HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2010.05.31. 20:45 Zsoolt

ELTE első éves hallgatók videói

A videó készítés ötlete a BA képzésbe járó elsőéves szociális munkás hallgatókkal való tapasztalataim mentén merült fel. Az első órák a bemutatkozással, ismerkedéssel telnek rendszerint és ezeken arra kérem a hallgatókat, hogy a legváltozatosabb rájuk jellemző módon mutassák be magukat. Végtelenül kreatív, egyedi és mégis tartalmas bemutatkozásokat szoktam látni. Van, aki hozza a kis pendrive-ját és egy komplett klippet vág össze kedvenc zenéiből vagy verseket illeszt össze ugyanígy. Más gitárral énekel, vagy megrohanja a táblát és rajzol vagy csak pusztán kiáll és beszél.

10-15 izgalmas és az emberben érdeklődést keltő kis produkciót szoktam ilyenkor látni és évről évre rácsodálkozom arra a generációváltásra, ami a szemünk előtt zajlik. A ma 18-19 éves egyetemistáiról annyi rosszat szoktam hallani a szövegértésükről, irodalmi ismereteikről, a könyvhöz és olvasáshoz való viszonyukról és az abból fakadó intellektuális elemzőkészség hiányáról.
 
Anélkül, hogy kétségbe vonnám ezek fontosságát én szoktam látni az érem másik oldalát is. Ezek a fiatal emberek korábban ismeretlen képi kultúrával rendelkeznek, szinte észrevétlenül értik és beszélik a szimbólumok nyelvét. Tudják, hogy mi van rájuk hatással, és azt is pontosan tudják ők mivel hatnak másokra. Ha őket érintő dologról van szó, képesek félelem nélkül és felszabadultan kommunikálni, és meglepő nyitottsággal fogadják be egymás gondolatait. Mi más kell egy olyan szakmára való készüléshez, ami semmi másról nem szól, mint emberi kapcsolatokról?
 
Aztán eltelik két-három hónap, és ahogy haladunk egyre beljebb a tematikában valahogy úgy kopik ez a színes kreativitás és a nyitottság is. Az első órák bemutatkozásain 15 ember előtt szinte ismeretlenül bátran verselő lány remegő kézzel, és remegő hanggal próbálja felolvasni az adott témában rá osztott tanulmány kijegyzetelt zanzáját. Nem tesz hozzá semmit, el sem vesz belőle kérdés alig, pedig ha elengedjük ezeket a kanonizált kereteket, akkor van ám vérig menő vita hajléktalanságról vagy pityergés az időskor kapcsán, amikor kiderül, hogy nagyi is ide tartozik, sőt mi is megöregszünk, el is megyünk majd egyszer.
 
Szerettem volna visszahozni azt a csillogó szemű kreativitást, amit az első órákon szoktam látni a különböző szemináriumokon. Dolgozatot szakmányban írnak egy egyetemen a hallgatók, ezek zöme ott sárgul évekig különböző oktatók irodájában vagy foglalja a helyet merevlemezeken. Semmilyen módon nem hasznosulnak, nem kereshetőek és olvashatóak vissza. Pedig milyen érték lenne elolvasni mit írtak 1989-ben egy ugyanilyen szemináriumra a drogproblémákról? De hagyjuk a dolgozatot, gondoltam. Lesz arra még elég alkalom itt. Akik önként vállalták kiválthatták dolgozatukat egy rövid a témához kapcsolódó filmmel. A feltétel az volt, hogy csapatban kell dolgozni (tanulni kell ugyanis azt is), és a videók témája kapcsolódjék a tárgyhoz. Munkanélküliség, hajléktalanság, szegénység esetleg időskor. A másik követelmény az volt, hogy a videó legyen „youtube”-képes. Technikailag (fájlméret, időbeli terjedelem) férjen fel, a zenék miatt ne tiltsa le a youtube és a filmen megjelenők járuljanak hozzá a szerepléshez. Nem profi filmstúdió színvonalú alkotásokra vártam, egy jobb mobiltelefonnal ma már lehet kreatív dolgokat csinálni és bármelyik laptopon megvágni azt.
 
Aggódtam azért egy kicsit, próbáltam eleinte kézben tartani a dolgot. Szoros emberfogással követni a fejleményeket, az együtt dolgozó csoport összeállásától, az első ötleteken keresztül a kivitelezésig. Kb. a második alkalommal le lettem lőve, hogy: - nyugi, majd szállítjuk a filmeket.  És szállították. A maguk kis technológiájával (ezt nyilván lehet még fejleszteni), a maguk gépein megszerkesztve, a maguk képi kultúrájával és a maguk kezdődő szakmai identitásával. Az eredményt itt láthatjátok és megköszönném ha hagynátok nekik hasznos kommentárokat:
 
 

A magányos farkas

Acél

Gondolatok a hajléktalanokról

________

2 komment

Címkék: munka videó egyetem szociális eltetátk


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr702045891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frzs 2010.06.02. 19:13:54

annnnyira nagyon jó tanár vagy!!!

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2010.06.02. 19:16:08

ki lehet ez a beépített ember, aki ilyeneket kommentel?:)
süti beállítások módosítása