HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.08.15. 12:40 Zsoolt

A nemzeti adomázás kormánya

Visszatérő élményem, hogy kormányunk rendre olyan embereket és azoknak olyan megszólalásait helyezi kirakatába, amik késődélutáni tornácos borozgatás mellett szoktak elhangozni leginkább. Jók ezek a délutánok. Az adomák sajátossága, hogy kitalált, leegyszerűsített valóságképre épülnek, jól azonosítható karakterekkel, akikkel kapcsolatban könnyű eldönteni, hogy érzelmileg hogyan viszonyuljon hozzájuk az ember. Erre az alapra aztán gyönyörű színes világot lehet építeni, szórakoztató történetekkel, amiket az adomázás mesterei újra és újra képesek kicsit még színesebbé, érdekesebbé tenni.

Sokszor az az érzésem, hogy a hatalom megszerzésének és bebetonozásának ördögi terve mellett, a kormányzásról, az olyan apró részletekről, hogy mindennek a hatalomnak a birtokában vajon merre alakítjuk a világ (de legalábbis az ország) folyását, mindössze ezek az adomák vannak a tarsolyban. Sokaktól hallom, hogy "ennek a kormánynak legalább van világ- és jövőképe". Ami igaz is, csakhogy ez a világ- és jövőkép a magyar népmesék vagy Csukás István meséinek világához áll közelebb. A hazai politika a Háry János mindent és mindenkit legyőző kivagyi alakjában tündököl, attitűdjében és eredményességében kicsit közelebb a Süsü a Sárkány Torzonborz a nagy királyához.

Torzonborz

Legnagyobb adomázónk természetesen a miniszterelnök maga. Tekintve, hogy számára az egész világ, annak összes jelenségével kizárólag kommunikációs kérdés, illetve ha nem az lenne, akkor pedig pusztán akarattal tetszőlegesen alakítható, történetei a legváltozatosabb formában és köntösben, akár ellentétes tartalommal meg tudnak jelenni. Az ő adomáinak visszatérő alakja a csavaros gondolkodású magyar ember, aki mint minden történet mesélőnél tulajdonképpen őt magát jelenti. Miniszterelnökként ez az énkép már kiterjesztődik Magyarországra, a magyar népre, aki beszédeiben mindig ezt vagy azt szerető, pár jelzővel leírható mesehős.

Volt egy pillanat, amikor nekem világossá vált, hogy Orbán Viktor milyen mélységben szemléli a világot. Valamelyik kereskedelmi televízió évekkel ezelőtt elkísérte egy napján, és a kisbuszában is forgattak, úton vidékre valahova. Talán éppen a kolbászfesztiválra, nem tudom. A parizerről és általában a bevásárlóközpontban elérhető felvágottakról beszéltek, amikor Viktorunk legombolt lezser ingben az autó ülésében kicsit kicsavarodva ecsetelte, hogy ne mondja neki senki, hogy ezek a parizerek valaha igazi húst láttak. Így most leírva nem érzem, hogy átjönne, de abban a pillanatban, amikor ezt adásban láttam, elöntött a felismerés, hogy ez az ember valószínűleg nagyjából ezen a színvonalon éli meg és alakítja dolgait. Van benne egy az igazság magját valahol hordozó felismerés, de megoldásai mesebeliek, elnagyoltak, ráadásul ha ezekről hamar kiderül, hogy nem vezetnek sehová, akkor képtelen a korrekcióra, második nekifutásra agresszív módon képviseli ugyanazt.

Hogy ezen ismérvek alapján ő választja ki aztán társait, vagy ez egy kölcsönös egymásra találása a hasonszőrűeknek azt nem tudom, de az eredmény egy nagy balatoni tornác, amin sok bajszos, pocakos ember borozgat és egymásba szavába vágva, de minimum hevesen bólogatva adomáznak. 

Namost ez a hangulat és intellektuális színvonal lett behelyezve a parlamentbe, a magyar kormányba, annak minisztériumaiba. A mi parlamentünk egyébként is egy mesebeli képződmény, mind architektúrájában, mind pedig hangulatában. Ady Endre korának felszólalásait, vagy az átkos 40 év színjáték parlamentarizmusát tekintve ez a tér mindig is a nagyot mondás, a valósággal kevés kapcsolatot mutató adomák világa volt.

Ha lesz egyszer egy első épeszű kormánya ennek az országnak, én nagyon remélem, hogy az egyik első lépésükkel kiköltöznek az épületből, megkérve Schmitt Máriát, hogy modern interaktív eszközökkel és izgalmas installációkkal, hanganyagokkal alakítsa ki benne az Adomák Házát. Az Orbán Viktor által einstandolt korábbi terem (ma miniszterelnöki dolgozószoba) lesz a nagy mesemondó szobája, ahol egy színes sarokban gyerekek szemcsés fekete fehérben nézhetik a Tamás bátyja kunyhóját, míg szüleik valami plazma képernyőt érintgetve kedvükre válogathatnak az eltelt majd 150 év e házban vagy e ház nevében elhangzott nagy meséiből.

 

9 komment · 2 trackback

Címkék: politika parlament adoma Orbán Viktor


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr164713463

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Focistának nem kellett Orbán, ezért lett joghallgató 2012.08.15. 13:53:50

Se a magyar, se a történelem, se a matek, se a fizika nem ment neki, így nem csak bölcsésznek, tudósnak se volt jó – árulta el a Policitynek adott interjújában a miniszterelnök. Bár gőze nem volt, mit csinál egy jogász – ezt is ő mondta ...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.15. 13:51:55

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.15. 13:17:07

Hűha, mi lesz itt, ha rászabadul a net.

Kiköltöztetni az Országgyűlést a Parlamentből?

Ki-köl-töz-tet-ni-i-i-i?!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.15. 13:56:55

Kisebb Parlament kell, mert akkor szélesebb lehet az alsó rakpart és több Horthy szobor fér majd el a nagyobb Paulo Sousa (mai Kossuth) téren.
:)

kvadrillio 2012.08.15. 14:05:06

"
Címlap
Belföld
Külföld
Gazdaság
Adó és költségvetés|
IMF|
Bank és biztosítás|
Energia|
Euróválság|
Állás|
Autópálya|
Ingatlan|
Kkv|
Utazás|
Igaz ami igaz
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
Magyar
Svájcba toborzott munkát a hivatal

MTI

2012. augusztus 15., szerda 09:01

|

Svájcba, háztartási segítő munkakörökbe tartott toborzást a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

A legtöbb jelentkező a kilátástalanság, a fojtogató hitelek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyva családját, több diplomával a zsebében kétkezi munkát vállal - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A toborzást az NFSZ és az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (Eures) hirdette meg, a várható havi bér 864 ezer-1 millió forint. A 2-3 évre szóló állás elnyeréséhez kiváló német, angol vagy francia nyelvtudásra, jogosítványra, pedagógiai vagy egészségügyi végzettségre volt szükség. A 250 jelentkezőből az állásinterjúra csupán 40-50 embert hívtak be.

A lap cikke felhívta a figyelmet arra is, hogy Svájcban nemcsak a fizetések, de az árak is magasak: egy egy hálószobás lakás havi bérleti díja 800-900 svájci frank, azaz 192 ezer-216 ezer forint.

"....az a JÓ, HOGY A FELSŐ OKTATÁSUNK KIVÁLÓAN MŰKÖDIK ! VÉGZETT DIPLOMÁSAINK MÁR SVÁJCBA IS MEHETNEK DOLGOZNI JÓ PÉNZÉRT !

....IGAZ, HOGY CSAK 50-EN, DE MINDEN KEZDET NEHÉZ ! :)

kisa 2012.08.15. 14:26:28

@kvadrillio: "VÉGZETT DIPLOMÁSAINK MÁR SVÁJCBA IS MEHETNEK DOLGOZNI JÓ PÉNZÉRT !" : háztartási segítségnek (aka: cseléd vagy házvezetőnő)

babakék 2012.08.15. 14:37:20

Ezeknek az orbánistáknak a hülyeségét , bunkóságát csak tahógráffal lehet mérni, de már az is kiakadt:))

letmetellyou 2012.08.15. 16:56:07

telitalálat ez az írás :)

Kandabula 2012.08.15. 19:04:35

Van annak valami bája, amikor egy magyar nemzeti Hivatal diplomásainkból svájci cselédet csinál. Ha már itthon nem tud munkahelyet biztosítani, bedolgozik Svájcnak. Svájc fizet fejpénzt?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.15. 19:09:26

@Kandabula: Nem, de visszaküldi helyettük a fiatalkorú prostituáltakat.

Win-win...?

Kandabula 2012.08.17. 00:40:49

@Counter: azok is maradnak. nem hülyék, hogy visszajöjjenek! Így elégítjük ki a svájci nép különböző igényeit.
süti beállítások módosítása