HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.01.29. 15:58 Zsoolt

Egy reggeli Hollandiában

Autóval érkezni Hollandiába Németország felől olyan, mint lassított felvételen végignézni egy filmet. Míg Németországban nincs sebességkorlátozás az autópályán addig Hollandiába érve lelassul az élet. 120 a maximálisan megengedett sebesség és ezt a jóval szűkebb pályán cammogó kamionok meg a fegyelmezett autósok miatt nem is nagyon lehet meghaladni.

Valahogy a színek is mások lettek. Habár az egyértelmű váltást jelentő határátkelő már évtizedek óta nincsen, és pusztán a táblát egy nagyobb teherautó bármikor kitakarhatja, mégis nagyon egyértelmű. hol kezdődik Hollandia es hol ér véget Németország.

The cows on the way, in Elspeet
 
Egy barátom szállásolt el minket Elspeetben, ami az egyébkent igen sűrűn lakott Hollandia leginkább zöld, nagy erdőkkel es jómódú farmokkal övezett vidéke. Egy jómódú farm errefele nem feltétlenül azt jelenti, hogy itt a mezőgazdaságból élnek emberek, hanem inkább azt, hogy itt a takaros családi házakhoz mindenkinek van egy egész évre berendezett házi betlehemi jászolja a hozzátartozó birkanyájjal, karámban lovakkal, tehenekkel, nevükön szólított csirkékkel.

Elspeet, the Netherlands
Egy hatalmas nemzeti parknak tűnik az egész, síbottal kiránduló nyugdíjasokkal, aranyáron itt szervezetfejlesztő, vagy konferenciázó cégekkel. Vendéglátóink is (részben) abból élnek, hogy házuk, és a hozzá tartozó melléképület egyúttal egy bed and breakfast szálláshelyként is működik, aminek felső emeleti három szobáját jutányos áron adják ki az arra betévedőknek. A holland zimmer frei.

A takaros szálláshoz reggeli is jár, nem is akármilyen. Sajtok, friss zsemle es kenyér, tojás, amit a holland királyi család gyermekei után elnevezett tyúkok tojtak reggel. A kis reggeliző helységben egyetlen nagy asztal körül együtt esznek a vendégek.

Így tettünk mi is. Velünk volt még Dirk barátunk, aki Hollandia egy másik szegletében él, és egy idegen idős házaspár, akik csendesen mosolyogtak az asztalnál. Nekem ők elsőre igazából fel se tűntek. Nagy erőkkel vetettem magam a reggelire, amikor feleségem megbökött, hogy a házaspár akar valamit. Ahogy odanéztem én is észrevettem, hogy az előbb még szelíd mosoly átment abba az eltorzult arckifejezésbe, amit a barátságos erőszak tud kölcsönözni az embernek. Reggeli előtt imádkozni akartak.

Heidezicht, B&B accommodation
Hogy az en arcomra mi ült ki, nem tudom, belül elvileg győzött a vendég státuszát és ezzel az igazodási kötelezettséget elfogadó multikulturálisan megértő vonal, de amikor Dirk barátom "mi a picsa van??" tekintetét megláttam az én vállamon is megszólalt a kisördög.

Elment a kedvem a reggelitől. Az volt bennem, hogy dugjátok fel magatoknak a protestáns sajtotokat, és nem azért mert imádkoztok, hanem mert itt erőszakoskodtok ezzel.

Reggeli után álltam a konyhában az ablaknál. Az ablak a ház előtti tisztásra nézett, pár száz méterre a reggeli ködben látni lehetett az erdő szegélyét. Valami oknál fogva minden ablakba kis vadásztávcső volt rakva. Én az egyiket szemem elé kapva pásztáztam az erdő szélét, amikor bejött a tulajdonos házigazda.

Amsterdam
Mivel a pofámat soha nem tudom befogni, közöltem vele:

- Mára úgy tűnik, megnyugodhattok, nem jönnek a német páncélosok:)

- Hát ez igazan megnyugtató! - mosolyodott el, de azért a biztonság kedvéért ő is belenézett a távcsőbe.

- Az előbb a reggelinél képzeld az idős házaspár leállított minket, hogy imádkozni kell előtte.

- Jah,...ez a környék az ún. holland Bible belt része. Itt mélyen vallásos emberek élnek, olyanok, akik a mainstream református egyházat is túl megengedőnek és szabadosnak tartották és tucatnyi saját felekezetet hoztak létre. Fekete harisnyásoknak hívjuk őket.:)

- És ez, hogy jön össze azzal, hogy ehhez képest Amszterdamban legális a drog és prostik állnak az ablakban? Nem tiltakoznak emiatt?

- Dehogynem! Folyton kiabálnak kígyót, békát, de sosincsenek elegen ahhoz, hogy megakadályozzanak bármit is. De ez fordítva is igaz. Ezen a vidéken valószínűleg nem lesz piroslámpás negyed, de fesztiválok se nagyon. Viszont van olyan falu, amiben öt templom is van, mert egymás között sem tudnak megegyezni. Végül maradnak öten, és építenek maguknak új templomot.

- És ezt az állam finanszírozza?

- Egy fillérrel sem, ahogy a coffee shopokat sem. Mindenki csinálhatja a bohóckodását abban a műfajban, amiben akarja, de azt ne várja senki, hogy ezt neki a másik finanszírozza.

Na, itt megálltak bennem a fogaskerekek és a vonaton Amszterdam felé egész végig ez a mondat visszhangzott a fejemben.

Ezek szerint Hollandia is minimum ketté van szakadva, és egyszerre találjuk meg az ultra-liberális mindenre nyitott és az ultra-konzervatív hagyományokra építő embereket. Kígyót, békát ráadásul nem csak a konzervatívok mondanak a másik oldalra. Gyakran hangoztatott nézett, hogy amit a világ Hollandiaként ismer, és ami itt eredményként, bevételként keletkezik, az a felvilágosult Rotterdam-Amszterdam-Utrecht háromszög eredménye.

Igazából azonban az van, hogy miközben morális, ideológiai síkon mindkét oldalnak markáns véleménye van a másikról valójában egész jól elvannak egymás mellett. Van azonban – úgy tűnik - egy közös vonásuk, ez pedig a pénz szeretete, sőt a pénzcsinálás elvárása. Bármit is csinálnak azzal kapcsolatban elvárás, hogy pénz azért legyen belőle.
Ez a javakkal való sikeres sáfárkodás ugyanúgy benne van a protestáns etikában, mint ahogy egész nyugodtak lehetünk afelől, hogy Amszterdamban nem a szabadságjogok felszabadult élménye okán nyitnak coffee shoppokat, hanem mert igen jól jövedelmez.

Erről a pragmatikusságról morálisan aztán megint lehet gondolni bármit, de az biztos, hogy ez teremt egyfajta egészséges kiválasztódást.  A szólásszabadsághoz, a szabadságjogokhoz és a toleranciához hozzátartozik az is, hogy csinálhatod, amit akarsz, de állj meg a magad lábán belőle. Hogy te az erkölcsi tartásban, vagy a drogturizmusban látod a felemelkedés zálogát az édesmindegy csak emelkedjél. És az emelkedés nem jelentheti azt, hogy majd ha tieid lesznek kormányon, akkor ti lopjátok meg a közösséget, amikor a másikak, akkor meg ők. Hollandiában valószínűleg egész pontosan annyi templom van, ahány hívő. Egy vállalkozás meg valószínűleg nem azért sikeres, mert a tulajdonosa megfelelő politikus mögött állt annak beszéde alatt az emelvényen. Mert az meg nem életképesség, hogy sikerrel megpumpoltam az államot, vagy annak erőszak monopóliumát használom fel a magam világa kiterjesztésére. Erre hazugságot meg kommunikációs valóságot igen, fejlődő gazdaságot még nem biztos, hogy lehet építeni.

Heidezicht, B&B accommodation
Másnap reggel egy másik családdal ültünk ugyanannál a reggeliző asztalnál. Középkorú házaspár három kicsi gyerekkel. Mindhárom fogyatékos és mindhármat örökbe fogadták. A vér szerinti gyerekeik mar kirepültek, most ennek a három lurkónak szentelik az életüket. Ez is Hollandia.

28 komment

Címkék: hollandia liberális konzervatív amszterdam protestáns bible belt elspeet


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr1003968627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigthereal 2012.01.29. 17:01:21

hollandia jó hely...

de németország sokkal jobb:)

kalandfereg 2012.01.29. 17:47:39

"Mert az meg nem életképesség, hogy sikerrel megpumpoltam az államot, vagy annak erőszak monopóliumát használom fel a magam világa kiterjesztésére. Erre hazugságot meg kommunikációs valóságot igen, fejlődő gazdaságot még nem biztos, hogy lehet építeni."

...ezt továbbítani kéne valahogy az összes politikusnak, különösen a most kormányon levőknek.

samba pa ti 2012.01.29. 18:57:20

Nem véletlenül ők keltek át annak idején az elsők között az óceánon...

na__most__akkor 2012.01.29. 19:52:15

Él ott egy másik középkorú házaspár is, három gyerekkel. Az unokáimmal.

Ha tíz évvel fiatalabb lennék, már én is kimentem volna. Így csak látogatom őket.

Eltötyörögtem százhússzal, meg ötvennel, ahol annyi kellett.

EGY rossz érzésem van csak. Amikor haza kell jönni. Nekik már az a haza. Sajnos, igazuk van, és mi csináltuk ilyenre a dolgainkat...

ágica1 2012.01.29. 20:03:52

Hát nem ártott volna kicsit visszafogottabban, netán szemlélődőként viselkedni! Most a vendéglátóid azt hiszik, hogy minden magyar ilyen...
Ez egy igen élhető ország, de némi asszimilációt is elvárnak. Így legfeljebb nem ismered meg az igazi hollandiát, ami -bár már nem a régi, de létezik!

Globetrotter2014 2012.01.29. 21:33:11

Na igen, a hollan sofőrök legendásan vezetnek :)
Kis szokást igényel a németektől átérni hollandiába...

Melee 2012.01.29. 22:06:41

Hollandiában minden választáson induló párt leadja a kidolgozott gazdasági programját a helyi valóban független Költségvetési Tanácsnak, akik pontozzák azok megvalósíthatóságát, és közzéteszik az eredményt a választások előtt.
Mi 30 év múlva se fogunk ott tartani.

Don Quixote de la Ferko 2012.01.29. 22:21:46

Azért az otthon az otthon.

Úgy is lehet mondani, hogy otthon, édes otthon.

Hollandia szép, de összehasonlíthatatlan az érzés, mikor hazaérsz újból Magyarországra.

Elmondani nem lehet, milyen örömet szerez 1 hét holland autózás után a magyar autópályán végre az ember mögött fél méterrel nyomuló, öklét rázó, vörös fejjel üvöltő furgonos, aki éppen letol a pályáról, mert a 110-es táblánál csak 140-el mersz előtte menni.

Bolond hollandusok, náluk nincs ilyen.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.29. 22:25:13

Sok-sok éve én is voltam vendégségben egy ilyen protestáns vidéki családnál és engem is zavart ez a fajta "erőszakosság": az étkezések előtti ima mellett pl. többször rákérdeztek, hogy ugye voltunk misén a héten.

Kétségtelenül sikeres ország, irigylésre méltó munkamorállal és közéleti tisztességgel, de mondjuk nekem rokonszenvesebb a hasonló tulajdonságokkal bíró skandináv vagy finn modell.

pandacsökiboborján 2012.01.29. 22:56:55

hát nekem szar reggelem lesz holnap Hollandiában. 5kor kell keljek és mindig nem vagyok álmos

SZ. J. Imant · http://szjimant.blog.com 2012.01.29. 23:19:26

MÁR TÖBB, MINT EGY ÉVE ÉLEK ITT HOLLANDIÁBAN - UTRECHT AGGLOMERÁCIÓJÁBAN. IMÁDOM ITT AZ ÉLETET, MERT EZ ITT EGY BEFOGADÓ ORSZÁG, NEM PEDIG TÖKÉLETESEN KIREKESZTŐ, MINT MAGYARORSZÁG. ITT MÉG "BEVÁNDORLÓKÉNT" IS JOBB AZ ÉLET, MINT MAGYARORSZÁGON MAGYARKÉNT...

bohuš 2012.01.29. 23:45:10

Nekem teljesen természetes az étkezés előtti ima, akár a közös hangos is, de nagyon kell uralkodnom magamon, mikor (számomra) őrült rokonok behozták az "és fogjuk meg közben egymás kezét is" szokást. Csak azért nem küldöm el őket a búsba, mert szerintem ez egy kegyes álcába bújtatott agresszív játszma, úgysincs jó megoldása. Sosem fogom megérteni, miért csinálnak ilyet emberek. De biztos ez a legnagyobb örömük az életben, legyünk irántuk elnézőek és ne rontsuk el nekik.

Fekete Mamba 2012.01.30. 01:16:54

a mise a katolikus istentisztelet elnevezése, aligha kérdezősködött utána a protestáns család

bonafide 2012.01.30. 02:17:46

@promontor: protestánsoknál nincs mise :D

xylu 2012.01.30. 05:47:12

@Melee: hát ez a lényeg: az évszázadok óta létező független polgárság,akik a politikusokkal szemben mindig ellensúlyt jelentettek,és a stabil demokratikus és gazdasági alapok,amik NEM VÁLTOZNAK 4 évente!
Amúgy Hollandia alkotmányos királyság, ez is egyfajta kiszámíthatóságot ad:nem a politikusok függvénye az államfő.
Sajnos, mi éppen a feudális dzsentrivilág felé haladunk,közpénzből létrehozott haveri uralkodóréteggel,demagógiára vevő álválasztókkal

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.30. 07:13:00

@Fekete Mamba: @bonafide: Bocsánat, nyilván az istentiszteletet mondtak, csak én ferdítettem el a dolgot.

dr. Ringlósztár 2012.01.30. 08:52:13

@Melee:
Nekem úgy tűnik azért, mert nincs is rá igény.
Megérdemeljük, hogy ilyen politikusaink legyenek, legfeljebb az írni, olvasni tudó kisebbségnek szar itt élni, de a bunkók élvezik és hát ez a demokrácia, minden szavazat ugyanannyit ér.

EMU 2012.01.30. 09:17:36

ez a n.országban nincs sebességkorlátozás annyira magyarosan félreértett dolog, annyi embertől hallom ezt emlegetni marhára megtámasztva vele a szavait, ha éppen valami nagyot akar mondani... és akkora ostobaság. N.országban nem korlátozás nincs érvényben, hanem a kreszben nincs benne a legmagasabb sebesség. De ez nem a korlátozás hiányát jelenti, mert majdnem minden autópálya szakaszon ott helyben előírt sebesség maximum van érvényben. Tehát kizárt dolognak tartom, hogy Hollandiába tetszőleges sebességgel lehet bedöngetni, hülyeség, az az autópálya szakaszon is nyilván van érvényben lévő korlátozás.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.01.30. 09:27:31

Kedvesen mosolyogni kell, helyeselni, hogy tök jó csinálják és halálos nyugalommal végig ülni amíg befejezik. Nekem bevált. Nem kötelező imára kulcsolt kézzel hamisan ájtatoskodni, nem várják el.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.01.30. 09:36:47

@szájhúzó kutya: Azt hiszem nem egészen világosan írtam le. Egészen pontosan ezt csináltam. Kedvesen mosolyogtam és ültem ott csendesen szemezve a reggelivel. Ehhez képest a szintén ott lévő holland ismerősöm arcán teljesen egyértelmű volt a felháborodás. Ezt látva engedtem utat én is belül annak a rossz érzésnek, ami igenis elfogott, amikor az egész történt. De mindez belül zajlott bennem.

vladimir964 2012.01.30. 09:48:07

A T. Háznak egy kétezer éves üzenet:
"...a consulariusok legfőbb dicsősége, készen állni, lélekben őrködni, s gondolattal, tettel és szívvel mindig az ÁLLAM javára lenni" (Marcus Tullius Cicero)
22 éve ez egyetlen Kossuth téren tanyázó gengszterre sem vonatkozik/vonatkozott. Hát ezért tartunk itt..

világatlasz 2012.01.30. 10:50:41

@vladimir964: Tökéletesen igaz! De bűnözők országában a politikusok a fő bűnözők, a többség meg birka. Aki nem birka, az elmegy.

vladimir964 2012.01.30. 11:06:47

@világatlasz: És a legszörnyűbb az egészben, hogy a magyar alvilág egyik feje maga a belügyminiszter. Többek között az egész Józsefvárosi Piac neki fizet védelmi pénzt...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.01.31. 11:37:10

Ismerős a helyzet.
A kemény protestáns légkörből csak a nagy, országos robbanás szabadított ki, mert a két év börtön után már képtelen voltam visszatalálni.
Nem is akartam, ők se erőltették többé, éreztük, útjaink elváltak.
süti beállítások módosítása