek nem szeretik a nem egészséges emberek látványát. ez genetikailag kódolva van, lét- és fajfenntartási optimalizáció miatt. ettől még lehet tisztelni a fogyatékos embereket, de ha nincs semmilyen érzelmi kötődés (pl. családtag), akkor nem egyszerű legyőzni a velük kapcsolatos kényelmetlen érzést.
nem szép dolog ilyet mondani? lehet, de attól még így van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.09.01. 12:56:47

Nem tudom ez a cím miért kelet ennek az írásnak.
Bár nem rossz ötlet egyszerre rendezni.
De az emberek a "sztárokra" kíváncsiak inkább.
Egyébként nekem már az is szép dolog hogy rendeznek paralimpiát.

XocoLatte 2012.09.01. 13:19:30

@¿Qué tapas hay?: Gratula, Te sokkal szebben, értelmesebben és kultúráltabban tudtad megfogalmazni, amit én is akartam volna feljebb.

Lehet, hogy addig jó a paralimpiának, amíg nem válik a globális showbiznisz martalékává?

Julian Adler 2012.09.01. 13:37:13

@killercsiga:
Én nem említettem uszítást, csak ostobaságot, de azt fenntartom.
egyénként igazad van, ezeket az okokat én is ismerem, de:
1.) Ha én egy jelenséggel, dologgal nem értek egyet, pláne nincs ismeretem, tapasztalatom a dologról,
akkor nem írok be ommenteket, amik esetleg másokat sérhetnek.
2.) Statisztikailag minden magyar családban, rokonságban van legalább egy fogyatékos személy, ezért én az empátia
hiányát mésban keresném.
Arról nem is beszélve (amitől írtam, hogy bárki azzá válhat.)
Az ide kommenteket írók meg esetleg önkormányzatokban, hivatalokban, isten ne addj a nagypolitikában is dolgozhatnak,
ahol intoleráns magatartásuk, ostobaságuk komoly károkat okozhat. Ma a fogyatákosoknak, holnap másoknak.

Levaia 2012.09.01. 14:02:02

Kedves arrogáns, fogyatékkal élőktől irtózó, őket lenéző posztoló társaim kívánom, csapja le lábatokat a villamos, legyetek nyomorékká, kerüljetek olyan állapotba hogy át tudjátok élni a kiszolgáltatottságot.
Nem gonoszságból, hanem mert egyeseknek szükségük van megtapasztalni dolgokat. Akkor majd fogjátok értékelni a paralimpikonok teljesítményét.

papaci 2012.09.01. 15:18:01

A lányom 12 éves, autista. Miatta hagytuk ott Mo-t másfél éve, és költöztünk Londonba, "odahaza" kukára ítélték: nem fejleszthető, kisegítő iskolába vele, vagy intézetbe. Itt normál iskolába jár, ún. egészséges gyerekek közé, és egy másik emberré vált ennyi idő alatt. Ezt a hozzáállást kívülállóként nehéz felfogni, megérteni, de itt tényleg ugyanannyit ér a "sérült", mint a zöld, sárga stb bőrszínű. Persze, ehhez az is KELL, hogy ne az idejövő akarja ráerőltetni a szokásait, kultúráját az itt élőkre, lásd pl. muzulmánok. Tegnap este néztük élőben a Paralimpiát, a 19 éves atlétának drukkolt az ország, teltházas stadion mellett. Tovább is van, mondjam még?

Kopi3.14 2012.09.01. 15:45:40

@kadet93: nem emberfeletti amit ezek a sportolók csinálnak? Mondd, neked nem kéne a szivacsok között indulni valamiben?

Kopi3.14 2012.09.01. 15:51:02

@Canis Lupus Libertas: a karbonlap megcsúszhat, kevesebb izom dolgozik a mozgásért, a rögzítése nem olyan stabil, s egészséges sporrtárs is rúghat új meg pl, akadályfutáskor, hogy ugrik a pályafutás.

kadet93 2012.09.01. 17:01:13

Az lenne a legjobb, ha kapna mindegyik paralimpikon egy olyan protézist, ami mentesíti a hátrányoktól. De amíg ez nem lehetséges, addig senki se háborogjon, hogy miért nem kezelik egyenrangún a két eseményt. Az ép embereknek sokkal több társukat kell túlszárnyalniuk, hogy a legjobbak legyenek. Ők 7milliárd ember közül a legjobbak. És a paralimpikonok? ők csak a hasonló sérüléssel rendelkezők közül a legjobbak, ami nagyon messze van ettől. Egyszerűen bármennyire szép lenne, de nem lehet őket egyenrangúként kezelni :/

Jula2 2012.09.01. 23:03:16

Az a baj, hogy itt nagyon sok az indulat, és többféle nézet keveredik. Ha valaki kicsit más, kilóg a sorból (akármilyen téren, mondjuk szőke kék szemű Afrikában), akkor mit szeretne. Hogy kezeljék egyenlően, pontosan úgy, mint az adott csoport összes többi tagját, vagy legyenek tekintettel a különbözőségére, és annak figyelembevételével álljanak hozzá. Mert a kettő együtt sajnos nem megy. Ha egyenlő vagyok, akkor ott és úgy kell teljesítenem, ahogy a többiek, nem számít, hogy valami miatt hátrányban vagyok-e az adott dologban. Ha meg azt akarom, hogy vegyék figyelembe, hogy én más vagyok, ha nekem külön feltételek kellenek, akkor máris megkülönböztetett vagyok, tehát nem hangoztathatom, hogy márpedig miért nem vagyok egyenlő? Nem lehet egyszerre a kettőt.
Itt az olimpia kapcsán meg, nézzünk egy példát, mondjuk az iskolából. Az kap ötöst, az kapja a legjobb jegyet, aki a legjobban teljest. Aki meg kitartó, sokat dolgozik, az a szorgalmára kap ötöst, akkor is, ha mindez neki csak arra elég, hogy egy kevésbé kiváló jegyet szerezzen. Az olimpiák is ilyenek, az olimpia a legjobbak versenyéről szól, ki a leggyorsabb, legügyesebb, legszebb, legmagasabbra/legmesszebb ugró... A paralimpia meg a szorgalom és kitartás meg a küzdeni akarás versenye. Övéké a szorgalom aranyérme. Ugyanolyan becsülendő, ugyanúgy fel kell nézni rájuk, de egészen más a kettő.
Hogy kit melyik érdekel, az személyes, de az uszítás után kíváncsi lennék rá, hogy a kedves cikkíró fel tudná-e sorolni a magyar paralimpikonokat, és hogy melyik számban indulnak? Mert amíg nem, addig eme bejegyzés teljesen felesleges, mert őt masem érdekli

almatan 2012.09.02. 08:12:52

@Jula2: Az alapján amit írsz, akkor a nőket és a férfiakat is közös számban kellene indítani? Vagy a nők is csak szorgalom érmet kapnak, mert a férfiak gyorsabban úsznak, futnak, stb.? Tényleg, végülis bokszban is minek a súlycsoportok, induljon mindenki együtt. És ha ő mondjuk csak 60 kg és a 120 kg-os kiüti, akkor a te logikád szerint nem is érdemelt érmet, hiszen nem ő volt a legjobb.

ferlin 2012.09.03. 10:12:01

@almatan: A nők sokáig küzdöttek az egyenjogúságért, amikor még "csak" "másodhegedűsök" voltak a férfi mellett a családban. Ma sok nő örülne annak, ha otthon maradhatna a gyerekekkel, és nem kéne mindkét szülőnek dolgoznia a családfenntartásért.
Abban a korban még nem nagyon lehetett olyant látni, hogy egy nő egyedül nevel fel akár csak egy gyereket is. Ma sok nő "kényszerből" egyedül kénytelen anya és apa lenni egy személyben, és ez a női egyenjogúság eredménye.

Szóval nem mindig annyira jó az egyenlő bánásmód.

Egyértelmű, hogy a fogyatékosok elfogadása, és a velük való ténylegesen egyenlő bánásmód oda vezet, hogy bár ma még vannak "női nyergek", "lovagiasság", és megkülönböztető figyelem (rokkant parkoló, mozgássérült lift, speciális járművek, stb), de az egyenlő bánásmóddal ezek lassanként kikopnak majd, és az egyenlő bánásmód nevében egyenlőként fognak bánni velük. Vagyis nem megkülönböztetettként.

A paralimpia nem az egyenlő bánásmód vonala, hanem a megkülönböztetésé. Külön verseny van nekik, ami NEM ugyanaz. Csak akkor lesz ugyanaz a verseny, ha egy verseny lesz, ahol egymás ellen versenyeznek. Másképp nem tud ugyanaz lenni, csak más.

Ami szerintem nagyon fontos: az élet, a természet nincs tekintettel a különbözőségekre, mindenkinek ugyanabban a környezetben kell helytállnia. Ha sikerül, akkor maradhat, ha nem, akkor valószínűleg táplálék lesz belőle rövid úton. Nincs rokkant parkoló és mozgássérült lift a 3 lábú rókának. Azonban az ember intelligens, empatikus és szociálisan érzékeny lény, aki legyőzte (?) az ösztönlétet, és a természet felett áll.. Szóval az életképesség kritériuma egyre lejjebb megy. De vajon jó ez? kinek?

kabelbarat (törölt) 2012.09.03. 12:28:15

Megemlíteném, hogy Oscar Pistorius-t engedték futni az idén. Ha összevonnák a két olimpiát az meg nevetséges lenne. Akkor az olimpia 70%-a a hátrányos helyzetű 3%-ról szólna.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.09.16. 01:43:19

@kacaj hangosan: "Valamikor olvastam, hogy a
vizilabda válogatottban volt
egy féllábú csapattárs..."
Valószínűleg Halassy Olivérre gondolsz. Kétszeres olimpiai bajnok volt.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.09.16. 02:22:10

A paralimpia az olimpiára felépített létesítményeket használja. Nyilván így töredék pénzből meg lehet rendezni, mintha önállóan kellene ezeket felépíteniük. Ha egyidőben lenne a két rendezvény, a költségek sokkal nagyobbak lennének. Ki finanszírozná ezeket? A jóval nagyobb olimpiai falu, a pluszban készülő létesítmények utóhasznosításának problematikájáról nem is beszélve.
Vagy akkor már miért nem rendezik az értelmi fogyatékosok ún. speciális olimpiáját is egyszerre ezzel a kettővel? Vagy a szervátültettekét, vagy a...
Ne gyerekeskedjünk! Ezek mind, mind másról szólnak.
Álomnak talán szép összemosni ezeket, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen, és reálisan szemlélve (többen kifejtették, miért) szükség, igazi igény sincs rá.
süti beállítások módosítása