HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.07.07. 09:47 Zsoolt

Korózs Lajos a fogyatékosok megmentője

A munkásmozgalom szebb napjait idéző szenvedélyes beszédet mondott Korózs Lajos az MSZP szociális ügyekért felelős volt államtitkára a megváltozott munkaképességű fogyatékos emberek és önmaga védelmében az ATV-n. A sajtó és a kormány a politikus szerintem médiahekként bedobott Mengelézésén lovagol, én a megszólalást más dimenziók mentén szeretném egy kontextusba helyezni.

Én nem a Mengelézést tartom a megszólalás legnagyobb képmutatásának, hanem azt, hogy ez a szenvedélyes érdekvédelem csak ellenzékben érvényes. Nekem ugyanis egész más emlékeim és élményeim vannak az MSZP regnálása alatti fogyatékos ügyről. Az a Korózs Lajos, aki bevallása szerint:

"...én ezek között az emberek között élek, én állandó kapcsolatban vagyok velük."

az ugyanaz a Korózs Lajos, aki reklámtollakkal és kulcstartókkal jutalmazta meg a siket olimpia érmeseit és ugyanaz a  Korózs Lajos, aki a híradó kamerái előtt keveredett csúnya veszekedésbe a Vakok és Gyengénlátók Országos  Szövetségének elnökével, amikor az ő államtitkársága alatt olyan költségvetési tervet nyújtottak be, mellyel a többek között vakvezető kutyák képzésével vagy Braille-nyomtatással egyedüliként foglalkozó szövetség 200 milliós állami finanszírozását 50 millióra kívánták csökkenteni. 

A brutális leszámolás a legjobb kifejezés arra, amit a FIDESZ kormány művel a megváltozott munkaképességű emberekkel Magyarországon, de ez a folyamat nem 2010-ben, és nem a FIDESZ-szel kezdődött. Amit ők csinálnak az a kendőzetlen, nagyobb léptékre kapcsolt, cinikus kegyetlenséggel végrehajtott továbbfejlesztése annak, amit az MSZP 2006 óta szépen csendben már elkezdett. A FIDESZ által most űzött rokkant-vadászathoz az MSZP verte fel az erdőt. Szegényüldözésben, elesett, hatalom nélküli emberek megalázásában jóval nagyobb az egyetértés a két politikai tömb között annál, mint ami az ilyen ATV interjúkban kampányszerűen átjön. Korózs Lajos a lassan felfelé kúszó közvéleménykutatási adatok nyomán érkező első azon fecskék egyike, aki elkezdett melegíteni az újabb átadás-átvételre.

Ez a bejegyzés pedig arról szól, hogy egy a fogyatékos-pszichiátriai területen dolgozó szakember szemével rávilágítson arra, ami itt most folyik, az NEM 2010-ben kezdődött.

Azt kifogásolja - joggal - Korózs Lajos, hogy három percet szánnak egy komplex felülvizsgálatra és szinte a papírjaiba sem néznek bele az embernek. Igaza van. 2006-ban is ennyit szántak. Az akkoriban megreformált szakértői eljárások egy fontos változáson estek át, a lehető legrosszabbul kivitelezve. A "rokkant-kérdés" évtizedekig orvosi kérdés volt. Fiziológiai értelemben valóban orvosi kérdés az, hogy valakinek nincs lába, nem mozdul a keze, mindez leírható biológiai terminusokban. Ám ezek általában nem sokat mondanak el az érintettek szociális státuszáról, munkaerő piaci lehetőségeiről, életminőségéről. Ezért a reform keretében a korábban egydimenziós - orvosi - vizsgálatokat kiegészítették három fős szakértőcsoportokká, amiben egy szociális és egy foglalkoztatási szakember is részt vett. Már 2006-tól látni lehetett, hogy mindez azonban nem töltődött meg valós tartalommal, sok esetben a szociális és foglalkoztatási szakember csak papírokat látott, aláírta azt, amit elé tettek.

Egy szakmailag igen alacsony színvonalú, cinikus folyamat keretében már az MSZP regnálása alatt megindult a korábban rokkantnyugdíjat kapó emberek átterelése az ún. rehabilitációs járadék felé. Mintegy 30 ezer ember került akkor ebbe a rendszerbe, rokkantnyugdíj helyett 3 évre szóló rehabilitációs járadékot kapva. Az MSZP javára legyen írva, hogy ennek összege akkor megegyezett a korábbi rokkantnyugdíj összegével és kizárólag az új belépőket érintette, de már akkor látszott, hogy az intézkedések valódi motivációja a bevezetett intézkedésektől remélt anyagi megtakarítás volt. Ez utóbbi leginkább abból vált nyilvánvalóvá, hogy nagy határozottsággal bevezették a rehabilitációs járadék rendszerét, ennek működtetéséhez azonban nyoma sem volt azoknak a szolgáltatásfejlesztéseknek, amik elengedhetetlenek lettek volna ahhoz, hogy a járadék folyósításának 3 éve alatt valamifajta komolyan vehető rehabilitáció, foglalkoztathatóvá tétel közelébe kerüljenek az érintettek.

Ilyen fejlesztés nem történt, illetve, ami történt az az MSZP kormányok máig megbocsáthatatlan mulasztása és pazarlása. Magyarországon az ún. foglalkoztatási rehabilitáció évtizedek óta azt jelenti, hogy ún. "védett szervezetek" keretei között százmilliókat ölnek egy rendszerbe, ami leginkább működtetőik számára jelentett és jelent védettséget. Érdemi rehabilitációs utakat a hazai védett foglalkoztatás soha nem volt képes teremteni. 2006-ban, az akkori jogszabály módosítások során hiába kértük, hogy a jóval korszerűbb integrált foglalkoztatási formák kerüljenek nevesítésre és bevezetésre. Az akkori kormányzat inkább az évekkel korábban ugyancsak jogszabályban felszámolásra ítélt nagy létszámú intézményeket stafírungozta ki szociális foglalkoztatás címszó alatt. Ezenkívül beleölt több milliárd forint EUs fejlesztési pénzt azokba a munkaügyi központokba, akik a megváltozott munkaképességűek rehabilitációja terén korábban soha, és ma már tudjuk, hogy a fejlesztési pénzek hatására sem voltak képesek látható eredményeket felmutatni.

Az MSZP kormányok súlyos pénzeket és kínosan hosszú éveket vesztegettek el vagy semmittevéssel vagy hatástalan intézményi viszonyok és szolgáltatások életben tartásával, ami sokkal inkább szólt megyei és helyi kliensrendszerük életben tartásáról, mint a már akkor is égető problémák megoldásáról. Kiemelkedő példája ennek a 2009-es kormányzati kísérlet újabb akár 150 fős nagy létszámú fogyatékos intézmények építésére EUs forrásokból akkor, amikor 11 évvel korábbal jogszabály született ezeknek az intézményeknek a felszámolásáról.

2006 és 2009 között persze még messze nem tartottunk ott, hogy kegyetlen leszámoló egységekké váljanak a rehabilitációs bizottságok, de a mostani intézkedéseknek az MSZP rakta le az alapjait, a munkát a FIDESZ csak lázári cinizmustól vezérelve kéjes örömmel kiteljesítette és feltette rá a koronát. 

Korózs úr éles hangon kell ki a közösségi ellátások és támogató szolgáltatások megnyirbálása ellen. Arról elfelejt említést tenni, hogy ennek az ő államtitkársága alatt ágyazott meg a szakminisztérium a FIDESZes kézivezérlést előrevetítő módon önálló életre kelt parlamenti képviselőcsoport irányításával.

A közösségi ellátások, támogató szolgáltatások létbizonytalanságát az MSZP kormány teremtette meg akkor, amikor kiemelte ezeket a normatív finanszírozás keretei közül. Teljesen világos volt már akkor is, hogy ennek az intézkedésnek a célja az ilyen szolgáltatások visszaszorítása volt. 

Annak idején magam is egyike voltam azoknak a szakembereknek, akik a közösségi ellátások normatív támogatásának megtartása mellett érveltek, és már akkor megkezdődött az a folyamat, amikor alapvetően szakpolitikai döntések kezdtek felcsúszni a parlamenti képviselőcsoport szintjére vagy annál is magasabbra. Ma már ez lightos akciónak számít, akkor azonban számomra legalábbis példa nélküli volt, hogy olyan telefonhívások érkeztek a közösségi ellátásokért kiálló szervezetekhez, miszerint vagy befejezzük a tiltakozást a normatív finanszírozás megszüntetése ellen, és beleegyezünk a pályázati rendszer bevezetésébe, vagy mindkét szolgáltatás (közösségi ellátás, támogató szolgálatok) megszűnik. 

A támogatások, pályázati pénzek visszatartása, költségvetések tudatos alultervezése sem FIDESZ találmány. Ők a maguk nyílt arroganciájával a felszínen csinálják azt, amit az előtte lévő kormányok a paraván mögött bújtatva ugyanúgy csináltak. A 2006-2010 között időszak szocialista kormányának bevett költségcsökkentő fogása volt az, hogy a normatív finanszírozással bíró szolgáltatókra újabb ás újabb ellenőrző hatóságokat eresztett rá az Államkincstártól kezdve, az FSZH névre hallgató akkori műintézmény rémkommandóin keresztül az önkormányzati jegyzőkig bezárólag, milliós nagyságrendű bírságokat szabva szervezetekre. Ehhez képest azt kell mondjam, hogy a FIDESZ nagyarányú szolgáltatás visszafejlesztése, kivéreztetése majd a szolgáltatások általuk elismert egyházaknak nagyüzemi méretekben történő átadása pusztán egy nagyobb léptékre kapcsolt ideológiailag kicsit áthangolt és brutálisabb verziója annak, amit a szocialista kormány már 2006 óta elkezdett. A két politikai tömb között az ATV interjúhoz képest jóval nagyobb megegyezés van a szegényüldözés, és a szociális szolgáltatások megnyirbálása terén.

Rengeteg teendő lenne ezen a területen, kétségtelen, hogy valamit kezdeni kell a megváltozott munkaképességű emberek hatalmas tömegével. Ám ehhez képest sajnos én csak azt látom, hogy egy 20 éve ismert váltógazdaság keretén belül az egyik ellenzékben melegít, a másik kormányon csinálja azt, amit ellenzékben élesen bírált. Korózs Lajos élő példája ennek a viselkedésnek.  

"Látja..Vicsek Úr..bármi ilyen történik ebben az országban én és a szocialista párt föl fogja emelni a szavát"

ui.: A kommentárokra reagálva szeretnék egy megjegyzést tenni. Számomra a munkásmozgalom nem szitokszó. Korózs Lajos  interjút adott az ATV-n, ami engem sok vonásában egy tüzes hangvételű beszédre emlékeztetett inkább. Több ilyen szenvedélyes megszólalás kéne. Az interjúban elhangzottak minden szavával egyetértek, azonban Korózs Lajos szájából számomra hiteltelenek ezek a szavak, amiatt mert az MSZP-nek van része és felelőssége a fogyatékos emberek körül kialakult helyzetben. Korózs Lajosnak, mint a tárca volt államtitkárának pedig személyesen van része és felelőssége.

Nem kell velem egyetérteni, de sajnos én nem láttam, nem látom az MSZP és a FIDESZ között szociálpolitikai kérdésekben azt a nagy különbséget, amit kommunikációjukban pozicionálni próbálnak. De mindig van esély a változásra és a változtatásra. Mindkét oldalon.

40 komment · 2 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr124633666

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Mazsihisz a “mengelézésen” rugózik, nem a magukat ellátni képtelen emberek megalázásán 2012.07.07. 13:34:01

A Mazsihisz ne csodálkozzon, hogy ha folyton belepofázik abba, hogy ki, mikor, miért, milyen összefüggésben veszi a szájára a “zsidó” szót, és folyton elégtételt, megkövetést meg bocsánatkérést akar, akkor villámgyorsan meg fog nőni azoknak...

Trackback: A Mazsihisz a “mengelézésen” rugózik, nem a magukat ellátni képtelen emberek megalázásán 2012.07.07. 13:32:54

A Mazsihisz ne csodálkozzon, hogy ha folyton belepofázik abba, hogy ki, mikor, miért, milyen összefüggésben veszi a szájára a “zsidó” szót, és folyton elégtételt, megkövetést meg bocsánatkérést akar, akkor villámgyorsan meg fog nőni azoknak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 13:27:11

"A munkásmozgalom szebb napjait idéző szenvedélyes beszédet mondott Korózs Lajos az MSZP szociális ügyekért felelős volt államtitkára a megváltozott munkaképességű fogyatékos emberek és önmaga védelmében az ATV-n. "

*

Mekkora egy primitív tapló vagy.

Gyökér.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 13:36:39

Csak a tényszerűség kedvéért, Korózs nyilatkozatának az összefoglalója:

*

"200.000 rokkantat akarnak visszavinni a nem létező munakerőpiacra. Ezektől az emberektől olyan megalázó módon veszik el az eddigi ellátásukat, hogy én erre már szavakat se találok. Három percet szánnak egy komplex felülvizsgálatra. Balra mész, jobbra mész, balra mész, jobbra mész... Szinte a papírjaikba nem néznek bele. Olyan embereknek, akiknek a három végtagja hiányzik, elveszik az ellátását és azt mondják, hogy menjen a nyílt munkaerőpiacra dolgozni? Hát milyen eljárás ez? Ilyen emberektől veszik el az ellátásukat, arra való hivatkozással, hogy maradt még annyi képessége, amivel ő a munkaerőpiacon munkát tud vállalni magának. [...] 16 beadvány van Strassbourgban, minden egyes betegségcsoportra, és 16 beadvány van az Alkotmánybíróságnál a megalázó eljárások beszüntetése végett. [...]

Van egy kormányhatározat, amely úgy szól, hogy 2013 december 31-ig ezt a 194 ezer embert kell felülvizsgálni. Ez azt jelenti, hogy az év végéig most 100 ezer embert és a következő év végéig még 100 ezer embert. [...] Senki nem érzi magát biztonságban.. Amikor ilyet lehet csinálni, hogy comb-csonkolt embertől elveszik az ellátását, amikor háromvégtag-hiányos embertől elveszik az ellátását... tízezres nagyságrendről van szó. [...] Szerintem 60-70 ezer embertől fogják elvenni az ellátását. Mi lesz ezzel a 60-70 ezer emberrel? [...]

Magyarország az egyetlen ország a civilizált világban, ahol nincs rokkantnyugdíj. [...] Nem fogok meglepődni, ha az év végére elkészül egy statisztika, és százas nagyságrendű lesz a rokkantnyugdíj elvesztése miatti öngyilkosok száma. [...] Egy olyan üzemi balesetben a karját leszakított embertől vették el a napokban az ellátást és azt mondták neki, hogy menjen vissza a munkaerőpiacra dolgozni. Amikor egy negyvenkilós volt uránbányásznak azt mondják, azt se tudják már szerencsétlennek, hogy milyen betegsége van, hogy menjen riksa-taxit üzemeltetni? Könyörgöm! Milyen emberek ezek?"

Bell a Donna 2012.07.07. 13:42:45

@No_Fidesz_No_Problem:
"... én a megszólalást más dimenziók mentén szeretném egy kontextusba helyezni."

Jó az aláírásod.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 13:47:27

@Bell a Donna:

Látom, te is nagy szarban vagy, ha észérvekre nem telik :)

Érveléstechnikát nem tanítanak a tízdolláros önfejlesztő kézikönyvekben, ahonnan a kormányzati kommunikációs ötleteket merítitek?

mese1 2012.07.07. 13:51:32

@No_Fidesz_No_Problem: Téged ezért tényleg megfizetnek...

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 14:12:30

@mese1:

Látom, gyűlik az észérvek nélküli csürhe :)

*

A posztolónak meg toll a valagába. Azon rugózik, hogy "merazemeszpé" meg "merőkhoztákatörvényt" :)))

Egyrészt:

A 2007. évi LXXXIV. törvény a rehabilitációs járadékról valóban az MSZP alatt lépett hatályba, de nem hinném, hogy szó van benne (= nincs szó benne) sem a Fidesz-kormány által később írt, Korózs által a műsorban említett kormányhatározatról, sem a kvótákról, sem a mengele-féle módszerekről.

Másrészt:

Ha a Fidesz szerint a törvény szar, medig tartana, hogy kétharmados többséggel hatályon kívül helyezzék, vagy módosítsák?

*

Itt a törvény, amire hivatkozva a "kedves" posztoló az MSZP-re kívánja tolni a fideszes szart:

www.complex.hu/kzldat/t0700084.htm/t0700084.htm

*

Gondolkodni is kellene, agyaskáim, nem csak kritika nélkül benyalni a propagandát.

christophe 2012.07.07. 14:15:02

Alapvetoen bèkès termèszetu vagyok,de ez tul megy minden hatàron, az osszes dontèshozot csonkàlnàm,aztàn probàljon meg megèlni....
UNDORITO BANDA!!

NWolf 2012.07.07. 14:17:16

@No_Fidesz_No_Problem: Gratulálok az MSZP-nek hogy a seggüket gátlástalanul védő bunkó trollok tekintetében sikerült felzárkóznia a Fideszhez.Nem véletlen. hogy az mszp.hu honlapról egész egyszerűen törlődtek a 2010 előtti bejegyzések, nehogy kiderüljön, hogy ugyanolyan szardarabok voltatok, mint amiért most a Fideszt kritizáljátok.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 14:22:30

@NWolf:

"Gratulálok az MSZP-nek hogy a seggüket gátlástalanul védő bunkó trollok tekintetében sikerült felzárkóznia a Fideszhez."

*

Szerintem nem sikerült.

Ezen a területen a Fidesz verhetetlen.

is 2012.07.07. 14:29:56

"A munkásmozgalom szebb napjait idéző"

Én nem hallottam a beszédet, és nem is nagyon érdekel, de mint retorikai fogás az alja söpredék szintjén van ilyen félmondattal indítani egy posztot. Ganéj szint negatív személyeskedő befolyásolással indítani.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 14:41:51

@is:

Nem beszéd volt, hanem stúdióbeszélgetés az ATV stúdiójában. Vicsek kérdezett, Korózs meg válaszolgatott.

A posztolót meg amiatt, hogy nem tud különbséget tenni egy szónoklat és egy párbeszéd között, inkább nem minősíteném újra.

Bell a Donna 2012.07.07. 14:43:46

@No_Fidesz_No_Problem:
Ugyanmár, bögreharcosnak észérvek?
Érveléstechnikádról már az első postod is kiválóan árulkodik.
Biztos volt vagy 20 dodó Ron Webbernél.

vakapad 2012.07.07. 14:56:08

„Ezért a reform keretében a korábban egydimenziós - orvosi - vizsgálatokat kiegészítették három fős szakértőcsoportokká, amiben egy szociális és egy foglalkoztatási szakember is részt vett. Már 2006-tól látni lehetett, hogy mindez azonban nem töltődött meg valós tartalommal, sok esetben a szociális és foglalkoztatási szakember csak papírokat látott, aláírta azt, amit elé tettek.”
Hát igen. Nem töltődött meg valós tartalommal. Javasolnám ezért a szociális és foglalkoztatási szakemberek seggberúgását Korózs ekézése helyett.

„Egy szakmailag igen alacsony színvonalú, cinikus folyamat keretében már az MSZP regnálása alatt megindult a korábban rokkantnyugdíjat kapó emberek átterelése az ún. rehabilitációs járadék felé. Mintegy 30 ezer ember került akkor ebbe a rendszerbe, rokkantnyugdíj helyett 3 évre szóló rehabilitációs járadékot kapva. Az MSZP javára legyen írva, hogy ennek összege akkor megegyezett a korábbi rokkantnyugdíj összegével és kizárólag az új belépőket érintette, de már akkor látszott, hogy az intézkedések valódi motivációja a bevezetett intézkedésektől remélt anyagi megtakarítás volt.”
Igen. Csak az anyagi megtakarítás. Mivel csak az új belépőkre(!) vonatkozott, és összege megegyezett(!) a rokkantnyugdíj összegével. Hát ez óriási anyagi megtakarítás ám. Ezután következik, hogy a szocialista kormányok rengeteg pénzt öltek a rehabilitációs programba. Anyagi megtakarításból, nyilván. Aztán jön a szakmai ledorongolás. Én elhiszem, hogy a program szakmailag nem volt jó, de akkor olyan szempontból, szakfolyóiratban tessen bírálni, ahol a HOZZÁÉRTŐK-kel lehet vitatkozni, nem pedig egy személyes sértettséget és némi logikai hiátusokat tükröző blogbejegyzést megejteni, amire csak az itteni nem szakemberek tudják az anyázó hozzászólásokat szállítant, beállítottságtól függően pro, vagy kontra.

nu pagagyí 2012.07.07. 15:03:51

Eltévesztetted a dátumot. A Fidesz van hatalmon, ami most történik azt ők csinálják. Az embertelen eljárások, a kiszolgáltatottság növelése immár védjegyükké vált. Ha panaszod van, légyszíves hozzájuk fordulj! Hátha Téged is leszarnak.

nu pagagyí 2012.07.07. 15:16:06

Elevenébe talált a jobboldalnak a Mengele hasonlat. A "hősöket" nem akarják vállalni, csak az eszméhez ragaszkodnak. Megnyugtatom őket, Mengele nem őlt meg senkit szándékosan, csak a páciensek nem élték túl a kísérletet. Pont úgy, mint az a rokkantnyugdíjas, aki öngyilkos lett, mert emberi roncsként kihajtották a munkaerőpiacra. Bátran párhuzamba állítható a mostani kísérlet az akkorival.

NWolf 2012.07.07. 15:24:45

Attól még hogy a Fidesz van hatalmon nem kell elfelejteni azt amit a szocik csináltak. 2010ben sokan elfelejtették, hogy mit csinált Orbán 2002 előtt, meg is lett az eredménye, nem kéne most a szocikkal beleesni ebbe a hibába

vakapad 2012.07.07. 15:25:25

@NWolf:

Micsináltak a szocik?

Taplopó 2012.07.07. 15:28:08

A helyzet hogy én se dolgozom évek óta, mégis jól meg tudok élni, és sztem mindenki más akinek van egy csepp gógyija hasonlóképp. Ha még csurran egy kis ilyen-olyan járandóság annál jobb, de én sajnos már rég felvettem minden juttatást. Annak idején jó lett volna leszázalékoltatni magam, de most már késő a rohadék Fidesz kormány miatt. Ha így megy tovább a végén még be kel állnom dógozni a fene vigye el

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.07. 15:44:40

@Bell a Donna:

"Érveléstechnikádról már az első postod is kiválóan árulkodik."

*

Hát még ha a kommentjeimet olvastad volna ;-)

NWolf 2012.07.07. 16:23:02

@vakapad: olvastad a posztot? Akkor tudnád

angyalföldi partizán 2012.07.07. 16:33:20

@No_Fidesz_No_Problem: te előbb vagy utóbb agyvérzést fogsz kapni.miért nem próbálsz élni.az életet élvezni.az,hogy sárgás bőrű gyomorbajos vagy ,az nem élet.de te tudod.

vakapad 2012.07.07. 16:34:24

@NWolf:

vakapad 2012.07.07. 14:56:08

Makkasz 2012.07.07. 16:35:00

A szoplidaritás magyarországi értelmetlenségére több hozzászólásomban felhívtam a figyelmet.
Újabb bizonyíték, hogy a szolidaritásnak csak akkor van értelme politikusaink számára, ha azzal számottevő szavazatot szerezhetnek, ha nyugdijasokat koronáznak, ha közalkalmazottakat ajnározhatnak olyan számban, ami százszor akkora népességnek elegendő.
Ha egy magát szavazatokkal, létszámban vagy más hatékony módon képviselni képes kisebbség, csoport érdekei kerülnek szóba, nagy ívben tojnak rá.
Ezt a cinikus viselkedést, hihetetlen. Ez a humanizmussal, egyáltalán mások jogainak tiszteletben tartásával ellentétes.

Miért nem ütitek agyon ezt a tetvet? (Korózst). Utána meg a többit?

vakapad 2012.07.07. 16:39:15

@Makkasz:

Hát ez gyönyörűen igazolja a 14:56:08 hozzászólásom utolsó mondatát.

Makkasz 2012.07.07. 17:11:04

@vakapad: hm, abszolut nem értek veled egyet.

Első nagy butaság, hogy másokat érintő dolgokról a szakemberek kell hogy vitatkozzanak, a többiek meg fogadják el az általuk szállítottat. Ez egy hamis érvelés, sokszor felbukkan, maguk autoritását erősebbnek érző csoportoknál. Az a baj hogy hibás.

Ezek szerint senki nem tudja megítélni egy focibíró tevékenységét, csak egy másik szakvatott focibíró (emberek 99%-a még a szbálykönyvet sem olvasta).

Nem-nem kiskomám. Az érintettek tudják legjobban megitélni, jó-e az nekik, amit döntött, bevezetett, alkalmazott a magas grémium.

Ugyanaz mint amikor az idős faszkalap politikus férfi dönteni akar az abortusztablettáról. Mi van?

Sajnos a te bürokrata szemléleted sokat segített hogy 22 éven át nőjön a buta, polip állam, ami eluralja az embereket, és azok szervilisen tűrik ezt.

A helyes viselkedés az lenne a szakértők részéről, ha bevonnak civileket, érintetteket, megértetik velük érveiket (bizony, nem vagyunk gyerekek, én sem 5 diplomámmal).

A rokkantnyugdíjakkal miért szaladt el úgy a ló? Miért vagyunk a 3 millió nyugdíjas országa?

Miért kell emiatt a valóban speciális helyzetűeknek bűnhödnie?

Engem számtalanszor ledogorngoltak itt baloldaliak, mert regresszív adórendszert tartom igazságosnak (adóplafonnal), és baromságnak tartom a "nőnek a társadalmi különbségek", "rászorulók", "gazdagok" kifejezést, és megkérdőjelezhetőnek a szolidaritás magyar használatát.

De emellet a szakmaiatlanság mellett, ami történt, nem lehet elmenni szó nélkül. Az hogy a minisztériumban "jót akarnak", csak a tehetségtelenség aláhúzása.

Miért nem sikerült akkor a jót bevezetni? Kinek a felelőssége ez? Miért nem értik az érintettek, miért fájdalmat okoz nekik (nem egynek, soknak).

vakapad 2012.07.07. 17:23:21

@Makkasz:

1./ "Ezek szerint senki nem tudja megítélni egy focibíró tevékenységét, csak egy másik szakvatott focibíró (emberek 99%-a még a szbálykönyvet sem olvasta)."
Aki a szabálykönyvet nem olvasta, az bizony nem tudja.

2./ "Az érintettek tudják jól megítélni" rendkívül aranyos. Kíváncsi vagyok, milyen adórendszer lenne itten, ha a nép döntene róla, és hány másodperc alatt menne csődbe az ország ennek következményeképpen.

3./ A rokkantnyugdíjasokkal azért szaladt el a ló (azért van annyi), mert a rendszerváltáskor a szocialista nagyipar összeomlott, rengeteg ember lett munka nélkül, és ez volt hallgatólagos kormányzati és pártmegegyezés alapján a menekülési útvonal.

4./ A felülvizsgálat csak akkor eredményez bűnhődést ártatlanul, ha rosszul csinálják. Jelenleg erre utalt az agyonütendő Korózs tetű.

5./ A "szakmaiatlanság" a szakmára tartozik, nem a jónépre, és hogy egy szakértő, napéldául itten, rossznak tartotta, amit csináltak, az még messze nem az érem összes oldala. Sőt.

6./ Az egykulcsos adót csak azon országok engedhetik meg maguknak, amelyek elég gazdagok, és a következményeképpen se az állami költségvetés nem omlik össze, se az alsó néprétegek nem halnak éhen. Nálunk jelenleg egyik feltétel se áll fenn.

Vu, de ja vu 2012.07.07. 17:23:45

Kedves posztoló! Ha azért írtad ezt a bejegyzést, hogy ellensúlyozd idolljaid baromságait, hát tessék:

A szocik és az összes korábbi kormány szintén moslék rablóbanda volt, akik többé-kevésbé letojták az átlagembert. Mostani bűnük pedig a cinikus hallgatás, a passzív ellenzéki szerep átvétele a Fidesztől, tétlen kivárás és csökönyös hallgatás, tudva hogy nekik is bejöhet az ami 2010-ben a Fideszben: nem mondanak vagy tesznek semmit, ergo nem hibáznak vagy tévednek.

Másrészről viszont a jelenlegi kormány népirtó politikát folytat, gyűlölet-kampánnyal megerősítve!!!

Hétköznapi emberek sorra veszítik el munkájukat, mert az egymillió új munkahely programot valaki véletlenül negatív számmal szorozta valaki...

Se munkahely, se képzési támogatás, se szociális rendszer: amit a szociktól átvettek, még azt is módszeresen verik szét, nekikormányozták a "gyorsnaszádot" a profik által irányított EU-IMF anyahajónak, "robogó mozdonyként" szándékozva rést ütni rajta...

Hajszálnyira vagyunk az apartheidtől, a magyar történelem újabb rekordot igyekszik dönteni, 'a legrongyabb országvezetés' címért:-(((

És ebben viszont én csak egyetlen politikai erőt hibáztatok!!!

Tudod, hogy Korózsnak milyen pozitívuma van a fideSS-legényekhez képest??? Hogy sok hasznot nem hajtott, de legalább keveset ártott!

Majd ha nem az lesz a legfőbb érv a fidesz mellett, hogy a másik oldal sem különb, akkor lehet nyígni felelősségre vonásért! De egyenlőre jó lenne a saját portán kezdeni, pl. az ügynöklistákkal!!!

Makkasz 2012.07.07. 17:38:00

@vakapad:
1./ "Ezek szerint senki nem tudja megítélni egy focibíró tevékenységét, csak egy másik szakvatott focibíró (emberek 99%-a még a szbálykönyvet sem olvasta)."
Aki a szabálykönyvet nem olvasta, az bizony nem tudja.

Nagyon buta vagy. Bizony mind a bíró, mind a focisták teljesítményét meg tudjuk ítélni, mert látunk más bírókat és focistákat.

De ezer más példa van. Az egyes területek nem valakinek a szentélyei, és a többi ember nem hülye.

2./ "Az érintettek tudják jól megítélni" rendkívül aranyos. Kíváncsi vagyok, milyen adórendszer lenne itten, ha a nép döntene róla, és hány másodperc alatt menne csődbe az ország ennek következményeképpen.

Hát bizony pedig a pártok programjának mindig része hogy milyen adórendszer lesz, milyen változások várhatók, és az emberek erre is szavaznak.
Dehogy menne csődbe az ország. Felelős polgárok közössége nem úgy döntene. Az csak a szervilis, apafigurára vágyó emberek közösségének döntése lehetne, amilyenekre irományod alapjűn magad is vágysz.

3./ A rokkantnyugdíjasokkal azért szaladt el a ló (azért van annyi), mert a rendszerváltáskor a szocialista nagyipar összeomlott, rengeteg ember lett munka nélkül, és ez volt hallgatólagos kormányzati és pártmegegyezés alapján a menekülési útvonal.

Ez Lehet. Nyilván nagyon szakmai volt a stáb aki ezt hagyta. Ezért most már kritika nélkül kell rájuk hallgatni:))))))

4./ A felülvizsgálat csak akkor eredményez bűnhődést ártatlanul, ha rosszul csinálják. Jelenleg erre utalt az agyonütendő Korózs tetű.

Korózs vakkokkal való tévés fellépését láttam.
Szerintem sem egyenértékű a speciális olimpiűn mondjuk egy süket lövész által elért aranyérem a rendes olimpiaival. De ezt nem lehet előre tisztázni? Még a sportesemény előtt? Méltó, arányos jutalmat adni, tollak helyett? hogy lehet így embereket megalázni?

5./ A "szakmaiatlanság" a szakmára tartozik, nem a jónépre, és hogy egy szakértő, napéldául itten, rossznak tartotta, amit csináltak, az még messze nem az érem összes oldala. Sőt.

Ez hülyeség. Amit képesek vagyunk megérteni, arról simán vitatkozhatunk, véleményt formálhatunk.
Amit nem értünk, nem ismerünk teljesen, arról is lehet véleményünk, mgebeszélhetjük egymással.

Valüszínűleg senki nem tervez ezen a forumon jogszabályt előkészíteni, mert az talán szakértői feladat. De annak is van társadalmi vitája.

6./ Az egykulcsos adót csak azon országok engedhetik meg maguknak, amelyek elég gazdagok, és a következményeképpen se az állami költségvetés nem omlik össze, se az alsó néprétegek nem halnak éhen. Nálunk jelenleg egyik feltétel se áll fenn.

Ez nettó hülyeség, de ezen a forumon nem erről van szó.

Moon nem az egykulcsos adó a kérdés, az egész rendszer halott. Ahol 80% az elvonás, ott soha nem lesz normális élet.

20%os adó összesen (15% áfa+5% szja), ehhez mért szociális háló.

Aztán úgy okoskodhatsz hogy az 5% szja melyik csoportokból milyen arányban jöjjön, ahogy gondolod.

Az állami költségvetés nem omlik össze. Egyzser a kiadási oldalon kellen változtatni, radikálisan.
De még egyszer, ez most nem erről szól.

A fogyelmedet arra hívnám fel, mitegy keretként, hogy az embereknek mindenről lehet véleménye, és beszélhetnek is róla.

A szakértőknek azt, hogy az embereknek van véleménye, és információkat tudnak hozzátenni, kezelni kell tudni, és hasznosítani.

Végül, az emberek felnőttek, az adórendszerről és mindenről képesek felelősen dönteni. A szükséges információt kell a rendelkezésükre bocsátani.

Ebben az esetben, minek mi a következménye, miért szükséges ez a felülvizsgálat, és bemutatni hogyan igyekszik nem nehezíteni a sorsát a valóban speciálisaknak a bürokrácia. Ez itt mind hiányzott.

Bell a Donna 2012.07.07. 18:21:20

@No_Fidesz_No_Problem:
Azokról szólt a 20 dolláros rész.

vakapad 2012.07.07. 18:36:59

@Makkasz:

Hát, nagyon buta vagyok, és hülyeségeket írok. Ez van, micsinyájjunk.

Makkasz 2012.07.07. 18:43:13

@vakapad:
Látod, bizottság sem kellett.

veghist 2012.07.07. 18:52:40

Akkor mondjuk engem nem érdekel, hogy ki mit csinált vagy nem csinált, DE:
1) a rokkantság nem szociális ellátás. Ha valakinek leviszi a lábát, a villamos, azért neki ne járjon ellátás, csak mert neki rossz. Járjon azért, ha a munkavégzését akadályozza, vagy lehetetlenné teszi. Féllábú recepciós, informatikus, call-centeres stb. nem kéne hogy kapjon, mert nem megváltozott a munkaképessége
2) megér egy misét, hogy nálunk miért kétszerese a rokkantak aránya az EU átlagánál, és négyszerese Szlovákiának...
3) Érdemes megnézni, milyen kocsikkal járnak a felülvizsgálatokat tartó orvosszakértők...
4) És ezért van az, hogy a jövedelmem felét oda kell adnom parazitáknak...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.07. 19:03:34

Persze lehet sírni, hogy szegény rokkant nyugdíjasok. De itt is a szokásos történet játszódik le. Egyre többen élnek vissza a rendszerrel és egy kormány egyszer csak megelégeli... Kedvencem az, amikor bányászok rokkantosították magukat, de azért Spanyolországban elmentek bányásznak...

puffatag 2012.07.07. 19:14:25

@veghist: a magadfajták miatt mondta korozs a mengekle-hasonlatot.. majd, ha féllábú leszel, próbálj elhelyezkedni, tetű

puffatag 2012.07.07. 19:16:21

@TrueY: orbán megelégelte a rokkantnyugdíjasok pofátlanságát, pénzeiket elvonta és kollegiumi szobatársának adta, mert ő jobban megérdemli

Famulus 2012.07.08. 11:27:52

Én is úgy gondolom, hogy a politikusoknak nem nagyon van mit egymás szemére vetniük. Amit az egyik elkezdett, azt a másik befejezi. A cikk szerzőjének abban is igaza van, hogy ma még a látszatokra sem adnak. Már csak egy kérdés maradt, mi lesz velünk?

Gasser dúc 2012.07.08. 19:04:38

videotar.mtv.hu/Videok/2012/07/04/09/Ma_reggel_2012_julius_4_.aspx

Nézzétek már meg emberek!(53.percnél)Pósfai maga mondja,hogy igenis egy kéz és lábnélküli ember munkaképes lehet a kiagyalt minősítő rendszerükben.Képzeljáétek el az emberi torzót!!!!!!!!
Nem furcsa senkinek sem,hogy milyen rendszer az amiben őt munkaképesnek lehet nyilvánítani???

Gasser dúc 2012.07.08. 19:13:38

www.facebook.com/photo.php?fbid=330422643708190&set=o.158801234192674&type=1&theater

Ki akar a fenti képre hasonlítani?úgy élni,és elviselni az állandó csalózást is?
Mert a jelenlegi táblázatosdi alapján ő nem is rokkant!!!!!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.16. 16:40:48

@puffatag: "orbán megelégelte a rokkantnyugdíjasok pofátlanságát, pénzeiket elvonta és kollegiumi szobatársának adta, mert ő jobban megérdemli"

Azért a rokkantak között is sok a simlis. Sajnos. Ez elég jellemző ránk. Ha nem is genetikusan, de kulturálisan mindenképpen. Megoldjuk okosba'. :(
Aki meg rendesen fizet adót, az meg jól megszívja.
süti beállítások módosítása