HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2010.11.19. 20:21 Zsoolt

Költségvetési tanács

A következő felszámolandó áldozat a Költségvetési Tanács. Ezt azonban nem sajnálom. Pontosan azt nem sajnálom, hogy állami pénzt nem kap többet.

A Költségvetési Tanács honlapján a következő szerepel saját magukról:

"A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait. A Költségvetési Tanács a hatályos törvények keretein belül nyilvánosságra hozza a rendelkezésére álló adatokat és saját elemzéseit, hozzájárulva az állampolgárok tájékozottságához és az állami pénzügyeket érintő döntések megalapozásához."

Ha egy intézménynek az a feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül mutasson be gazdasági folyamatokat akkor ne attól várjon erre forrást, akinek egyebe sincs csak célzata és részrehajlása. A független állami intézmény ebben a térségben értelmezhetetlen fogalom. Van nekünk pár ilyen, például a közalapítvány mint szervezeti forma. Most akkor civil és  alapítvány, vagy közigazgatási szerv? Mert akkor inkább kihelyezett minisztériumi  osztály? Kamu, kamu hátán. 

A Költségvetési Tanács egyetlen bűne, hogy jól végezte munkáját. Még csak nem is azért mert valami objektív síkon (ha létezik ilyen) igaza volt, hanem mert az előző kormány és a jelenlegi kormány idején is komolyan vette a dolgát, no meg a függetlenségét és a kormányzati kommunikációtól eltérő módon interpretálta ugyanazokat a számokat.

Meg kéne tanulnunk végre, hogy függetlenség kormánypénzből nincs. Legyen szó médiahatóságról, fogyatékos érdekvédelemről, költségvetési monitorozásról bármiről. Finanszírozza az a Költségvetési Tanácsot, akinek tényleg nagyon fontos, hogy a hazai közéletben folyamatosan jelenlévő kormányzati lila dumák, kincstári optimisták , világmagyarázó szimbólumalkotók, heti programalkotók magyar tengerében egy független hangot akar hallani.

Finanszírozzák piaci cégek, akiknek fontosak lennének megbízható hazai adatok, finanszírozza az EU ha érdekli más véleménye is mint a kormányé, kaphassanak 1%-ot és akkor finanszírozza akár a lakosság számokra is fogékony szűk rétege, ha igazi számokat akar olvasni. Vigyék el a Költségvetési Tanács honlapját egy amerikai szerverre, tagjai költözzenek Thaiföldre és onnan laptopozva írják a jelentéseiket. Akkor kb. lesz függetlenség, mindegy ki van kormányon Magyarországon. És nagyon kellenének ilyen független intézmények, polgárok, emberek.

Kedves civil szervezetek, ilyen olyan tanácsok, szakszervezetek, alapítványok, érdekvédők! Húzzátok ki a töltőiteket az állami konnektorokból! Lehet, hogy csak 1-2 marad belőletek, de azok végre igaziak lesznek!

 

2 komment

Címkék: függetlenség civilség költségvetési tanács


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr712460040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrisi 2011.01.12. 11:37:01

a honlap meg is szűnt, és tényleg amerikába (vagy japánba?) költözött... :-( freepress.nuzoka.com/

Szúrófény 2012.11.18. 06:56:37

Mért kell a költséget vetni?

Állítólag az ország szántóterületének egyötöde parlagon maradt az idén, de ezzel nem foglalkozik senki. Az Újságok csak arról írnak, lesz-e az országnak „költségvetése”?
Mi ért kell a költséget vetni? Mi kel ki a költségvetésből? Áremelés! Aztán csodálkozunk, hogy úgy nőnek az árak, mint májusi kukorica, eső után! Mibe vetik a költséget? A hazugság termékeny talajába! Hogyan vetik a költséget? Pénzszórással! Sajnos sokat ellopnak a „vetőmagból”, sokat szórnak szét a semmibe. Ezért a maradéknak jó talaj kell. A Költségvetés talaját mélyenszántó gondolatokkal túrja fel a pénzügyminiszter. Közben arról panaszkodik, hogy sovány az ország lova, és minduntalan beleakad az eke a múlt gyökereibe, az ellenzéki rögökbe! A Fityiszkutya jobboldalról igyekszik levizelni az eketaligát, a kisgazda nagygazda maga szeretné megragadni az eke szarvát. Közben sok korrupciót, hamiskölcsönt, szemetet igyekeznek „beforgatni a szántásba”, hogy az eltűnjék a szem elől! Végezetül félrevezetéssel igyekeznek az egészet „elboronálni”, majd kormánypárti túlsúllyal lehengerezni. Ha ez sem volna elég, kap még egy kis „fejtrágyázást”, hogy megerősödjék a gyöngécske vetés.
Ha odafigyelnek észrevehetik, hogy elmaradt a gyomirtás, (de volt csávából kihúzás), a konkoly, a gabonarozsda elleni küzdelem. Kézi lesz az aratás,(nagy a szemveszteség) sok kézen-közön megy át a termés, sokat ellopnak ismét. Végezetül keserű, és drága kenyeret sütnek nékünk a „költségvetők”!

1994. 10. 05. Megjelent az Északmagyarország napilapban, 96. február hóban. Nincs új a nap alatt! Csak a szereplők, a tolvajok változtak.
„Ha a gazda változik is rajta, marad a nyereg a szamáron!”— ókori mondás
süti beállítások módosítása