HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2008.11.30. 13:10 Zsoolt

Közjogi méltóság

Loge blogjában olvastam egy bejegyzést a parlamenti képviselők költségtérítése körüli mizériáról. A szerző találóan a parasztvakítás címet adta az írásnak, s miközben egy kommentárt kanyarítottam hozzá már továbbszaladtak a gondolataim.

Az én gyomrom nagyon nehezen veszi be a különböző kiváltságokat, előjogokat de próbáljunk meg egy pillanatra eltekinteni az én lánglelkű forradalmi alkatomtól, vagy az autoritással (pszichoanalitkus értelmezésben: apámmal) szemben folytatott lázadásomtól.

Honnan jön ez a kifejezés, hogy közjogi méltóság? Miért nem kell egy képviselőnek ugyanúgy adóznia mint nekem? Mitől a város első embere a polgármester? És főleg miért van az, hogy szinte bárki kerül hatalomra (pozícióba) nagy eséllyel ugyanazt fogja csinálni.

A közjogi méltóság szerintem ugyanolyan nyakatekert fogalom, mint a népfelség. A méltóság szó hangulatában a tekintetes, méltóságos, nagyságos, kegyelmes szavakkal van rokonságban.  Ezek a többszáz éves ún. nominális megszólító formák mára a fenti kivételtől eltekintve teljesen kivesztek a magyar nyelvből. Úgy értem nem használja őket senki.

Kilóg a lóláb például ott is, hogy habár összefoglaló néven közjogi méltóságnak nevezik a köztársasági elnök, a házelnök vagy a miniszterelnök intézményét, azért senki nem szólítja őket méltóságos Úrnak vagy Asszonynak. A jelek szerint egyébként igény lenne rá, csak meglépni nem merik, mert nem lehetne lenyomni az emberek torkán.

Jó példája ennek, hogy a 90-es évek elején, amikor az MDF győzelme után az első szabadon választott parlament összeült, többen díszmagyarban jelentek meg az ülésen. Az üzenet az volt, hogy ott folytatjuk, ahol Horthy Miklóssal vagy legalábbis Bethlen Istvánnal abbahagytuk. Talán az volt az elképzelés, hogy pár lépésben hamar visszajönnek a tekintetes, kegyelmes és nagyságos megszólítások, a különböző címek és rendek. De érezhető ellenállást váltott ki már a magyaros mentés viselet is, úgyhogy az egészből nem lett semmi. Mert ugyan nagyon cudar dolog lehetett átélni az 50-es éveket, de úgy tűnik ez még kevés ahhoz, hogy lelkesen követeljük vissza a sokak számára szintén nyomorúságos 30-as éveket. Azokat a 30-as éveket, amikor még süvegelni kellett a méltóságosékat, és sokan legfeljebb a szűk elit alázatos szolgái lehettek. Erre a korszakra hajaz a méltóság kifejezés és azt hiszem legfeljebb csak azoknak hiányzik, akiket illettek vele.

A közjogi kitétel a kifejezésben talán a méltóság szó élét kívánja tompítani a maga jogi, technokrata hangulatával. Mintha a méltóság kifejezné az igazi szándékot, de azt tompítani kell a közjogi szóval, ami így inkább egy köhögésre hasonlít aminek visszhangjában hátha valaki nem veszi észre a „méltóságot”. Talán azt is akaják mondani, hogy ez már nem olyan szent koronás, isten adta örökletes méltóság. Ez más, ez közjogi. A különbség mindössze annyi, hogy hintó már nem jár hozzá, csak Audi. Adózni nekik költségtérítésből nem kell, de azért örüljünk, mert a pálcájával már nem vág végig rajtunk, ha egy szűk úton véletlenül a szeme elé kerülünk. (Bár ha jól emlékszem volt egy hasonló jelent Dávid Ibolyával, csak ő pálca helyett mobil telefonnal hadonászott).  

Odáig kéne eljutni, hogy ül a miniszterelnök munkába menet a metrón, feláll, hogy leszálljon a Kossuth téren, és a kutya nem emeli fel a fejét az újságból, csak félreállnak, hogy elengedjék munkába. Ahogy az asztalossal tették az előző megállónál.

Akkor lenne a közjogi méltóságból „állás” (értsd: munkahely).   

51 komment

Címkék: dávid horthy ibolya istván miklós méltóság méltóságos bethlen közjogi kegyelmes tekintetes nagyságos


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr80796052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

épészmérnök 2008.11.30. 14:39:58

(Megkönnyebbült sóhaj) Vannak még ép eszű emberek isten kalapján... Ja, mit is beszélek. Magyarországon.

fynndafrail 2008.11.30. 14:40:11

A "méltóság" az miért lenne a nominális megszólító formákkal rokonságban? Alapvető fogalmi zavarokkal küzdesz, mindemellett demagóg vagy és buta.

Sokkal egyszerűbben is eljuthattál volna oda, amit egyébként minden normális ember vall, hogy a politikusoknak ne járjon semmiféle kiváltság, hadd legyenek ők is olyanok mint a többi halandó. Ez a zagyva szájtépés ez gáz.

bocikatona 2008.11.30. 14:40:24

szerintem is szar.

Kopasz Mercis 2008.11.30. 14:49:26

Így leszen a közszolgából közjogi méltóság.

megfigyelo 2008.11.30. 14:55:46

Az ketsegtelen, hogy Antallek minden vonatkozasban restauraciot akartak. Ezert van most a koztarsasagnak kiralyi (koronas) cimere... A "jegyzo" elnevezest is sekerult arverniuk, de a "szolgabirot" mar nem, pedig akartak, de szerencsere nem volt meg a 2/3-uk. Nem emlekszem. volt-e szo foispanrol ia...

Yoda 2008.11.30. 14:55:59

Svédországban a miniszterelnök kerékpáron járt. Egy kicsit előrébb vannak, mint mi. Persze ők azt már tudják, hogy a parlament is WC-re szokott járni. :-)

megfigyelo 2008.11.30. 14:56:36

ia --> is

megfigyelo 2008.11.30. 15:00:24

Svedorszagban egy miniszterelnok (Olof Palmenak hivtak) kiseret nelkul, csak a felesegevel gyalog elment moziba. Valaki hatulrol fobelotte. Valoszinuleg azota ott sem engedil el egyedul a miniszterelnokot. Viszont valtozatlanul a legkulonbozobb helyeken ossze lehet akadni a kirallyal is...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.11.30. 15:11:17

REMEK Poszt! Végre valaki rámutat mennyi baj van a politikusokkal szembeni szervilis hanggal. Engem ez is nagyon zavar, hogy sokan láthatóan úgy képzelik, az valahogyan mélyen európai - még olyanok részről is akik a legkeményebben ostorozzák - minden alkalommal hozzátenni a miniszterlenök ranghoz, hogy „úr”. Bizarr és fonák ez a hajbókoló hangvétel, általában is, de különösen amikor arról van szó, hogy a „miniszterelnök úr” mekkora hazug, és a valóságban nagyon mélyen idegen a demokrácia szellemétől.

Nagyon gratulálok a poszt meglátásához.

0xFFFF 2008.11.30. 15:18:59

A méltóság szóval nincs baj, az értelmezése viszont kezd ugyanúgy átfordulni nbegatívba, mint az elit szó értelmezése. Ugyanaz a rothadó, sikkasztó banda a felelős érte.

napelemes harckocsi · http://href.hu/x/73ug 2008.11.30. 15:28:14

lófasz az összes közgecinek a méltóságos seggébe, már bocsánat a közönséges szóhasználat miatt. nálam az ilyen dolgok mindig csúnyán kiverik a biztosítékot.

consul 2008.11.30. 15:28:58

Az állami vezető megnevezésében használatos jelzők nem magyar sajátosságok: a diplomáciai nyelvben teljesen természetes, hogy a másik ország államfőjét az "öexelenciája" megjelöléssel illetik, sőt ennek elmulasztása a legnagyobb hibának és sértésnek számít.
A közigazgatásban a mai napig teljesen bevett megszólítás a "Miniszter Úr", "Államtitkár Úr", "Főosztályvezető Úr", ha harmadik személyben beszélnek vagy írnak valakiről. Még abban az esetben is, ha a két személy tegező viszonyban van egymással. Ilyenkor mások előtt nem Pistázzak, vagy Jóskázzák egymást, hanem a beosztásuk + Úr/Asszony kifejezés a használatos, ha megszólítják a másikat.
Azt nem tartanám égbekiáltó hibának, ha a magyar közigazgatási hagyományban alkalmazott hivatali pozíciók megnevezését a mai napig alkalmaznánk. Sajnos azonban mára már szinte minden hivatal élén vagy főigazgató vagy elnök áll. Talán nem biztos, hogy hasznos, ha kivesznek a választékos fordulatok a magyar nyelvből. Az "elnök" mára már teljesen átlagos értelmű szó: elnöke van egy részvénytársaságnak, horgász vagy sportegyesületnek, hivatalnak, kuratóriumnak, bizottságnak, de még a köztársaságnak is. Szerintem ezzel szegényebb lesz a magyar nyelv.
Ami a főispánt illeti, 1990-től 1996-ig köztársasági megbízottbak hívták, ma pedig a regionális közigazgatási hivatal elnöke. 1000 évig jó volt a főispán kifejezés, de most is hasonlóan röhelyes, mintegy fél mondatnyi szókapcsolattal illetjük a hivatali pozíciót. Félreértés ne essék, szerintem is kissé anakronisztikussá vált a főispán szó, főleg a Ludas Matyi és Döbrögi után. Csak egy kicsit kesergek, hogy nem sikerült jobbat találni helyette.
A szogalbíró, azonban a mai jegyzőnek felel meg közigazgatási értelemben. A jegyző talán nem olyan rossz kifejezés: lehetne mondjuk polgármesteri hivatalvezető. Ez borzalmasan hangzana.

napelemes harckocsi · http://href.hu/x/73ug 2008.11.30. 15:29:40

a másik ami nagyon bosszant a sólyom által pedzegetett bölcsek tanácsa

Naszreddin Hodzsa (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.11.30. 15:35:13

consul 2008.11.30. 15:28:58

Elnézést, a diplomácia gyakorlatnak mindehhöz semmi köze.

A jegyzővel mellesleg tényleg nincs baj, éppúgy, ahogy a tanács szóval sem kellett volna, hogy kerüljön.

Gilderoy 2008.11.30. 15:36:17

Szerintem nem hülyeség ez. Ugyanezért kell mindenhol "kérvényt" írni és azért neveznek mindent "bevallásnak" is. Hogy tudd, hol a helyed.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.11.30. 15:39:23

Bocsánat. A Naszreddin Hodzsás beírások én vagyok. Véletlenül használtam itt ezt amit csak nagyon kivételesen egy helyen, most nem lényeges miért.

megfigyelo 2008.11.30. 15:40:35

A "szolgabiro" es "jegyzo" mindig ket kulonbozo tisztseg volt.

consul 2008.11.30. 15:44:22

Szogabíró ügyében okulásul egy kis olvasnivaló:
hu.wikipedia.org/wiki/Szolgab%C3%ADr%C3%B3

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.11.30. 15:45:29

losersteve · www.hackthat.net/df/ddos/7967/index.hack 2008.11.30. 15:29:40

Joggal.

Nevetséges, mert retrográd. Törzsi hagyományok szellemét idézi. Mondjuk arra nem rossz, hogy megmutatja, hova süllyedünk.

ghze 2008.11.30. 15:58:33

borzasztóan hidegen hagy, hogy nevezik/neveznék egymást semmirekellő képviselőink. tőlünk nyugatabbra, már régen elkergették volna az összeset. csak mi vagyunk ilyen birkák, hogy tűrjük ezt. de a viselkedészavaros sólyom most már borzasztóan idegesít. egy köztársasági elnöknek nem még inkább megosztani kellene ezt a szerencsétlen magyar társadalmat, hanem tűzön és vizen át (ha tetszik a faszkalap politikusok ellenében is) összetartani. nincsen elég gond kis hazánkban? örvendenék, ha egyszer azzal tisztelne meg bennünket - akik e kicsiny Magyarországnak fizetik meg nem kevés (hanem nagyon sok) adójukat, hogy valamely sátoros ünnep alkalmával nem határokon túl tisztelegne a magyarok előtt. vagy egyszer kiállna valahová - én tőlem felba...ódhat valamely hegy valamely k..va ritka növényéhez is, ha ez a mániája - és elmondja azt, hogy emberek fújhat keletről, fújhat nyugatról mi ebben az országban élünk és nekünk kell ezt az országot szeretni, pofozgatni, csinosítgatni. mert talán a gyerekeinkek így jobb lesz. válság is van, meg amúgy is. vagy nem tudom. nekem jól esne.

Curval 2008.11.30. 16:20:47

Akkor már ne is urazzuk egymást, jó lesz a polgártárs (meg a tanár polgártárs). A szervusz-szia köszönés helyett pedig, mivel mindkettő a latin servus (szolga) szóból származik (alászolgája, szolgálatodra) köszönhetnénk úgy: egyenlőek vagyunk. Nagyapámat meg ezentúl apám apjának fogom hívni, hiszen nem szolgált rá a megkülönböztetésre, semmivel sem nagyobb, mint apám.

A méltóság szó egyébként jóval régebbi kifejezés, mint a Horthy-korszak, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Mellesleg a méltóság szó nemcsak a méltóságosra, hanem például önmagára, a méltóságra, vagyis hivatalra is utal. Nem kell ott is elnyomást keresni, ahol nincs.

janos 2008.11.30. 16:25:48

Attol mennyivel lesz okosabb ez a sok léhütö és megélhetési politikusnak önmagát nevezö társaság?Röhej!Mert hát aki a kegyelmességböl a felét örökölte-az ezek szerint félkegyelmü lenne? Na ezekböl van sok ma a magyar politikában!De én inkább léhütö, gerinctelen,semmirekellö,lenyúlós,hazug,sumák,lopós elöneveket tartanám reálisnak!

zamo 2008.11.30. 16:34:20

Ez a cikk komolytalan. Az MDF nem akartak visszahozni a Horthy rendszert se kicsiben se nagyban. Az akkori MDF politikai öröksége nem a Horthy rendszer kormány pártjaitól, hanem azok ellenzékétől származik.
A koronás címerrel nem értem, hogy mi a gond? Hazánk majdnem ezer évig volt királyság és ehhez képest csak minimális ideig volt bármilyen más államforma. A hagyományokhoz való ragaszkodás nem ördögtől való dolog. Attól senki nem lesz nagyobb demokrata mert szidja a koronás címert.
Miért baj az, ha egy közméltósághoz kellő tisztelettel kell viszonyulni? Ha pl. mindenki felállt amikor a kormányzó – Horthy – belépett a helységbe vagy a jelenre vetítve ha a miniszterelnök belép valahova? Halkan teszem hozzá, hogy az USA-ban talán nem adják meg ezt a tiszteletet ha az Elnök belép valahova?

Clive 2008.11.30. 16:54:51

Ennek a postnak se sava, se borsa. Vajon nyugaton is csak amolyan ömlengés az egész királyság-biznisz? Ugyanmár! Minden nemzetnek vannak hagyományai, nekünk a közjogi méltóság maradt meg ebből, ami igenis találó, és ennek egyáltalán semmi köze a 15%-os adókulcshoz...

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.11.30. 16:55:32

egyszer a munkasmozgalmi muzeumban-amikor meg volt ilyen -volt egy tekergetös tablazat, azon rajta volt, hogy pontosan kinek jar a kegyelmes , a meltosagos, a nagysagos, es a tekintetes,

kibogarsztam:
az elözö ferjem utan csak tekintetes jar volna de a mostani szerint es sajat jogon is a nagysagos jarna - de sajnos csak a piacon szolitanak nagys´ asszonynak - hallja kend!

z 2008.11.30. 16:56:10

ZSOOLT ! Nem vagyun egyenlőek. A tv-ek az indokolatlan megkülönböztetést tiltják. Lehet neked ez most új ,de a demokrácia már csak ilyen . Ott ahol mindenki egyenlő ,az a csodás kommunizmus . Abból meg kaptunk már eleget , repeta nem kell. A világ néha sz@r, ez van:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.11.30. 16:56:26

"összefoglaló néven közjogi méltóságnak nevezik a köztársasági elnök, a házelnök vagy a miniszterelnök intézményét, azért senki nem szólítja őket méltóságos Úrnak vagy Asszonynak"

Diplomáciai kapcsolatokban szerintem megkapják ezt a megszólítást. Hazai gyakorlatban meg nem várják el ők sem.

"Svédországban a miniszterelnök kerékpáron járt."

A Gyurcsány meg rendszeresen jár futva dolgozni, és így az edzés is megvan. De az Orbán házaspárral is ültem egy moziban, amikor épp OVi minelnök volt, és nyomát sem láttam testőrnek. Szóval nem ezen múlik...

AdmiralisFL 2008.11.30. 17:00:08

A méltóság szóval szerintem nincsen semmi gond, csupán az, hogy aki ma méltóságot/tisztséget/ tölt be, az nem szolgál erre rá.

Szerintem sokunk alapvető fogalmi zavarban él akkor, amikor Magyarországot a nyugathoz hasonlítgatja. Olyan polgári társadalmakhoz, ahol 1. létezik autonóm, közügyekkel foglalkozó polgárság, és a vezetés alapvetően az ő legitimációjukon alapszik.
Magyarországon a polgárság egészen sokáig nem létezett,és most sem vagyok benne biztos, hogy létezik.

Más részről. Nem értem miért lett volna ördögtől való az, ha az 1944. előtti közjogi hagyományainkat újra beépítettük volna a jogrendszerünkbe. Mennyivel jobb, az, hogy még mindig az 1949-es rákosi-féle, sztálinista alkotámány száma alatt fut az alaptörvényünk. Mennyivel jobb, hogy a jogrendszerünk nagy része fércmunka. 1989. után az ideológiát hordozó normákat látszólag kitörölgettük, onnan ahonnan sikerült, de sokszor ugyanazon számozás alatt,vagy jelentéktelen változással új név alatt nyugati minták tömkelegével töltöttük fel a jogrendszerünket.

Röviden: szocializmusbeli szabályozás+ zagyva nyugati mintakövetés, ez a mi jogrendszerünk, ami sokszor nem is adekvát a magyar viszonyok között.

Kérdezem én mégegyszer? Miért lett volna ördögtől való a magyar hagyományokat újjáéleszteni, modernizálva,és mennyivel jobb a mai helyzet, amikor rendszertelenül, a magyar hagyományokat elvetve mintákat követünk csak?

Abba kéne belegondolni, h ezen jogtörténeti megoldások ma, hogyan működnének. Abba, hogy 50 év alatt hova fejlődtek volna. Nem abba, hogy azok visszahozatala a 30-as évek restaurációja lenne.
Pl itt a szolgabíró. Milyen rossz is lenne ma, ha az egykori járások községei(ami ma kistérség) újra egy közig. egységet alkotnának,és lenne egy olyan tisztségviselő és hivatal, aki felelne a falvakban az alapvető közellátásért,és közbiztonságért. Ja,és milyen rossz is lenne ugye, ha a 3300 önkormányzat helyett,csak ennek töredéke működne,milyen rossz is lenne egy racionálisabb közigazgatás... De ugyebár, minden ami magyar az szükségszerűen gonosz, fasiszta, kirekesztő, és autoriter...
Kedves liberális barátaim...

Tyraell 2008.11.30. 17:07:35

Butaság a "méltóság" szón ugrálni és valami nyelvi elnyomást és szervilizmust keresni mögötte. Azért "közjogi méltóságok" mert ők hárman az ország közjogi berendezkedésének a csúcspontjai.
Köztársasági elnök: nemzet egységét jeleníti meg
Miniszterelnök: a végrehajtó hatalom feje
Országgyűléselnöke: a legfontosabb döntéshozó testületünk (országgyűlés) munkája felett elnököl.
A "méltóság" megnevezés a munkájuk fontosságából adódik, az ország szempontjából. Ennyi. Nem kell nyelvi elnyomásként és feudális zárványként tekinteni rájuk. Az, hogy nem érezzük olyan méltóságteljesnek őket, az a tisztek aktuális gyakorlóinak bűne, de azért ezek a tisztek hordoznak egy fajta ünnepélyes méltóságot. Ha jól működik a rendszer nem lehet akárki köztársasgi elnök például.
Angliában az országgyűlés elnökének lenni egy politikus karrierjének a csúcspontja onnan nincs feljebb, mert olyan társadalmi tisztelet övezi ezt a posztot.
Ahogy azt előttem írták: nem kell elnyomást keresni ott ahol nincs ilyen.
Csak hogy valami normális poszt legyen a szokásos demagóg politikus fikázás előtt...

Fülig Jimmy 2008.11.30. 17:24:24

Na igen, ha így haladunk tovább, lesz még botosispán akivel megcsapatnak bennünket ha nem gazsulálunk a "tisztelt" közjogi méltóságoknak. Előre a demokrácia útján! Szarom az egész hazai méltóságokra!

prolee 2008.11.30. 17:26:16

AdmiralisFL 2008.11.30. 17:00:08
Ott van a pont.

Uniós jogharmonizáció. Szánalom. Magyartalan, nyelvtanilag értelmezhetetlen jogszabályok, rendszeridegen jogintézmények.

De legalább juörópaji, nem ócska magyar....

RIO 2008.11.30. 17:38:18

a közjogi méltóságnak azért járnak kiváltságok, mert az állampolgárok saját akaratukból átruházzák rá a jogaik egy részét, és így semmiképpen sem csak egy állás, amit az illető betölt.
az acsargás, amit te is művelsz, abból az önellentmondásból fakad, hogy a mindenki egyenlő tételéből fakadóan megkérdőjeleződik a tisztség felsőbbsége is, nem csak az azt betöltőé. régen is beszélték, hogy léha szar a király, de attól még a királynak kijárt az Őfelsége.

RIO 2008.11.30. 17:42:04

ja, és a prolee-knak:
örülj az eu-nak (Római Bir.), ne sírjál. tessék inkább azt nézni a választáskor, kinek célja, hogy Mo legyen a legerőszakosabb tag.
vö: istvánakirály - Róma v pusztulás. az mán az eu-ról szól.

prolee 2008.11.30. 18:11:54

De sírok, mert nem lehet alkalmazni olyan jogszabályt, amit nem lehet értelmezni. Gondolom, ez logikus....

ht · http://google.hu 2008.11.30. 18:12:58

Ennek a postnak mi értelme? Ennyire ne unatkozzunk már....

3006 2008.11.30. 18:16:33

Alapvetően a megszólításokkal van a baj. Annyi ideig elvtársoztunk, hogy kiveszett a normális megszólítás ebben az országban. Különösen a hivatalos megszólítás során ( a polgártársat sem igazán erőltettük, de volt rá kísérlet) demokráciáknak van kialakult gyakorlata Mr. Mrs. Ms. (Sir csak a hadseregben)
A tekintélyelvően hierarchizált megszólítások után jött az egalitárius rendszer, ahol simán átvettük a szovjet rendszer elvtársát ( pedig ott meg a polgártárs dívott)
Mondjuk a németek is szivtak hol a néptárssal, hol az elvtárssal, de aztán maradt mindenki Herr meg Frau, Fraulein- nem talánom az umlautot)

Itt meg vannak Urak és Úrhölgyek (ez utóbbi mint hivatalos megszólitás olvasható a Magyar Közlönyben is)
Tán eljuton oda, hogy majd a emigyen mondják
Tisztelt Urak és Hölgyek!
Latrok és Latrinák!
Lovagok és Lovaginák!

fynndafrail 2008.11.30. 18:43:12

Ha már "restaurációról" beszéljünk akkor ne térjünk rá a Kádár-éra relativizálására, mosdatására, szentimentális fényezésére? Történetesen azok által, akik érdekes módon akkor is és most is a hatalmat gyakorolják?

Antallék csak a proli-komancs-paraszt hatalom által kiirtott évszázados hagyományokból akartak valamit visszahozni, nem volt itt semmiféle törekvés a horthysta restaurációra. Pfff, barmok.

Pierre Batka 2008.11.30. 18:50:13

A cikk egy cseppet figyelmen kívül hagyta a demokrácia mechanizmusait. Ugyanis a demokrácia úgy fejezi ki a nép akaratát hogy különböző szabályok által meghatározott csoportok választanak maguknak 1 (egy) darab embert aki képviseli őket (ld. képviselő). Ebből a gondolatmenetből egy piramisszerű felépítés körvonalazódik. Na, ezért mondjuk, hogy a város első embere a polgármester, mert (elvileg) az egész város azt akarja, hogy a polgármester képviselje őket.
A másik: nyilván, ha az ember vezetőt választ magának akkor ezzel a lendülettel ki is emeli a tömegből. Egészen érthetetlen számomra az a kívánság, hogy a miniszterelnök metróval járjon. Sok egyéb problémával szemben az emberek bizalmát is elvesztené valószínűleg. Megint más kérdés, hogy a ló másik oldala ugyanennyire elítélhető.

sokkoló 2008.11.30. 18:51:46

Ezek akik mostanában a politika által(leginkább) valami pozíciót szereztek, egy-két kivételtől eltekintve olyan messze vannak a cikkben szereplő titulosoktól, hogy kár is erre több időt vesztegetni. A "paraszt" sose lesz méltó semmire.

Daniboy 2008.11.30. 19:01:59

Kedves posztíró,
Kisfiam, ülj le és csöndben elmélkedjél azon, hogy mekkora baromságot írtál. Ez még elégtelennek is kevés! Amikor az észt osztották, te valószínűleg hátul álltál és nem mertél tolakodni!

Csöndben megjegyzem, hogy nem díszmagyarban, hanem bocskaiban voltak sokan a parlamentben, a különbség kb. olyan mint a sötétkék öltöny és a frakk között!
(Amíg egy-két szélsőséges párt nem sajátította volna ki, egy szép magyaros viselet volt. Azóta tényleg egy kicsit ciki.) Ausztriában senki sem neveti ki a tiroli zakót viselőket, mondván a császárságot akarják visszahozni.
Te az a fajta kellemetlen alak vagy, aki a kockacukorba is beleköt, mondván túl savanyú. Arra az egyre jó volt ez a poszt, hogy megjegyezzem magamnak a blogodat: ide se jöjjek mostantól! De még véletlenül sem!

darkside5 2008.11.30. 19:06:08

"Ami a főispánt illeti, 1990-től 1996-ig köztársasági megbízottbak hívták, ma pedig a regionális közigazgatási hivatal elnöke. 1000 évig jó volt a főispán kifejezés, de most is hasonlóan röhelyes"
Terjedelemes, gyenge hozzászólás. A szakértelem igényével, de nélküle. A röhejes=/=röhelyes. Röhejes a magyarkodó szakértelem helyesírás nélkül.

Dr Milton 2008.11.30. 19:16:35

Vmi olyasmit akartam írni én is mint kettővel fölöttem Daniboy.

Hülye proli vagy kisfiam, ráadásul rossz nevelést is kaptál.

the dragon 2008.11.30. 19:44:25

A posztíró buzernyák-e?

apád 2008.11.30. 20:06:07

hülye vagy fiam

Egy hölgy 2008.11.30. 20:06:42

A postíró talán nem buzernyák, csak rossz háttérrel rendelkezik. Ami még rosszabb!
Nekem is ez jutott eszembe olvasása közben azonnal: proli mentalitás.

Gerardus A. Lodewijk 2008.11.30. 20:28:43

A közjogi méltóságnak semmi köze a méltóságos urakhoz. Valamint léteznek a "méltóság" szóval nagyon is haladó, pozitív tartalmú kifejezések: pl. emberi méltóság. Remélem, ez senkinek nincs ellenére.

Rozsomak · http://www.tiszaborzaszto.com 2008.11.30. 21:19:45

A posztiro sikeres ember nem lehet!

pg2 2008.11.30. 21:36:29

Annyira tuti mindenki pro vagy kontra, de odáig mégse jut el még az anarchista lázadó sem, hogy a címek, megszólítások nem nevek, nem kell őket nagybetűvel írni. Itt buktok le mind, szervilis kispolgárok vagytok egytől egyig...

Istencsaszar 2008.11.30. 22:03:31

Ok igenis meltosagok! Istencsaszarok, mint en is.
Itt az ideje, hogy megtanuljatok helyen kezelni a dolgokat. Megtanuljatok tisztelni a kivaltsagokat, a rangot, az elojogot, mely a hozzam hasonloknak Isteni eredetunktol fogva jar. Most bedig terdeljetek az Istenetek elott mind!
süti beállítások módosítása