HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2008.11.27. 21:37 Zsoolt

Hova üljünk be a Moszkva téren?

Számos bevett találkozási pontja van a városnak. Ilyen kultikus hely a Moszkva tér. Jó időben az óra alatt, rossz időben kicsit arébb a metrókijáratnál. Török Feri filmjéből az is kiderül, hogy ez már elég régóta így van..a Moszkva tér bármilyen ronda, elsősorban közlekedési okokból praktikus találkozóhely. 

Maga a tér egyébként egy szociológiai gyűjtőtégely. Kb. úgy is néz ki...Kevés olyan hely van a városban ahol akarva akaratlanul találkozik a budai úriasszony az illegális munkát kereső romániai vendégmunkással, a kéregető hajléktalannal, a csapatokban itt találkozó elit gimnázium diákja, a fűzős bakancsos szintén itt találkozú pánkokkal vagy éppen a fény utcai piacra igyekvő kiskocsit húzó nyugdíjasokkal. 

Amikor találkozót beszél meg az ember, óhatatlanul felvetődik a kérdés, hogy hova fogunk beülni? A teljesség igénye nélkül nézzük át a téren és környékén található lehetőségeket. 

Kispénzűeknek és kocsmai folklór kedvelőknek 

Erős indulás a kétlyukúval kezdeni a felsorolást. A hely hivatalos neve a tábla szerint Kecskeméti Borozó azt hiszem, de mindenki csak kétlyukúnak hívja, mert két bejárata van saroképületről lévén szó éppen a Mammut I mellett. Találó megnevezés a kétlyukú, mert a hely színvonalát jól leírja a bejáratra illesztett lyuk elnevezés. Kb. 10 éve még egyetemista koromban gyakran megfordultam ott, hiszen fillérekért le lehetett részegedni, s a törzsközönség kiváló alkalom egy szakmai ihletettségű szociotúrára. Van, aki azt mondja a hely veszélyes, késelés, verekedés lehet. Én nem emlékszem ilyenre, talán a bejárat körül szedelődzködő fiatal „helló szia szióka” megszólítással néha agresszívan kéregető punkok jelentenek némi kellemetlenséget. 

Hasonló kategória bár egy fokkal talán színvonalasabb a Móri Borozó közvetlenül a hattyúház mellet. A hely engem leginkább térbeliségével ragadott meg, mert egy emelkedőn kell felkaptatni a bejárathoz és ehhez képest bent hosszú lépcsősoron mész lefelé a söntésbe és sosem tudtam megítélni, hogy akkor valójában milyen szinten vagyunk. Pár olcsó bor és kétes eredetű pogácsa után ez a szint már egyértelmű. A célközönséget itt is a kispénzű diákok és a szintén kispénzű helyi alkoholkedvelők alkotják. A diákok az ár mellett talán azt is kedvelhetik, hogy hosszú asztalok mellett két padsoron sokan is elférnek gond nélkül. A zöld lambériával meg a számomra olyan nagyon jellegzetesen magyar kocsmás pulttal a hely egyébként nem is elviselhetetlen, s szerintem teljesen biztonságos. 

Randira nem ajánlanám éppen a hosszú padok és a törzsközönség miatt, hacsak nem négy fesztiválozó lánnyal nyomod egyszerre. Vannak nagyon szép lányok, akik kirohannak a világból ha bevásárlóközpontba viszed őket, tehát a Móri Borozót egyáltalán nem szabad lehúzni a lehetőségek listájáról. 

Randira mégis mit?
 

Ha kettesben egy lánnyal/fiúval találkozol én mégis inkább a Filctoll (Alkoholos Filc - köszi a helyesbítést!):) vagy a nemrég nyílt Nemdebár mellett döntenék. Az Alkoholos  Filc fent van a vár bécsi kapujához vezető út sarkán és ahogy most írom a névben elbizonytalanodtam, de szerintem Filctoll a neve.:) (nem az..megjött a javítás) Nagyon kicsi hely, nem is könnyű észrevenni. Randinál persze hátrány, hogy még akkor is tanúja a beszélgetésnek a pultosnő, ha nincs bent senki más, mert egy tenyérnyi helyről van szó, szóval csak színészek és edzett szerelmi vallomást előadók menjenek oda, mert közönség az biztos lesz. De építve a személyzet diszkréciójára a hely ajánlható olyanoknak, akik valami vagányra, de nem lepukkantra számítanak. 

A Nemdebár még nagyon új, nem találta meg a pesti sáskahad, ezért most még nyugodtan lehet odamenni és csendesen beszélgetni a kicsi asztalok mellett úgy, hogy magad választod meg, hogy a combfogós összehajolós vagy a széken hátradőlős „még azért ott nem tartunk” távolságot lövöd be. A hely amúgy inkább a kisebb baráti társaságok bulis estéire hajaz, erről szól a vendégek számára is elérhető lekanyarított DJ pult, a szellős asztalok, amiket némi kreativitással alakítani lehet a tánc kedvéért, és a laza csodásköldökű pincérlány, meg a kutyás tulajdonos, akik nem aggódnak. Nekem nagyon hiányzott már egy ilyen hely a Moszkva környékéről, számomra ez most az etalon. Ott van a McDonalds mellett kicsit még a Szilágyi Erzsébet fasor felé gyalogolva.

Tiniknek leckét írni...
 

Sokaknak erről szól a McDonalds, vagy a mellette nemrég nyitott KFC. Ez utóbbiban még nem volt szerencsém megfordulni de a McDonalds a Moszkva téren térbeli elrendezése miatt nem alkalmas a hosszas üldögélésre, vagy a nagylétszámú tinédzserösszejövetelekre az egyetlen kóla sültkrumpli fölött. Ezekre inkább a nagy, tágas McDonaldsok alkalmasak, mint a nyugatinál lévő. A Moszkván szűk terek vannak, aki oda akar beülni veled az inkább pattintani akarJ 

A tányérról lelógós
 

A Szent Jupát valamikor legendás hely volt a tányérról lelógó rántott húsokkal. Ma már önmaga árnyéka, ahol a pincér nem veszi jó néven ha csak iszol, pedig szerintem már ezért is hálásnak kéne lenniük. Ha mézet kérsz a teához, akkor csettint a nyelvével és vág egy képet, hogy „ááá..” nekem meg eszembe jut Bálint barátom, akivel sokszor tanakodtunk arról, hogy van az az összeg amiért kihozzák az Ofotértben a rántott sajtot. Szerintem a Szent Jupátban is lenne méz csak „akarni” kéne. 

A hely ettől még alkalmas találkozókra, főleg ha enni is akarsz, vagy többszereplős megbeszélésekre a jó hangulatú fa bútorokon. Kár azért a helyért, régebben szebb napokat látott. 

Hasonló kaliber akar lenni, de sosem látott szebb napokat a Trombitás és a mellette lévő Il Treno pizzéria is. Én akárhányszor rájuk nézek mindig az ideiglenesség jut eszembe. Mint egy felturbózott sörsátor olyan nekem a Trombitás, és nem értem miért ezek és főleg miért ilyen kivitelben vannak a magára hagyott tér központi helyén.   

Mammut
 

Földrajzi értelemben már nem a Moszkva tér de mégis egyértelműen a vonzásköre. A Mammut tele van beülős helyekkel, éttermekkel, amik messze nem egyformák. Mégis bármilyen különbség van közöttük a bevásárlóközponti környezet rájuk nyomja a bélyegét.

Hiába van egy egész jó (és drága) görög étterem az emeleten, az a plázában van, és ezzel a sajátos kék-fehér dizájn ellenére a hely legkarakteresebb vonása, hogy a Mammutban van. Találkozót megbeszélni csak ennek tudatában lehet. Előkelő társaságot, cigifüstött nem bíró lányokat, tisztaságot és emelt szinvonalat igénylő embereket a környéken csak ide lehet vinni. El lehet talán még menni a Városmajor utca irányába a John Bull Pub-ba, de az azért már nagyon nem a Moszkva tér.  

5 komment · 1 trackback

Címkék: szent moszkva tér mammut borozó móri filctoll kétlyukú trombitás jupát nemdebár


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr77792182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemdebár 2012.03.21. 13:39:07

Helyszín: 1024 Bp., Széll Kálmán tér 5. Látogatás: 2012. március 7. 18:00-21:45 > A falakon iskolai faliújságokat megszégyenítő tablók sok-sok színes képpel, elsősorban ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiga 2008.11.30. 15:18:17

Évekkel ezelőtt vásároltam valamit a Mammutban az éttermek közvetlen közelében levő ajándékboltban. Miközben az eladónővel beszélgetek, egyszer csak egy óriási csótány szalad végig az üzleten. Eladónő gyakorlott mozdulattal ráveti magát, és agyontapossa.

"Nem lehet mit csinálni, a görög étteremből jönnek." - mondja.

Persze tuduom, hogy sok helyen van csótány, egér, patkány, miegymás. De ahol személyesen is találkozom vele, oda én biztosan nem megyek enni.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2008.12.01. 08:40:57

na, azt hiszem nem megyek többet a görög étterembe:)

MacGyver · http://www.zivatar.hu 2009.03.15. 15:57:27

Van egy nagyon jó kínai étterem is a Moszkva téren. Nem tudom, Ping a neve vagy Pong, de egyszer-kétszer nagyon finomakat ettünk ott :-)

clipper 2009.05.24. 14:26:08

azokról a görög csótányokról én is hallottam miegymást :)
süti beállítások módosítása