HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.03.11. 20:20 Zsoolt

Kézműves Magyar Ízek Vására

Elmentünk a hétvégén a kacifántos nevű Kézműves Magyar Ízek Vására rendezvényre a Millenárisra. Szakértője nem, azonban fogyasztója nagyon is vagyok a magyar mezőgazdasági termékeknek, illetve a magyar konyhának. 

A rendezvény minőségi, prémium kategóriás magyar termékeket igyekszik bemutatni a szervezők állítása szerint. Szerintem ez sikerült is. A vásáron méztől a sajtokig nagyon jó kajákat ettem/vettem olyan csomagolásban, amit korábban csak Nyugat-Európában láttam. Neve lett a termékeknek, gazdája is, és ez meglátszik az egész tálaláson, kiszerelésen.
 

Tastes of Hungary

 
 
Kár, hogy illúzió az egész. A rendezvény szerintem azt mutatja meg, amivé a vidéki Magyarországnak válnia kellett volna a rendszerváltás után. Ez nem a csúcs, hanem a főáram kéne, hogy legyen.
 
A valóságban ezeknek a termékeknek a többségével az ilyen kiállításokon kívül nemigen fogunk találkozni a sarki közértekben, vagy a bevásárlóközpontokban, és az itt felvonultatott 125 termelő egy nagyon szűk kisebbsége annak a valaha volt mintegy 700.000 embernek, akik az eltelt 20 évben gazdálkodással próbálkoztak Magyarországon. 125 sikeres termelő hihetetlenül kevés abban az országban, ahol másnak, mint a gazdálkodásnak nem is igen van hagyománya.
 
A siker ráadásul kimerül az egyébként tényleg jó ételek színvonalas tálalásában. Ez persze önmagában is érték, mégis sokat elárul, hogy az M1 interjújában Papp Krisztián ügyvezető mintegy pozitívumként tálalta, hogy a termelők itt nem fizetnek a standért.
 
A szomorú helyzet tehát az, hogy a rendezvény nem sikeres magyar termelők örömünnepe, akik egymásra licitálva borsos árat fizetnek azért, hogy a legjobb 150 vásárába bekerüljenek, hanem egy olyan szekér, amit sajnos még nagyon tolni kell hátulról. A rendezvény szervezői ebben a tolásban ki is tettek magukért, nagyon sokan kóstolgattak és vásároltak a Millenárison, és igazán jó választékot hoztak össze.
 
Érdekes hangulata volt a vásárnak attól, hogy van ez a profi csomagolás, van nejlonkesztyű a kóstoló vágáshoz, de a pult mögött sok helyen kicsit zavartan, megilletődötten mosolygó arcok állnak. A holland keménysajtokkal vetekedő Tokaj környéki sajtot, amit most, írás közben is elégedetten majszolok, egy tizenéves fiú adta el nekem, aki láthatóan édesanyjával szolgált ki a pult mögött. Ez már nem a lacikonyha, de éppen ezért mindnyájunknak szokatlan a terep.
 
Ami számomra meglepő, hogy ezt az egészet innen kell indítani. Hogy még itt tartunk, vagy talán jobb úgy mondani: már itt tartunk.
 
Az a termelősdi, ami itt bemutatásra került a Millenárison, már réges-régen a magyarországi élelmiszerellátás főárama kellene, hogy legyen.
 
Ehhez képest inkább szétestek azok a természetes hálózatok, amik korábban biztosították a hazai élelmiszerellátást és ezzel együtt a gazdák megélhetését.  
 
Annyiban a rendezvény jogos, hogy talán lesz, aki ezután közvetlenül a vidéki termelőtől rendeli majd meg a portékát, illetve kaphattunk egy „ilyen is lehetne egy hazai élelmiszerbolt” típusú önbizalombombát. A valóság persze az, hogy a hétvégi íz és csomagolásorgia után az ember aztán hétfőn majd ugyanazokat a műanyag vákuumcsomagolt igénytelen cuccokat veszi le a CBA polcairól.
 

Kézműves Magyar Ízek Vására

Ezek a termékek ugyanis nemhogy a budapesti polgárok közértjeibe nem jutnak el, hanem a helyi piacok is megszűnnek számukra létezni.
 
Hihetetlen, hogy ez elveszett. Évezredek óta az emberi közösségek alapviszonyait meghatározó hely volt a piac, mely egyszerre biztosította a helyi szükségletek kielégítését és a helyi termelők (tehát nagyjából mindenki) biztonságos megélhetését.
 
Ezek az alapok olyan erősek voltak eddig, hogy még kataklizmaszerű változások esetén is biztosítani tudták az élet alapfeltételeit. Például közvetlenül a háború után a városból (főleg Budapestről) vonattetőkön ruhával, műszaki cikkekkel, pénzzel, arannyal, vagyontárggyal vidékre ingázók tömegeit tartotta életben az az élelmiszer, amit ott össze tudtak vásárolni, be tudtak cserélni.
 
Ma már nem vagyok meggyőződve róla, hogy a magyar vidék képes lenne erre a teljesítményre, a falusi lakosság egy jó része ugyanolyan éhes szájjal bámulna a rommá lőtt, vagy földrengésben megsemmisült TESCO maradványaira, mint az egyszeri budapesti a közért helyén álló bombatölcsérre.
 
Ha úgy tetszik a szó szoros értelmében vett létkérdés, hogy a helyi közösségek életben maradjanak, ami azt is jelenti, hogy életképesek legyenek. Ezt a képességét félek a magyar vidék elveszítette, vagy legalábbis nagyon közel áll hozzá, hogy elveszítse.
 
Ahogy telik az idő, nem csak a hagyományos hálózatok és kapcsolatok vesznek el, hanem a hozzá tartozó tudás is.
 
Heves megyében élő nagynénémék évtizedekig dinnyéztek. Férje sofőr volt valamikor a 70-es években. Kicsi gyerekként emlékszem még láttam egy zöld Zsukkal furikázni. Aztán úgy döntött dinnyézni fog, és én úgy nőttem fel, hogy ők kora tavasztól késő őszig sose értek rá semmire. Kint laktak Hevesen egy öreg, kibelezett buszban.
 
A rendszerváltás után lett aztán uborka, búzaföld is, amin nyaranta unatkoztam, azt figyelve, vajon kidől-e az egyik öntözőfej, hogy aztán odacaplatva újra összeszereljem. Akkoriban évente vásároltak vagy béreltek újabb földeket, lett nagy teherautó, terepjáró, jártak föl minden hajnalban a nagybanira. A 2000-es évek közepére azonban bedőlt az egész. Már főszezonban is a spanyol dinnye ment a nagybani piacon, ők meg teherautó számra hozták vissza Hevesre a sajátjukat.
 
Eladták az egészet, uborkástul és járműparkostul, és ahelyett, hogy 20 év alatt módos gazdákká nőtték volna ki magukat, most egy elektronikai üzemben dolgoznak összeszerelőként.
 
Gyerekeik semmit nem vettek át ebből, az ő azóta megszületett gyerekeik pedig valószínűleg már tudni sem fognak arról, hogy a család valamikor dinnyézett.
 
Az, ami sokáig természetes volt, történetesen, hogy a parasztember aratás után eladja a terményét a piacon, mára civil szervezetek jó gyakorlatává vált, mint hatalmas újítás, amit EUs forrásból kell ismét kitalálni, finanszírozni. Nemrég egy kolléganőm lelkesedve mesélte, hogy járt igazi termelői piacon.
 
Néha azért szurkolok legbelül egy igazi nagy összeomlásnak, mert akkor nem maradna más csak a két kezünk meg az eszünk, és mint egy rosszul sikerült videojátékot újra lehetne kezdeni az egészet.
 
De sajnos ez nem egy videojáték és attól tartok, hogy nagyon kevesen tudnának most már bármit is újrakezdeni. Eltelt 20 év és megint elment egy generáció élete.
 
Korábban többször írtam, hogy mindeközben én a globalizáció híve vagyok. És nem is látok ellentmondást ebben a fenti szavakhoz képest. Mert számomra a globalizáció részvételt jelent egy a helyi szinteknél jóval nagyobb összefüggésekkel operáló rendszerben. De részt venni, akármekkora is legyen a lépték, csak valamivel lehet. Olyan nincs, hogy egy gazdaság pusztán piaca valaminek. A komparatív előnyök, valójában csak akkor és úgy jelentenek előnyt, ha minden résztvevő jó valamiben, és élni tud a rá vonatkozó előnyös helyzetekkel.
 
Tehát a globalizáció nem mehet a helyi közösségek és azok életképességének rovására. És attól tartok, hogy annak, hogy ez mégis így alakult nem pusztán a profitra éhes nemzetközi karvalytőke az oka, hanem kézzel fogható érdekek kötődtek ahhoz, hogy a magyar vidék élhetetlenné vált. Olyan nagy a baj, hogy a kelet-magyarországi viszonyokat elnézve én közvetlen biztonsági kockázatot látok. Magyarország sajnos a legvidámabb barakkból, ahol mindig tele voltak a polcok, a környék legígéretesebb, prosperáló közösségéből egy robbanásveszélyes feszültséggóc lett, ahol a harmincas évek óta nem látott kenyérgondok kezdenek jelentkezni.
 
Az okokról úgy érzem, hogy le lett írva itt már minden. Az Ángyán által említett maffiáról, az Élet és Irodalom 2005-ös cikkeiig az Orbán család tokaji szőlővásárlásairól, a 90-es évek KISZ titkárokat milliárdossá tett privatizációs módijairól, vagy az újabban előszeretettel szántókra, erdőkre, hektárokra vadászó új földesurainkról. A mikszáthi és móriczi Magyarország megannyi apró újjászületéséről. A polgármesterek neve napi ünnepségeiről, az éppen a helyi piacokat tönkre tévő vállalkozásokkal való kokettálásról, aminek eredményeképpen akár árterületre is épülhettek szupermarketek. Egyenként amolyan bosszantó hírek az esti híradóban, így láncba rendezve meg kirajzolódik számumra egy nagyon elkeserítő kép.
 
Korábban a tájékozatlan és felületes ember közhelyszerű félmondatainak tartottam azokat a lapátnyélre támaszkodó megjegyzéseket, miszerint „szétlopták ezt az országot”, vagy majd „úgyis a főnökség határoz odafent”. Ezek a megjegyzések általában véget vetnek minden beszélgetésnek. Vagy ha a beszélgetésnek nem is, mert az elégedetlen morgásnak mindig jut hely az asztalnál, a cselekvéstől biztosan elriasztanak. Ma már jobban értem az ebben megfogalmazódó igazságot és a tehetetlenségnek azt a szorító érzését, amikor az ember nem hogy új dologba kezdene, de a régit is apránként feladja.
 
Alapvetően én egy naív ember vagyok. Annyiban mindenképpen, hogy sokszor komolyan veszem a szavakat, és a jelszavakat. A jobboldali kormányok eddigi összes nekirugaszkodásánál volt bennem egy számomra is elfogadható jövőkép. 2010-ben is volt bennem egy titkolt várakozás, hogy hátha tényleg azt jelenti a jobboldaliság, hogy habár rend lesz és koronaúsztatás, de eljön az egyenes gerincű tisztesség ideje.
 
És habár nekem a hátam borsódzik a népi fesztiválok XIX. századi parasztromantikájától, volt bennem egy várakozás, hogy hátha végzett már egy olyan generáció Gödöllőn, vagy felnőtt, és a politika közelébe keveredett egy olyan réteg, akik a Torgyán József és Karsai József féle színvonalból mondjuk a Belgä által is megénekelt új borász generáció színvonala felé húzza fel a magyar vidéket.
 
Látom magam előtt hevesi rokonaimat, amint ismét dinnyéznek. Jómódú birtokosként már nem kibelezett buszban laknak, hanem szépen rendbetett portájukról este még végignéz nagybátyám a földeken, hogy aztán lefekvés előtt a lánya segítségével még belekukkantsanak az Apple laptopba megnézni, hogyan nyitott a Hongkongi árutőzsde. És ugyanez történik a szomszéd portán is, a Millenárisra meg igen drágán tud csak bejutni annak a sikeres 700.000 kistermelőnek az elitje, akik a legjobbat hozzák ki közösségi vagy magángazdaságukból.
 
Nagyon jó lenne azt tudni, hogy ez a tegnapi vásár valaminek a kezdete, de tartok tőle ez egy inkább távolodó vágyálom, egy délibáb. A sajt nagyon finom, két-három napig fog kitartani, utána vehetem a vákuumfóliás rágógumisajtot.   

147 komment · 2 trackback

Címkék: mezőgazdaság élelmiszeripar termelői piac


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr94310299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mikor hagy bennünket Orbán az EU-nál? 2012.03.12. 11:03:47

Mert, hogy előbb-utóbb otthagy az biztos. Honnan veszem? Mondom a példát, amit tapasztalatból ismerek és annak a párhuzamát....

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.12. 10:00:01

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 10:43:23

@gebsi42:

Kézműves magyar termékeket folyamatosan lehet venni a CBA-ban is - nyilván nem mindegyik üzletben -, de bármilyen hihetetlen, láttam már a TESCO/Auchan párosban is. Sőt, a Fuchs-féle tejtermékek vagy a Cserpes árui még több helyen megtalálhatók a piacoktól a G-Roby-ig. Más kérdés, hogy a vásárlók többségének konkrétan nincs rá pénze.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 10:52:41

@igazi hős:

"Otthon csak díszből termelsz bármit, sem területre, sem munkában számolva nem éri meg, legfeljebb jól mutat."

Hozzáállás kérdése. Számomra nagyszerű kikapcsolódás a kertészkedés, tudom, hogy mit eszem, ráadásul szenzációsan finom és sok, plusz a költségráfodítás is elenyésző. Mindez 5 percre a belvárostól.:)

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2012.03.12. 10:53:09

Mi sem mentünk be, mert a belépő 4-ünknek igen sokba fájt volna. Én az utóbbi években nem szeretek ilyen vásárokra járni, mert az az érzésem alakult ki a belépők és a nagyon drága termékek miatt, hogy lehúznak. Ha a piac az emberek természetes találkozóhelye, akkor nem kellene a szervezőknek ebből pénzt csinálni. Oldják meg valahogy másképpen a bevételhez jutást.

Némi oldalvágásképpen, így aztán az ilyen vásárok a dzsippes, magyarkodós, közpénzen (magyarul lopáson) meggazdagodott anyukák, apukák és kisgóré / business tini kinéztű gyerekeik hétvégi murija lett.

Sok hozzászóló igazságot beszél itt. Jó volt olvasni, hogy nem a multiellenesség és a höbörgés viszi a témát előre.

Én két dolgot látok: tényleg agyonnyomja az adó és a gazdálkodással járó adminisztráció a magyar termékeket. Hiába az érdeklődés, de nem adhatok minden nap ilyen drága termékeket a gyerekeimnek. KÉnytelen vagyok az olcsóbbat megvenni és csak néha a "jó drága hazait".

Egy lehetőség: átgondolva a nagy láncok szokásos üzletpolitikáját a bekerülésre. (Drágán adja, későn fizet, visszakér a haszonból, ingyen akar még kóstoltani és pénzt kér az újságba kerülésért). Le kellene velük ülni, mert ezek a feltételek akkor születtek, amikor nagyon ment az üzlet. A 90-es évek végén és kb. 2006-ig. Ekkor ezek a szigorú feltételek - mindig problémás persze, mennyire korrekt - még sok partnernak megérte. Mert levágva is olyan forgalmat tudtak elérni, hogy sokat kerestek vele. Ma a nagy láncok is szarban vannak. De még nem érték fel ésszel igazán. Szólni kellene, hogy más idők jönnek és ha nekik fontos a helyi termék - az, mert része a marketing tervnek - akkor közösen át kellene gondolni a bekerülés és a kereskedelem néhány feltételét.

Ami meg tény: a tudás eltünőben van a Kárpát-medencéből. Tetszik vagy sem, az ipar megszünt, a hozzákapcsolodó tudás más csak a könyvtárakban. A mezőgazdaság még létezik, de zsugorodik. Lassan onnét is kiveszik a működtetést feltételező gyakorlati tudás. Hiába a sok szólam, a köz- és felsőoktatási tendenciák arra mutatnak, hogy eltünik az üzemvezetői szint. A kevés, akit képzünk meg elmegy külföldre. Építőipari példával: inkább csak építészek lesznek és kubikosok. Így nehéz bármit is építeni. Mert érteni sem fogják egymást....

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 11:04:36

@Ilds.:

Én is szívesen elmentem volna szombaton, de konkrétan sehol nem láttam reklámot - váratlanul ért az is, hogy ilyen hamar rendezték meg a következőt -, pedig az előzőről már hetekkel korábban értesültem.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 11:08:10

@jzs:

"Némi oldalvágásképpen, így aztán az ilyen vásárok a dzsippes, magyarkodós, közpénzen (magyarul lopáson) meggazdagodott anyukák, apukák és kisgóré / business tini kinéztű gyerekeik hétvégi murija lett."

Bár a hozzászólásod java részével egyetértek, ezt kikérem magamnak. Amúgy, ha nem mentél el, honnan tudod, hogy kik voltak bent?

Plumper_ 2012.03.12. 11:10:56

ilyenre alapból el sem megyek, mert:
- belépő borsos áron
- termékek magas áron
- tömeg, bunkók, újgazdagék

igazi hős 2012.03.12. 11:14:56

@Mj: "tudom, hogy mit eszem" Hány százalékát termeled meg a fogyasztásodnak? Jópofa és jól mutat egy kis eper, de a családi gyümölcsfogyasztásban elhanyagolható mértékű. 52 hétből 3-4 hétig tudjuk a saját barackunkat enni, de akkor meg annyi van, hogy sütiben se fogy el. (Pedig úgy a fiaim is bőven esznek belőle.) Alma dettó, ráadásul azt a kemény savanyút csak én szerettem, ezért azt a fát már ki is vágtam. Vidéken egy ötször ekkora telken már talán összevethető a költség és a haszon, főleg ha elég alacsony a béred. Nyugdíjas anyósomnak megéri, mert 0-val számolja el a saját bérét és egyébként is "mindent az unokákért". (Különösen azokért, akik nem a szomszéd házban, hanem 180 km-re laknak. :-)

Az elhanyagolható ráfordításnál ugye nem számoltad a telek árát? Úgy könnyű.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 11:15:52

@vicces részeg:

"Ezeken a vásárokon kizárólag azok a vállalkozások tudnak részt venni, akik képesek kifizetni a nem csekély helypénzt."

Elolvastad egyáltalán a posztot?

vpetibp 2012.03.12. 11:17:23

Sajnos igaza van a szerzőnek!!! :(((
Egyetértek azzal, amit sokan írtak, hogy ez egyrészről elhatározás is, hogy az ember inkább a jobb minőségű hazait választja a rosszabb minőségű külföldi helyett!!!
A mennyiség a minőség rovására megy!!
Vegyünk inkább kevesebb, de jobb minőségű árut jóval drágábban, mint sok sz@rt olcsón!

igazi hős 2012.03.12. 11:20:04

@vicces részeg: És kihez mész, ha már a kedvenc árusodnál elfogyott a sajt? Hol veszel sajtot, ha az ország másik végén nyaralsz?
Ahhoz egy hálózat és minőségbiztosítás kéne, hogy az eladónak biztos piaca és a vevőnek elérhető terméke legyen. Ahhoz egy ilyen látványkiállítás nem elég, ettől legfeljebb némi igény támad fel. Ami persze nagyon fontos, de ha a másik oldal nincs megszervezve, akkor elég hamar lelohad a lelkesedés.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2012.03.12. 11:20:50

@Mj: sétálgatunk, nézelődünk, megfigyelünk.... sokszor bóklászunk arra ha van vásár, ha nincs vásár...

mi bántott meg? bölény volvóval érkeztél, rajta nem nem soha matrica? :))))

igazi hős 2012.03.12. 11:28:35

@jzs: Sporttárs, ez nem volt szép megjegyzés.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 11:32:13

@igazi hős:

""tudom, hogy mit eszem" Hány százalékát termeled meg a fogyasztásodnak?"

Teljesen lényegtelen, nem százalékra megyek, hanem arra, hogy ha már van kert, használjuk ki ahelyett, hogy teljesen a boltoktól, piactól függünk, de ha akarod, egyszer kiszámolom.:)

"Jópofa és jól mutat egy kis eper, de a családi gyümölcsfogyasztásban elhanyagolható mértékű."

Nem is termesztünk epret, és az a vicces, hogy ennek ellenére minden évben előbújik pár szem szamóca.:) Inkább szilvát, ringlót, körtét, barackot, cseresznyét, meggyet, fügét, szedret, szőlőt, diót, medvehagymát - egy kis málna meg ribizli is akad -, plusz meglátjuk, hogy a kiwi vagy a hurma hogy teljesít. Ha sehogy, az se baj.:) Plusz most dugják ki a fejüket a paradicsompalánták, meg csillagtököt is most vetettünk.:) (A répa még ráér.)

"52 hétből 3-4 hétig tudjuk a saját barackunkat enni, de akkor meg annyi van, hogy sütiben se fogy el. (Pedig úgy a fiaim is bőven esznek belőle.)"

Nálunk még most is van baracklekvár a tavalyiból, szenzációs termés volt.:)

"Alma dettó, ráadásul azt a kemény savanyút csak én szerettem, ezért azt a fát már ki is vágtam. Vidéken egy ötször ekkora telken már talán összevethető a költség és a haszon, főleg ha elég alacsony a béred."

Nem tudom, hogy nálatok mi a helyzet, de nekem már önmagában attól megéri az egész, hogy jobb a kedvem, ha a cseresznyénk ízére gondolok.:)

"Nyugdíjas anyósomnak megéri, mert 0-val számolja el a saját bérét és egyébként is "mindent az unokákért". (Különösen azokért, akik nem a szomszéd házban, hanem 180 km-re laknak. :-)"

Nekünk pusztán ez a célunk: nem megélni akarunk belőle, hanem jobban élni akarunk miatta.:)

"Az elhanyagolható ráfordításnál ugye nem számoltad a telek árát? Úgy könnyű."

A telek így is, úgy is megvan, semmilyen lényeges anyagi vonzattal nem jár, hogy kóró helyett finom dolgok teremnek rajta.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 11:37:23

@jzs:

A kommented bántott volna meg, ha adnék egy vadidegen véleményére, és úgy látom, folytatni is szeretnéd, amiben én nem leszek partner. De, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba: nincs autóm, átlagbér alatt keresek, és ennek ellenére elégedett vagyok, mert megtehetem, hogy a félretett pénzemből néha ellátogassak pár helyre élményeket gyűjteni.:)

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2012.03.12. 11:43:12

@igazi hős: akkor bocsánat.... de a jelenség ettől még jelenség marad, amit ki lehet persze kérni magunknak. de nem látom értelmét.

még egy gondolat: miért bukott meg az összes magyar termékeket forgalmazó kereskedelmi kezdeményezés? erről tud valaki valami tényszerűt mondani?

miért nem fogja össze a termelőket egy jó weboldal? ahol megismerném azokat, akik a közelemben vannak és rendelhetnék tőlük?

Plumper_ 2012.03.12. 11:46:52

@vpetibp: majd te veszel jóval drágábban, mert én nem fogok.
le se sz@rom, hogy melyik termék honnan érkezik, ha egyszer már tudom, mert kóstoltam, hogy jó és minőségi. ha a magyar termékek nem tudnak versenyezni a nyugatiakkal, akkor úgy jártak. nem fogom csak azért pénzelni a változásra képtelen hazai gazdákat, mert magyarok.
megveszem, amit kell az Aldiból és Lidlből.

igazi hős 2012.03.12. 11:51:55

@Mj: "A telek így is, úgy is megvan, semmilyen lényeges anyagi vonzattal nem jár, hogy kóró helyett finom dolgok teremnek rajta." Ez így nem korrekt: van egy igen értékes vagyontárgyad, amit használhatsz a mostani módon, használhatsz gyerekjátszóként (szintén minimális az anyagi haszon és nagy örömforrás) és végül pénzzé is teheted.
De amikor én azt mondom, hogy a kert (=az a hely ahol pihenünk) X millióba kerül, akkor nem csak a kialakítására költött pénzt számolom, hanem azt is, amennyivel drágább egy ekkora kertes ház egy sima lakásnál.

igazi hős 2012.03.12. 11:53:33

@jzs: Nem mondtam, hogy nem értek egyet veled, de aki ilyen blogcímet hirdet, az más területen is legyen sensei. Osu!

rámenős 2012.03.12. 11:53:39

@hajdul: Nem ennyire egyértelmű a helyzet. Olvasd el a sajtóközleményeket. Amióta megalkotta, folyamatosan piszkálják a létrehozóját.
Nem a termékek megbecsüléséről van szó, hanem a magyar bérből és fizetésből élők vásárlóerejéről.

Plumper_ 2012.03.12. 11:55:16

@jzs: webshop rendelés jó magyar módra:

szállítási díj: 1800 Ft
(kössssz szépen...)

átvétel a helyszínen is lehetséges:
XXVIII. kerület csücske
H-Cs: 8-16 óráig
P: 8-14 óráig
Szo - Vas: Zárva

rámenős 2012.03.12. 11:56:55

@Mj: Hát igen. Így is lehet. Viszont újra kell tanulni mindent. Meg a tanulópénzt is ki kell fizetni.
Én is így vagyok, hogy tudjam mit adok az unokáimnak.
Viszont 50 csirkémet megfojtotta a görény, mert elfelejtettem bezárni őket este.

ninimimi 2012.03.12. 11:58:09

@rámenős: Igazad van.
Csak a "bérből és fizetésből" kifejezést magyarázd meg, kérlek!
Mi a különbség a kettő közt?

Tudom, nem te tehetsz róla, annyira beették magukat bizonyos, szocializmusból itt maradt ködösítő pongyolaságok a közbeszédünkbe. Fontos lenne ezektől is megszabadulni!

Dream_walker 2012.03.12. 12:01:54

@igazi hős:
Bár nem nekem címezted, mégis hozzászólok.

"Hány százalékát termeled meg a fogyasztásodnak?"

100m2 kert egy kétfős háztartás zöldségfogyasztásának a 100%-át képes fedezni nagyjából tucatnyi zöldségből, feltéve, ha valaki ért a kertészkedéshez. A nehezen tárolhatóak (paprika) vagy a helyigényesek (krumpli) gyorsan elfogynak, de mégsem 12 hónapon keresztül kell költeni rá, hanem csak 3-4 hónapig.

"52 hétből 3-4 hétig tudjuk a saját barackunkat enni, de akkor meg annyi van, hogy sütiben se fogy el."

Lekvár, kompót, aszalás. Zöldségeknél aszalás, savanyúság, befőtt. Régen nem hoztak marokkói paradicsomot a boltba, aztán mégis életben maradt az emberiség (marokkón kívül is).

"Vidéken egy ötször ekkora telken már talán összevethető a költség és a haszon, főleg ha elég alacsony a béred. Nyugdíjas anyósomnak megéri, mert 0-val számolja el a saját bérét"

Költség minimális, főleg ha valaki ért hozzá. A haszon nem csak pénzben mérhető (hogyan forintosítod azt, hogy a saját paprikád jó eséllyel nem aflatoxinos? a paradicsom meg nem vegyszeresen kényszerérlelt?), de lehet "elmaradó kiadást" számolni. A munkabért meg nullának nem lehet számolni, ugyanis a fizetség maga a termény, éppen csak nincsen rajta jövedelemadó, kereskedői árrés meg áfa. Ugyanez nem mondható el a 'pénzért dolgozok, amin aztán ételt veszek' módszerről.

"Az elhanyagolható ráfordításnál ugye nem számoltad a telek árát?"

Házikertről lévén szó, senki nem számolja a telek árát. Gondolom te sem számoltad a füvesítés, dísznövények, kerti bútor és a fűnyírás árát, amelyek a kiadás oldalon jelentkeznek, viszont szinte semmit sem kapsz értük cserébe némi esztétikai és/vagy relaxációs élményen kívül.

Szóval itt arról van szó, hogy néhány k.rva nagy tévedés van az emberek fejében.
Ugyanis a kertészkedés (és itt most a saját telken végzett önellátó célú tevékenységre gondolok) NEM drága, NEM bonyolult, NEM megerőltető. Csak érteni kell hozzá, de ez meg az internet korában egy nevetséges, könnyen megoldható pillanatnyi zavar.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2012.03.12. 12:06:46

@Plumper_: igazad van és a fogyasztói magatartás ilyen. ami itt tovább gondolható, hogy a tudás is eltűnik. ami már nem csak fogyasztói érdek, hanem nemzeti is. vagy kulturális, ahogy tetszik. (nemzeti szó más kontextusban való állandó ismételgetése miatt)

példa osztrákiából:

ott a falusi turizmusban ténykedő szobakiadó, olyan reggelit ad, amiben a környéken gyártott lekvár, kenyér, tej, stb. tartozik. és törekszik arra, hogy valami kis ajándéktárgyat is adjon a szoba mellé, hogy a helyi kézműves ipart is szinten tartsa. (szobaárban benne van... pár eurós cuccok).

ilyen árukapcsolásra nem höröghet senkisem, észre sem veszed, de megmarad a tudás, tovább él a lekvér főzés, helyi kaja-pia kultúra.

ilyen finomhangolásokat elvárnék a politikától, már amennyiben még tényleg a közügyek intézésének a színtere.

azt meg semmiképpen, hogy azért vegyek meg bármit is, mert az magyar. tekintet nélkül árra és minőségre....

köszi a jó leírását a webshoppolásnak... ezt már többen így jelezték.... :))))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 12:16:12

@rámenős:

Mindennek jó alaposan utánaolvasok, mielőtt belekezdek valamilyen új kertészeti hadműveletbe, úgyhogy eddig nem történtek nagy tragédiák - maximum az időjárás miatt nem jött össze pár dolog -, de nyilván jobb lenne, ha még a nagyitól tudtam volna ellesni a trükköket.:( (Akitől amúgy lehetőségem se lett volna, mert sosem gazdálkodott.)
Részvétem a tyúkok miatt.:(

2012.03.12. 12:19:26

Ahogy én látom:

1) 20-22 éve szétverték a működő és világhíres magyar mezőgazdaságot, a vörös és zöld bárók, no meg a torgyán pubi és álkisgazda sleppje, és a többi hozzáértő.

2) meg nem nevezhető identitású tolvajok szétlopják és tönkreteszik a termőt és a termést - büntetés és visszatartás nincs (nem engedik)

3) egyre több és nagyobb természeti kár (fagy, belvíz, aszály, tűzelhalás, vörösiszap, stb) - kártérítés meg alig van, vagy inkább nincs.

4) kormányzati-önkormányzati-banki támogatás nincs - csak belső köri spanoknak. A minőségiáru-bizniszt általában a helyi potentátok ill. családjaik vagy barátaik futtatják.

4) az únió nem segíti, a saját termelőivel szemben - még fizet is inkább, hogy ne termeljenek (lásd a gyümölcsösök és szőlők támogatott kivágását) (meg pl. a mostani tyúkketreces mizéria is betett sokaknak)

5) kemény adóztatás van, a hitelezők (bankok) és a multik (áruházláncok) kihasználják és becsapják a termelőket, és túl szigorúak a piaci árusítás szabályai is.

6) a termelők nem fognak össze - mert felhasználják őket a pártok, vagy a konkurrencia szétveri, szövetkezni meg a vörösök óta az ördögtől való.

7) közoktatási szinten senki nem tanítja és ösztönzi a falun maradt kevés gyereket és fiatalt a földbűvölésre, meg annak gazdasági (pénzügyi) hátterére.

Nekem legalábbis ez a szerény véleményem, az utóbbi időket elnézve. Szóljatok, ha nem így van ...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 12:27:02

@igazi hős:

"Ez így nem korrekt: van egy igen értékes vagyontárgyad, amit használhatsz a mostani módon, használhatsz gyerekjátszóként (szintén minimális az anyagi haszon és nagy örömforrás) és végül pénzzé is teheted.
De amikor én azt mondom, hogy a kert (=az a hely ahol pihenünk) X millióba kerül, akkor nem csak a kialakítására költött pénzt számolom, hanem azt is, amennyivel drágább egy ekkora kertes ház egy sima lakásnál."

Ha ezen a vonalon érdekel, elárulom, hogy nem az én tulajdonom, és annak idején nagyon elhanyagolt állapotban lett megvéve, nagyon jó áron, ami messze behozta a rá fordított energiát és költségeket, plusz, mivel több lakásossá van alakítva a ház, ki lehet adni bérlőknek is. Tehát még mindig ott tartunk, hogy a tulajdonosnak megéri.

Anti Anyag (törölt) 2012.03.12. 12:29:09

Az a helyzet, hogy már régóta van a magyar élelmiszeriparnak egy kis cégek által készített házi prémium szegmense és ez rendszeresen meg is jelenik kiállításokon, pld. Gyulán vagy 10 éve találkoztam velük.

A multik nem szeretik ezeket, mert termékeik drágák (ők úgy vannak vele, drága a francia sajt legyen, ne a magyar), a piacon viszont találkozni velük, én is rendszeresen vásárolom. Pld. olyan 5 literes üdítő, amelyben nem érzed a tartósítószert és 30 éve ismert ízek köszönnek vissza. Frankó sajtok, húsok, kolbászok.

Persze jobb lenne, ha ezekért nem kellene elmenni a piacra, de a közértek alapállása is olyan mint a multié, ráadásul ezek még drágábbak is.

A magyar politika hibája az, hogy alapból a kereskedelemben a multiknak kedvez, még a csalásokat is megússzák egymilliós bírsággal, sőt előre tudnak az ellenőrzésről.

Ilyen hendikeppel értelmetlen a gyártókat hibáztatni, miért nem lépnek együttesen a piacra. Azok sem hülyék, marad a piac, az export és a számla nélküli adásvétel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 12:30:20

@Dream_walker:

"a kertészkedés (és itt most a saját telken végzett önellátó célú tevékenységre gondolok) NEM drága, NEM bonyolult, NEM megerőltető. Csak érteni kell hozzá, de ez meg az internet korában egy nevetséges, könnyen megoldható pillanatnyi zavar."

Ennyi. Amúgy ki ismeri innen az akvapóniás módszert?:) Nálunk tervbe van véve, a teraszos kialakítás miatt viszont nem lesz könnyű megcsinálni, ha egyszer ráadjuk a fejünket.:)

Plumper_ 2012.03.12. 12:32:26

@jzs: szeretném venni a csak magyar termékeket, ha árban és minőségben mindenkor versenyezni tudnának a külföldi árukkal. miért is ne? csak nem ez a helyzet. azért még tökjó a szatmári szilvalekvár, -pálinka, meg ilyenek, ott helyben.
naigen, a webshopok...:-) az ilyen webshop-politikából vajon nincs kiút?

@ekszvájzed: ezek szerint a szocializmus/kommunizmusban jól működött a magyar mezőgazdaság?
kérdésem részben valódi, részben költői.
a kommunizmusban a mezőgazdaság hozzá volt szokva egy metódushoz, aztán hirtelen kinyíltak a piacok az EU felé, manapság pedig Kína nyom le mindent.

igazi hős 2012.03.12. 13:05:10

@Dream_walker: "Gondolom te sem számoltad a füvesítés, dísznövények, kerti bútor és a fűnyírás árát, amelyek a kiadás oldalon jelentkeznek, viszont szinte semmit sem kapsz értük cserébe némi esztétikai és/vagy relaxációs élményen kívül."
Dehogynem. Pont ezt magyarázom, hogy igen, amikor normális ember beszáll egy ekkora ügyletbe, akkor egyenleget készít: mit hoz, mit visz.
Amikor a kerthez szakembert (és brigádot) hívtunk, akkor kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül és mennyi élőmunkával (és sikertelen kísérletezéssel) tudnánk egy nekünk megfelelő környezetet összerakni. Mivel egyértelműen a házi kivitelezés votl a drágább, ezért nem én csináltam. Elbabráltam volna vele én is, de még nem lenne készen és nem biztosan lenne ilyen jó.

igazi hős 2012.03.12. 13:09:56

@Mj: Nem győztél meg: sokat dolgoztál rajta és sokkal többet ér, eddig oké. Ezt hívják befektetett munkának, ez visz előre.
De most ér X forintot, ami neked nem jövedelmez mondjuk havi X/120, hanem ennél jóval kevesebbet, akkor a különbözet igenis költség. Nem olyan pénz amit elköltesz, hanem olyan, amit nem kapsz meg. Lásd még Mari nénit, aki nem gondolja, hogy bármibe kerülne a párnacihában tartani a pénzt, pedig pont annyiba kerül, mint amennyi kamatot nem kap meg a banktól. Így érthető?

Ann1294 2012.03.12. 13:15:32

Eddigi probalkozasaim romba dontotte:
- hirtelen utazas munka ugyben kulfoldre 4-5 napra (a magok addig kikeltek es bepeneszedtek, mert a tetot nem vettem le napi ketszer szellozni)
- kovetkezo evben palantak az ablakban. Lakotarsnak mondom elso ablakon szelloztetes nincs, csak hatson. A haz elotti fak tetusek, ne kapja meg a palanta. Megkapta...
- kovetkezo evet tuleltek a palantak. Kertbe kiulettem. A szel rahordja a tetut az utcai fakrol es a szomszedoktok (nem permetezhetem az egesz utcat!). Hetente permetezni mindent, szelmalom harc...
- Iden nem palantazok, nem ultetek, nem veszodok. Megyek 2 hetre nyaralni ahova 3 eve nem jutok. Se haziallat, se noveny, szabad vagyok. :)

queenlly 2012.03.12. 13:15:36

csak pár megjegyzés:

@Dream_walker: régóta kertészkedünk (családiból hoztam magammal a ársasházba), de az egyenes csúsztatás, hogy egy család fogyasztásának 100%át meg tudnád termelni! szezonon kívül nem terem semmi. ekkora kertben nem tudsz télire krumplit termelni. és elég szomorú, ha ősztől nem fogyasztasz zöldséget. igen egy csomó minden megtermelhető, de igenis rengeteg ráfordítás és tavaly (szórakozásból egy esős hétvégén) kiszámoltam, hogy egy biopiac áraival esetleg versenyezhetsz, de "normál" boltiéval semmiképp. pl. ha te nem locsoltál tavaly, nem tudom, milyen paradicsomaid voltak...

@Plumper_: teljesen egyetértek veled! ár-arányban sajna a legtöbb magyar termék sehol sincs!

még csak annyit, hogy ha spanyolék (meg jó néhányan az EUban) úgy tartják, néhány fillér is jobb, mint kidobni, ezt miért is nem vállalják a magyar gazdák? és miért is kéne kártérítést fizetni annak, akinek nincs biztosítása?!? minden gazda előtt ott a választás, hogy vagy bízik az idei szerencséjében vagy biztosítást köt. de hogy azok, akik nem kötöttek, sírnak, hogy elverte a jég és az állam kompenzáljon!

Plumper_ 2012.03.12. 13:53:27

@queenlly: ez a sírás annyira jellemző. biztosan vannak, akik jogosan sírnak! mások viszont nem.
ha csak 3% mezőgazdaságot tud eltartani egy ország, akkor annyit tart el. ami ráadásul nyereséges is. nem pedig 5-10%-ot.
vegyünk például tizenkét parasztbácsit/nénit 3 községben. ki a fene fog végigjárni a furgonnal, hogy begyűjtse a termékeiket, eladja, majd visszavigye nekik a pénzt (átutalásról még csak nem is hallottak). az egész 100szor annyiba kerül már az elején (nem is beszélve az adókról), mint a vége. így maradnak a faluba, autóval betévedő turisták.

igazi hős 2012.03.12. 14:11:09

@Plumper_: Ez nem ennyire egyszerű. Egyrészt a mg mindenütt támogatott, emiatt az olcsóbb termékek árelőnye nagyobb arányú. Másrészt a mezőgazdaságba is sok pénz kell a versenyképességhez. Az én nagyapósom megtehette, hogy 50 fő (a "szűk család" :-) szedett egyszerre krumplit, de az összes többi munkát géppel csináltatta, mert olcsóbb.
Ha a Csányinak is hitel (több tíz milliárd) kell, hogy a takarmánytermeléstől az húsfeldolgozásig egy kézben levő vállalatcsoportja beinduljon, akkor mi esélye a jellemzően tőkeszegény vállalkozónak?

Ann1294 2012.03.12. 14:17:09

@Plumper_: Regebben voltak a falusi felvasarol helyek. Vettek at a tejet kannabol, tojast, termenyt ... vittek a varisu Hangya szovetkezeti boltba meg a feldolgozokba, gyarakba...

Ezek a felvasarlok megszuntek, nem lehet heti pl. 20-30 tojassal (annyi a felesleg a haztartasban) oda menni a piacra vagy boltokhoz.
Kiirhatom a kapura, hogy tojas elado, de az APEH megbuntet. Inkabb cserekereskedelem falun/csaladon belul aprobb mennyisegben.

Amugy nalunk van a mezes neni, a paprikas neni, a savanyu kaposztas bacsi, a pulykas bacsi... falun belul tudjuk kivel lehet cserelni vagy kitol lehet venni. Varoson ez nem konnyu.

Ann1294 2012.03.12. 14:20:42

Ezzel csak azt akartom mondani jobb egy-egy dologra specializalodni mint mindent akarni (piacra).
Sajat felhasznalasra mas, de ott is fel lehet osztani csaladon belul... bar a mostani csaladmodellek. Lehet nem fog menni.

Markt 2012.03.12. 14:28:10

Én voltam kint vasárnap délután. Minden kiállítótól elkértem az emailcímét, hogy a héten elküldhessem nekik a meghívót a március 31.-én nyíló inárcsi, (M5-ös autópálya inárcsi lehajtó, Bagolyvárral szemben) 3,5 hektár magánterületen induló termelői piacunkra. Minden szombaton és vasárnap egész napos piac lesz, reggel8-tól esze 6-ig. Várok mindenkit. Április hónapra helypénzt sem kérek, belépés állandóan ingyenes.

markt.inarcs@gmail.com
0630 9625 128

Plumper_ 2012.03.12. 14:43:35

@Ann1294: ezt prímán ki lehet játszani. végül is, az ismerősöm ad nekem 5 kg csirkehúst, csak úgy. aztán ki nézi, mikor számolok el vele és mennyivel. induljon egy mezőgazdasági facebook. :-)

2012.03.12. 14:51:37

@Plumper_:

Csupán azt állítom, hogy meg volt szervezve, volt benne munka, anyag, támogatás, volt államilag intézett külkereskedelme, és sikerült ismét világhírűvé válnia, kurrens cikkeket termelt. (Nemcsak a KGST-féle 'cserkereskedelemre')

Nem is beszélve az agráriummal kapcsolatos, és továbbra is kiemelt helyen kezelt komoly magyar tudományos kutatásokról és fejlesztésekről, amelyek már a Monarchia korában világszínvonalúak voltak ...

Persze miután a vörösök "a termelőeszközök kisajátításával" a tradicionális parasztságot durván szétverték, ill. az erőszak és kényszer útján 1963-ra teljesen kollektivizálták, 1968-tól mégis engedték a háztájit. (Jó okuk volt rá, hiszen az élelmiszeripari áruhiányt nagyrészben megszüntették vele)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 15:33:44

@igazi hős:

"Nem győztél meg: sokat dolgoztál rajta és sokkal többet ér, eddig oké. Ezt hívják befektetett munkának, ez visz előre.
De most ér X forintot, ami neked nem jövedelmez mondjuk havi X/120, hanem ennél jóval kevesebbet, akkor a különbözet igenis költség."

Én más tulajdonát használom növénytermesztésre, ergo egy fillérembe se került a telek. Aki meg ráköltött, az meg azért adja ki drágán a lakást, mert gyönyörű a kertje és a kilátás, és 25 év alatt már réges-rég behozta az árát. Win-win.

"Nem olyan pénz amit elköltesz, hanem olyan, amit nem kapsz meg."

Más pénzét nem is kapnám meg, mert nincs pofám hozzá. Örülök, hogy én is ott élhetek, és használhatom a kertet.

"Lásd még Mari nénit, aki nem gondolja, hogy bármibe kerülne a párnacihában tartani a pénzt, pedig pont annyiba kerül, mint amennyi kamatot nem kap meg a banktól. Így érthető?"

A példa abszolút érthető, csak nem ide tartozik.

igazi hős 2012.03.12. 15:43:11

@Mj: Akkor most azt állítod, hogy nincs olyan bérlő, aki többet fizetne a lakásért, hogy cserébe a kertben helyetted a saját gyerekei matassanak (persze nem kertben, hanem füvön vagy homokozóban)?
Én biztosan többet fizetnék egy kertes házért, mint a "házért kilátással a kertre".
Ugye, hogy mégis ott az a veszteség, csak nem nálad, hanem kert tulajdonosánál?
A példa mégis jó, csak nem te vagy a Mari néni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 16:32:16

@igazi hős:

Éppen ellenkezőleg: azt állítom, hogy van bérlő, aki többet fizet a lakásért amiatt, hogy szuper kertje is van. (Plusz pazar a kilátás, nemcsak a kertre, hanem a Várra is.) Hívtuk is őket cseresznyét meg barackot szüretelni, mert roskadásig tömve voltak a fák.

igazi hős 2012.03.12. 16:57:40

@Mj: Állj meg, túl gyors vagy, nem tudlak követni!
Előbb azt írod, hogy te használod a kertet, a bérlőnek a kilátás jut. Most meg azt, hogy neki van szuper kertje. Csak én érzek itt ellentmondást?

A bérlő kivághatja a cseresznyefát, mert inkább hagymát akar termeszteni vagy inkább focizni akar a helyén? Ha igen, akkor nálad a költség, amit nem említesz meg, ha nem, akkor a bérlőnél, azaz a bérbeadónál.
Egyébként az, hogy van olyan bérlő, aki értékeli a "passzív kertet" nem jelenti, hogy nincs olyan, aki még többre értékelné (többet fizetne) az "aktív kertet", ezt remélem elfogadod.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 17:09:35

@igazi hős:

Nem, a bérlőnek nemcsak a kilátás jut, ha akar, lejön a kertbe, és használhatja, részesedhet a terményekből, vagy akár új növényt is ültethet, ha akar. Egy hatalmas rozmaringbokrot például az egyiküknek köszönhetünk, de a tűzliliomok java része is bérlői beruházás. Tehát, hol itt a veszteség?:)

Ann1294 2012.03.12. 17:25:20

@Plumper_: Jok ezek a kozossegek (honlap, facebook csoportosulas, vasarok stb.) amig valakinek nem csipi a szemet es szet nem veri a kozosseget (feljelentes stb.). Aztan a szervezoknek is elmegy a kedve a vegen...

Volt egy szuper fazekas talalkozo az egyik szomszed faluban. Egyik ember kiadta a mezot (kaszalo) amit lekaszaltak elotte es minden arus ingyen kipakolhatta a portekat.
A vegen mindenfele kezmuves iparag megjelent, majd etelek, mez stb.

Aztan a szomszed is lekaszalta a nezot es fizetos parkolo lett belole. Persze a haszon csak az ove. Akkor kiakadt az elso szomszed, hogy o ingyen adja a helyszint, a masik nyereszkedik... akkor o is penzt ker. Az arusok nem tudtak kifizetni a dijat, az onkormanyzat nem tudott megegyezni igy betelepult a fesztival a falu bitumenes kozepere. Nem ugyanaz a feeling, leheveredni a fure, a domboldalra... azota nem is jarunk.

igazi hős 2012.03.12. 20:54:54

@Mj: "Tehát, hol itt a veszteség?"
Veszteségről nem beszéltem, költségről igen. Viszonylag egyszerűen leírtam, ha akarod megérted, ha nem, nem.

rámenős 2012.03.12. 20:58:54

@Dream_walker: Nana nana.
A feleségem is mindig leírja a recepteket annak aki kéri, mégis elismerik a tudását, még az irigyei is.
Én is kertészkedem, de össze nem lehet hasonlítani az eredményemet egy olyannal aki a régi tudás birtokában csinálja és a saját kárán már megtanulta mit, hogyan.
Itt van pl a metszés. Nem árt ha valaki bevezet az alapokba.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.12. 21:31:16

@igazi hős:

Bizonyára elbeszélünk egymás mellett, de ezt az egyszerű képletet azért remélem, hogy előbb-utóbb sikerül megértened: ha a tulajdonos töredékáron befektet egy ingatlanba, felújítja, majd az értéknövekedés miatt sokkal drágábban ki tudja adni, az neki nem költség, hanem hosszú távon keresmény. Ugyanígy, ha egy bérlő egy kertes ház áldásait szeretné élvezni, sokkal kényelmesebb és olcsóbb a számára, ha már beleül a kész jóba, amit akár még aktívan alakíthat is. Erre írtam, hogy win-win. Ezért sem értem, hogy miért akarsz mindenáron a kákán is csomót keresni.

2012.03.12. 22:34:59

Nem értem, miért nem arról esik itt szó hosszú-hosszú szövegeken át, hogy kik és miért akarják szisztematikusan tönkretenni, ellehetetleníteni a magyar parasztokat, és a jó magyar kajákat, 60-70 éve, és ez ellen mit is lehetne tenni. Hiszen szerintem a blogbejegyzés alapfelütése ez, és ezt szerettem volna megvitatva látni.

Nem pedig a kertesházas ingatlanbiznic rejtelmeiről szerettem volna olvasni, hanem a tárgyról, már bocs. Bár kétségtelenül lassan nem is marad már más épkézláb befektetés magánembernek ebben az országban, mint az ingatlan.

Biztos direkt ez a hosszú off, a témához nem sok a köze. De azért intelligens emberek jól elvannak, kedvesen s szépen diskurálva. Marha izgalmas is, annak, akit érdekel. Bocs a pöfögésért ...

igazi hős 2012.03.12. 23:23:24

@Mj: Tényleg túl sokat foglalkoztunk ezzel, de valóban zavar, hogy nem tudok megértetni valamit egy írástudóval, amit egy ötödikessel meg tudok.
"ha a tulajdonos töredékáron befektet egy ingatlanba, felújítja, majd az értéknövekedés miatt sokkal drágábban ki tudja adni, az neki nem költség, hanem hosszú távon keresmény." Ezzel egyszer már egyetértettem.

"Ugyanígy, ha egy bérlő egy kertes ház áldásait szeretné élvezni, sokkal kényelmesebb és olcsóbb a számára, ha már beleül a kész jóba, amit akár még aktívan alakíthat is." Ez teljesen érdektelen.

Amit látványosan kerülsz a következő: van egy ingatlanom, amit "korlátozott kerthasználattal" ki tudok adni havi X forintért és ki tudnám adni szabad kerthasználattal X+Y forintért, akkor bizony Y forintot veszítek azzal, hogy te használod a kertemet. Nem tudom hol az a kert és milyen rá a kereslet, de hogy Y pozitív az biztos. Erre pont te vagy a bizonyíték, hisz most is fizetsz a kertért munkával és terméssel, sőt azt írtad, hogy sokat (munkát) bele is fektettél, csak nem számszerűsíted.
Ha ezt sem érted, akkor olyan vagy, aki nem áll a mérlegre, mert akkor nem hízott, de legalábbis nem tudja, mennyit.

igazi hős 2012.03.12. 23:29:03

@ekszvájzed: Nagyon off, de értelmes ember itthon most nem fektet ingatlanba.
Az eredeti téma meg kihűlt: aki ott volt, megírta. Megoldása senkinek nincs.
Elnézést, ha unalmas ez az alapszintű közgáztanfolyam itt Mj-vel.

rámenős 2012.03.13. 05:37:02

@ekszvájzed: Egyetértek a felvetéseddel. Ha jól emlékszem a magyar ízek vásárától indultunk.
A miértet hagyjuk. A hogyan izgalmasabb, csak kicsit időigényes és senkinek nem érdeke a hatalmon lévők közül. lásd Ángyán esete.
Pedig valahol ott kellene kezdeni. Újra meg kell tanítani azt akinek kedve van a termeléshez, dolgozni. Valamint a lehetőséget is megadni. 1 millió munkahelyet csak a mezőgazdaság képes teremteni. Nem beszélve arról, hogy az önellátás mennyire fontos. Piacok, földhözjutás, minimális támogatás a tudáshoz-eszközhöz. Akarat. Csak ezzel is úgy vagyunk mind a kisvállalkozásokkal. Szöveg, szöveg és a multikat támogatjuk milliárdokkal.

Plumper_ 2012.03.13. 08:08:59

@Ann1294: naigen, a jó kis magyar mentalitás..:-P

gebsi42 2012.03.13. 09:33:51

@Mj: "Más kérdés, hogy a vásárlók többségének konkrétan nincs rá pénze."
A cikk többször kesergett, hogy a termék nem jut el a magyar vásárlóhoz. Erre írtam a tényről, hogy legalább egy helyen kint van a polcokon. Sajnálom, hogy sok embernek nincs rá pénze. Nekem sincs. Ez azonban teljesen más eset mint amin a cikk kesereg.

igazi hős 2012.03.13. 09:55:49

@rámenős: Jó ötlet az önellátás, ha mindenki bevezetné, akkor évi egymilliárd eurót buknánk rajta, ugyanis ennyi az ország mg szaldója. Nem vagyunk Európa éléskamrája, de még bőven exportőrök vagyunk. Egymillió mg-i munkahely egész könnyen összejön, csak ki kell dobni a gépeket. Ez már felmerült a XVII. századi Angliában, de túl sok eredménye nem volt.

Minimális támogatás az eszközhöz? Adjunk 5 milliót, ami semmire nem elég, csak arra, hogy ellopják? Egy traktor 30-50 millió, a gazdaságos terület pedig több száz ha.
Élőmunkával helyettesíteni nem más mint bújtatott munkanélküli segély. Kádár rendszer reloaded, csak akkor nem kellett versenyezni a szomszédainkkal.

gebsi42 2012.03.13. 10:01:31

@Dream_walker: "Szóval ha nem értesz hozzá, ne ugass a mezőgazdaságról, mert az bizony nem foci vagy politika, hogy egy pohár sörtől szakértő leszel benne. " Nem értem miért gondolod a sértegetést érvnek egy vitában. Talán Pázmány idejében egy hitvitában még elment. Ha te is hitvitázol, akkor leteszem a fegyvert. Egyáltalán nem vitázom

Ha azonban vitázni akarsz az Arisztotelesz és Szokratész féle szabályok szerint (azaz érveket ütköztetünk és következtetni igyekszük), akkor állok rendelkezésre.
Szóval ha olyan messziről szállított árut nem tud az itteni termelő az idényben sem lenyomni, akkor miért erőlteti? Ha banánt termelne üvegházban és keseregne hogy gonosz multi inkább külföldi banánt ad sokkal olcsóbban, akkor halálra röhögnéd magad. Miben más a dinnye?

Dream_walker 2012.03.13. 13:41:59

@gebsi42:
off:

Nem értem, hol látsz te itt sértegetést. Ha az ugatás szóra gondolsz, akkor bocsánat. Nekem ez nem sértés, de elhiszem, hogy a nagy többségnek az. A stílusomat nyersnek szokás nevezni, de legalább mentes a rosszindulattól.

on:
Az érveléseddel az a baj, hogy téves infókon alapszik. Azaz abból indulsz ki, hogy pl spanyolban dinnyét termelni és ezer km-rel arrébb eladni ugyanannyiba kerül, mint itthon dinnyét termelni, és eladni a kontenens másik végén. Ez azonban nem igaz, erre írtam, hogy nem értesz hozzá. A mezőgazdaság és a terménykereskedelem egy többtényezős dolog, átlagember át sem tudja nagyon látni. Mondjuk el is mehet az átlagember a fenébe, mert át sem akarja. Hiszen ahhoz gondolkodni kellene. De ezt a részét hagyjuk.

Azt már leírtam, hogy mint agrártermelési tevékenység, hogyan néz ki a dinnyetermesztés. Éghajlat, klíma, előbb érik, ne ragozzuk.
Ehhez vedd hozzá az úniós államokban érvényes mezőgazdasági támogatási összegeket (idén pl kétszeres a különbség a spanyolok javára, ez öt évvel ezelőtt kb tízszeres volt (lehet, hogy nem pontosan, de a nagyságrend stimmel). Ez növeli a gazdaság bevételét, így a terményt lehet olcsóbban adni (nem csak annak kell kitermelni a nyereséget)
Vedd hozzá a közterheket. Itthon 100 ft jövedelemre 150 forint közteher jut, de öt évvel ezelőtt is 1:1 volt az arány. A spanyol adórendszert nem ismerem behatóan, de mind a közterhek, mind az adók (köztük az áfa) jelentősen alacsonyabbak. Azaz ez költségcsökkentő náluk.
Vedd hozzá a szállítási költséget. Spanyolországnak van némi tengerpartja, így ha hazánkat vesszük célországnak, akkor gyakorlatilag rijekáig (adria) fillérekért elhozhatja a cuccot hajón, onnan meg autópálya visz budapestig, ez a táv egyharmada kb. Tehát a kétharmad utat jóval olcsóbban teszi meg. Ez költségcsökkentő dolog náluk.
Vedd hozzá az üzemanyagárakat. Nálunk elképesztően magas az adó a naftán, ráadásul az alapára is magas. Máshol ennek akár a töredéke is lehet, de szó szerint. Ez megintcsak az ő javukra szól.

Ezzel szemben itthom mi van? Brutális közterhek, még brutálisabb adóterhek, egész egyszerűen ép ésszel felfoghatatlan adminisztráció és hivatali akadályoztatás minden szinten.
Ennyi a különbség.
A spanyol dinnyetermesztőn élősködnek 10en, a magyaron százan. Akkor hol a hiba a történetben?

És még egyszer kiemelném a kulcsmondatomat az előző hsz-ből:
Mivel a spanyol termelő már az ő szezonjában (egy hónappal a miénk előtt) beszedi a nyereséget, minden egyes forint, amit nálunk kap a dinnyéjéért, ajándék pénz. Akkor is meglenne a nyeresége, ha a feleslegét beszántaná otthon, de nem teszi, hanem eladja röhejes 40 forintos áron, az neki 40 forint ajándék pénz, a magyar termelőknek meg halál.

parasztpolgár 2012.03.13. 14:05:57

Ott voltam, én mint sokan. Ott is mint a blogon sok volt a rendkívül okos hozzászóló. Aki ott járt azt hiheti nincs baj ebben az országban. Van termék, jó termék, van vásárló. De ez csak Budapest.

Egyébként szemetet lehet venni megfizethető áron, a minőséget meg fizesse meg aki akarja. A választás szabad: márkás ruha drágán + olcsó élelmiszer, vagy normális kaja és szolíd viselet. Ez mindenkinek a maga választása.

Egyébként ha a pénzügyi befektetés mint jövedelemtermelés rendben van, miért gond az élelmiszertermeléssel szerzett jövedelem? Ezek a dolgok a sógoroknál, svájcban és általában nyugaton rendben vannak, a mi társadalmunk láthatóan rosszul tolerálja, hogy a minőségnek ára van. -

igazi hős 2012.03.13. 15:02:27

@Dream_walker: Nem kötözködés, de két pontosítás: 1:10 arány nem volt. 1/3-ról indultunk, úgy hogy az állam még 1/3 adHATott volna. Közterhek is csökkentek valamelyest, '96-ban jutott 100 Ft nettóra, több mint 150 Ft elvonás (határkulcsban, az első X forintra kevesebb, de még 100 felett), ma már "csak" 100. Azaz minden megtermelt 100 egységből régebben 40, ma 50 jut el hozzád. Eközben Németországban az ottani átlagkereset környékén 50% az elvonás, azaz 100-ból 66 jut el a dolgozóhoz. Megfordítva még rosszabbul hangzik: nálunk nettó 100 cégköltségben 200, a németeknél 150.

gebsi42 2012.03.13. 15:02:30

i) "Nem értem, hol látsz te itt sértegetést......" Csak gondolkozz!

ii) Hogy a spanyolok miért tudják itt versenyképes áron adni a dinnyét...: Értem én az okok magyarázatát csak azt nem értem miért a külföldi termelőt és nem a magyar államot és tisztelt politikusainkat szidod az improduktív terhek miatt.

ii) Változatlanul áll a kérdés, hogy miért gondolod dinnyével helyesnek a gondolatmenetedet és miért nevetséges banánnal ugyanaz. Nem az a megoldás hogy mindenek ellenére vegyük meg mert az magyar áru.

igazi hős 2012.03.13. 15:06:48

@Dream_walker: Még egy kiegészítés: a jövedéki adó EU-s szinten szabályozott (van 1-2 helyi kivétel, de elhanyagolható), a mg-i termelők ráadásul nagyobb (~2/3) részét visszakapják.

vismaior · http://www.elestar.hu 2012.03.13. 17:38:41

Itt a gyűjtemény, friss, helyi, magyar termékekről, piacokról, vásárokról, rendezvényekről. Megjelenik negyedévente.

www.helyitermekmagazin.hu

Kétrét 2012.03.13. 22:01:09

@Mj: "a Kolosy térnél 200 forintért kapsz forró, 1,5 kilós, kovászos magyar kenyeret. "

A Kolosy téri pékségben heti 72 (!) órát dolgoznak a pékek 130 nettóért.
Ez rabszolgaság.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.14. 00:18:43

@igazi hős:

""Ugyanígy, ha egy bérlő egy kertes ház áldásait szeretné élvezni, sokkal kényelmesebb és olcsóbb a számára, ha már beleül a kész jóba, amit akár még aktívan alakíthat is." Ez teljesen érdektelen."

Egyáltalán nem: ebből van pénz. Olyan meg egyáltalán nem szokott történni, hogy a tulajjal egy házban lakó bérlő ki akarná sajátítani magának a kertet, amiért plusz pénzt fizetne. Több, mint 20 év alatt egyszerűen az igény sem merült föl erre. Szimplán az a helyzet, hogy az a tehetős bérlő, aki a kert miatt is megnövekedett bérleti díjat ki tudja csengetni, bőven megelégszik azzal, ha néha kiülhet a kerti padra, csinálhat kerti bulit, ültethet egy-két növénykét, és néha legelhet a cseresznyefáról.

"Amit látványosan kerülsz a következő: van egy ingatlanom, amit "korlátozott kerthasználattal" ki tudok adni havi X forintért és ki tudnám adni szabad kerthasználattal X+Y forintért, akkor bizony Y forintot veszítek azzal, hogy te használod a kertemet."

Szó sincs róla: mint írtam, igény sincs arra, hogy a velem egy fedél alatt lakó bérlő teljesen szabadon használhassa a kertet, plusz összeg megfizetése ellenében. Tehát én még elméletileg sem tudnám veszteségként elkönyvelni a dolgot.

"Nem tudom hol az a kert és milyen rá a kereslet, de hogy Y pozitív az biztos."

Y nem létezik.

"Erre pont te vagy a bizonyíték, hisz most is fizetsz a kertért munkával és terméssel, sőt azt írtad, hogy sokat (munkát) bele is fektettél, csak nem számszerűsíted."

A sok munkát nem én fektettem bele, hanem a tulajdonos, nekem hobbi az egész. Már eleve csak vetőmagba kellett beruháznom, plusz fizetem a rám eső vízdíjat, az összes többi dolog adott a cserepektől a szerszámokon át a virágföldig. Az meg, hogy a bérlő is szüretelhet, szintén nem veszteség, mert legalább nem rohad meg a fán a maradék.

"Ha ezt sem érted, akkor olyan vagy, aki nem áll a mérlegre, mert akkor nem hízott, de legalábbis nem tudja, mennyit."

A probléma már csak az, hogy te teljesen más példákkal jössz, mint ami nálunk létezik, mert mindenképp be akarod beszélni magadnak, hogy nálunk jelentkezik veszteség, holott ez tényszerűen nincs így.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.14. 00:22:48

@gebsi42:

Semmi gond, a termék valóban eljuthat a magyar vásárlóhoz, a CBA-ban pont az eggyel ezelőtti vásár után jelent meg a székely mustár, abszolút megfizethető áron, tehát szerintem is vitatkozni kell a szerzővel ezen a téren.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.14. 00:25:52

@igazi hős:

Amúgy 1769 előtt nem nagyon merülhetett föl, hogy Angliában gépromboló vagy luddita mozgalmak tevékenykedjenek - "fénykoruk a 19. század eleje -, de ez természetesen csak részletkérdés.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.14. 00:34:06

@parasztpolgár:

"A választás szabad: márkás ruha drágán + olcsó élelmiszer, vagy normális kaja és szolíd viselet."

Elég sok embernek nincs választási lehetősége: olcsó, egészségtelen kaja, olcsó, nemhogy szolid, de igénytelen ruha, és ennyi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.14. 00:45:32

@Kétrét:

1. Nem vagyok Spartacus, én más szinten és műfajban tudom jobbá tenni az emberek életét, a "rabszolgaság" helyzetével nem tudok mit kezdeni.

2. Kevesebb a nettóm, mint a péknek, úgyhogy nem vagyok olyan helyzetben, hogy nagy kegyesen a 300 forintos vagy annál is drágább kenyeret vegyem meg ott, ahol hosszas utánajárás után megbizonyosodom afelől, hogy a pékek nem túlóráznak és még jobban keresnek, mint én. Ez van: bizonyos szintnél drágább dolgokra nincs pénzem, és az, hogy nincs pénzem, elég makacs tény ahhoz, hogy továbbra is azt vegyem, mint eddig. Írom ezt úgy, hogy a nagybátyám is volt pék.:-/

egy_vélemény 2012.03.14. 01:22:40

Üdvözlöm a Szerzőt!
Örülök, hogy legalább virtuálisan jelen lehettem a Vásáron. :-)

Egy apró kiigazítást tennék csak, ha szabad.
"...125 sikeres termelő hihetetlenül kevés abban az országban, ahol másnak, mint a gazdálkodásnak nem is igen van hagyománya."

Talán érdemes volna elővenni egy 20 évnél régebbi telefonkönyvet.
Aztán egy háború előttit is.
A gyáraknak, cégeknek, üzemeknek, intézeteknek se szeri, se száma bennük.
Ott, sokszor többgenerációs szakembergárda is tevékenykedhetett.
Okatásban kimagasló volt, nem véletlen hogy a műszaki egyetemi, főiskolai végzettséget különbözeti vizsga letétele nélkül elfogadták a disszidensektől.
A több évtizede folyamatosan külföldre szivárgó szürkeállományunk exponenciálisan növekvő hiánya, valamint a kordokumentumok módszeres eltűntetése (értem ezalatt a rendszerváltás környéki gazdasági nagytakarítást) kelti azt a látszatot, mintha mindig is szürkemarha-, libatenyésztéssel, valamint kukoricatermesztéssel kellett volna megelégednie a gazdaságnak.
Nem véletlen a feltalálók sokasága sem.
Ezt szerettem volna elmondani.
Jó éjszakát Mindenkinek!

Kétrét 2012.03.14. 07:28:05

@Mj: Oké, nem azt akartam írni, hogy ne ott vásárolj -- néha én is ott vásárolok --, csak hogy tudd. :-)
A heti 6*12 órás munka szerintem nem élet, és annyit félretenni se tudnak, hogy megérje mondjuk pár évig csinálni.
Ez nekem akkor különösen elkeserítő, ha mellé teszem pl. a havi fél-egymilliót kereső könyvelő fizetését, akinek az "értékes végterméke" annyi, hogy az ügyfele minél kevesebb adót fizessen, de meg van győződve arról, hogy megérdemelte ezt a pénzt. Nem irigylem, csak elgondolkodtató, mert a meló nehézségét össze se lehet hasonlítani ezekkel a pékekével.

Kétrét 2012.03.14. 07:30:35

@Mj: A "rabszolgaság" helyzetével annyit talán tudunk tenni, hogy ha biztosan tudjuk egy helyről, hogy szemét módon bánnak a dolgozókkal, akkor meggondoljuk, hogy ott vásároljunk-e vagy sem, ennél többet én se akarok.

igazi hős 2012.03.14. 09:37:27

@Mj: Jogos, rakok ide egy hiányzó I-t.

igazi hős 2012.03.14. 09:50:59

@Mj: Egyre kevésbé értelek: "velem egy fedél alatt lakó bérlő", de mltkor azt írtad, hogy nem vagy tulajdonos. Akkor te is bérlő vagy, aki az egész kertet használja, jól értem? De nem pénzben fizetsz érte, hanem munkában. Abban sem sokat (hisz nem te hoztad rendbe, hanem készen kaptad), tehát ez leginkább ajándék.
És ezek után kijelented, hogy Y = 0?
Hát, láthatóan nem zavarnak a tények, az már biztos.
Lehetséges(!), hogy valóban a tulajdonos és te is nyersz ezen a konstrukción (bár az eddig írtakból egyre kevésbé tűnik így), de amíg nem számolsz a valós értékekkel, addig nehezen védhető az állításod. Lehet valami egzotikus ok, ami "torzítja a valóságot", de attól még az eredeti állításom, hogy a telek értékét is figyelembe kell venni és akkor nem éri meg növényt termeszteni budapesti kistelken, igaz.
Tudod, csak akkor hiszem el a fogyást, ha ráálltam a mérlegre.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.14. 21:00:55

@Kétrét:

"Oké, nem azt akartam írni, hogy ne ott vásárolj -- néha én is ott vásárolok --, csak hogy tudd. :-)"

Más helyeken is hihetetlen, hogy mennyire túlterhelik a munkavállalókat - akik örülnek, hogy egyáltalán van munkájuk -, akit pedig nem, még mindig kereshet túl keveset ahhoz, hogy etikai szempontok alapján ne legyen lehetősége dönteni. Ez a szomorú helyzet.

"A heti 6*12 órás munka szerintem nem élet, és annyit félretenni se tudnak, hogy megérje mondjuk pár évig csinálni."

Az se élet, ha munkanélküli vagy, azt azért ne felejtsd el, de természetesen tényleg gáz, hogy ilyenek általánosan fordulnak elő. Ehhez viszont az is kell, hogy tömegek legyenek, akik hajlandók dolgozni ilyen feltételek mellett is, mert máshol nem versenyképesek.

"Ez nekem akkor különösen elkeserítő, ha mellé teszem pl. a havi fél-egymilliót kereső könyvelő fizetését, akinek az "értékes végterméke" annyi, hogy az ügyfele minél kevesebb adót fizessen, de meg van győződve arról, hogy megérdemelte ezt a pénzt."

Könyvelőkre is szükség van - akiknek a munkája sokkal többrétűbb, mint az általad vázolt tevékenység, például, ha nem bérszámfejtenének és nem javítanák ki a munkánk kezdetén elkövetett hibákat, megnézhetnénk magunkat -, szerintem ne csináljunk a kérdésből "ki a nagyobb mártír a szakmájában" demagógiát, mert a témában ennél sokkal több van.

"Nem irigylem, csak elgondolkodtató, mert a meló nehézségét össze se lehet hasonlítani ezekkel a pékekével."

Ez erőteljesen emlékeztet arra az analógiára, amikor a kétkezi, egyetlen szakképesítéssel rendelkező munkás kifakad, hogy a többdiplomás gyárvezető egy csavart sem tud meghúzni, mégis tízszer annyit keres, mint ő.

"A "rabszolgaság" helyzetével annyit talán tudunk tenni, hogy ha biztosan tudjuk egy helyről, hogy szemét módon bánnak a dolgozókkal, akkor meggondoljuk, hogy ott vásároljunk-e vagy sem, ennél többet én se akarok."

Meggondoltam, és arra jutottam, hogy nem tudok mást tenni, maximum rájuk küldök pár munkavédelmist.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.14. 21:13:31

@igazi hős:

"Egyre kevésbé értelek: "velem egy fedél alatt lakó bérlő", de mltkor azt írtad, hogy nem vagy tulajdonos."

Ha nem érted a helyzetet, akkor írd ezt ahelyett, hogy megpróbálsz egy félreértést modellezni. Mert ez esetben hamis premisszákból valóban hamis lesz a konklúzió. Szóval, teljesen magánéleti kérdés, de úgy látszik, ki kell teregetnem, hogy nem vagyok tulajdonos, de bérlő sem, ugyanis együtt lakom a barátommal, így anyós- és apósjelölt a tulajdonosok. Tehát fizetem a rám eső rezsit, használom a kertet, ahogy jól esik, nem fizetek lakbért, de egy fedél alatt is lakom a bérlőkkel, akik a barátom szüleinek mint tulajdonosoknak fizetnek. Érthető?:)

"Akkor te is bérlő vagy, aki az egész kertet használja, jól értem? De nem pénzben fizetsz érte, hanem munkában. Abban sem sokat (hisz nem te hoztad rendbe, hanem készen kaptad), tehát ez leginkább ajándék."

Totál fals a gondolatmenet, úgyhogy ezek után kérlek, hogy ne menj el abba az irányba, hogy ki milyen viszonyban áll a tényekkel.:)

"És ezek után kijelented, hogy Y = 0?
Hát, láthatóan nem zavarnak a tények, az már biztos.
Lehetséges(!), hogy valóban a tulajdonos és te is nyersz ezen a konstrukción (bár az eddig írtakból egyre kevésbé tűnik így), de amíg nem számolsz a valós értékekkel, addig nehezen védhető az állításod. Lehet valami egzotikus ok, ami "torzítja a valóságot", de attól még az eredeti állításom, hogy a telek értékét is figyelembe kell venni és akkor nem éri meg növényt termeszteni budapesti kistelken, igaz."

Az általam vázolt tények fényében ezt még egyszer gondold újra, és rá fogsz jönni, hogy debizony, megéri. Már csak azért is, mert 25 év alatt NEM volt olyan bérlő, aki a művelés alatt álló kertet ki akarta volna sajátítani a tulaj kárára, ellenben MINDEN bérlő elfogadta, hogy a bérleti díj azért is magasabb, mert kert is van a házhoz. Ráadásul az így befolyt többletköltség már többször behozta a művelés alatt álló kert értékét is.

"Tudod, csak akkor hiszem el a fogyást, ha ráálltam a mérlegre."

Tőlem ismételgetheted még ezt a példát akárhányszor, de attól még az a helyzet, hogy valójában nem is érted, hogy miről beszélek.

igazi hős 2012.03.14. 21:31:03

@Mj: "ellenben MINDEN bérlő elfogadta, hogy a bérleti díj azért is magasabb, mert kert is van a házhoz" Ajjaj, nem megy ez, már látom. Adott 3 lakás: az elsőhöz nincs kert, a másodikhoz van kert, de csak "látványnak", mert a tulajdonos (hozzátartozója) használja, a harmadikhoz van kert és szabadon használható. Most vagy megegyezünk abban, hogy a harmadik lakás éri a legtöbbet (azaz a legmagasabb áron kiadható) és akkor már csak a pontos összeg az érdekes ("mennyit fogytam") vagy ragaszkodsz ahhoz, hogy a második a legértékesebb, amely esetben kár volt ennyit gépelni, elég lett volna egy "CSAK" is.

parasztpolgár 2012.03.14. 21:37:10

@Mj: Nekem más a tapasztalatom. Egy átlagos bevásárlásnál a vásárolt áruk jelentős része teljesen fölösleges. Azok értékében lehetne normális árut is venni és akkor mindjárt nem elérhetetlen.

Kétrét 2012.03.15. 08:45:30

@Mj: Szia, én is voltam könyvelő, tudom, milyen munka, és így mondom azt, hogy azt a napi nyolc-kilenc órát heti öt napban a légkondis irodában ülve nem lehet összehasonlítani a napi 12 órával heti 6 napban a forró kemencénél. Illetve össze lehet hasonlítani: az utóbbi jóval szarabb. Az egyik értékes végterméke a finom kenyér, a másiké a befizetett, vagy inkább így-úgy megspórolt adó dokumentálása (nem megteremtése).
Demagógia? Szerintem vannak különbségek, amiket észre kell venni. Demagógia az lenne, ha azt mondanám, minden főnök kizsákmányoló alak, vagy hogy csak a fizikai munka értékes, azért az gondolom lejött, hogy egyáltalán nem ezt akarom mondani.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.17. 14:23:08

@igazi hős:

"Ajjaj, nem megy ez, már látom."

Örülök, hogy lassan legalább azt sikerül belátnod, hogy teljesen másról beszélsz, mint a tények.

"Adott 3 lakás: az elsőhöz nincs kert, a másodikhoz van kert, de csak "látványnak", mert a tulajdonos (hozzátartozója) használja, a harmadikhoz van kert és szabadon használható."

Nem, mindegyikhez van kert. Ki-ki igénye szerint szokta is használni. Ráadásul eddig még nem jelentkezett olyan igény, ami felülírt volna egy másikat.

"Most vagy megegyezünk abban, hogy a harmadik lakás éri a legtöbbet (azaz a legmagasabb áron kiadható) és akkor már csak a pontos összeg az érdekes ("mennyit fogytam") vagy ragaszkodsz ahhoz, hogy a második a legértékesebb, amely esetben kár volt ennyit gépelni, elég lett volna egy "CSAK" is."

Fölösleges ilyen koncepciókba belemenni, amikor mindhárom lakáshoz jár a kert. Viszont már kezd egy kicsit fárasztani az, hogy ha vázolom A-t, te mindenképp addig akarod csűrni-csavarni, amíg nem látod B-nek. Szerintem inkább hanyagoljuk a témát, mert láthatóan nem akarod megérteni azt, amit írok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.17. 14:28:31

@parasztpolgár:

Mondok más példát: vagy befizeted az összes csekket - például takarékos izzók, 19 fokos lakáshőmérséklet mellett -, vagy tudsz normális kaját is enni. Én például mindig tudom, hogy mit miért, mennyivel olcsóbban veszek, és csak az esetek kb. 5%-ában van előre be nem tervezett vásárlásom. (Például előre nem értesülök egy leértékelésről.) Ez van, aki megteheti, hogy pazarol, az meg ne panaszkodjon, mint az a szegény anyuka, aki napi 1-1,5 doboz cigit szív, és nem tudja, hova megy a pénz.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.17. 14:32:48

@Kétrét:

"Az egyik értékes végterméke a finom kenyér, a másiké a befizetett, vagy inkább így-úgy megspórolt adó dokumentálása (nem megteremtése)."

Már ez is demagógia. Az állam minden vállalkozást kötelez, hogy dokumentálja a tevékenységét. Ezt végzi például a könyvelő. Az egészséges életmódhoz viszont egyáltalán nem szükségeltetik kenyér - ha akarom, megveszem, ha akarom, nem -, tehát a pék munkája egyáltalán nem biztos, hogy elengedhetetlen. Mint ahogy a vágóhídi béllapátolás: szar munka, de senki nem kötelez rá, hogy csináld. Érzed már, hogy mennyire fölösleges sarkosítani?:P

igazi hős 2012.03.18. 23:53:19

@Mj: ""Adott 3 lakás: az elsőhöz nincs kert, a másodikhoz van kert, de csak "látványnak", mert a tulajdonos (hozzátartozója) használja, a harmadikhoz van kert és szabadon használható."

Nem, mindegyikhez van kert. Ki-ki igénye szerint szokta is használni. Ráadásul eddig még nem jelentkezett olyan igény, ami felülírt volna egy másikat."

Ez egy elméleti példa lett volna, hogy ebből a három lehetőségből melyik a legértékesebb, nem 3 egymás melletti lakásról szól. Sajnálom, hogy ez nem derült ki egyértelműen, nyilván bennem van a hiba, hogy itt véletlenül épp 3 lakás van.
Én semmit nem akarok másnak látni, mint ami. Egy sokmilliós termelőeszközt én csak egy sokmilliós befektetésnek tudok látni, aminek ha aránytalanul kicsi a haszna, akkor nem tudom elfogadni, hogy megéri. Ha te arról győzködnél, hogy az 500Ft/nm árú telkeden neked megéri valamit termeszteni, egy szóval sem vitatkoznék.

Kétrét 2012.03.23. 06:46:31

@Mj: Még egyszer a mondandóm lényege, ami mintha elkerülné a figyelmedet: szerinted a két munka ráfordítása energiában, időben azt kell eredményezze, hogy a könnyebben, kevesebb idő alatt elvégezhető, és egyébként lényegében kb. egy év alatt elsajátítható munkával háromszor, tízszer annyit is kereshessen az illető, és ez volna igazságos/helyes? Nincs itt valami diszkrepancia?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.25. 19:07:27

@igazi hős:

Mi nem haszon abban, hogy a drága telek is visszahozza az árát a bérleti költségek terén amiatt, mert megművelt kert, nem pedig bozót?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.25. 19:16:02

@Kétrét:

Szerintem ebben a tekintetben az az életszerű - nem igazságos, vagy helyes, pusztán így működnek a dolgok -, hogy a szellemi foglalkozást űzők sokkal jobban tudnak érvényesülni, mint azok, akik megerőltető fizikai munkát kell, hogy végezzenek. Éppen azért, mert elég ügyesek ahhoz, hogy presztízsnek, kényelmesnek és jól fizetőnek számító pozíciókat betöltsenek ahelyett, hogy halálra güriznék magukat. A pék is lehetne könyvelő, de valahogy mégis inkább dögre dolgozza magát, relatíve kevés pénzért. (Próbáltak már egyenlő társadalmat felépíteni, de tudjuk, hogy mi lett a vége.) Természetesen mindig vannak kivételek: Dunát lehet rekeszteni agyonhajszolt, lúzer és nettó 90-et hazavivő tanárokból, és van olyan asztalos is, aki a segédeivel végezteti el a nehezét, és havonta sokszázezret visz haza.

igazi hős 2012.03.26. 00:49:06

@Mj: Te írod a varázsszót: "drága".
Ha a telek árát bankba tennéd, sokkal többet hozna, mint a megművelése. Ahol a telek 500-1000 Ft, ott százezer forintnyi telek (a saját munkádat nem számolva) hoz pár tízezer forintot, a minimálbéres munkabér levonva is talán még pozitív az egyenleg. (Ha meg munka nélkül vagy, akkor mindenképpen nyereséges.) Ugyanez a 100,000 Ft Budán 2-3 nm-t jelent. Remélem érzed a különbséget.

Azt miért vagy képtelen elfogadni, hogy egy korlátozások nélkül használható kert bérleti díja egyértelműen magasabb, mint egy ilyen más által megművelt?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.26. 16:33:07

@igazi hős:

Persze, ha tulajdonosként - ami nem vagyok - eladnám a telket, az árát meg kellő ismeretekkel megszázszoroznám a tőzsdén, az még nagyobb haszon lenne. De inkább maradjunk a realitásoknál: van egy értékes telek, amelytől a tulaj nem akar megválni, mivel azért is értékes, mert szép, és ott jól érzi magát az ember. Ő meg ott él. Tehát hogy lehet ebből a realitások mentén hasznot húzni? Úgy, ha a kerthez tartozó lakást/lakásokat kiadja úgy, hogy azok bérleti díja magasabb a szép és zöldség/gyümölcs/fűszer terén hasznot is hozó kert miatt. És még egyszer leszögezem, a bérlő is nyugodtan hozzátehet a kerthez, ha akar, ezért is lehet ennyit elkérni tőle.

Egyébként semmilyen munkabért nem ildomos beleszámolni, mivel úgyis szabadidőmben, kedvtelésből kertészkedem, és ha nem lenne kert, akkor is hasonló tevékenységet űznék ebben az időszakban.

igazi hős 2012.03.27. 08:13:26

@Mj: Még egyszer: ha a kertes lakást úgy adod ki, hogy "van előtte kert, amiben a menyem ültet mindenfélét" az nem ugyanannyit ér, mint a "van előtte kert, amiben azt csináltok, amit akartok". Itt a relatíve olcsó pesti részen havi 40-50 ezret ér az utóbbi opció egy családi háznál, ha csak 20%-kal kevesebbet ér az első, akkor már elég sokat kell teremni a kertnek, hogy anyagilag megérje.
Nem ildomos, hanem kötelező valamilyen bér jellegű költséggel számolni, még akkor is ha örömmel csinálod, különben ne arról beszéljünk hogy megéri-e. Nem azért vannak gyerekeink, mert megéri, hiszen anyagilag nyilván bukás, hanem mert örömünk van benne. Ennek ellenére tudni kell, hogy mennyibe kerül a gyerek, hogy lássuk a takaró szélét.
Ugyanígy vagyunk a kerttel: van egy kis zöld, ami a nejem öröme és némi játszós rész a srácoknak. Nincs belőle bevétel, de azt illik végigszámolni, hogy mennyi kiadás és munka áll szemben ezekkel a hasznokkal.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.27. 10:30:33

@igazi hős:

Mint már számtalanszor leírtam, soha nem jelentett semmilyen árbeli csökkenést ez a kritérium, mivel azt ültetnek, amit akarnak, ha kedvük tartja. Ezen mit kell még ragozni?
Bérköltséget nem számolhatsz fel munkaidőn kívüli, teljesen kedvtelésből űzött tevékenységre. (Ha nem kertészkednék, kirándulnék, ami az útiköltség miatt sokkal többe is kerülne.) Maximum a vetőmagnak, némi permetezésnek, néhány szerszámnak meg a víznek van költsége. Ez meg elenyésző, de legyen havonta 500 forint.

igazi hős 2012.03.27. 13:33:28

@Mj: Én is leírtam: akinek "teljes értékű" kert kellett volna, az nem vette ki, innen kezdve nem tudod, hogy mennyibe kerül ez a korlátozott használat.

"Bérköltséget nem számolhatsz fel munkaidőn kívüli, teljesen kedvtelésből űzött tevékenységre." Rendben, de akkor ne arról beszélj, hogy megéri. Hanem arról, hogy ez egy kellemes szabadidős tevékenység, aminek hasznos mellékterméke van.
Hasonlat: ha én fát vágok, akkor vagy azt nézem, hogy mekkora az árkülönbség a hasított fa és a rönkfa között, vagy azt, hogy mennyiért csinálná meg más ezt a munkát. Mindkét esetben kijelenthetem, hogy megérte megcsinálni. Amennyiben kedvtelésből csinálom kerül-amibe-kerül alapon, úgy is jó, de akkor nem mondom, hogy megéri fát vágni, hanem azt, hogy számomra(!) kellemes testmozgás némi hasznos melléktermékkel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.03.29. 00:42:18

@igazi hős:

Már megint egy nem létező elméletet akarsz ráhúzni a gyakorlatra. Konkrétan nem volt olyan ember, akiről te beszélsz. De tudod mit? Holnap gyere át, nézd meg a kertet, hogy mennyire korlátozott, és beszélgess el az összes itt lakni szándékozó emberrel arról, hogy milyen fogalmai vannak a teljes értékű kertről.:P

De, megéri gyümölcsöt és zöldséget termeszteni akkor, ha szeretsz kertészkedni. Hiába próbálod bizonygatni az ellenkezőjét, attól még tényszerűen átlag havi 500 forint költséget jelent, plusz egy kellemes hobbit. Ezek a tények. Te meg valami egészen másról beszélsz.

Ráadásul, mivel én nagyon jól tudom, hogy milyen körülmények között élek, hogy mennyire hasznos a kert, és hogy ennek milyen anyagi vonzatai vannak, rajtunk kívül a kérdés meg mást nem érdekel, szerintem le is zárhatjuk ezt a "falnak beszélek" típusú beszélgetést. Te úgysem győzöl meg arról, hogy a fehér fekete, láthatóan nekem sincs túl sok befolyásom rád, úgyhogy el is köszönök, ha megengeded.

igazi hős 2012.03.29. 01:15:23

@Mj: Nem érdekel a telek, elég ha beírod a nm árat a környéken. A méret sem lényeges, nem akkora, hogy számítana. (Nem éri meg géppel rámenni, akkor mindegy, hogy 50 vagy 1000 nm.)

"Konkrétan nem volt olyan ember, akiről te beszélsz." Tőlem sem akart senki Fordot venni, amikor Citroent árultam, nem is tudom miért.

Felőlem maradhatsz abban a boldog tudatban, hogy egy sokmilliós befektetésre évi pár tízezer forint mínusz havi 500 kiadás, az megéri. Csak ne terjeszd, mert a többi budai álföldműves is átveszi és még kormányprogram lesz belőle. Tényleg nem érdemes egymást győzködnünk, ha a favágós példát nem értetted, annál egyszerűbben nem tudom megfogalmazni. (Nyilván az én képességeimnek is vannak korlátai. Elnézést érte.)
Kellemes kertészkedést!

sam2sam 2012.03.29. 02:35:42

Lelkes, vagy mondjuk, hogy -koromhoz nem valóan- rajongó olvasója vagyok ennek a blognak. Tetszik a témák sokszínűsége, és sokszínűséget átfogó egységes és egészséges szellem ami a postoló sajátja. Tetszik, hogy postokkal annyira egyet érthetek mintha valaki az én gondolataimat jegyezné le (nálam kétségkívül képességesebb íroi vénával), és tetszik, hogy lehet, egyet nem értenem mind e közben.
Hát ez most éppen egy ilyen.
A (mindegy milyen) vásár megrendezésének csekély értelmével egyet értek, hiszen valójában semmit nem old meg. Tekinthetjük ezt gastro skanzennek, ahol alkalmi száj nyalogatás és néhány napra szóló "jó kaja" beszerzéssel majd annak hiányával lehetünk gazdagabbak. Egy vásárnak ugyanis két okból lehet értelme.
1.) ahogy a leleményes Magyar nyelv leírja -hetente- vásárnap van, ahol az árú gazdát cserél és elláthatom magam rendszeresen azzal amit ott tudok beszerezni. legyen ez most a jó és EGÉSZSÉGES élelmiszer.
2.) Felmutatok egy terméket, aminek forgalomba hozására készülök, előre "kigyúrt" kereskedelmi csatornákon keresztül.
Mivel a fenti program, egyiksem, így marad gasztro skanzen, ami sem a termelőnek sem a vevőnek sem jó.
Na de mi az ok.
Hát nálam ez a globalizáció. A globalizációt szellemi értelemben a jelen világ legnagyobb csodájának tartom. Lehetne az gazdasági értelemben is, de nem az. Nem az eszmével van a baj hanem a gyakorlattal. Európából, de főleg Magyarországról nézve a globalizáció megfojt. Ha csak a mezőgazdasági termékek piacára fókuszálunk:
hogyan lehetne sikeres a globális piacra felkészületlen, de az "európaijólétiállam" terheit és szabályait viselni köteles gazdálkodó. Olyan versenytársakkal, akik az iparszerű termelési technológiákat az élelmiszer termelésbe átvíve. maximális volument és alacsony árakat állítanak -teljesen érthető módon- a vállalkozásuk középpontjába. Hogyan lehet ezt elérni? Iparosított giga üzemekkel, növényvédő és talaj javító vegyszerekkel, GMO-val, környezet szennyezéssel, ázsiai vagy délamerikai style rabszolga munkával ..... stb. Hol versenyképes ezzel az ízes és remélhetőleg egészséges gondossággal és természetes alapanyagokból előállított finomság amit a vásáron kóstolhatunk?
A globális piac lehet áldás, ha az embereket nagyszámban el szeretném látni olcsó termékekkel. Sohase lett volna az embereknek: mobil telefonja, PC je tamagocsija, motoros fűrésze, Tv készüléke, autoja, meg rossebb tudja mije nem a nélkül. Persze emellet rettentő szemetet és egyebet is termelt nekünk, de a fenti kommunikációs és informatikai eszközök tették lehetővé, a globális kultúrát a világ hihetetlen megismerhetőségét az emberi kapcsolatok kiterjedését. Na de az élelmiszer, könyörgöm, ha valaki gazdasági éredekeitől hajtva, besugároz vagy vegyszerez vagy gén manipulál, amitől az kétszer olyan nagy és kétszer olyan piros lesz akkor, lessz-e valaki vagy valami ami lefogja a kezét? Mert ha nem, na akkor Zsoolt a hevesi dinnyének reszeltek, a jó íz az egészséges élelmiszerek kipusztulnak az emberek pedig forraszthatják a tamagocsikat a hevesi nyák gyártó üzemben.

igazi hős 2012.03.29. 09:35:39

@samsem: Kicsit dramatizálsz. A magyar termelés nem a tisztességtelen külföldi termelők miatt versenyképtelen. Nincs tőke a termelőknél, ezért mesterségesen alacsony a föld értéke, ezért nincs fedezet, ezért drága hitelből lehet csak fejleszteni. A külföldi vásárlók kizárását alapvetően helyeslem, de ez elmúlt 13 évben semmi nem történt a termőföld árának tervezett szintre hozására. Persze 2 év múlva a piacnyitással ez megoldódik és akinek most sok földje van, az sokat fog keresni, rá is készülnek rendesen. Nevek Ángyán úrnál.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.04.05. 15:48:21

@samsem: amikor én a globalizációról beszélek, akkor olyasmit gondolok alatta, amit Te "szellemi értelemben vett globalizációnak" hívsz. Gazdaságilag a globalizáció jelen állapotában olyan mint a Twist Oliver korabeli kapitalizmus.

sam2sam 2012.05.24. 14:55:49

@igazi hős: Nem akartam (dramatizálni), bár lehet hogy tehetném (mert hogy szól erről egy papír). :))
És kerültem a "tisztességtelen" jelzőt is. Hiszem, hogy ha valaki termel, joggal törekszik a termelés hatékonyságára, akár tisztességgel. Pláne, hogy ISO, HACCP meg minden egyéb leírja, hogy mit szabad. Hol itt a tisztességtelen, sehol. Csak én szívesebben eszem azt ami természetes, sokan pedig azt, amit egy hatóság pecséttel igazol, hogy egészséges. A termőföld árát pedig végképp nem akartam, még szóba hozni sem, merthogy éppen arra vágyom, hogy ne a földet, hanem a jó terményt értékesítsék. Amit arról írsz azzal persze szóról szóra egyetértek.

sam2sam 2012.05.24. 14:57:12

@Zsoolt: Köszönöm és reméltem :)
süti beállítások módosítása