HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.08.21. 17:23 Zsoolt

Segítség! Fogyatékosok költöznek a szomszédba..

Egy régi körgangos házban lakom Budapesten. Az a fajta, aminek kettő udvara is van, és amiben az udvarok meglehetősen kicsik, a lakások nagyon közel vannak egymáshoz.
Lakik ebben a házban egy Down-kóros (középsúlyos mértékben fogyatékos) fiatalember a szüleivel, két szinttel alattunk rézsútosan szemben. Ha kilépek a körfolyosóra, ha akarom, ha nem, az ő mindig nyitva lévő ablakukat látom, ahogy tesznek-vesznek a konyhában. A 20-as éveiben járó fiatalember is lát minket. Amint kilépünk, szalad a lifthez, hívja fel magához és mikor a lift a mi emeletünkön megáll csodák csodájára ő áll benne valamifajta komoly kötelességtudattal az arcán.

- Hanyadik? – kérdezi, kerülve a szemkontaktust, a kapcsolókat bűvölve, mint egy gondos liftes fiú.

- A földszintre megyünk. – mondom neki, és ő már nyomja is a gombot.

Lakik aztán itt egy nagy fekete kutyás nő, akinek mindig van véleménye arról, a mi kutyánknak hova kéne pisilnie. És a földszinten lakik egy utcazenész fiú, akinek nem akármilyen hangszere van, hanem egy asztalnyi méretű tolható xilofonja és sokszor egész délutánokat azon gyakorol. Klasszikusoktól a Coldplay-ig található a repertoárjában minden. Tegnap a tűzijátékra menet láttam játszani a Vörösmarty téren, tényleg nagyon ügyes. Igazolhatom, gyakorol is tisztességgel.
Van aztán a harmadik kutyás család, éppen mellettünk, egy titokzatos nagyon lepukkant lakásban, ahol örökké ugatnak a kutyák, de még sose látta őket senki. Lakik azonban macska is itt, egy szőke diáklányé, és bevallom a mi kutyánk hangos riadalmat keltve megkergette már párszor. A másik szomszédomnak meg papagája van, ki van téve a kalitkája az ablakba, ahogy elmegyek mellette a folyosón gyanakodva forgatja a kis fejét. Ez a szomszédunk, ha bőrszín alapján kéne ítélni, azt mondanám van benne egy vonó. Mi meg szingapúri feleségemmel hozzuk a „megesznek minket a sárgák" vonalat ha éppen ahhoz szottyanna kedve valakinek, hogy elkezdje kimazsolázni, ki lakhat egy ilyen házban, és ki nem?

Vannak aztán a szép diáklányok, akik kijárnak a folyosóra cigizni, és a szintén meglehetősen dekoratív hölgy, a szép ajtós lakásban a mercédeszes barátjával. A cigiző lányok mindig mosolyogva köszönnek, a mercédeszesek inkább hűvösen. Van az udvarban pedikűrös, villanyszerelő, néhány szellemként közlekedő, a létezéséért is elnézést kérő lassú nyugdíjas és rengeteg 1-2 napra beköltöző külföldi turista. A lakások közül sokban nem lakik senki, bérelni lehet őket és bérelik is. Sokszor hajnalban érkeznek, zörgős, húzható poggyászukat ugráltatva a kaputól a liftig vezető macskakövön. Máskor meg hajnalig mulatva, miután bezárt már az ír kocsma is, és a háznál folytatják a bachelor partit.

Mi is megérjük a pénzünket, nem elég, hogy ázsiai a feleségem még a kéthónapos kisbabánk is kiereszti a hangját, napszaktól függetlenül bármikor, ha úgy tartja kedve. Ráadásul van egy ördög rossz kiskutyánk, aki csak nem oda a pisil, ahova a szigorú néni megengedné neki.

Így élünk mi csendesen ebben a körfolyosós házban, ami sok tekintetben emlékeztet engem az Égig érő fű című filmre, Poldi pácsival és a még gyerek Ulmann Mónikával. Szeretek itt lakni, még kb. 4 hónapig maradunk és biztosan hiányozni fognak azok a fülledt nyári esték, amikor minden ablak nyitva, jön föl a vacsorák illata, a különböző TV csatornák hangja, beszélgetés, veszekedés, éjfél körül meg lassan, lámpánként elcsendesül minden, már ha a turisták is így akarják.

És akkor most jön a találós kérdés...Ki a kakukktojás? Kinek nincs helye ebben a lépcsőháznyi közösségben? Ki az, akit ki kéne tenni, vagy be sem kéne engedni, mert zavaró, vagy nem úgy viselkedik? Minket a pisilő kiskutyával? A coldplay-t ezredszer is elgyakorló zenészt? Az önkéntes rendőr kutyás nőt? A cigány-gyanús papagájost, vagy a beképzelt széplányt?

A Bélapátfalviak szerint a középsúlyos fogyatékos emberek azok, akik nem valók közösségbe. Legalábbis erről árulkodik ez a bejegyzés és az alatta lévő kommentárok. Hosszú évek huzavonája után elindul végre a nagy, zárt fogyatékos intézmények kiváltása és a tervek szerint első körben mintegy 1500 korábban mindentől elzárt ember költözik vissza a közösségbe. Lakásokba, 10-12 fős lakóotthonokba, ahol fityulás nővérek helyett a beilleszkedést segítő szociális munkások támogatják majd őket. Bélapátfalva, ahol létezik zárt, fogyatékos intézmény, a jelek szerint az egyike lehet az első intézményeknek, amit emberi léptékű, családias szolgáltatások váltanak fel.

Én, ha bélapátfalvi lennék, büszke lennék erre. Pogácsával, jó szóval, szeretettel fogadnám az új lakókat, akik higgyék el nekem, semmivel sem lesznek zavaróbb vagy ijesztőbb szomszédság, mint bárki a falu jelenlegi lakói közül.

Javasolnék a bélapátfalvaiaknak és sok-sok magyar település lakóinak, akik még nem is tudják, hogy hamarosan hozzájuk is új szomszédok érkeznek, hogy menjenek el a Csongrád megyei Derekegyházra. Ott 1998-ban végigjárták ugyanezt a történetet. Egy korábbi bejegyzésben részleteiben megörökítettem az ottani fogyatékos intézményből kiköltöző emberek és a falu viszonyának történetét.

Nem hibáztatom a bélapátfalvaiakat. Jobban aggódom a helyi hatóságok miatt, akik esetleg a mostani ellenállás mentén megakadályozzák majd az intézmény kiváltását, inkább nem kérve a majd 1 milliárdos EU támogatásból. Derekegyházán még népszavazást is elrendeltek a helyi potentátok, hál' Istennek a bíróságnak helyén volt az esze, és ítéletben mondta ki, hogy Magyarországon senki szabad költözését nem lehet népszavazással megakadályozni. A helyzeten azonban nem a verdikt, hanem a közelség változtatott. Alig egy éve az m1 stábja forgatott a faluban, és a valaha nagy felzúdulást kiváltott első lakóotthon mellett ma már kettő másik is működik a lakosság teljes támogatásával és szerető befogadása mellett.

Van még pár vizsga emberségből, demokráciából, és azt kell mondjam – józanságból, amit biztos vagyok benne, hogy Bélapátfalva is le fog tenni. Nem rossz emberek élnek ott, csak rossz köröket futnak azok, akik most pánikolnak. A fogyatékos embereket hosszú évtizedekig tudatosan láthatatlanná tették, elzárták előlünk. Fogalmuk sincs az embereknek, hogy kik ők, mire képesek, milyenek lehetnek. Nem csodálkozom rajta, hogy a félelem az első reakció, de a saját bőrömön megtapasztalva tudom, hogy ez a félelem alaptalan.

Tanúbizonyságul íme az m1 Derekegyházon forgatott filmje: 

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/01/30/21/Amikos_a_falak_leomlanak.aspx  

-----------



Egy új bejegyzés folytatásként - Reagálás a kommentárokra:

(habár nem érzem úgy, hogy az index.hu-ról ideözönlő a cikkre reagáló urak és hölgyek többsége egy valódi párbeszédet szeretett volna nyitni a témában, néhány tényadatot és gondolatot szeretnék felvonultatni a kétperces fotelbölcsességeket cáfolandó)

A fogyatékossággal élő emberek "veszélyesség", "közösségi életre való alkalmasság" tekintetében nem különböznek a bejegyzésben példáként említett Down-kóros fiatalembertől. Szerepel a bejegyzésben más példa is, a belinkelt videón egész más fogyatékossági csoport jelenik meg. A videó, és az általa megjelenített Derekegyház története élő cáfolata annak, hogy az integráció kizárólag a jómódú Hollandiában vagy Svédországban lehetséges.

Véleményem szerint az összefüggés fordított, az ottani társadalmak nyitottsága, befogadókészsége sokat magyaráz az ottani jólétből. És fordítva, a hazai kirekesztés gyakorlatának, amiben generációkról, etnikai vagy más módon leírható csoportokról mondunk le van köze az ország tehetségéhez, erőforrásaihoz képest siralmas teljesítményéhez.

Kiváló példája ennek a fogyatékos emberek helyzete és hazai kezelése. Azok a kommentelők, akik most éles hangon utasítanak el bármilyen integrációt, általában ugyanazok az emberek, akik más bejegyzések alá a segélyen élők, a rokkantnyugdíjasok, általában a nem-dolgozók ellen kelnek ki. Márpedig a kettő szorosan összefügg.

A nagy intézmények kiváltása, a közösségbe való integráció nem azért fontos, mert ENSZ és EU előírások szólnak róla és még csak nem is azért mert jelentős forrásokat kapunk a Strukturális Alapokról erre, hanem azért mert érdekünkben áll a hazai inaktivitás tarthatatlan arányának felszámolása. Költséget - rövid távon - lehet persze csökkenteni úgyis, hogy megvonjuk ezeknek az embereknek az egyébként is igen szerény juttatásait (ez zajlik most), azonban én inkább a mozgósításnak és a képessé tételnek azt a módját ajánlom, amikor kitaszítottság helyett a teljes jogú közösségi részvételt tesszük elérhetővé a fogyatékos emberek számára is.

Hamis az az érvelés, miszerint a határszéli, vagy kistelepülések külterületeire száműzött intézménylakók így kapnak megfelelő ellátást, így vannak biztonságban. Beszédes az az adat, hogy az ilyen intézményben élők mintegy 90%-a nem saját akaratából lakik ezeken a helyeken, mint ahogy az parkos, szigorú napirendes intézményeket preferáló kommentelő is minden bizonnyal egy lakásban, vagy házban lakik családjával és nem egy zárt intézmény parkjából fogalmazta meg mondanivalóját a napirendben neki erre biztosított időkeretben. 

Néhány további adat:

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet több alkalommal is felmérte a nagy létszámú bentlakásos intézményeket. A kommentelők által más kategóriának, egy sokkal reménytelenebb célcsoportnak tartott pszichiátriai intézményekben a felmérések azt találták, hogy az ott élők 30%-a akár azonnal kiköltözhetne és képes lenne a közösségi életre, további 30%-uk némi segítséggel képes lenne a közösségben élni. Nemrégiben zajlott le több, a kiváltás előtt álló fogyatékos intézményben a Kézenfogva Alapítvány szakemberei által készített állapotfelmérő eszközök segítségével egy átfogó felmérés, aminek eredményei szintén azt mutatják, hogy érintettek maguk is a közösségi létet, a nagyobb önállóságot és a nagyobb intimitást preferálják, és a velük foglalkozó szakemberek megítélése, valamint a meglévő hazai tapasztalatok szerint képesek is erre.

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek nem több mint 9%-a dolgozik. Az EU arány átlagosan 40%-os, de van ország ahol ez az arány 90%. A kevés számú hazai integrált foglalkoztatással (tehát nem védett körülmények közé, hanem a nyílt munkaerőpiacra rehabilitáló) foglalkozó szervezetek a válság éveiben is sikerrel tudják hozni a 30%-os elhelyezési rátát programjaikkal, olyan emberekkel, akik már a közösségben élnek. Itt rövid távon komoly sikereket lehetne elérni, de ehhez fel kell szabadítani az érintetteket a többszörösen (jogilag, földrajzilag) beszorított helyzetükből.

Végül a mentális problémák és a fogyatékosság viszonyáról és a veszélyességről:

Az ENSZ Fogyatékosságügyi Egyezménye 2006-tól a mentális problémákat (pszichiátriai betegségeket) is a fogyatékosságok közé sorolja pszicho-szociális fogyatékosság néven. Ennek hátteréről külön bejegyzést írtam pár hónappal ezelőtt: A fogyatékosság

Külön szeretnék reagálni a veszélyt jelentő, a közösségi létet zavaró emberekről. A témában számos longitudinális vizsgálat készült, a legutóbbi és módszertanilag az egyik legalaposabb felmérés Svédországban zajlott a 70'-es évektől mintegy 30 éven keresztül nyomon kísérve a mentális problémával élő emberek kriminalitását. A felmérésben kizárólag az erőszakos bűncselekményeket nézték (tehát nem számított mondjuk az adócsalás) és azt vizsgálták, hogy az átlag populációnál nagyobb gyakorisággal követnek-e el mentális problémával élők ilyen bűncselekményeket. Az eredmény az volt, hogy nincs szignifikáns különbség a normál populáció és a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények gyakorisága között. A képet jelentősen torzítja, hogy az ilyen esetek nagyobb nyilvánosságot kapnak, és az is, hogy a lakosság "bolondság" képe messze áll a jelenség valódi természetétől. 

Én személy szerint azonban azokkal értek egyet, akik nem tartják tolerálhatónak és elfogadhatónak bárki erőszakos viselkedését. Még egyszer hangsúlyozom azonban, hogy ezek gyakorisága egyáltalán nem haladja meg a teljes népességben előforduló erőszakos cselekedetek gyakoriságát.

Vannak rehabilitációs szakemberek - és én is közéjük tartozónak vallom magam -, akik teljes mellszélességgel kiállnak a mentális problémával élő és fogyatékos emberek társadalmi integrációja mellett, azonban ezzel a felelősség visszaadása is jár. Igen, én is úgy gondolom, hogy nincsen szabadság felelősség nélkül. Ezek a szakemberek rendszerint amellett érvelnek, hogy el kell törölni a mentális állapotra való hivatkozást, mint a büntethetőséget megakadályozó tényezőt. Ebben a témában általában azért nehéz érvelni mert ugyanezek a szakemberek egyúttal élesen kritizálják a büntetés és büntetés végrehajtás jelenlegi módjait, mégis az alapgondolat az, hogy a mentális állapot önmagában nem lehet felmentő tényező egyetlen cselekedet morális és büntetőjogi következményei alól.

A skizofrén, személyiségzavar, pszichiátriai zavar kártya kijátszása egy olyan eszköz, amivel vagy cinikusan élnek vissza nettó bűnözők, vagy az valójában ilyen problémákkal élők további megbélyegzését szolgálja. Én azt szoktam mondani, hogy bolondot már sokat láttam, de hülyét még egyet sem. Létezik a jelenség, hogy az ember hirtelen felindultságból, alkohol vagy drogok, gyógyszerek hatása alatt, beszorított, ijedt, eszét vesztett állapotban agresszív, olyat tesz, amit máskülönben nem tenne. Ezt mindannyian ismerjük magunkon is. Ez azonban nem húzható rá általános érvénnyel és állandóan érvényes kategóriaként mentális problémákra. Ez ugyanúgy - csak most éppen látszólag pozitív előjellel - a megbélyegzés része, mint más, az ilyen problémával élők képtelenségét közvetítő kirekesztő gyakorlat.

Ennek a megközelítésnek az egyik következménye lehet, hogy a felmentő, büntethetőséget kizáró felállás visszájára fordul, a mentális probléma megléte súlyosbító körülményként kerül megítélésre, jelezve ezzel az érintettek felelősségét saját állapotuk keretek között tartásában. A közösségi megközelítések egyik jellemző kudarca az, hogy felszámolják ugyan a régi, kirekesztő kereteket, azonban nem jönnek létre a megfelelő támogató formák és azok a jogi, normatív garanciák, amik új keretek között biztosítják a közösség létét. 

179 komment

Címkék: fogyatékos kiváltás kitagolás Bélapátfalva Derekegyház


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr324724457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huha mi lesz itt 2012.08.22. 11:34:26

nem latszik a videjo..
nyomnal egy linket, pliz?

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.08.22. 11:35:36

Káposztásmegyeren szoktam látni egy enyhén fogyatékos kis srácot. Az még csak megérthető valahogy, hogy a többi hasonló korú 9-11 éves gyerek kiközösíti, bántja - szerencsére csak verbálisan(mert ők jó eséllyel fejlődnek még) de, ahogy némelyik szülő viselkedik vele az baromi durva. Ráadásul szegény állandóan egyedül kóborol...

Muad\\\'Dib 2012.08.22. 11:40:56

Enyhén demagógra sikerült ez a bejegyzés. Pedig, mint az már millió ezzel a témával foglakozó blognál kiderült, az emberek többségének nem azzal van baj, hogy fogyatékos emberekkel kell találkoznia, hanem azzal, ami ebből megvalósítás szintjén lesz.
Azaz megint az fog történni, hogy szélnek eresztenek fűt-fát, akikre majd néhány havonta ránéznek a szociális munkások, hogy éhen döglött e már (azok a szociális munkások, akik más intézményekben csak néhány év késéssel szokták észrevenni, hogy a gyereket ütik-verik és molesztálják otthon), vagy esetleg megette e már a szomszéd gyerekét/kutyáját/mamáját. Mert az természetes, hogy ebből sem az lesz, hogy gondosan mérlegelve és kellően ellenőrizve, óvva kiengedik azokat, akik valóban feleslegesen vannak benn tartva, hanem a mehet ki merre lát effektus.

keptelen kepkeret 2012.08.22. 11:50:15

Nincs kakkutojas, a Down-korosok pedig a vilag legjoszivubb es figyelmesebb teremtmenyei, es ez az egyetlen olyan "kor" ami valamiert ezt hordozza magaban.

Kivetelt meg sosem lattam:-)

Ha kiengedik a bi-polaros depressziost, Tourette-est, skizfofrent, Asperger syndromast, vagy a Korsakoff-ost akkor eljon a szep uj vilag, mert ezek a tipusok kinyirjak az emberiseget. Kerdes nelkul.

Park Ádám 2012.08.22. 11:55:23

@Muad\\\'Dib: Hidd el, a lakosok nem a fogyatékosokért aggódnak, hanem azért, hogy az eddigi kis szaros életük megváltozik egy-egy, a szép idilli otthoni képbe bele nem illő bégetés miatt. Jajaj, talán még el is kapják, mert ez biztosan fertőző.

A poszt éppen arról szól, mennyi olyan mindennapos dolog van, ami a nyugalom megzavarására alkalmas lehet, mégis idővel az ember megszokja és természetessé válik. Miért ne lehetne megszokni egy fogyatékos lakót, mi olyat tehet, ami elviselhetetlen lenne egy lakóközösség számára?

Netszamuráj 2012.08.22. 12:04:43

Jó írás, emberséges, szeretem az ilyet.

"biztosan hiányozni fognak azok a fülledt nyári esték, amikor minden ablak nyitva, jön föl a vacsorák illata, a különböző TV csatornák hangja, beszélgetés, veszekedés, éjfél körül meg lassan, lámpánként elcsendesül minden, már ha a turisták is így akarják" - Hát én sajnos nagyon nem vagyok ilyen, 30 éves koromig kertes házban laktam, Zuglóban, most egy általad leírthoz hasonló házban (a XI. kerületben), ami talán nem olyan hangos mint a tiéd, nekem viszont nagyon hiányzik az önálló ház, engem kikészít, amit te úgy írsz le, hogy hiányozni fog neked.

2012.08.22. 12:12:58

Baccus, ezt nem értem. Hát miért nem lehet a fogyatékosokat olyanok között tartani ill. elhelyezni, akik szeretik és becsülik őket, gondoskodnak róluk és vigyáznak rájuk?

Miért jó kiengedni, és miért muszáj benyomni őket azok közé,akik csak bántani, meg kiközösíteni tudják őket?

Miért akarja a szélballib ideológia minden áron és eszközzel elérni azt, hogy egész életük küzdelem, szenvedés és megaláztatás legyen?

Főleg egy ilyen 'születetten' "intoleráns" és "másságutáló", átlagnépességében rohamosan ellehetetlenülő országban, mint a miénk,

aminek rengeteg egyéb réerőszakolt baja és problémája után most még a szélnek eresztett mentálproblémásokkal is szembe kell néznie ...

Hát így "szeretik" ezek őket. Eszközök ők, azok kezében, akik nem szeretik azokat, akikre rákényszerítik elfogadásukat, mint megannyi más, kevésbé szívesen lereagált csoportét.

Az hiszik, vagy azt akarják elhitetni, hogy talán ettől jobb lesz a közélet, meg a közhangulat, hogy városban, utcán és házakban mindenkit bevonnak a terápiába? ...

Ám legyen, ha emellé még elintézik, hogy mindenki ráérjen és elég pénze is legyen toleránskodni és segédkezni, és legyen még kedve hozzá vigyorogni is.

Olyan állapotokat teremtve, melyek a hipertoleráns, és állapotától függetlenül minden átlagtól eltérőt keblére ölelő nyugati jólét államaiban is fennállanak, az ezt biztosító szociális rendszert is beleértve.

Hajrá.

reccs 2012.08.22. 12:27:39

@ekszvájzed: Más szóval biztos az a jó nekik, ha bezárod a négy fal közé, nehogy a seggfej barmok nyugalm
át és kényelmét megzavarjuk.
Aki neked nem tetszik, el kell tünteni a világból, nehogy bántsd őket, hiszen az rossz lenne nekik. Értem.

@Muad\\\'Dib: Éltem eleget azon a környéken, a felnőtt férfi lakosság minimum fele rég elitta az eszét. Nem ilyen bonyolultak, csak utálnak bármit, ami nem olyan, mint ők.

kifordított nagyanyó 2012.08.22. 12:27:55

Ez olyan dolog,hogy agresszív fogyatékost én sem szívesen viselnék el a környezetemben.
De más fogyatékosoktól nem tartanék.

2012.08.22. 12:35:39

@reccs:

Nem én bántanám őket, hanem a primitívek hadai ... Micsoda megkergült eszme ez, hogy aki akármilyen szelíden is, de ellenkezik, az bántaná, meg azt erőlteni hogy egy ilyen környezetben csakis ez a megoldás a helyes?

Négy fal között éltek, börtönökben? Nincsenek talán kertek, parkok, szórakozás, sport, művészet, etc. arrafelé, ahol eddigelé törődtek a bajaikkal? Csodálkoznék.

Akiket meg rács mögé kelett vágni e helyeken egy időre, hát nem tudom, küzdj meg velük az ajtódban, vagy a kedveseddel utcán andalogva te.

Azok, akik igazából csak polgárt akarnak pukkasztani velük mint ezek szerint te is, a legrosszabbat teszik velük, amit csak tehetnek.

Talán azzal is megbékélnék, ha az ilyesféle "mentorokat" tennék be az eddigi helyükre, már az is jobb volna, mert nélkülük a helyzetet sokkal könnyebben lehetne kezelni ...

Stefánia vagdalt 2012.08.22. 12:40:34

Na jó, de mi van akkor, ha én toleráns vagyok, meg minden, szóval nem iratnám be a Taigetosz Szakközépiskolába a cikkben leírt fogyatékos fiút, együtt élek vele, köszönök neki, de tisztelettel köszönöm és nem kérek abból, hogy kéretlen liftesfiút játszon nekünk? Kérjem meg a szüleit, hogy zárják be a lakásba? Igenis kimondom, engem a harmadik-negyedik alkalommal ez már zavarna!

[c] 2012.08.22. 12:48:09

@keptelen kepkeret: A tourette-es meg az aspergeres nincs bezárva sehova.

town 2012.08.22. 12:51:13

Hamis párhuzamok, hamis tanulságok, hamis lelkendezés, egy hamis "multikulti" életérzés vetítése, még akkor is ha a haja égnek áll.

Fogyatékos ügyben annyi érdekelne, hogy ha mellém költöztetnének egy ilyen csapatot, hány milliót veszítene az értékéből a házam attól a perctől kezdve.

XEP 2012.08.22. 12:52:08

@Stefánia vagdalt:

A liftgombok nyomogatásáról jutott eszembe, hogy nálunk az irodában - egy "multinál" - pont ilyenek "dolgoznak". Annyi a különbség, hogy a gombokat nem a falra szerelték mint a liftben, hanem az asztalon van, és klaviatúrának hívják. Hazafelé a liftbe beszállva persze ők is furcsán néznének a liftben tevékenykedő down-szindrómásra.

Engem ez sokkal jobban zavar.

XEP 2012.08.22. 12:57:46

@town: A te és hozzád hasonlók szomszédsága miatt egyébként sem ér túl sokat.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.22. 13:07:57

Hát igen. A down-szindrómás betegek hihetetlenül empatikusak és szeretet éhesek. Olyan, mintha érzelmileg 4 évesek maradnának (szerintem ez a legszebb kor) életük végéig. De van egy "bűnük"! Látszik rajtuk! Prímán ki lehet őket rekeszteni!

town 2012.08.22. 13:09:15

@XEP:

Értem.
Téged nem szokott érdekelni, hogy bármilyen integrációs kisérlet, amit mások találtak ki a te bőrödre, mennyit ront a te körülményeiden?

Engem szokott az ilyesmi érdekelni, mert azt is megfigyeltem, hogy ezek az integrációs ötletek mindig jó messzire zajlanak azoktól, akik kitalálták ezeket.

2012.08.22. 13:12:13

@XEP:

Áruld már el: mire fel ez a rettenetes ellenszenv, azokkal szemben, akik nem esznek meg mindent, amit erőszakkal le akarnak nyomni a torkukon ...

azok részéről, akik nem akarják azt, hogy az őáltaluk kedveltek torkán nyomjanak le mindenfélét?

Miért szükségszerűen utálatos az, aki egyszerűen csak élni akarja az életét, ahogy a pártfogoltak, és pártfogóik is?

Miért annak kell engednie, aki kényszerhelyzetben van, és a ő véleménye miért nem számít bele a "demokrácia" csodás játékába?

Vannak egészen széles tömegek, akik arra vannak kondicionálva, hogy az opponensek ezen kérdésekben tanúsított verbális ellenállását már-már a népirtással helyezzék azonos platformra.

Pedig az ő saját, belső világuk is éppen ugyanannyit ér, mint a védenceké, mégha azoknak nincs is papírjuk róla ... :)

És valahogy nem a mindenféle szindrómákkal rendelkezők fogják a megélhetésüket biztosítani.

Ha gondoskodtok róla, hogy az ilyesfajta erőletett migrációkkal semmi se változzon, amit nehezményezhetnének,

vagy hogy mindenki őszinte, kitörő lelkesedéssel fogadja az ilyesmit, mondtam már, hogy az út nyitva áll ...

town 2012.08.22. 13:19:57

Egyébként az az állításom, hogy ezek a fogyatékos emberek sokkal boldogabbak lennének a Pasaréten, vagy ha az Oktogonon kapnának lakásokat, mint Bélapátfalván, ami nekik egy ingerszegény környezet. Na?

pavor nocturnus 2012.08.22. 13:26:13

@kifordított nagyanyó: Ez olyan dolog,hogy agresszív embert én sem szívesen viselnék el a környezetemben.
De más emberektől nem tartanék.

2012.08.22. 13:31:40

@TrueY:

Legszebb kor ... Szeintem is, mert senki se szól bele, mikor és hol ürítkezel, ha visítasz, kapsz enni-inni, meg játékot, csak maradj már nyugiban, mindent el kell mondani ötször-tízszer, annyit alszol, amennyi jólesik, és még csak dolgozni se kell. És nem kell fizetni semmiért.

Talán egy hátránya csak akad: nem tudsz még ilyen szépeket a zinternyetbe írni ... Sok más egyéb, később jelentkező szükségletek mellett :)

Különben is, a kérdés ennél jóvval általánosabb, nyilván egy downos teszi a legkevesebb rosszat, ezért is képezi ő ezen példázat tárgyát ...

Jó eséllyel nem is ő fog a szomszédban, vagy a közterületen genitália-mutogatósdit játszani, fekáliát-taknyot, stb. kenni mindenhová, artikulátlanul ordibálni, dobálódzni, veszélyes tárgyakkal hadonászni, azokkal magában vagy másokban kárt tenni, stb. Hanem a súlyosabbak.

Mert itt az ilyesmik kiszűréséről egyelőre nem sok szó esett, ha jól tévedek.

kanálwarrior 2012.08.22. 13:43:21

@ekszvájzed: Hülyeséget beszélsz. Van egy példa, Derekegyház, ahol jól látható hogy nem az történt amit te "megjósolsz". Hülyeség találgatni hogy mi lesz majd, mert már megtörtént.

pavor nocturnus 2012.08.22. 13:45:36

@ekszvájzed: Sok fogyatékossal találkoztál már életedben, igaz? Integrált környezetbe csak a habilitálható/rehabilitálható fogyatékosokat helyezik, a többiek számára ez a környezet nem megfelelő a túléléshez, így nem kell aggódnod amiatt, hogy zombikkal futsz össze a közparkban; nem is csak a te biztonságod, vagy gyomorperisztaltikád helyes irányultsága, hanem az ő védelmük érdekében sem.

XEP 2012.08.22. 13:54:47

Szívesen válaszolnék, csak éppen nincs erre időm, ugyanis, "értéket" kell termelnem a "nem szindrómás" átlag helyett. Akik egyébként pont annyit hagynak maguk után a földön, mint egy down-szindrómás.

"dobálódzni, veszélyes tárgyakkal hadonászni, azokkal magában vagy másokban kárt tenni, stb." erről eszembe jutott a hét eleji M3-as baleset. OMG.

tíz deka párizsi 2012.08.22. 14:03:26

pesten nálunk is lakik a szembeházban egy idős fogyatékos nő, aki havonta párszor olyan hangokat ereszt ki magából izomból, hogy a hátam borsózik. de el lehet viselni, jobban felháborít az az idős haspók alkesz, aki tegnap éjjel is alig forgó nyelvvel osztotta a feleségét, hogy mekkora totál idióta szerencsétlen.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.08.22. 14:10:17

Nemrég jöttem haza Hollandiából, ahol a fogyatékosokat nem elzárják és sötét kis helyeken foglalkoztatják őket, hanem folyamatosan az emberek között vannak, kirándulnak a belvárosban nyílt központokban lehet velük közösen alkotni, dolgozni, segíteni nekik. Aki szeretné. Aki meg nem azok meg nem teszik, Itt sem történik más. Ezeket az embereket nem sajnálni kell, hanem engedni őket méltósággal élni. Az pedig valóban az, hogy aki csak képes rá, vegyen részt a társadalomban olyan módon, ahogyan képes rá. @ekszvájzed: részedre azt javaslom, utazz kicsit, láss világot, olvass. Lehet hogy nem fogsz másként gondolkozni, de lehet hogy el tudod fogadni hogy vannak más vélemények is mint a tiéd. Én most örülök ennek, mert nem veled értek egyet.

érthetetlen chris 2012.08.22. 14:15:49

Sajnos a magyar kirekesztő nemzet, aki nem tudja elviselni a másságot, így ezeknek a szegény embereknek a sorsa csak megaláztatás és kirekesztés lenne az intézetük falain kívül.

Javaslom ezért azt, hogy költöztessék őket a magyarnál sokkal toleránsabb befogadóbb, ám sajnos elnyomott és fasiszta kormányunk által szándékosan nyomorban tartott roma közösségek valamelyikébe. Nem lenne könnyű életük, de ott legalább elfogadnák őket és nem válnának bunkók céltáblájává.

scavengario 2012.08.22. 14:17:42

Elmesélek egy történetet. Egy közeli rokonom skizofrén. A lakásában leszedte a szekrényekről a fogantyúkat, mert állítása szerint bejárnak hozzá és meg akarják mérgezni. Ő meg leszedte a fogantyúkat, mert így nem tudnak a cuccaihoz férni. Nagyon profi... 1 hónap múlva újságolja, hogy bejárnak a lakásába és tönkre akarják tenni idegileg, mert leszedték a fogantyúkat, amíg távol volt. Áramot vezetett a bejárati ajtó kilincsébe a WC villanykapcsolóból. Még szerencse, hogy csak akkor van áram alatt, ha ég. Ha nincs otthon akkor a WC sincs felkapcsolva és akkor áram alatt sincs a dolog. De legalább nem bassza agyon az áram amíg bezárja maga után az ajtót a lakásból való távozáskor. Így kb. értelmetlen az egész, de nem akartam neki szólni. Kést hord magánál mert kemény a világ. És ez az ember szabadon mászkál köztünk, ki tudja mikor tesz valamit. Mert a rendőrség és a törvényi szabályozás szerint nem lehet akarata ellenére nem lehet korlátozni a mozgásterében, nem lehet "bezárni", kezelni. Csak akkor, ha tesz valamit. Ha kárt okoz másnak. Komolyat. És ha őt nem lehet bezáratni, akkor még hány ilyen szaladgálhat az utcákon.

2012.08.22. 14:20:47

@pavor nocturnus:
@kanálwarrior:
@XEP:

Azért továbbra is kérdem: Az integrálási törekvések eddig mért hatékonysága és fogadtatása mennyiben indokolja a további hasonló projektek futtatását? Minden jel ilyen bíztató, télleg?

Abból meg, hogy a "normálisak" mi rettentőt tesznek, bebaszva, betépve, vagy pillanatnyilag bekattanva, tán ne vonjunk általánosítást.

Mert oda is kilyukadhatnánk, hogy azokra is oda kéne figyelnetek netalán, nemcsak az "úgy" születettekre, mielőtt még mondjuk ámokot futnak.

De azok ellen még sincs soha egy szavatok sem, akik anno kományszinten fejét véve, felszámolták ennek az egész tematikának a 20. század elején neves szaktekintélyek, (köztük bizony később a fajvédők által indulatosan üldözöttek is) munkájával megalapozott, és nem kevés küzdelem árán kivívott hazai gyógyászati hátterét, mert zavaros tanaik szerint a pszichológia / pszichiátria egy szabadság- és emberellenes ármány ...

S ahelyett, hogy a megmaradt intézményeknek a mai, rosszabb anyagból összetoborzott, kelletlen gondozókkal és hanyag orvosokkal feltölttt világát tennétek szebbé, élhetőbbé és emberibbé oda betolt, felkészült és empatikus vigyázóitok által,

inkább az erőszakos integrációt tartjátok a helyesnek, holott a külvilágban az ehhez adatott feltételek és körülmények sokszorta rosszabbak, vagy egyáltalán nem is adottak.

Hangyás buzi 2012.08.22. 14:24:32

@scavengario: Csatlakoznék... Itt mindenki példálózik, csak hogy nálunk ez az egész annyiból áll, hogy az addig állami pénzen eltartott fogyatékosokat kib*sszák az utcára, aztán néhány havonta majd ránéz egy szociális munkás, ha éppen nincs semmilyen fennforgás, ahol jobban lehet villogni.

Elmondanék én is egy történetet: a csepeli HÉV-en régebben utazgatott egy szintén nem beszámítható ürge. Mindig farmermellény, fejkendő, amolyan vad motoros kinézet. Ha éppen jó passzban volt, akkor tök jól el lehetett vele lenni, beszélgetni, viszont amikor elborult az agya, akkor kiabált, köpködött, cigit vagy piát tarhált, föl-alá mászkált a vonatra várakozók közt. Melyikőtök engedné szívesen egy ilyen ember közelébe a gyerekét? Hm? Én nem, sőt egy jó idő nem is látom, megnyugodtam, szó szerint egy hülyével kevesebb.

2012.08.22. 14:27:17

@Legelő Őse:

Mondtam már egypárszor, de most akkor világosabban:

hozd el ide, nekünk az imádott és csúcstoleráns Hollandiát, annak átlagjövedelmét, kulturáltságát, gazdasági erejét és valóban felelős politikusait ebbe a koszos és lábszagú elő-Balkánba.

És úgy fogok ujjongani akára totál debilek és kretének láttán is, akik aztán majd a házunk előtt ugrálnak, mint még senki, soha, nekem elhiheted.

Te pedig ne a világban járjál, addig se, hanem inkább ITT.

town 2012.08.22. 14:29:51

@Legelő Őse:

Hagyjuk már ezt a "külföldön bezzeg" cuccot.

Magyarországon mióta én élek, mindig lehetett találkozni szellemi fogyatékosokkal (képzeld az utcán, és más közösségi tereken), ezek jellemzően olyan fogyatékosok akik családban éltek.

Elzárva és sötétbe' eldugva akkor voltak, ha a család nem tudta, vagy nem akarta vállalni, hogy "családias környezetben" nőjenek fel, vagy tovább.

És vidéken is legendás, ahogy a "falu bolondjával" bántak minden korban. Általában segítették, nem bántották stb.

Nincsen semmi szégyenkezni valónk a "művelt Európához" képest.

De ha sok esetben a szülő sem bír vele, és ezért otthonba adja, akkor miért szentségtörés, ha egy idegen akire rá akarják erőszakolni kétszer is meggondolja, hogy őt akarja-e szomszédnak.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.08.22. 14:33:53

@ekszvájzed: nem állítottam hogy hollandia ugyanolyan mint magyarország. Sőt pont arról beszéltem hogy mennyire más. Az hogy az ember megismer másokat és más kultúrákat, és azt is meglátja hogy vannak helyek ahol sok dolog jól működik, az szerintem nem baj. Lehet tanulni belőle nem?
A tolerancia pedig fejlődik. Szerintem a te javaslataid ezt a fejlődést gátolják.

town 2012.08.22. 14:37:15

Ha engem egy ilyen integrációs (fogyatékos, vagy cigány vagy bármilyen) programra akarnának rákényszeríteni, akkor azt mondanám hogy rendben: tegyék le letétbe a házam mostani árát, és ha a kisérlet nem sikerül, vagy nem érzem jól magam ebben a helyzetben, akkor anyagi veszteség nélkül kiszállhassak ebből.

Legyen a fogyatékosoknak jobb sorsuk, de az enyém ne legyen rosszabb egy társadalmi empátiás elvárás, esélyegyenlőségi biszbasz miatt.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.08.22. 14:38:36

@town: ha te azt gondolod hogy Észak Európához képest mi jól bánunk a fogyatékosokkal, akkor te vagy sohasem jártél ilyen hazai intézményben, vagy pedig Észak-Európában. Meg merem kockáztatni, hogy egyikben sem.

Az utolsó bekezdésedből pedig látszik, nem értetted meg miről szól. ez a nagykorú fogyatékosok is magyar állampolgárok - jogaik vannak, még ha némely esetben korlátozottak is. De miért ne lakhatnának ők is valahol, akár a te szomszédságodban is? Szó sem volt magára vagy másokra veszélyes emberekről. Az hogy itt összemossátok ezt, az a ti problémátok. Nem állítom hogy nincs szükség több türelemre, elfogadásra, és toleranciára, ha fogyatékosok élnek a környezetedben. De ebben kell fejlődnünk. Nem pedig elzárnunk őket, hogy mivel mi szegények vagyunk, ezért bunkók. Nem is értem na...

kanálwarrior 2012.08.22. 14:39:54

@ekszvájzed: Szerintem te vagy totál debil. De ez csak magánvélemény.

kanálwarrior 2012.08.22. 14:41:52

@town: Azért meg nincs jogod eldönteni hogy ki lehet a szomszédod és ki nem.

pavor nocturnus 2012.08.22. 14:44:34

@ekszvájzed: Zavar van a fejedben. Amiről te beszélsz, az a mentális/pszichiátriai BETEGSÉG. A lényeg a betegség kifejezésen van. A fogyatékosok nem betegek, legfeljebb akkor, ha télen elkapják az influenzát...

2012.08.22. 14:45:58

@Legelő Őse:

Szerinted én mit mondtam? Azt, hogy HOZD EL ide azt a világot, mert - bevallom - innen nekem is sokkal pofásabbnak, sőt egyenesen Utópiának látszik, MINDENESTÜL ...

mindamellett, hogy országom karaktere, hungarkumai, a világörökség, a nemzeti parkok, a történelmünk, meg az országért valóban tévő emberek maradjanak csak meg szépen.

De mindegy, most dolgom van, majd szólj, ha tanultál szövegértést.

2012.08.22. 14:48:26

@kanálwarrior:

Fogynak az érvek, fogyadoznak, látom ...

Mikor már csak ez marad na, az az ovis homokozó, ennél a még dawnosok is szebben érvelnek, valóban.

Na, örüljetek, kisdedó, mert most télleg egyéb tevékenységem akadt, majd még benézek, csá.

town 2012.08.22. 14:58:02

@kanálwarrior:

Ez így van. :-( Ezért lehet neked is egyszer olyan szomszédod aki/ket nagyon nem szeretnél, de rádkényszerítik, aztán örülhetsz, ha fillérekért elsózod valakinek a házad, lakásod.

Nem olyan nehéz ám integrációs EU-s pályázatot nyerni arra, hogy számoljanak fel egy nyomortelepet, és költöztessék őket melléd, mert nekik jár.

Általában addig szokott tartani a nagy tolerancia, és "európaiság", amíg nem veled történik. Nem kívánom, hogy megtapasztald, mert magamnak se kívánom.

De a módszer adott. Most a bélapátfalvaikat nézzük le mert nem elég toleránsak, holnap a tiéd lesz tesztelve.

town 2012.08.22. 15:02:37

@Legelő Őse:

Ezt is szeretném, ha hanyagolnád "
"Lefogadom, hogy még nem jártál itt, meg ott", "Utazzál többet, nézz szét a világban" stb stb.

Ne fogadd le, mert meglepődnél, és veszítenél is, másrészt aki sokat utazik (és nem csak akkor amikor a fapados akciót hirdet hétvégére), az sok olyat is lát a világból amit nem szeretne másolni...

kanálwarrior 2012.08.22. 15:04:22

@town: Az nem baj ha utálod a szomszédaidat, de az igen ha látatlanban utálod őket egy olyan dolog miatt amit nem is ismersz. Az én szomszédaim pl. se nem cigányok, se nem fogyatékosok, de inkább lennének azok, mert akkor talán nem szerelnének autót hajnali 1-kor.

Szelid sunmalac 2012.08.22. 15:08:36

Nekem majdnem minden szomszedom fogyatekos. Nem vagoyk benne biztos, hogy milyen fogyatekkal is elnek, sot azon is csodalkozom, hogy eletben mardnak egyaltalan. De meg lehet es meg is kell szokni, hiszen tobbmillioan kozuluk megiscsak autot is vezetnek es szavaznak is.

Mérges 1234 2012.08.22. 15:10:45

Én tuti biztos egy debil állat vagyok, de bizony én kutyát nem tartanék semmilyen lakásban......

Aki így tesz, biztos faszán okos ember.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2012.08.22. 15:12:31

Alapvetően semmi bajom a fogyatékosokkal, ha alkalmasak a társas együttélésre, akkor miért ne élhetnének a "normális" emberek között.

Viszont a játszótéren, ahova járni szoktam a gyermekeimmel (nincsenek egy évesek) hintázni, szokott lenni egy felnőtt korú középsúlyos értelmi fogyatékos lány a nagymama korú anyukájával (? lehet, hogy gondozó, de mindegy). Nos ő oda akar jönni, hogy majd hintáztatja a gyerekeket, és az anyja is erősködik, hogy hadd lökje őket. Könyörgöm, teljesenn épelméjű idegennek sem engedem meg, hogy hintáztassa a gyerekeimet! Miért kell még az anyjának is erősködni? Utána meg én érezzem szarul magam?

labi 2012.08.22. 15:13:50

@Park Ádám: "Miért ne lehetne megszokni egy fogyatékos lakót, mi olyat tehet, ami elviselhetetlen lenne egy lakóközösség számára?"

Nos ez ugye attól függ, hogy milyen az a fogyatékosság.
Mert ugye régen nagymamámnél a "bolond néni a szomszédban" aki folyamatosan káromkodott, üvöltött (magában), üvöltette a rádiót, átdobálta a szemetet, határozott elképzelése volt hogy az egész világ (de főleg a szomszédai) lopnak tőle, valamint mindenért feljelentett mindenkit amit elképzelt... hát, ott számodra sem lett volna kérdés, hogy mennyire elviselhetetlen.
Nem mindenki csendes-kedves.

Már nem él, de bárki toleranciaharcos ledobta volna a láncot, ha akár csak pár hónapig a szomszédja.

Szelid sunmalac 2012.08.22. 15:17:12

@Mérges 1234: Kutyat lakasban? A kutya a kozeptermettol kezdodik, ami ennel kisebb, az oleb. Az olebek meg elvannak egy nagyobb lakasban rendszeres setaltatas mellett, de a kutyaknak mozgasiganyuk van. Van aki hatalmas allatszereto es probalta megmagyarazni, hogy a ket pitbullja milyen jol elvan egy 40 negyzetmeteres reszen, mert az allat megszokja a bejarhato teret es onnantol az neki a jo. Melyeket hummogtem, mert aki ilyet kitalal, azzal eszervekkel vitazni eselytelen. Valoszinuleg egy Down-korossal konnyebb lenne...

bohuš 2012.08.22. 15:22:29

Az egyik szomszédunk egy skizofrén idős hölgy, amikor rohamai vannak, kiabál, káromkodik, meg csapkod, de szerencsére csak ritkán van rohama. A fennmaradó időben meg - mint írtam -egy idős hölgy (nem öregasszony, vagy néni), udvarias, érdeklődő, teljesen rendben van. Nem értékelném le a rohamok veszélyét, de mivel elválaszt minket a kerítés, nem félek tőle.
A másik szomszédunk teljesen ép, de lazán besétál hozzánk (miatta zárjuk a kaput, mert ő az egyetlen, aki úgy érezte, hogy a csengő meg a kopogás fölösleges), akkor éget gyomot, amikor akar, de azt legalább közvetlenül mellettünk (az ő házától távol), nem foglalkozva a helyi rendelettel meg az országos tiltással, a csapadékvizet a telkéről lazán hozzánk irányítja (szintén van ellene rendelet, de nem számít), és még egy csomó módon megszegi a normális együttélés írott és íratlan szabályait. De a (testi és szellemi) fogyatékosakat és a pszichés megbetegedetteket nagyon lenézi (már kifejtette nekem többször).
Egyéb élettapasztalataim is arra mutatnak, hogy lakva ismerszik meg a szomszéd is, van belőle jó és rossz, de ez nem függ semmilyen fogyatékosságtól.

huha mi lesz itt 2012.08.22. 15:26:22

az a legnagyobb problema, hogy az olyanok akik egybol a lakasuk aranak az eseset vizionaljak, a sajat apjukat es anyjukat is egybol benyomjak az elfekvobe, mert torodni kellene veluk es akkor oda a "rongy eletuk".

town 2012.08.22. 15:27:27

@kanálwarrior:

"Az nem baj ha utálod a szomszédaidat, de az igen ha látatlanban utálod őket egy olyan dolog miatt amit nem is ismersz. "

Ha engem erőszakkal bele akarnak rángatni egy integrációs programba, akkor biztosítékokat kérek.
Nem elég nekem, hogy "EU-s integrációs pályázaton nyertük", és nem elég hogy "Egy svéd kis faluban már 1x működött."

Mert bizalmatlan vagyok. Lehet, hogy nagy haverok leszünk a 13 darab középsúlyos szellemi fogyi Jenőkével, és soha nem akarok elköltözni mellőlük, csak már a másvilágra.

De lehet, hogy nem jön be annyira, és akkor már ki szeretnék szállni egy rám erőszakolt tolerancia-programból. Anyagi veszteség nélkül.

Szerintem korrekt a hozzáállásom.

milyen szép a Vértes, ó 2012.08.22. 15:36:18

@ekszvájzed:

Van valami báj abban, ha egy kizárólag hazudozással és csúsztatással "érvelő" szerencsétlen nekiáll érveket számonkérni másokon. ;-)

town 2012.08.22. 15:38:07

"az a legnagyobb problema, hogy az olyanok akik egybol a lakasuk aranak az eseset vizionaljak, a sajat apjukat es anyjukat is egybol benyomjak az elfekvobe, mert torodni kellene veluk es akkor oda a "rongy eletuk"

A legnagyobb adakozók, jótékonykodók stb nem hagyják hogy kötelezően "beintegráljanak" a vagyonuk közelébe olyan "elemeket", amik a meglévő vagyonukat forgácsolják, elértéktelenítik.
Majd megtanulod egyszer.

pavor nocturnus 2012.08.22. 15:42:21

@Mérges 1234: Elönt minket a kutya-fekália a köztereken, de az összes szutykos panellakó véglénynek kutya köll a förtelmes vackába, hogy pokollá tegye az olyan panellakó véglények életét, mint jómagam vagyok.
Ezeknek a kripliknek foguk sincs, de a kutyája végbelét lepedékes nyelvének nyalintásával fényesre suttyintja, miután az eb a járdára szart egy félkarnyit, amit persze ottan hagy, hogy a magamfajta nyomorékok felvigyék cipőjük talpán a kutyagumit szaros betonkriptájukba...
S sokallják érte a havi 500 forintos ebadót, ami az eb egyetlen darab vitamintablettájából, béres-csöppjéből, lazac-falatkájábó' kitelne, vagy kihagyna egy akné-kezelést a dög kozmetikai kúrájából a szalonban, esetleg csak heti egyszer vinné a férget uszodába, de nem...
Nyüszítek csak, kutyaszarba pácolva, pisába pampuskálva...
De a fogyatékosok, azok tűnjenek el a föld színéről, mer' zavarja némely tapló kényes gyomrát...

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.08.22. 16:01:15

@pavor nocturnus: teljes mértékben egyetértek. azt még valahogy megértem ha egy öreglány aki egész nap otthon van, tart valami kutyát, hogy ne legyen egyedül. persze az is állatkínzás mert a legtöbb ilyen öreglány nem fogja levinni sétálni. de az összes állatkínzó faszt aki egész napra míg ő dolgozik benthagyja a kutyáját a lakásba, börtönbe zárnám minimum.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.08.22. 16:03:59

@Stefánia vagdalt: engem a jelenléted zavarna de már első alkalommal te gyökér

pavor nocturnus 2012.08.22. 16:04:25

@Disintegrator Rising: Úgy van. Egyedülálló nyugdíjasnak járhat egy kutya. Egyetértek...

Belana 2012.08.22. 16:08:05

Nálunk az utca végén van egy nagy családi ház, egy alapítvány működteti. Megvettek egy legalább 10 éve elhagyatottan álló, romos házat, majd felújították szépen.
8 - 10 szellemileg fogyatékos fiatal él ott, 1 talán 2 nevelővel. Soha gond nem volt velük. Néhányan reggelenként munkába járnak, köszönnek előre mikor összefutunk.
A többiek otthon vannak, szép rendben van a kert, a ház és az egész környezetük.
Én örülök, hogy itt vannak, egy romos házzal kevesebb és néhány kedves, előzékeny, mosolygós szomszéddal több.

slowmotion 2012.08.22. 16:09:02

@labi: a bolond néni nem fogyatékos (ami egyébként nem fogyatékos, hanem szellemileg sérült), hanem pszichiátriai eset. az azért más, ne is keverjük ide mindenáron.

dreia 2012.08.22. 16:09:56

Bárkiből lehet bármikor fogyatékos, nem csak születni lehet annak, jöhet egy agyvérzés, baleset és máris a másik oldalon vagy. Mégis mindenki azt gondolja, hogy vele nem történhet meg.

town 2012.08.22. 16:11:30

@pavor nocturnus:

Almát a körtével...

Ennyi idő alatt, amit itt összeírkáltál, már mehetett volna 1 levél a "tanácshoz", hogy a panelodnál a közteresek nem végzik el rendesen a munkájukat, a te adódból.

Kutyaszar otthagyásáért büntetés jár, sok "vitamintablettányi".

slowmotion 2012.08.22. 16:14:27

@Belana: Neked van tapasztalatod ilyennel kapcsolatban, ezért valószínűleg nem is érted, miért megy a szájkarate.
mondjuk nekem is van tapasztalatom, ezért én sem értem.

viszont az emberek nagy részének nincs ilyen téren tapasztalata, úgyhogy innen-onnan hallott dolgokat kezdenek ismételgetni, meg féltik a sz*ros kis életterüket a nem létező veszélytől.
persze van különbség aközött, hogy tudatlanul mond baromságokat, meg aközött, hogy teljesen tudatosan böfögi fel a véleményét.az egyiket sajnálom, a másik még arra sem méltó.

pavor nocturnus 2012.08.22. 16:14:36

@town: Valóban büntetés jár, tettenérés esetén... Bizonyára számos példát tudsz említeni ilyen esetre.

kvadrillio 2012.08.22. 16:16:03

EJJJJJ! DE SOK ITT A RASSZISTA !

GONDOLJATOK STEPHEN HAWKING-RA !
HOL VAGYTOK TI KÉTLÁBÚAK, HOZZÁ KÉPEST ???!:)

kvadrillio 2012.08.22. 16:17:41

@pavor nocturnus: a kutya az ember barátja !
Az ember nem biztos, hogy az !!!
Aki meg ebbe beleszól, az végkép nem !

Teng-Hsziao Gerzson 2012.08.22. 16:19:20

Nos, nagyra értékelem a szerző jó szándékát. Azért megjegyezném, hogy az általa áhított, különféle hangokkal teli nyüzsgés nem mindenkinek egyformán vonzó.
A szüleim például most mennek nyugdíjba. Az utca, ahol a házuk van, mindig is csendes volt és nyugis. Pár éve viszont beköltözött egy öreg cigányasszony egy úgy 40 körüli, valamiféle szellemi fogyatékossággal küszködő rokonával. Előre bocsátom, semmi problémám nincs egyikük kisebbségi voltával, tőlem eszkimók is lehetnének, nem érdekelne.
Az viszont zavaró, hogy az öregasszony teli torokból ordítva szapulja "Józsikát", akit ha jó idő van, még csak be sem enged a lakásba. Józsika többnyire karácsonyi dalokat énekel hangosan, vagy kiabál összefüggéstelenül (erős hangja van, és nem szokott elfáradni benne), vagy a ház utcafelöli oldalához ül és maszturbál, az arra haladó járókelők legnagyobb örömére.
Én tudom, hogy Józsika problémás, és alapvetően nem őt hibáztatom. Azt sem mondom, hogy feltétlen be kéne zárni valahová. De hogy szociális munkást én még életemben nem láttam arrafelé járni, az egészen biztos. Hogy az öregasszony milyen felügyeletet biztosít a számára, mikor néha a legmegalázóbban lehordja, vagy olykor megveri egy papuccsal, azt inkább hagyjuk. Miért nincs ez a dolog felügyelve? Miért kell minden ottlakónak ezt hallania-látnia minden egyes nap? Miért nem lehet törvényi úton garantálni, és betartatni bizonyos minimumokat? Nem gondolok sokra, csak mondjuk olyanokra, hogy nem ér kizárni a lakásból. Hogy egy szociális munkás legalább néha nézzen rá, és ellenőrizze, hogy rendben bánnak-e vele. Illetve komolyan gondolják át, hogy biztos ez-e a megfelelő környezet számára, mert ha az öregasszonyon múlik, akkor éhen nem hal, de ennyi.
És ne mondja senki, hogy legyek toleránsabb, hogy beteg, stb. Úgy érzem, egy ponton túl nem vagyok erre kötelezhető, és nem is várható el tőlem, ez a pont pedig már rég el lett érve. Egyszerűen semmiféle jelet nem látok arra, hogy ez a család egy pillanatig is figyelembe venné, hogy a maga részéről betartsa az együttélés elemi szabályait, pedig azt hiszem, ennyi elvárható lenne, ha egyszer mi is alapvetően toleránsak vagyunk. Aki úgy gondolja, túlzok, költözzön oda, és próbálja ki, milyen. Vagy valami önző, szemét dolog azt várni, hogy a szüleim nyugodt környezetben öregedhessenek meg, és ennek akadálya ne az legyen, hogy valaki meg sem próbál figyelni arra, hogy a felügyeletére bízott, magáért nem felelőssé tehető szerencsétlenre való odafigyelést komolyan vegye? Adott esetben a szerző szerint szemét, intoleráns viselkedés lenne az első pár alkalommal mosolyogni, de aztán finoman félrevonni a szülőket, és szépen megkérni őket, hogy értsék meg: van, aki jobban szereti liftesfiú nélkül használni a felvonót?

kvadrillio 2012.08.22. 16:19:59

sztem A LEGSÚYOSABB FOGYATÉKOSOK A FELSŐ "TÍZEZER" KOKAINISTÁI, HEROINISTÁI.

...nu, velük kéne valamit kezdeni ! :)

slowmotion 2012.08.22. 16:22:26

@town: no hát valószínűleg a legnagyobb adakozók nem azon a környéken élnek, ahova a cikkben említetteket be akarják integrálni, de még csak nem is ott van a vagyontárgyuk, aminek az értékét erodálhatnák.

kvadrillio 2012.08.22. 16:25:28

@Teng-Hsziao Gerzson: TÖBB TOLERANCIÁT !

ÉN...PÉLDÁUL nem akarok egyetlen politikust sem látni többé, occt mégis még mindig ide tolakodak az orrom elé ! :o)

kvadrillio 2012.08.22. 16:29:27

mondjuk viccesnek találom, hogy értelmesnek látszó emberkék, egy percig is komolyan gondolnák, amit a fogyatékosokkal kapcsolatban negatívumként itt leírnak.
Mert, ha ez igaz lenne, akkor IGEN NAGY GOND LENNE NÁLUK A FEJEKBEN !

town 2012.08.22. 16:30:50

@pavor nocturnus:

"Valóban büntetés jár, tettenérés esetén... Bizonyára számos példát tudsz említeni ilyen esetre."

El kell ismernem, hogy a közteresek nem állnak a helyzet magaslatán (nem is törekednek rá), mással foglalkoznak, amit a törvény előír nekik.

Csak közben annyira jól vágod a panel öreglányok "kutyaszaratási" szokásait, gondoltam hogy ennyi energiaráfordítással amit itt bemutatsz, vagy már rájuk szóltál, vagy dokumentáltad, és az már ment a "tanácshoz", hogy gyakoroljon nyomást az általa foglakoztatott közteresekre.

10-20-30 ezer az átlag büntetés, önkormányzata válogatja...

De butaság volt ezt a témát idehozni, mert almát a körtével...

Belana 2012.08.22. 16:31:41

A szellemi fogyatékkal élők nem egyenlőek a mentális betegségben szenvedőkkel.
A fogyatékkal élők nem őrjöngő, beteg emberek, egyszerűen kevésbé értik a világ dolgait.
Nem sűrűn hallani olyat, hogy egy Down-kóros ember bűncselekményt követne el, míg sajnos a kezeletlen mentális betegekről ezt nem lehet elmondani.
Sokan úgy érzem tényleg nem tudják miről van szó.
Azok a szellemi fogyatékosok, akiket ilyen házakba költöztetnek, közösségben élni tudó és beilleszkedni tudó emberek. Nem tesznek kárt a környezetükben és nem bántanak senkit.
Ezek a házak nem az elmegyógyintézetek alternatívái. A két dolognak köze nincs egymáshoz.

slowmotion 2012.08.22. 16:33:00

@Teng-Hsziao Gerzson: törődés és odafigyelés.
ez a két legfontosabb dolog, amit biztosítani kell ezeknek a gyerekeknek. valószínűleg ez nem volt meg az általad említett Józsika életében, és ez az, amit nem kap meg most sem.

amúgy rendes dolog, hogy nem érdekel a bőrszínük, de a kiabálás zavar. nos, figyelj meg egy tetszőlegesen választott családot a kérdéses kisebbség körében, és rájössz, hogy elég ritka az, amikor nem emelt hangon (mondjuk ki: kiabálva) kommunikálnak.

amúgy sajnálom a szüleidet.

gnme 2012.08.22. 16:36:29

sokan azt sem tudják mi a különbség a fogyatékos és a fogyatékkal élő között

inkább elhúzzák a szájukat és szóba sem állnak a fogyatékkal élőkkel

mások meg blogolnak olyan betegségekről, amihez nem értenek

slowmotion 2012.08.22. 16:37:52

@Belana: persze hogy nincs köze, de ettől még sokan kitaszítani való retardáltnak veszik őket. pedig ugyanezek az emberek ha magukba néznének, rájönnének, hogy valamilyen szinten önmaguk is retardáltak.

kvadrillio 2012.08.22. 16:39:59

"
Címlap
Belföld
Külföld
Gazdaság
Adó és költségvetés|
IMF|
Bank és biztosítás|
Energia|
Euróválság|
Állás|
Autópálya|
Ingatlan|
Kkv|
Utazás|
Igaz ami igaz
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
Magyar
Elrendelték az Aranyközpont csődeljárását

- hj -

2012. augusztus 22., szerda 11:17

|

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék az Aranyközpont Zrt. csődeljárást. A csődvédelmet, mint kedden megírtuk, múlt pénteken kérte az ügyfelei egy részének május óta arannyal, pénzzel tartozó cég. A társaság tudomásunk szerint több tucat ügyfelének nem szállította le a megrendelt aranyat, illetve nem adta vissza a kifizetett vételárat. Az Index információi szerint a cég több tízmillió forinttal tartozik ügyfeleinek."

HMMM.....NÁLUNK IS BEDŐLT EZ AZ ARANY-PILÓTAJÁTÉK, MINT A LEGYELEKNÉL ??? :) ESZEM MEGÁLL... ÉS A PILÓTA-JÁTÉKOKAT TOVÁBB CSINÁLJÁK.....

kvadrillio 2012.08.22. 16:42:20

öSSZEDŐLT A LENGYEL ARANYBIZNISZ.....

"A lengyel gazdaság gyors növekedése közben kissé meglepte az embereket az Amber Gold nevű aranybefektetési cég hirtelen bedőlése, írja a Wall Street Journal. A tízezreket érintő csőd még a lengyel pénzügyi szabályozás hatékonyságát is kétségbe vonta. A különböző, a bankokénál többet fizető aranyalapú befektetéseket kínáló cég hétfőn jelentette be, hogy abbahagyja a működést, majd később közölte, hogy visszafizeti azt a körülbelül 24 millió dollárt, amivel üzletfeleinek tartozik. A tulajdonos 28 éves Marcin Plichtát korábban már ítélték el hűtlen kezelés miatt."

Belana 2012.08.22. 16:44:50

@slowmotion: pont ők nem néznek magukba soha:)

town 2012.08.22. 16:45:44

@slowmotion:

És hát mennyire más egy ilyen színes házat (világot) nézegetni belülről (van benne őrült, meg kutyás, és macskás, és papagájos cigány, "szép" külföldi diákok, és az én ázsiai feleségem)

mint bevallani, hogy tök jó volt:

amíg csak béreltem a cuccot. :-) És nem az én bőrömre ment.

Teng-Hsziao Gerzson 2012.08.22. 17:01:58

@slowmotion: én beérném annyival is, hogyha Józsika (meglehet, csak nekem tűnik úgy, hogy félreértettél valamit, de ő egy nagyjából 40 éves férfi) nem lenne egyfolytában kizárva a lakásból, és ha kinn van, akkor néha meg lenne kérve (a papucs használatához nem ragaszkodom), hogy csendesebben egy kicsit... bár kétségtelenül nehézkes elvárni a csendre való figyelést egy olyan öregasszonytól, aki maga is sokszor sakálként ordít.

town 2012.08.22. 17:07:04

@Belana:

"Nem sűrűn hallani olyat, hogy egy Down-kóros "

Nem szégyellitek magatokat, hogy állandóan

a Down-kóros (és tündéri)
embereket

hozzátok fel példának, amikor másokat rá akartok kényszeríteni az általatok kitalált, és másokra kényszerített integrációra, és őket használjátok fel "zászlóvívőnek", más viselkedési zavaros emberek integrációja érdekében?

Szégyelljétek magatokat, ez nem is kérdés.

Belana 2012.08.22. 17:09:58

@town: hát persze, mi szégyelljük magunkat

town 2012.08.22. 17:29:44

@Belana:

Nekem ne adj el D. kóros (tündéri) emberekkel kötelező integrációs programot, olyan viselkedési zavarokra, amik a D. kóros emberekre nem is jellemzőek.

Ezt a csúsztatást a blogger is csinálja, de te ne csináld.

verdestamas 2012.08.22. 17:36:32

@keptelen kepkeret: Dehogy nyírják. A pszichiátriai betegek intézményeinek megszüntetése ugyanolyan fontos, mint az értelmi fogyatékosoké. Kanadában ugyanez történt -- csak azért említem, mert tudomásom szerint még létezik egy ilyen nevű ország.

Belana 2012.08.22. 17:36:38

@town: szerintem értelmezned kéne, amit írtam.
De mindegy. Ehhez nincs kedvem.

verdestamas 2012.08.22. 17:40:35

@ekszvájzed: Van kert, park és szórakozás, mégis legtöbben börtönnek érzik az intézményeket. Teljes joggal, ugyanis megmondják, hogy mikor kell kimeni a parkba, hogyan kell szórakozni és kivel sportolni stb. Érdemes feltenni a kérdést, hogy lakna-e Ön ilyen szép intémzényben.

musilmusil 2012.08.22. 17:59:41

@town: Az attól függ. Ha a saját szomszédod lennél, akkor tömeges veszteség érne. Az intolerancia kurva drága dolog. De ha futtja rá, fizesd meg az árát!

dukeekud 2012.08.22. 18:00:56

@keptelen kepkeret: " Ha kiengedik a bi-polaros depressziost, Tourette-est, skizfofrent, Asperger syndromast, vagy a Korsakoff-ost akkor eljon a szep uj vilag, mert ezek a tipusok kinyirjak az emberiseget. Kerdes nelkul. "

Az Aspergeresek, biztos hogy nem veszelyesek. 10-bol egy ember az
Asperger valamilyen enyhe valtozataban "szenved", es nem is tud rola.
Csak annyirol van szo, hogy az altalanos szocialis keszsegek kisse gyengebbek, nehezebben ismeri fol masok erzelmi reakcioit. De nem lesz beloluk baltas gyilkos.

megélhetési ... 2012.08.22. 18:07:41

b+ meg te bármikor elköltözhetsz, te retorikai csaló.

radikalisviccek 2012.08.22. 19:24:52

Ne legyél rasszista, egy kutya is rapelhet! :P

XEP 2012.08.22. 20:20:56

www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html

Mindenkinek ajánlom ezt a videót, toleránsnak vagy kevésbé toleránsnak. Bár ez az aspergeresekről ill. autistákról szól.

Választható hozzá magyar felirat is.

Amit a hozzászólásaim és ez a videó is felvet, hogy a dolgok nem fehérek és feketék és minden relatív. pl.: kit tekintünk fogyatékosnak, kik azok akik csökkentik házunk értékét stb.

2012.08.22. 20:39:54

@verdestamas:

18 éves korodig nagyjából neked is megmondták, mi merre hány méter ... Kész szerencse, hogy arra nem szerveződtek meg még pátyolgatóék, de később már az se lesz új, ha a 6 éven felüliek önállósági jogaiért álltok ki, egy rakás kölköt mindenféle korlátozás nélkül rászabadítani a civilizációra ...

Aztán hogy mi lenne velük, az már nem érdekes, csak a civil életet élőknek nehogy már jó legyen. Közép- és Dél-Amerika, no, az egy nagyon jó minta erre.

Mondjuk az ország jó néhány táján már, egy másik projektbe ágyazva ugyan, de ez is működik ... :)

Lassan mindenki összegyűlik, mindegyik széllibsi blogon a porondon a cirkuszotokhoz, aki kell. Lehetne listázni, végtelen vetésforgóban cukimukizzátok közülük hol ezt, hol azt.

Mindegy kit védtek, csak az véletlenül se normális, gondolkodó, értelemmel élő és felelősen cselekvő, a pénzéért rendesen megdolgozó, másokkal kölcsönös tiszteletet tartó, játékszabályokat követő ember legyen ...

Valaki itt azt írta, hogy neki meg pl. a drogosokkal van baja. Nos, elárulhatom, hogy a drogok terjesztésében mind szellemi, mind anyagi érdekeltségüknél fogva szinte majdnem ugyanazok viszik a prímet, aki ezen a síkon itt meg a retardált embereket kívánják megosztani az agyongyötört társadalommal.

2012.08.22. 20:46:51

@verdestamas:

Egy sportpályára, dizsibe, usziba, moziba, stb. akkor és úgy mész be, amikor és ahogy csak akarsz? Nincs egy (akár alkalmilag összeverődött) közösségnek is egy (ideiglenes) belső rendező mechanizmusa, beosztása?

Közösség, ember, az a fontos, meg annak a szabályai, ilyen helyeken tán legyen anarchia?

Baccus, ilyen alapon vagy minden olyan közösségi ill. közintézményt zárassatok be, ahol bármifajta szabályozás van, vagy minden szabályt töröljetek el.

(A szanatórium és a kórház, de még egy bentlakásos kollégium vagy hajléktalanszálló is éppen ilyen intézmény. Szabályozása nem minden esetben a fenntartóinak érdekeit szolgálja).

Megsúghatom, hogy mindkét esetben csúnya dolgokra lehet számítani.

town 2012.08.22. 20:54:20

@XEP:

"ez a videó is felvet, hogy a dolgok nem fehérek és feketék és minden relatív."

Nálam az is "felvet" bizonyos "kirekesztési" szándékokat azzal, ha leírja hogy:

"a dolgok nem fehérek vagy feketék".

Ez már olyan szellemi nihil, sivatag, amit nem lehet tolerálni.

Az ilyen aki ezt leírja, az más gazságokra is képes, még akkor is ha közben történetesen felvette kedvencnek a ted.comot.

2012.08.22. 20:59:37

@milyen szép a Vértes, ó:

Jó a tükröd, öcsisajt, és szép is vagy benne ... Trolletetést meg nem vállalok, amennyit itt nekem fizetnek ... :) Ismerlek már, nem kell bemutatkozni, tán a lényeget, ha lehetne.

Érdemben ugyanis nem ahhoz szóltál, amit eddig érdemben próbáltam felvetni, az utolsót kivéve, amire már szükségét rezted ereszteni egyet nekem, ha bátorkodhatom erre irányítani a becses figyelmedet ...

Mert talán márt említettem, hogy az ovis visszabeszélésre nem tudok mással felelni, mint hasonlóval, ezért inkább nem teszem, felesleges köröket meg minek fussak az ilyenekkel.

Merthogy te sem érvelsz, se nem cáfolsz, se nem okosítasz, akkor meg minek fárasztjuk itt egymást.

2012.08.22. 21:23:37

@pavor nocturnus:

Arról, hogy mi is az, hogy "betegség", az ókor óta számos orvos, fílosz és emberjogi harcos, vagy politikus értekezett már, ezt a részt itt ne is firtassuk.

A "betegség", ha szerzett, ha kialakult, ha öröklött, ha készen kapott, stb. eseteinkben is egész egyszerűen: rendszerhiba.

Ugyanis a standard modell, a tökéletes emberi test és szellem, mint eszménykép, szobor és anatómiai rajz vagy viaszbáb, a reneszánsz óta adott.

Az ép lélekről a vallások és az egyházak, az ép elméről meg a felvilágosodás mondott ki meglátásokat. Hogy ebből kinek mi jön be, személyes belátás és más preferenciák kérdése.

A modern gondolkodó ember pedig, akárcsak a régi korokban az ún. "ősi tudás" birtokosai, elfogadja magában mindezeknek az egyes egyénben megvalósulható egységes egészét.

A bibi tán ott van az emberjogi harcosok számára, hogy ha egy ilyen (esetünkben mentális) "hiba" tartósnak vagy egyre súlyosulónak bizonyul, és nem hozható helyre, azaz nem gyógyítható, akkor inkább már ne is nevezzük annak.

Hiszen akkor minden erővel gyógyítani kéne, és a minimumra faragni le, vagy a legkevésbé nyilvánvalóvá tenni,

ezért inkább a minden egyébben való teljesértékűség elfogadtatására kell a hangsúlyt helyezni, értem én ezt ...

Csak ez még sokáig nem lehet valódi megoldás, mert ehhez szinte szó szerint "világnak hátát fordítni kell egy púpig el" (Cs. T. (RIP))

XEP 2012.08.22. 22:18:12

@town: "még akkor is ha közben történetesen felvette kedvencnek a ted.comot."

OMG.

2012.08.22. 22:53:26

@slowmotion:

És mi van, mikor mások ellenkező előjelű eseteket sorolnak? Azokat meg nem kell észrevenni, vagy mi? Most melyikből ne általánosítsak, ó, szellem fáklyái?

A mások életét naponta tönkretevők, legyenek akár simán máról-holnapra, avagy öröklötten kettyósok,

(figyelem: NEM a szelíd, ártalmalan, mosolygós papírhajtogató-pitypangfújó, foltos gúnában is fütyörésző lázárervini mesehősök)

szerintetek mind a hagymázas,. gyűlölködő kispolgári képzelet szüleményei?

Milyen érdekes, hogy bármelyik fajta pógárbosszantás hőse kerül a terítékre, mindig akad egy-kettő derék kommenter, akinek, láss csudát, épp ilyenek vannak a szomszédjában és milyen tök jól elvan velük.

Aki meg mást vél tapasztalni az ő minden negatívumnak kijelentett dologtól bőszen sterilizáni kívánt szánalmas életében, az egy antihumán faszkalap és bekaphassa, amúgy lejberális módra.

Nemde?

slowmotion 2012.08.23. 16:24:40

@Teng-Hsziao Gerzson: dehogy értettem félre. el tudom olvasni, és értelmezni is tudom, hogy 40 év körüli.

a törődést és odafigyelést nem Neked kell biztosítani, és nem is a szüleidnek, viszont akinek kellene, az meg nyilván nem biztosítja. és innentől hangosan énekel, ordít vagy maszturbál, mert nem fordítottak és nem fordítanak időt arra, hogy neveljék. (igen, nevelhetőek, csak elég energia kell hozzá.)

viszont a posztban felvetett témához ez megközelítőleg annyiban tartozik hozzá, hogy semennyire. persze, értelmileg sérült az egyik is meg a másik is, na igen. és a nátha is egy betegség meg az Ebola is, csak náthával lehet emberek között járni, Ebolával nem ajánlott.

aki a rokonával él, az oda költözik, ahova viszik, akármilyen állapotban is van. ott hiába szól bármit is a szomszéd, mert szabadságjogok meg minden.
ezért írtam, hogy sajnálom a szüleidet.

de a bélapátfalvi példában nagy valószínűséggel nem ilyen emberekről van szó.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.08.23. 16:31:55

@town: nem írtam azt hogy lefogadom hogy hol jártál vagy sem. Válaszoltam neked. Azt írtad, hogy nincs okunk szégyenkezni az említett országokkal szemben, abban hoyg hogyan bánunk a fogyatékosokkal, én meg azt állítom hogy igenis van, többször jártam, kicsit éltem is kint. A válaszom annyi, hogy ez nem egy verseny, amit meg kell nyerni a nyugattal szemben, hanem egyszerűen nincs igazad abban hogy nem kell szégyenkeznünk. Sajnos kell... olvasd el a hozzászólásokat, és ami eleve a posztot kiváltotta..

slowmotion 2012.08.23. 16:37:19

@town: tényleg értelmezd már azt, amit Belana írt...

nem azt írta, hogy csak a Down-kórosok középsúlyos értelmi sérültek, és nem velük akarja eladni az integrációs programot. de a Down-szindrómások egy elég nagy (ha nem a legnagyobb) részhalmaza a fenti csoportnak, mégsem szerepelnek a Kékfényben sem ők, sem a többi középsúlyos.

a blogger pedig nem ad el semmit. ő pusztán megemlíti, hogy Bélapátfalva lakói nagy többségben úgy vélik, hogy nem szeretnék, ha az otthonból betelepítenék a sérülteket melléjük.
akik nyilván gyilkosok, erőszaktevők, gyújtogatók, takonyban és sz*rban hempergők stb.
persze, mert nyilván ha elkezdődik az integrációt, akkor a legsúlyosabb eseteket telepítik ki tapasztalatot szerezni, a faluban meg hadd hulljon a férgese...

nem, a helyzet az, hogy az emberek nagy része szart sem tud az egészről, de boldogan gyárt légbőlkapott feltételezéseket annak érdekében, hogy bizonyítsa a vélt és valós igazát. és eközben persze hajlamosak leugatni azokat, akiknek van relevéns tapasztalata a témában.

nem lepődök meg, itt mindenki mindenhez ért. először is a focihoz, aztán a pénzügyekhez, meg szép sorban az összes többi dologhoz. na mindegy.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.08.23. 16:39:28

@ekszvájzed: én a kommentjeidre válaszoltam. véleményem szerint nem erőszakos integráció az, ha embereket akiket nem szükséges, nem tartunk bezárva négy fal közé. Nem értem- annyi mindent mosol össze annyi mindennel, hogy értelmezhetetlen.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.08.23. 16:41:15

@Muad\\\'Dib: bocs, de nem értem hogy ez a cikk hogyan függ össze ezzel a témával. Itt nem fogyatékos emberekről van szó, hanem egy ön és közveszélyes betegről. És nem esek hasra Hollandiától, csak leírtam a véleményem - hatalmas a lemaradásunk sok mindenben.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.08.23. 16:46:08

@slowmotion: sajnos igazad van, de az is sajnos, hogy mondjuk egy ilyen falu lakói a sajtóból, a kocsmából, a piacról értesülnek erről- gondolhatod hogy milyen módon: - te dezső, hallottad, ránkengedik a flepniseket - na ide biztos nem gézukám!
A kommunikáció fontos egy ilyen témában - nem utólag amikor már az emberek kész hamis ideológiákat gyártottak maguknak, és egymást győzködik az előítéleteikről...
EZ egy lassú fejlődés ebben a térségben, segíteni kell, óvatosan gondozni. Hiszen az itteni kommeteken is látható mennyire könnyű leegyszerűsíteni és elítélni valamit, pusztán információk hiánya miatt.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.23. 16:46:12

@ekszvájzed: "Legszebb kor ... Szeintem is, mert senki se szól bele, mikor és hol ürítkezel, ha visítasz, kapsz enni-inni, meg játékot, csak maradj már nyugiban, mindent el kell mondani ötször-tízszer, annyit alszol, amennyi jólesik, és még csak dolgozni se kell. És nem kell fizetni semmiért."

Én nem egészen erre gondoltam. Érzelmileg a legszorosabb kötődés ekkor tud kialakulni. Szerintem. Legalábbis ahogy én a gyerekeimen látom.

"Különben is, a kérdés ennél jóvval általánosabb, nyilván egy downos teszi a legkevesebb rosszat, ezért is képezi ő ezen példázat tárgyát ..."

Down szindrómával főiskolát is lehet végezni. Szóval nem a legkevesebb rosszról van szó.

"... Hanem a súlyosabbak."

Ezzel egyetértek. De ez a nevelők felelősségének a kérdése. Nem?

slowmotion 2012.08.23. 17:17:45

@ekszvájzed: figyelj, akkor most megszólalok én, akit Te a szellem fáklyájaként becsülsz meg:

tíz deka párizsi 2012.08.22. 14:03:26
egy negatív tapasztalat, de hozzáteszi, hogy az "egészséges" másik szomszéd sokkal jobban bosszantja

xaba99 · landf.blog.hu 2012.08.22. 15:12:31
egy negatív vélemény, bár a probléma igazából a sérült személy anyjával van (merthogy nem érti meg, hogy nem attól lesz jó az ő gyerekének, ha mindent megtehet)

Teng-Hsziao Gerzson 2012.08.22. 16:19:20
egy negatív vélemény, bár ha a saját családtagja is lesz*rja az embert, akkor nemcsak a sérültekből lesz kezelhetetlen egyed, hanem az _egészséges_ felnőttekből is egész jó eséllyel

ennyi volt az, ami a poszt szempontjából releváns, és bár ezek negatívak, de visszavezethetők ilyen-olyan külső okokra. LEHET hogy lenne hasonló a visszaintegráltak között, DE ez nem kötelező érvénnyel fordulna elő, hanem valószínűleg a legrosszabb esetben is csak elvétve.

az összes többi példa az nem a középsúlyos értelmi sérültekre vonatkozott, hanem a pszichiátriai esetnek számító beteg emberekkel. ők nem azért kerülnek a szomszédodba, mert beintegrálják őket a sérült emberek otthonaiból. ők azért kerülnek oda, mert bezárták Lipótmezőt.

az, a helyzet, hogy a REHABILITÁLHATÓ sérülteket akarják integrálni, akikkel amúgy foglalkoztak, csak esetleg jobb életkörülményeket akarnak nekik biztosítani. ők NEM skizofrének, NEM szenvednek borderline személyiségzavarban meg más finomságokban.

de az emberek csak meghallgatják a kérdést, és annyit fűznek hozzá, hogy "ja, ketyósok? nehommá idehozzák űket!" és ennyi. anélkül, hogy akár egy halvány leheletnyi fingjuk lenne arról, kikről is van szó.

tudod, ezek a sérültek lehet hogy sérültek, de az is lehet, hogy jobb emberek, mint én, mint Te, vagy mint bárki más, aki ide kommentel. és lehet, hogy jobban jársz velük akár Te is, ha ők lesznek a szomszédjaid, mert nem lopják ki az újságodat a ládából, nem vizelnek a virágjaidra, nem fognak ittasan dorbézolni hajnal kettőkor, sőt a parkolóhelyedet sem foglalják el soha.

és ezt nem azért mondom, mert bármilyen szinten liberális lennék, hanem csak azért, mert láttam már ilyen gyerekeket és rájöttem, hogy tényleg nem fognak megenni vacsorára, ha nem figyelek.
és mert néha igyekszem látni is, nem csak nézni és képzelegni.

slowmotion 2012.08.23. 17:27:30

@Legelő Őse: elolvastam a hozzászólásokat a linkelt haon-cikkben.
sajnos ismét bebizonyosodott, hogy a hangerő és a tudatlanság egyenesen arányos egymással.
aki pedig hajlamos átlátni a dolgot, és esetleg alaposan végiggondolva hozzászólni, azt leugatják.

én mondanám, hogy költöztessenek a szomszédomba ilyen gyerekeket, csak egyrészt nem Bélapátfalvára sodort a sors, másrészt ahol most lakok, onnan én is éppen most költözök egy jobb környékre.

2012.08.23. 19:01:48

@slowmotion:

Csakhogy a rehabilitálhatónak minősített személyek, mivel nagyon érzékenyek, sokkal könnyebben sérülhetnek lélekben és mentálisan egyaránt, a valós életben, a nyitott, össztársadalmi környezetben szándéktalanul is előforduló számos stressztől, anomáliától, sokkhelyzettől, traumától, stb.

Amiket egy "ép" ember is sokszor nehezen tud kezelni, vagy azok hatására éppenséggel ő maga is bizonyos fokon "sérültté" váhat.

És azokról nem is szólva, akik direkte bántják, alázzák, vagy akárcsak "ugratják" őket ... Sokkal többet ronthat állapotukon az igazi, nagybetűs Élet, mert sokkal kevesebb az a szeretet és figyelem, ami egy biztonságos helyen veszi körül őket.

Tehát hol a tényleges felelősség a védelemre és kíméletre szorulók iránt? Hiszen egy ilyen, a "szabad" világban megeshető helyzetben nem lehet mindig mellettük állnia valakinek ....

2012.08.23. 19:35:23

@slowmotion:

Egy faluban régen egy "bolond" is bőven elég volt ... Azt mindenki ismerte, a hülyegyerek ill. nyegle ifjú fele bántotta, a másik, tyúkanyó, meg öregtata fele védte.

Valahogy túlélték, a küldetéstudatos jogvédői pátyolgatás nélkül is.

Mégis, hogy bírod rá a "parasztot" arra, hogy mindekit elfogadjon, akire te vagy más rámutat, hogy "márpedig el kell fogadnod, ha tetszik, ha nem, mert különben utolső, embertelen, büdös, kirekesztő, utolsó bunkó vagy"

Mert a "másság" társadalomra való erőszakos rátolása miatti össznépi berzenkedés nem ma kezdődött.

Évtizedek óta kényszerítenek az ország változó rendszerei a csupán tisztes és önmaga ill. az anyatermészet irányította, rurális életet élők közé, azok nyakára mindenféle oda saját maguk szerint sem való elemeket, akár csoportosan is.

Tartósabb ottlétre szorított nemzetiségieket, politikailag kitelepítetteket, távoli vidékekről menekülteket, akik még a nyelvet sem beszélik ... Ezekkel még úgy-ahogy ki lehetett jönni, mrt a magyar népnek már volt történelmi gyakorlata benne.

És őutánuk, az utóbbi másfél évtizedben meg persze hogy azokat a nagyon áldott, jó cigányokat, a hazai toleranciahányados No. 1-es fokmérőit ...

(ez egyébként a hivatalos kényszerítés és hozzájuk idomítás szintjén már nagyobb haladást is tett, ha esetleg turbóra akarnátok kapcsolni, onnan szedjétek a mintát :)) ...

vagy akárcsak csupán alkalmilag dzsemborizó, "jobbára ártalmatlan" :) cserkészeket, úttörőket, majd később bódulni vágyó hippiket (ozorai példa)

ad absurdum még egy kis falu közepén, magánház kertjében maguk között "vörksoppozós" melegeket (!) is, mint egy szivárványos posztban is olvastam, nemrég :) ...

Mközben a "tömegemberek", a mukájuk után csupán nyugodtan szórakozni és pihenni vágyók élete más okok miatt (lásd a fentebbi hozzászólásomban felsorolt kedélyromboló tényezők felszaporodásán át) egyre élhetetlenebbé és kilátástalanabbá válik, anyagilag, és szellemileg is.

Mert az ő bajaikkal ugyanakkor, pofátlanul kinyilatkoztatottan is, és a rájuk erőszakolt társaságokéival ellentétben látványosan nem akar foglalkozni senki.

És amikor ezért felszólal valaki, nagyobb bunkó a szemetekben, mintha nem is szólt volna, és csak úgy, csendben viszolyogna és fogcsikorgatna tovább ...

2012.08.23. 19:46:43

Az az igazság, hogy régen a ti nézeteiteket osztottam, de ott tartotok, hogy már ezer Tiborcnak a tízezer panaszát sem vagytok hajlandóak meghallgatni, ezzel pedig mindenki csak még rezisztensebbé válik, egyre jobban, mindennel szemben, amit csak mondtok, "mégha az angyalok nyelvén szólaltok is", ahogy kábé az apostol mondja, mert szeretet, az ezek szerint nincsen bennetek. Vagy csak a kiválasztottak számára, ami még őszerinte is kevés volna.

2012.08.23. 19:56:19

@slowmotion:

Oda pedig már tényleg senki ilyesvalakit sem fognak költöztetni, ahová eszerint mész, mert a "jobb" környék általában pont hogy azt jelenti, hogy az ott élők egyre inkább megmondhatják, kit akarnak szomszédságnak, és kit nem.

Úgyhogy megnyugodhatsz, és könnyebb szívvel írhatod le még jó sokszor, hogy kik mellett is szeretnél te élni, akár a világ összes páriáját a kebledre ölelvén, mikor is sokat teszel azért, hogy arrafelé szó se eshessék róluk ...

Vagy netalántán te a nagyátlaghoz képest valami egészen mást értesz a "jobb környék" alatt? :)

2012.08.23. 20:17:55

@slowmotion:

Yahh, és hogy valami sajátot is mondjak: kb. 4 éven át volt közvetlen szomszédunk egy harmincas pszichopata fószer, akire nem ügyelt senki, és tök egyedül élt.

Jó persze volt nekünk már egy "jóakaró" régi szomszédunk, egy vén enyhénbolond, aki a lakbért szedte tőle, és sustorgott vele az már szentigaz.

Mikor nem voltam otthon, ez a barom az idősödő édesanyámat csúnyán szidalmazta, s az sem zavarta, mikor már hazaértem, mikor az ajtónkon hosszan csengetett, dörömbölt, vagy csak előtte állt a folyosón, és hallgatózott, vagy kurvaanyázott.

Néha vésegette, farigcsálta, a névtáblát összekarcolta, még a zárat is próbálta nyitogatni. A levélnyíláson is öntögetett dolgokat befele. A postaládánkat a házban szintén feszegette

Ha kiiktattuk az ajtócsengőt, akkor meg a kaputelefonukkal szórakozott, amitől szinte még a holtak is felébredtek, anno.

Egyéb unalmas perceiben vizet, vegyszert, olajat, meg egyéb azonosítatlan löttyöket fröcskölt lábtörlőre, erkélyre, száradó ruhákra, kitett virágokra, stb.

Egyszer pl. egy hétig nem voltunk otthon, s arra jöttünk vissza, hogy mindkét rendszámtáblát leszedte az autónkról ... Gyanítom, hogy nem őrizte meg őket emlékbe.

És csak akkor takarodott el, nagynehezen végre, mikor az anyja elvitte vissza, oda, ahonnan hozta, mert sokba fájt már a rá kétszer is kirovatott szabálysértési bírság ...

De hidd el, én még annyira életemben nem örültem semminek.

mate244 2012.08.23. 21:35:32

Alapvető problémám, hogy mi az a felső erő és hatalom ami felruház minket azzal, hogy megmondjuk ki és hogyan milyen körülmények között élhet, főleg olyan indokokkal, hogy romlik az ingatlan ára, és hogy nekünk nincsen olyan GDP mint máshol... itt akkor is nagy lenne az intolerancia ha mindenki 1millióból élne, és akkor is sokan úgy érzik, hogy van joguk másokat kirekeszteni. Szerintem ez nem választás. Ez alap.

2012.08.23. 21:52:53

@mate244:

És vajon melyik felső erő és hatalom ruház fel azzal, hogy marginális csoportok mondják meg, sokszor agresszíven, és ellentmodást nem tűrően, közösségeknek, vagy akár egész társadalmaknak, hogy azok mit csináljanak?

Mert így a "kirekesztettek" még nem lesznek "berekesztve", attól, hogy a más dolgok miatt nyomorulók közé tuszkolják őket.

Senkivel sem történik semmi jó, csak végtelen, erőszakos kicseszés, és újabb szenvedést, meg újabb karmákat hoz.

Jézus sem mondta, hogy mit kell tenni, ő csak mutatta, de a megszállottakból ő is kiűzte azt, amit kellett.

Külön otthonok persze akkor még nem voltak de az elsők épp a egyház irgalmasság-gyakorlása folytán jötte létre.

Hogy ezek belső világa a polgárosuló 18.-19. századra mivé fajult, külön fejezetet érdemelne, mielőtt a psziché igazi gyógyításának "forradalmárai" a színre léptek volna.

De a mi "boldog" és "szabad" napjainkig senkinek soha nem jutott eszébe az az őrültség, hogy a társadalommal, vagy a társadalomban gyógyíttassa meg azokat, akiket épp a társadalom tesz beteggé, vagy kezel akként ...

slowmotion 2012.08.23. 23:19:15

@ekszvájzed: de a Te személyes példád éppen nem azokról szól, akikről a poszt íródott, hanem pszichiátriai esettel, könyörgöm, legalább ennyit érts már meg...

slowmotion 2012.08.23. 23:28:03

@ekszvájzed: jobb környék alatt azt értem, hogy a környék egyetlen általános iskolája a helyi sétálóutca mellett helyezkedik el. nos itt a padokon megtalálható a társadalom alsó tíz (öt?) százaléka: a hajléktalan alkoholista, a még nem hajléktalan, de lepattant alkoholista, a munkanélküli kisebbségi és az iskolakerülő kisebbségi.

ha a fiam pár év múlva eléri az iskolás kort, akkor nem szeretném a kerület másik felébe hordani általános iskolába (vagy egyáltalán másik kerületbe). persze az is megoldható lenne, hogy mindennap délután 4 órára vagy én, vagy a párom érte menjünk, csak éveken keresztül esetleg nem mindennap sikerülne, és a munkahelyen sem biztos, hogy örülnének neki, ha fél négykor eltűnnénk. ha pedig ez nem jön össze, akkor nem szeretném, ha a fentebb felsorolt egyének bármelyike belekötne, hogy nincs-e nála bármi, amit pénzzé tudnának tenni.

igen, valamilyen szinten ez is a szomszédság megválasztása, de ezzel nem korlátozunk senkit a jogaiban, valamint nem fogjuk meglopni őket, felgyújtani a lakást, sőt még csendzavarást sem tervezünk elkövetni. szerintem velünk általában jól járnak a szomszédok.

slowmotion 2012.08.23. 23:34:29

@ekszvájzed: ebben amúgy igazad van, de azt nem lehet felmérni, hogy mi a jobb: ha odafigyelés mellett, de egy nagy hodályba összezárva tengődnek, vagy ha kis csoportokban, de olyan környezetben élnek, ahol több impulzus éri őket - még ha ezek negatívak is.
az első élő példa pozitív, persze nézőpont kérdése, hogy valaki ezt az esetleges domináns kimenetelnek tartja-e, vagy egyből kivételként kezeli.
az összes ilyen integrációt vehetjük kísérletnek, de amíg nincs negatív visszacsatolás, addig nem is lehet nem működőnek aposztrofálni a dolgot.

2012.08.23. 23:52:53

@slowmotion:

Tudom.
Nyugodj meg.

Azért csak megengeded azonban, hogy egy ilyen poszt kapcsán is, akár, az ember tágasabb kitekintéseket tehessen?

Mert ez csupán a kályha, amitől elindulni kell hiszen ha ott maradnánk, csak az szólhatna hozzá, akinek pont ilyesmikre van rálátása, meg tapasztalása. Akinek meg nincs, az csak olvasgassa, hátha okos lesz?

Ha nem volna vita, nem is kommentelne senki, akkor viszont blog se kell, vagy posztjainak alája applikált hozzászólásmező se, oszt' mindenki csak nyilatkoztasson ki ... Esetleg hallelujázzon, meg dícsérgessen, és folytasson csakis szakmai értekezéseket.

És még egy NAGY nyugi: Egy rossz szót sem ejtettem a Dawn-osokról, rokonom dolgozik a Petőéknél, ővelük is, és a gépemet alkalmanként szervizelő mukinak az egyik gyereke is Dawn-os.

Nagyon jól tudom, ahogy te is, hogy az embereknek nem is őmiattuk vannak előítéletei, mint fentebb is olvashattad, mert annyira még nem buta ez az ország, amennyire már 23 éve próbálják masszívan lebutítani, bizniszmenék és politikusék. És láttatni azok, akik fentebb is ekkora dühös szenvedéllyel esnek neki az ellenkező véleménye képviselőinek.

Szóval azokkal van inkább itt a baj, akikbe a megmondók már-már egyenesen az 1937-es hitleri euthanázia-program rémképét töltögetik,

akik ezek után egy-két közösségi nemet mondás kapcsán a fogyatékosok magyarországi apokalipszisét vizionálják, és nem néznek se feltúráztatott önmagukba, se a kismillió más szarsággal már régóta szanaszét baszogatott civilekre.

És önjelölt polgárjogi harcosként húzzák le a keresztvizet azokról, akik nem kívánnak botcsinálta terapeutákká válni,

hanem azt várják el, ahogy én is, hogy a garmadával erre 20+ éve egyetemeken kiképzettek hadai ne csak szavakban és másokat legorombítva sajnáltassák a szerencsétlen sorsra kárhoztatott érző lényeket,

hanem vegyék ezt az egész ügykört országosan a saját, méltó kezelésükbe, hogy senkinek ne lehessen eztán senkivel semmi porblémája.

Érthető?

2012.08.24. 00:08:08

@slowmotion:

Oké, hogy a suli útján a padok népe a törzsidőben "jobbára ártalmatlan", de mondjuk azokból a kölkökből mi lesz, akik jövet-menet folyton ezzel kell szembesüljenek?

Mert ha úgy nőnek fel, hogy ez a természetes, és így is lehet élni, akkor lehet, a saját igényeik sem lesznek sokkal magasabbak, és a végén közöttük láthatod viszont őket, mint a réges-régi "galerikben" ...

Vagy tutira megcsömörlenek tőle, és nem annyira a Kalkuttai Teréz anya irányvonalát fogják követni, azzal a szándékkal, hogy kiemeljék őket ebből ...

hanem mindegy hová, vagy hogyan, csak ilyeneket ne kelljen látniuk többé.

És arról még nem is beszéltem, hogy az önálló mászkálásra vágyódó kamaszok / fiatalok mellett már nem lehet őrködni az utcán, és már nem korlátozódnak a "törzsidőre", ergo: mindenféle nemkívánatos "kaland" megtörténhet velük, ahogy mondod is ...

2012.08.24. 02:17:09

@TrueY:

Neked is szól, amit fentebb írtam, azt kihozván számodra belőle, hogy így van, ahogy mondod, a dawnosok (autisták, és további más más teljességgel ártalmatlanok is) tényleg megérdemlik a törődést és a szeretetet. A baj abszolúte nem velük van.

Itt arról van szó, amit mondtam, hogy a rengeteg lótó-futó, idegeskedő, vagy saját bajába süppedt köznapi pógárban valóban nincs idő, meg türelem, meg kedv idegenként velük foglalkozni, mert a számukra "kinti" világban élő emberek a saját, hétköznapi életükben egyszerűen eleve pszichés nyomás alatt vannak.

A saját életükben fellépő szeretetlenséget, hiányérzetet, közönyt, fásulságot, agressziót és depressziót nemhogy a közéjük vegyítendő szeretetéhes érzők, meg a rájuk való mindennapi odafigyelés, hanem még ezernyi csodálatos életű, s viszonylag "normális" 'Amélie' sem tudná kitakarítani belőlük.

A "normálisaknak" ezen a szinten egyéb terápia kéne, s nem a terápiára szorulók környezetükbe történő beépítése. Abból amíg az ország általános mélyrepülésben van, nem származhat semmi jó.

A súlyosabbakról:

Attól függ, hogy nevelők, avagy inkább smasszerok kezén vannak-e ... Továbbá mikor, hol, és hogyan. De attól tartok, kevés olyan bátor és elhívatott ember akad, akiket az igazi nehézfiúkra és -lányokra lehet specializálni, mert olyanok inkább csak a filmekben vannak. Akik bírják a dolgot, szóval és erővel

Modd csak, hogy élhetne egy agresszióval súlyosbított, random módon kiborulásra hajlamos eset, a legszükségesebbre lecsökkentett kontroll mellett is viszonylag normális, "teljes" életet, ha pl. a legcsekélyebb és sokszor előre nem is észrevehető inger is kiválthatja nála a tüneteit?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.24. 16:32:25

@ekszvájzed: "Abból amíg az ország általános mélyrepülésben van"

Ez az ország évszázadok óta mélyrepül. Most várunk még valakire? ;)

"Modd csak, hogy élhetne egy agresszióval súlyosbított, random módon kiborulásra hajlamos eset"

Nem tudom. De van pár ilyen körülöttem! Pedig nincs is diliflepnijük. ;)

2012.08.24. 21:27:39

@TrueY:

Oké, tudod, hogy viccelődni én is tudok ám ...

De a nagy mélyrepülésnek néha azért voltak felívelő szakaszai is, mikor a közjó érvényesülése lehetővé vált, és még politikai hasznot is hozott. Törvényszerűen volt ilyen minden nagyobb traumánkat követően ...

Mert egy nemzetet, ha hasznát akarjuk látni, nem lehet folyamatos stressz alatt tartani, ezt még Mária Terézia előtt is minden idegen urunk és helyi despotája tudta.

Azonban idegenből irányító mai, idegen uraink, és engedelmes hazai kiszolgálóik ezt a bölcselmet réges-régen elfeledték ...

Másik: Előbb mondtam másoknak, hogy ha rájuk (a hétköznapjainkban körülöttünk"normálisként" járkáló időzítettbomba-emberekre) is lenne odafigyelés, meg velük is törődés, meg lehetne előzni a bajokat vagy ki lehetne szűrni őket.

Gondolj csak a nemes USA hagyományt tán nem csupán csak a moziból, vagy az irodalomból ellesve immár kishazánkban is gyilkolászni nekiálltakra, vagy a hál'isten még idejében elkapott tervezgetőkre.

Mint az az okostojás jogász hülyegyerek is, aki a beteges és meglehetősen elrothadt lelkivilágról árulkodó versei mellett pisztolyos ámokfutásra készült, és mivel tökéletes szocio- és pszichopata, egy ilyen béna államgépben ezek után is simán ki tudja mosni magát ... :(

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.24. 23:35:23

Bélapátfalván több, mint 2oo fogyatékos él otthonban. Ők nem bélapátfalviak, mert a megye telepítette ide őket 26 év óta folyamatosan a megyéből. Helyi lakos - talán - nincs közöttük.
Ismerek otthon, a szüleikkel élő fogyatékosokat, sőt jóban is vagyok velük. Megemelem a kalapom a hozzátartozók előtt. Ők nem adták be a gyermeküket, hanem erőn felül gondozzák őket.
Sokunknak az a véleménye, hogy - ha a kormányprogram végső célja az, hogy a fogyatékosok családban, szeretetben éljenek - ne aprózzák szét érdekek mentén azt a bizonyos országosan rendelkezésre álló hét milliárdot, hanem ott , vagy közelben vegyenek lakásokat nekik, ahonnan származnak. Attól nem lesz család, hogy 24-25 főt befogadó óriási hodályokban elhelyezzék őket, ugyanúgy idegenekre bízva, mint eddig.
Próbálunk mi "bélapátfalvi gonoszok" értelmesen beszélni az ellenoldallal, sajnos nem lehet, mert a házakat eladni szándékozók a várható pénz miatt már politikai ügyet csináltak belőle. Sajnos!
Nem akarnak veszíteni.
Nem mellékesen Bélapátfalvára ráhullott már kb 1o-11 évvel ezelőtt másfél milliárd forint a cementgyár kapcsán, mi lett vele? Kivették a kistérségi önkormik és fölélték. Also bitte: ne beszéljük itt 1 milliárdról, mint a kánaán eljöveteléről, mert vannak még élősködők...
Másrészt a szocotthonban dolgozók létszámából talán 1o % bélapátfalvi. A javításokhoz sem helyi vállalkozókat hívnak, hanem a megyei kapcsolatokból.
Az önkormányzat kötelessége lett volna, hogy az őket megválasztó lakosság érdekeit képviselje úgy, hogy ne legyen szükség aláírásgyűjtésre a meghallgatáshoz. Most pellengérre állítottak 3o1-ünket, akik kértük a tájékoztatást.Ország-világ előtt rasszistának, gonosznak kiáltanak ki minket, de a tények mást mondanak...

2012.08.25. 00:12:31

@egybunkobelapatfalvarol:

Hát, jókor jössz te is ... Bánatomra a hajcihő itt már rég behalt, de sose késő :)

- Ez a net egyik súlyos rákfenéje: amint az Index címlapról lekerül egy blogtopic, akármilyen érdekfeszítő viták is bontakoznának alatta, 12-24-48-72 órán belül 99 %-ban el is süllyed, örök időkre, kábé.

Tanulságait esetleg későbbi korok ráérős fíloszai szemezgetik majd ki, hogy megnézzék, a ma embere mennyivel volt jobb, vagy rosszabb őnáluk, vagy az övéiknél (már most elárulhatom: semennyivel :)) -

De légy szemfüles és ha ügyesen szólsz máshol, épp időben, talán a sok vakon acsargó libbant is észreveszi, hogy van, aki tényleg ott lakik, firsthand véleménnyel, és nem a levegőt püföljük itt, a nagy igazságok mondogatásában.

Bár az nem is rossz, hogy mindenol, ahol ilyesfajta gondozásra szorulók vannak, mikroszinteken foglalkozzanak velük az őket helyben amúgy is ismerők.

És persze az oda alkalmazott szakemberek, valamint velük együtt a végre tán valami hasznosat :) csináló büfé-ruhatár szakos végzettek ...

Ez megoldható lenne a közösségi házakban, vagy az óvoda-iskola speciálisan nekik megfelelőre kialakított részében.

S emellett párhuzamosan folyhatna egy olyan ismeretanyag-átadás a helyi közösségnek, amelyben normálisan, a szakmai hókuszpókuszokat messzire mellőzve elmondják, miféle betegségek, avagy szindrómák ezek, mivel járnak, és mit igényelnek.

Mert ha okosék nem nézik csípőből hülyének & bunkónak a népet, akkor, garantálom, hogy a nép sem lesz se hülye, se bunkó :)

(PS: Kéne igazán már egy olyan blogos portál, ami kissé bővebben mutatná azt, amit az eddigiek, szerintem, és jobban lehetne témákat kiszűrni / kiszúrni benne.)

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.08.25. 13:29:04

@egybunkobelapatfalvarol:

Szeretném emlékeztetni, hogy én nem bunkóztam le a bélapátfalvaiakat. Egész pontosan ezt írtam és ezt most is tartom:

"Nem hibáztatom a bélapátfalvaiakat....(..) Van még pár vizsga emberségből, demokráciából, és azt kell mondjam – józanságból, amit biztos vagyok benne, hogy Bélapátfalva is le fog tenni. Nem rossz emberek élnek ott, csak rossz köröket futnak azok, akik most pánikolnak."

Miközben megértem a fogyatékosokkal kapcsolatos félelmeiket továbbra is azt szeretném hangsúlyozni, ami az egész bejegyzés célja volt. A fogyatékossággal élő emberek semmivel sem jelentenek nagyobb veszélyt, több zavaró tényezőt, mint közösségünk bármely más tagja. Az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok megtámogatva egy évtizedek óta működő intézményi lobbi törekvéseivel, ami remek igazgatói állásokat és alsó-középosztályos munkahelyeket létrehoz ugyan, ám az érintett fogyatékos emberek helyzetén bizonyíthatóan semmilyen módon nem segített.

Néhány felvetésével viszont nagyon egyetértek, szeretnék ehhez pár támpontot adni. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázati feltételek között szerepel, hogy a kiváltás eredményeképpen létrejövő családias közösségek összesített létszáma nem érheti el a helyi lakosság 10%-át. Ez ráadásul lehetőség szerint utcánként érthető, tehát nem lehet teljes "fogyi utcákat" vagy "fogyi telepeket" létrehozni. Valóban nem lehet több száz embert odatelepíteni egy faluba, ezzel ugyanis csak azt hoznák létre, amit éppen felszámolni akarnak. Én is azok közé tartozom, akik még a 25-30 fős centrumokat sem támogatják, talál ezen a blogon számos bejegyzést, ahol részletesen kifejtem mi a gond a nagy létszámú intézményekkel és a kormány azon tervével, hogy Európai Uniós forrásokból akár 50 fős lakócentrumokat akar kiváltás címén létrehozni.

A jövőbeni lakóhelyek kiválasztásánál elsősorban az érintettek egyéni preferenciáit kell figyelembe venni. Fontos leszögeznünk, hogy a fogyatékos emberek ugyanúgy magyar állampolgárok mint mi mindnyájan. Lakóhelyük megválasztásakor pontosan annyiban kell kikérniük a szomszédság engedélyét és véleményét, amennyire ennek a szomszédságnak engedélyt kellett kérnie saját lakhelye megválasztásához. Nagyon álságosak azok a megjegyzések, amik úgy követelik a hozzájárulást mások szabad lakhelyválasztásához, hogy nekik maguknak semmiféle hasonló hozzájárulást nem kellett kérniük. Nem nagyon látom mi ennek a morális és főleg jogi alapja.

Az, hogy az intézmény fenntartója most jelentős összegeket fog kapni létrehoz egy olyan helyzetet, hogy a megye területén bárhol építhetnek vagy inkább vásárolhatnak ingatlanokat a helyiektől, akik hajlandóak azokat értékesíteni. Én továbbra sem tartom annyira rossz hírnek, hogy egy komoly válságidőszakot megélő térségben megjelenik hamarosan egy tőkeerős vevő, aki a helyi lakosság esetleg már régóta értékesíteni kívánt ingatlanjait kívánja megvásárolni nagyobb tételben. Ráadásul most nem ipartelepeket, gyárakat és üzemegységeket akar majd valaki vásárolni fura, helyben sosem látott szereplőktől, hanem jellemzően lakossági tulajdonban lévő lakásokat, családi házakat.

Nem nagyon értem azokat a hozzászólásokat sem, amik az ingatlanok értékének csökkenéséről szólnak. Ezek a megvásárolt ingatlanok egytől egyig felújításra kerülnek. Ha van eszük a fenntartóknak összekötik őket infrastrukturális beruházásokkal, létrejöhetnek a lakóotthonok körül új szolgáltató egységek (például nagyon ajánlott a fogyatékosokat ellátó támogató szolgálatokat üzemeltetni, amihez nem csak segítő személyzet, hanem mondjuk sofőr is kell). Hamar ki fog derülni, hogy az új lakók semmiféle veszélyt nem jelentenek, ugyanakkor újonnan épített vagy felújított házakkal gazdagodott a falu. Soha rosszabb csapást nem kívánok egy közösségnek.

Az egész kiváltás alapfilozófiája arról szól, hogy míg ezek az intézmények eddig elszigetelt zárványként üzemeltek - láthatóan Bélapátfalván is - addig a közösségbe költöző lakók ugyanazokat a szolgáltatásokat vegyék igénybe, amiket a helyi lakosság is. Ha csak három lakóotthon jön létre Bélapátfalván három családi ház formájában, az harminc új vásárló a kisboltban (mert szerintem nem Egerbe fognak menni zsömléért), három ház ahol el fog romolni a víz, a gáz, ahol kerítést kell majd csinálni, ahova állatorvost kell hívni a kutyához, orvost a lakókhoz, mesterembereket a szereléshez. Korábban ezeket a zárt intézmények saját karbantartó személyzettel oldották meg, most sokkal szervesebben a faluban/városban fogják igénybe venni ezeket.

Ha az intézmény fenntartói az érintettek preferenciáit követi, akkor ezek között az ingatlanok között egyszerre szerepelnek falusi családi házak és városi lakások is. Az nem kiváltás, hogy az eddig - ahogy ön is írja - 25 év alatt Bélapátfalvára összegyűjtött emberek életében most annyi változás történik, hogy egy kicsit kisebb intézményben és 1 km-es körzetben a falu házait felvásárolva kicsit szellősebben lesznek ugyanúgy összegyűjtve. Jó gondolat, hogy érdemes megpróbálni az eredeti lakóhelyükhöz, családjukhoz közelebb lakóingatlanokat keresni és nem abban gondolkodni, hogy mindenkit kicsit arrébb rakunk Bélapátfalván.

Nagyon figyelemreméltó és sajnos azt hiszem jogos az a félelme, hogy ebből a jelentékeny forrásból a helyi település esetleg keveset fog profitálni. Hogy ez ne így legyen, ahhoz nagyon fontos a mostani lépésük. Igenis kérjenek meghallgatást, mivel a jelenlegi intézmények közpénzből üzemeltetett közszolgáltatások szerintem joguk van megtudni a pontos terveket, tudni azt, és befolyással lenni arra, hogy milyen módon gazdagszik a a helyi közösség ezzel a programmal. Nem üres szófordulatként írtam, hogy a falu akár büszke is lehetne arra, hogy hamarosan helyet ad jó néhány olyan fogyatékos embernek, akik azt fogalmazták meg, hogy az ottani közösség keretei között akarnak élni. És teljes joggal várják el, hogy a helyi közösség az érkező támogatásból profitáljon. Helyi kőművesek, villanyszerelők, ácsok, kertészek, fuvarosok, segítő szakemberek, boltosok. Ezt nagyon jól teszik ha számon kérik, és szerintem minden joguk megvan hozzá, hogy számon kérjék.

Hogy meggyőződhessenek róla, mit is jelent egy ilyen lakóotthon, menjenek el Derekegyházára, vagy hívják el magukhoz az ott élőket, lakosokat, fogyatékosokat, szociális és egészségügyi szakembereket. De működik már sok tucatnyi lakóotthon az országban (a 16.000 intézményben élő fogyatékosból sajnos eddig csak mindössze kb. 1500 fő él családi házas körülmények között), nem elszigetelt és nem egyedi tapasztalat itthon sem, hogy mit is jelent egy ilyen szolgáltatások mind az azt igénybevevők, mind a velük foglalkozó szakemberek, mind pedig a környező lakosság számára.

mate244 2012.08.25. 14:06:23

@Zsoolt: ez a komment már nagyon hiányzott!!

valami külföldi 2012.08.25. 16:00:19

Azt muszáj megjegyeznem, hogy indulat az tökre nincs bennem, amennyiben a kommentem bárki számára sértő vagy akárcsak agresszívnak tűnik, attól elnézést kérek, sőtmitöbb szívesen olvasom a megjegyzéseket, visszajelzéseket.

Azt gondolom, hogy értem a félelmeket, meg a negatív gondolatokat a témával kapcsolatban, bár biztos vagyok benne, hogy egy más szemszögből. Ilyenek vagyunk, mi emberiség, évszázadok óta, mint ahogy a régi térképeken is az ismeretlen területekre sokfejű szörnyeket, hydrákat, sárkányokat meg borzasztóbbnál borzasztóbb lényeket rajzolt a múlt történésze. Azaz amit nem ismerünk, attól bizony tartunk. Hisz ki ne ismerne akár magára is, amikor első alkalommal repülőre szállva markoljuk a karfát, vagy gyermekkorunk egyik nagy kalandja felmerészkedni a padlásra az ismeretlenbe, neadjisten krumpliért menni a pincébe, mert anya azt kéri. Az ismeretlentől való szorongás azt gondolom mindig is része volt az emberi természetnek, és az is lesz remélem, mert valahol ösztönösen ez a kulcsa a túlélésnek. Amit nem ismerünk attól félünk amíg ki nem derül, hogy nem harap, azaz amíg meg nem ismerjük.

Valahogy ez lehet a helyzet a fogyatékosok kitelepítésével kapcsolatban is, bár nem vagyok Bélapátfalvai, de van személyes élményem, tapasztalatom ezen a területen. Ismerem azokat a kriminalitásról szóló statisztikákat is amiket Zsoolt tárt elénk, melyek szerint az bűnelkövetések száma a fogyatékos és pszichiátriai betegek körében nem magasabb mint a "normális" társadalmi réteg köreiben.

A kommentem célja mindössze, hogy bátorítsam azokat, akik a régmúlt térképészeihez hasonlóan félelmeiket festik a feltételezések térképére, hogy tapasztaljanak, találkozzanak akár a Derekegyházi lakosság vagy az ott dolgozók, sőt ha mód van rá az ellátottak valamelyikével. :)

A fogyatékosság bizony szintén része az emberiségnek, egy színfoltja a nagy képnek, amit a világról alkotunk. Nem mondom azt, hogy sajnos, mert saját tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy az érintettek többsége rém jópofa, jó szándékú ember, gyakran egy nagy adag humorérzékkel megfűszerezve.

És természetesen nekem is megvoltak azok a tapasztalatok is, amikor valaki "beleköp a postaládámba", telefonhívások (64 hívás a napi rekord:D, szép teljesítmény:D), fenyegetések, kurvaanyázás, széjjelverlek, rémisztgetés, rongálás stb. De ő nem volt sem fogyatékos, sem pszichopata. Csak valaki, akivel nem értettük meg egymást, és nem tudtuk rendezni a nézeteltérésünket.

Persze nyilván a saját élményeim a témában csak egy, a végletekig szubjektív vélemény, de ha játékból mérlegre tesszük a kérdést, az eddig elhangzottak fényében:

A mérleg egyik serpenyőjében ott van a ha csak hangyafasznyit is fejlődő infrastruktúra, a felvásárolt ingatlanok, felújított házak, itt-ott egy-egy új munkahely, több zsömle fogy a boltban, valamivel több szolgáltatást vesznek igénybe a településen, néhanapján akad némi szállítani, javítani, építeni, össze-, fel-, leszerelni való. Amely szolgáltatásért a lakóotthonok fizetnek.

És mit tudunk helyezni a mérleg másik serpenyőjébe? Az ismeretlent, amitől bizony tartunk. Mert lehetnek elképzeléseink arról, hogy miféle fenegyerekek költöznek a szomszédba, de nem tudjuk. Pedig én személy szerint magabiztosan állítani csak azt merem, amit ismerek. :) Hölgyeim és Uraim, bátran ismerkedjünk a témával, a lehetőségekkel, és persze azokkal akik odaköltöznek a szomszédba. Azt gondolom nagy többségben megelégedettség, de legalább elfogadás lesz a kaland vége.

2012.08.25. 16:29:48

@Zsoolt:

Nem a fogyatékosok ingatlanainak árai csökkennek egy ilyen beköltöztetés esetén kellemetlen módon a "körüllakóik" számára, hanem az ő sajátjaiké. Nem érthető?

(Ha a beköltöztetetteké csökken, az épphogy pont jó is, mert anyagiakkal küzdve is meg tudják venni a számukra, ez épphogy nem baj, hisz ők nem ELADNI akarnák ...)

Mert amint esetleg az "ép" lakók akármilyen okból eladnák ezután a sajátjaikat más "épeknek", a környékben található mindenféle körülmény a potenciális vevő számára számításba jön.

És ha csak nem maga is érintett, a szakmája, vagy családtagja folytán, nem fog repesni a fogyatékosok szomszédságától ... Talán még el is áll a vásárlástól. És az a bizonyos reménybeni vevő egyáltalán nem biztos, hogy helybeli lenne, aki tudná a dörgést.

Ugyanígy van az ingatlanpiac számos más értékcsökkentő hatású tényezővel, amibe sajnos csövitanyától árvaházig, cigányteleptől lőgyakorló-pályáig, magasvasúttól atomerőművig nagyon sok minden beletartozik. tessen mán után nézni.

Mindenki nyugodt békés, csöndes, háborítatlan, lehetőleg természtközeli környékre menekülne, aki csak megteheti. Pont a zavaró tényezőktől jó messzire el ...

Ennyire érthetetlen, hogy a emberek attól félnek, hogy a SAJÁT ingatlanaik rtéktelenednek el, és ezzel a rájuk erőszakoltan megváltozott feltételeik miatt anyagi csapdába kerülnek?

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 16:35:34

@Zsoolt!
A bélapátfalvi önkormányzat évekkel ezelőtt kiköltözött a településről, a lebontott cementgyár hatalmas központi irodaépületébe. Nagyon jól érzik ott magukat, az ügyintézés csak előzetes bejelentkezés és jó esetben 1, de a település Eger felőli részétől a kár 2 km megtételével lehetséges. Ezt csak azért közlöm, hogy érezhető legyen a településsel való törődés.
Az indítványunkkal, hogy foglalkozni kellene a életünkkel - mily' borzasztó - megzavartuk a békés, zárt közösségüket, nyugalmukat! A beadványt aláíró 301 emberről a hangsúlyokból érezhetően nincsenek jó véleménnyel!
Bent a "város" közepén a régi tanácsháza, és a régi egészségház megy tönkre. Ott elérhetők lennének!
Visszatérve a témához: Az nem igaz, hogy a fogyatékosok velünk azonos jogú állampolgárok, mert nem szavazhatnak.
A polgármester ebben az esetben is lerázta magáról az ügyet, mert meghívta a körzet országgyűlési képviselőjét, mintha ezt a problémát neki kellene elintézni. Politikai üggyé tupírozta a helyzetet. Mi nem a képviselőtől várjuk, hogy intézkedjen, hanem a polgármesteri hivataltól!

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 16:44:18

Ekszvájzed! Azt gondolná az ember, hogy az ingatlan árcsökkenés tartalma érthető (lett volna).

Ma vásárlás közben hallottam az ABC-ben, hogy a polgármester elbeszélgetésre behívatta a KHT pénzügyi vezetőjét - akinek a férje felszólalt a meghallgatáson - kíváncsi vagyok!

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.08.25. 16:45:26

És nagyon helyesen teszik. Én kifejezetten szimpatizálok a kiállásukkal, azt sajnálnám mindössze, hogy ha ez a fogyatékos emberek ellen fordulna.

Minden eszközzel el kell érni, hogy ezek a források az önök közösségét gazdagítsák, beleértve az ott élő fogyatékos embereket is, akik jövőbeli lakhelyükként ezt a települést választják.

Nagyon igaz, amit ír a választójogról. Én azok közé tartozom, aki ezen, valamint az ún. gondnokság (jogi cselekvőképesség) rendszerén is gyökerestül változtatna. Ezt előírja számunka a Magyarország által is ratifikált ENSZ Fogyatékosügyi Egyezmény is, amiről a különböző kormányaink mindig büszkén elmondják, hogy az elsők között írtuk alá.

2012.08.25. 16:47:26

@valami külföldi:

Nem ismeretlen ez, nem vadidegen dolog, senkinek sem, tessenek már elhinni végre, mert senki sem hülye.

Jahh, a fentebb említett térképek rémes állatokkal és koponya-nyakláncos vadakkal berajzolt helyein évszázadokon át óvatlan és jámbor utazók tucatjai tünedeztek el végleg, míg a civilizáció a helyükbe nem lépett, terepjáróval, szögesdróttal, meg géppuskával, hagyjuk ... :)

Miért kell úgy vélni, vagy azt hitetni, hogy minálunk, amint a jóságos állambácsi anno, levette rólunk atyai kezeit, azonnal elszabdult az analfabéta, máglyás középkor ???

Hiszen életében legalább egyszer mindenki olvasott már róluk, látta őket tévében, sajtócikkekben is számtalanszor megírták már, mennyire ártatlanul sújtja őket a végzet ...

Csupán az átlagos, dolgozó emberek, a millióegy saját bajuk között extrapluszként, szégyen ide vagy oda, de bevallottan nem kívánnak a rájuk tukmált helyzet szülte önkéntes segítőkként birkatürelemmel foglalkozni velük ... De ezt fentebb már tucatszor leírtam.

- Míg számos olyan környék, ahol bevallottan liberális és toleráns emberek élnek, szinte bolyokban, tárt karokkal várhatná őket, Budapesten, vagy a vidék más őáltaluk kissé sűrűbben lakott városaiban.

Villanegyedek, lakóparkok, belvárosi vagy zöldövezeti részek, de akár még egyes magánházak és -lakások is, ahol a humán értelmiség magasan a többség felett álló, befogadást hirdető tagjai nagyobb kontingensben élnek, örömmel látnák, értenék, és honorálnák is, hogy a társadalom kivetettjei épp őhozzájuk esdenek remegő ajkukkal, és kulcsolt kezeikkel ...

Jajmár, de télleg.

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 16:50:13

valami külföldi!
Derekegyházán 1o enyhén fogyatékos embert helyeztek el a településen, Bélapátfalván 15o fölötti személyt telepítenének ki az otthonból. 8-1o házról beszélnek, amelyek között 6-8 szobás is van. Szerinted mindegy?

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 17:10:53

Zsoolt!
Sajnálatos, hogy korlátolt emberek - akik afölötti örömükben, hogy végre megszabadulnak a hatalmas házuktól, amit a gazdag papa hagyott rájuk és nem tudnak vele mit kezdeni - szétkürtölték a településen a sikerüket, naponta hozzátéve az álmaikat és amikor olyan emberrel találkoztak, aki ezen túl is gondolkozott (mármint a családias jelleg és a 24 fős csoport ellentmondásáról), akkor elővették a politikai kártyát: aki nem ad nekik igazat, az a másik oldalra tartozik.
Az értetlenség miatt fajult el a beszéd. Az egyik oldalon a bármi áron az éppen aktuális hatalmi oldalt kiszolgálni akaró "független" polgármester, a pénzt már a markukban érző háztulajdonosok, az elismerésre vágyó, frissen érkezett szocotthon igazgató, a másik oldalon pedig kezdetben halkan, a tényekre alapozva érvelők, majd amikor minden kérdésre az a válasz, hogy ezt nem lehet megkérdőjelezni, mert ez kormányprogram, akkor kezd kinyílni a békés ember zsebében a töltőtoll...a hang pedig emelkedik.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.08.25. 17:21:38

@egybunkobelapatfalvarol:

sajnos a kormányprogramban tényleg benne van, hogy akár 50 fős mini intézményt is építhetnek és én is látom szinte magam előtt, ahogy ezekre jelentkeznek már az előre levajazott haverok, rokonok. Pedig nem, nem és nem... Itt tényleg családi házakat kellene venni (és nem harmincat hanem hármat egy faluban) a helyiektől, akiknek a segítségét kell kérni az új szolgáltatások kialakításában. Az egész reformfolyamat a közösség építéséről és nem egy új establishment kiszolgálásáról szól.

valami külföldi 2012.08.25. 17:25:16

@ekszvájzed: :) "Nem ismeretlen ez, nem vadidegen dolog, senkinek sem, tessenek már elhinni végre, mert senki sem hülye." Elhittem, tényleg. :) Sőt azzal kezdtem, hogy bennem nincs semmi becsmérlő-lealjasító-bántó szándék. Gondolataim vannak, mint neked, és ez az a felület ahol megosztjuk.

Tisztában vagyok vele, hogy a fogyatékosok ellen felszólalók józan emberek, akik az általuk helyesnek ítélt gondolatokat osztják meg itt. Én pedig igyekszem befogadni ezeket, átgondolni, aztán reagálni. Beszélgetünk. Én nem hülyézek, engem sem hülyéznek. Valami ilyesmi. :) És miközben ezeket a sorokat írom a mosoly az arcomon nem gúnyos, nem kaján. Semmi, de komolyan. :)

A térképekkel kapcsolatban is van egy gondolatom, miszerint az óvatlan, jámbor utazók eltűntek, vagy civilizációkat söpörtek el, ágyúval, karddal, terepjáróval, szögesdróttal, géppuskával. Van ilyen, ez is részét képezi az emberiségnek. De igazad van, hagyjuk... :)

"Miért kell úgy vélni, vagy azt hitetni, hogy minálunk, amint a jóságos állambácsi anno, levette rólunk atyai kezeit, azonnal elszabdult az analfabéta, máglyás középkor ???"

Nem vélem így, és nem is akarom ezt elhitetni a soraimmal. De kérlek segíts megértenem, hogy Te miért hiszed, hogy analfabétának, meg középkori máglyás nemtomminek tituláltalak. Nem. Elmondtam mit gondolok, lehet ez az életfilozófia: Élni és élni hagyni, vagy nevezhetjük akárminek. Ennyi.

Hmm... és van itt egy gondolat amivel akár még egyet is tudok érteni:
"Csupán az átlagos, dolgozó emberek, a millióegy saját bajuk között extrapluszként, szégyen ide vagy oda, de bevallottan nem kívánnak a rájuk tukmált helyzet szülte önkéntes segítőkként birkatürelemmel foglalkozni velük"

Megértem. Én például boltba menni rühellek. De kell, mert része az életnek (már látom, ahogy ezt a megjegyzésemet pellengérre állítod, de sebaj, legalább beszélgetünk :D)
Szóval része az életnek, mint ahogy ők is része az életnek. És persze küldhetem az asszonyt boltba ugyanúgy minthogy küldhetem a fogyatékosokat más helyre lakni, vagy rendelhetem a kaját a neten (mert itt tart már a technika), és akkor majd valahol egy raktárban történik meg mindaz amit nem szeretek csinálni/látni. És ugyanez a párhuzam a Bélapátfalvai vagy akármelyik ugyanilyen esetre: Elrakhatjuk a fogyatékosokat egy nagy, zárt raktárba, és akkor ott történnek velük azok a dolgok amiket nem szeretünk látni, tapasztalni, megélni. (na, tudom én, hogy sok szempontból béna meg sántít a gondolat, de talán mégiscsak megáll valahogy, ha a mondanivalóm próbáljuk meglátni benne:))

No de a lényeg, ezt igyekszem érthető meg nem cirádás formában is megfogalmazni (most már az is felmerült bennem, hogy az előző kommentben én fogalmaztam rosszul ha így kiverte a biztosítékot)

Azaz. Mielőtt kimondanám valamiről, hogy az nekem nem jó, megnézem, hogy mi az.
Én nem azt mondom, hogy most aztán minden utcában legyen egy lakóotthon, a többieknek meg KUSS.
Hanem, hogy ismerjük meg mi is ez. Ennek érdekében Zsoolt tett is pár javaslatot, úgymint: konzultálni a hasonló élethelyzetben élőkkel, (pl. Derekegyháza), esetleg megismerni ezeket az arcokat. Aztán meglássuk alapon. De mint ahogy "lebunkózzuk" azt aki csípőből nemet mond arra, hogy a szomszédjában lakjon valaki aki fogyatékos, ugyanúgy "ellenszenves-gyagyás-félelmetes-idióta" bélyeget ragasztunk arra is aki a fent említett intézetek lakója.

Vajon miért?

valami külföldi 2012.08.25. 17:38:10

@egybunkobelapatfalvarol: Eddig el is felejtettem megjegyezni, hogy nagyra értékelem az itteni hozzászólásaidat, pont az általam képviselt elvek miatt. Akarom tudni, hogy mondjuk téged, kedves Bélapátfalvi, mi foglalkoztat, mi az ami aggaszt meg ami kérdés ebben a témában. És igen, tökre nem mindegy. Nah kicsit utánanéztem, Derekegyháza lakossága cirka 1600 fő a gugli szerint, Bélapátfalváé meg 3000 körüli. Ha Derekegyházán 10 fő körül telepítettek ki a faluba, akkor Bélapátfalván matematikailag olyan 18-19 főről lehetne szó. Ez is ijesztően magas szám lenne? Vagy vajon lenne-e benne ráció amennyiben a közösség azért lobbizna, hogy homogénebben oszoljon el a társadalomban az érintettek 150 fő feletti száma?

Persze ez nyilván nem csak matek, hanem jóval több.

De szerinted te, mint helyi lakos, azon kívül, hogy visszazsuppoljuk őket egy mammutinzéménybe, milyen megoldást látsz? A kérdésem nem cinikus, télleg tökre érdekel.

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 17:47:02

@Zsoolt: Amit írtál, teljesen megegyezik a véleményünkkel!
Rasszista, kegyetlen cimkét aggatnak ránk, mert tovább néztünk az orrunknál.
Azon a bizonyos meghallgatáson, amit kikényszerítettünk, a Béke utca (a kertvégek határosak a szocotthonnal)egy lakója elmondta az őszinte, tapasztalatokon alapuló véleményét . A Petőfi utca ( ahol végigjönnek az otthon ápoltjai) egy lakója szintén kérte, hogy gondolják át a tervet...Szerintem csak annyit szürtek ki belőle az elvtársak ami a téma címe, azaz előítélettel viseltetünk szegény, szerencsétlen, sérült polgártársaink iránt. Pedig nem!
Más oldalról: amikor valaki azt vetette fel, hogy ha a lakosság °°-ban kimutatható része lesz fogyatékos a 15o-vagy 2oo fő kitelepítésével és ez feltűnően mutatkozik majd az üzletekben, az utcákon, akkor nem hiheti egy idegen, hogy itt a génekkel, vagy a vízzel, talajjal baj van?... felelőtlennek tartották. Úgy tűnik, hogy mostanság már gondolkozni sem szabad... A kistérség 13 településből áll. A cementgyár hagyatékából t mind elvitte a rá eső pénzt. Most is osszuk szét a gondot, ne csak a jót, ha már nem viszik haza szegény párákat.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.08.25. 17:58:18

@egybunkobelapatfalvarol: A véleményem az, hogy pozitívba kéne átfordítani a kommunikációt. A helyiek felajánlhatnának tényleg családias eladó házakat, a maguk szakértelmét a házak átalakításában 6-10 fő részére. Mesterembereket, helyi vállalkozókat, mondjuk három lakóotthonra. Ezzel egyszerre lehetne kilépni a beszorított negatív, mindent ellenző szerepből és biztosítani, hogy az érkező források a közösségben maradnak. Érdemes lenne megnézni, hogy lakik-e a faluban szociális végzettségű szakember. Ő jelentkezhetne, hogy támogató szolgálatot indít, legyen a pályázat része ez is, lehetne javasolni a helyi vezetésnek, hogy van itt ember, aki szolgáltató centrumban nappali intézményt működtetne (ez is része lehet a pályázatnak) ami olyan szolgáltatásokat működtetne, amit a falubeliek is használhatnak. Bármi jó, ami előre mutató építő javaslat és ellene megy a mutyinak. Ezzel már ki lehetne kerülni a kerékkötő szerepből, amiről most már én is látom, hogy önökre akasztott címke.

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 18:16:15

@valami külföldi:
Már leírtam, hogy - eléggé el nem ítélhető módon - elolvastam a kormányprogramot. Azt szűrtem ki, hogy a cél az emberibb , családias, élet, a naponta értelmesebbnek tűnő elfoglaltság lenne a börtönszerű ellátás helyett. Ezzel szemben itt, első körben egy két szintes, folyosók-szoba-szoba ... beosztású óriás megvételi szándéka terjedt el a köztudatban...( ha van időd, légyszíves olvasd el a másoknak küldött válaszaimat is, úgy érthetőbb a botrány első szele). Nem vagyok érdekelt sem vételi, eladási, sem szomszéd, sem semmi téren! Elsőre azt gondoltam, hogy akkor miért szórják szét a pénzt intézetenként, miért nem vesznek házat a szerencsétleneknek ott, vagy annak a településnek a közelében, ahonnan eredetileg származnak? Akkor a rokonságból még élők kapcsolatban lennének velük. Így pedig vadidegenek gondozzák őket tovább is, akiknek lejár a műszakjuk, mennek a saját családjukhoz.
Vagy miért nem építenek a bélapátfalvi szocotthon hatalmas területén kis családias pavilonokat, ahol szokhatják az önálló életet? Ezért írtam alá a kérvényt. Semmi bajom velük!
Ha így folytatják annak a megoldását, ami a programban van, nem éri el a célját. Egyik megoldás sem valósítható meg, mert egyrészt ott kell megoldani , vagy a körzetében , ahol az intézet van, másrészt új épület nem építhető. Csodás! Az én részemről ebből indult el a hovatartozás, így keveredtem bele a településünk lakóit megbélyegző indulatokba.
Áldozatául esünk korlátolt, rosszindulatú, sikeréhes, ámde tehetségtelen emberek indulatainak.
Megfogadtam, hogy soha-soha-soha többé nem gondolkozom el semmin, ami nem családomat, vagy az én lakásomat érinti.

2012.08.25. 18:35:13

@valami külföldi:

Aki ilyen címkéket ragaszt, azt én se szeretem,

- általában, mert azért nézd meg mai, itteni világunk kifordultságát, és összezavartságát, hát mit találhatnak benne fogódzónak -

de ezeket keresd, az azt állandóam "megreformálók" által lebutított alap- és középfokú közoktatásunk, reklámjaink és plázáink világa, a kereskedelmi rádiók borosbochkor színvonala, valamint a napiszar és a puruttya és társai blogok áldozatai között.

Ők se maguktól lettek ilyenekké.

(Egy gondolatkísérlettel képzeld csak el az elmúlt korokat, mi lett volna, ha valami csoda folytán az azokban élő embereknek is ilyen dolgokkal kellett volna szembesülniük, amiket itt a mindenféle projektekben kitalálnak?

- Csak azt ne mondd, hogy ez és a többi ráhúzott eltérő mentalitású személy közé-keverése segített volna az emberiségen, és megtörte volna az átkát ...)

Tudod, immár egyre több generációnak sem sajátja az embertársak szelektív szemlélése, mélyszkenneléssel egybekötve. Nem mintha valaha is az lett volna.

Te pl. hogy döntöd el, hogy egy utcán váratlanul hozzád lépve inzultáló vagy csak inzultálni látszó személynek mi a végső indoka erre, és célja veled, ha ezt nem látod rajta azonnal? Szánsz rá vajon 5-10 percet, hogy ezt kitudd, bártmi is legyen a vége?

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 18:43:42

@Zsoolt: Azt elértük, hogy minden felnőtt lakost megkérdeznek, mi a véleménye.
Már ezért megérte "föllázadni".
Én le is írom a véleményemet és ha megengedi, hozzáteszem a javaslatát, mert ez valóban segítene, ha figyelembe veszik.

Az is baj, hogy a szocotthon megyei fenntartású intézmény, kevés helyi dolgozóval, szerintem 0 helyi gondozottal. A javítást, karbantartást végző cégek mindig változnak a vezetőváltással. A kapcsolatok...a mutyi Egerben van.
Bélapátfalva lakossága nem (volt) alulképzett. Nem (volt) alacsony a diplomások aránya. Az én családomban (is) két pedagógus és műszaki diplomás volt kénytelen elmenni.
Az igazgatónő gyönyörő célokat vázol a pályázat védelmében. Pl: varrodát(!!!) fogyatékos és csökkent teljesítőképes személyeknek, erdei iskolát a szocotthon üres termeibe. (mellesleg néhány éve újították föl, tetőt cseréltek, több loo millióért). Szép, sőt gyönyörű! A tűzoltóság alagsorában bezárva áll egy 2o varrógépes műhely olyan állapotban, amiben csak a gépeket kellene bedugni a konnektorba. Nem kell beruházni! Nem tudom a nevét pontosan, de a Humán szó szerepel a cég nevében, akik tönkrementek, és onnan is csökkent munkaképességűek jöttek ki műszak végén. Néhány év múlva már 2 lesz... A pénzt viszont el kell költeni!
Az erdei iskola!!! Bélapátfalván a helyi iskola sokkal közelebb van a Bélkőhöz, vagy a fennsíkhoz, mint az otthon.
Azt hiszem, ha a leírtakat bárki elolvassa, rájöhet, hogy sem ok nélkül kiabálunk, hanem az eszetlenség ellen.

egybunkobelapatfalvarol 2012.08.25. 18:55:12

@ekszvájzed: Bele sem merek goldolni, hogy a következő generációknak milyen lesz a nemzeti- erkölcsi-családi tartása.
Eljön az idő, amikor már nem törődünk a környezetünkkel, csak az lesz a cél, hogy minél előbb hazaérjünk a biztonságba!Persze csak addig, ameddig áram-telefon-tv-internet van. Ha nem lesz, mit csinálunk?
Tegnap történt, hogy egy vélhetően román cigányasszony árult valamiket, amit úgy reklámozott ,hogy most 2-t ad ugyanannyiért. Megszólított, mondtam, hogy nem érdekel. Várjam meg, mert mond valamit... Elhúztam, mert azt hittem, meg akar lopni. Mielőtt fölszállnék a buszra, táska-zseb bezár. Sosem lehet tudni.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2012.08.25. 19:03:34

@egybunkobelapatfalvarol: Persze, hisz ezért írtam le. Számomra az a tanulság az itt kialakult beszélgetésből, hogy nem pusztán a fogyatékos emberek közösségbe integrálásáról van szó, hanem egyúttal meg kell erősíteni a helyi közösségeket is. Szerintem ezekből a pénzekből sok heves megyei település érdemben profitálhatna, hosszútávon elosztva kis közösségek között munkákat, megbízásokat, amiket korábban helyi potentátok döntöttek el a fejek fölött meghozott alkukkal. Éppen ezeknek a kis közösségeknek a felélesztéséről és megerősítéséről szólnak ezek a programok. Annyi troll, gyűlölködő kommentár után nagyon felüdítő volt látni, hogy ide tudott jönni valaki, aki helyben, a bőrén érzi az egészet és, akinek a fotelból bőgés helyett volt fáradtsága elolvasni az eredeti dokumentumokat, gondolkodni rajta, megoldást keresni és cselekedni.

2012.08.25. 19:20:53

@egybunkobelapatfalvarol:

Engem meg épp tegnap egy részeg (betépett?) fiatal, amúgy normál és tiszta külsejű fickó szólított le, mintha csak valami régi ismerőse lennék ... A tömött villamosmegállóban, 38 fokban ...

Mikor jelét adtam, hogy tudtommal nem vagyunk puszipajtik, mondta, hogy de még lehetünk ismerősök ... (tiszta rejtői fordulat) sértődősre vette, hogy akkor ő most szerintem buzi? vagy zsidó? (épp akkor :) végképp semmi ilyesmi nem járt a fejemben, csak a francos villamosért imádkoztam) aztán meg: be-vagyok-e baszva (mármint én) - Mondtam: Nem.

1 szál cigi árán szabadultam tőle (így -örömömre- nem is szállt fel utánam), és igen hülyén érezve magam, mert azért én ettől barátságosabb vagyok, de hát a körülménye válogatja ... nyilván esti kocsmázásnál, vagy koncerten nem ez a szitu :( Stressz van, és kész, már mondtam.

Valószerű, hogy ha az anyagi (megélhetési), szellemi-kulturális, és össztársadalmi körülményeink ilyenek maradnak, tényleg a disztópia felé tartunk.

valami külföldi 2012.08.25. 20:55:56

@egybunkobelapatfalvarol: elolvastam, kiszemezgettem a sok fröcsögés közül a kommentjeid. Azt kell mondjam, hogy értem az álláspontodat. Be kell valljam, kicsit tanácstalan is lettem.

Aztán eszembe jutott egy csomó helyi kezdeményezés amit itt látok magam körül. (ne reménykedjünk, nem Magyarországon élek, de nem is egy "olyan" nyugati országban, ahol sokak szerint jó :) egyszóval, az itteni népek, különösen vidéken elkezdtek közösségi szinten gondolkodni. Biofarmok, amik helyi szinten értékesítenek, a helyi fiatalok kipuncsolnak egy épületet a helyi nagyüzem használaton kívüli ingatlanai közül és azt önkéntes munkában felújítják. Majd programokat szerveznek a helyieknek, külön figyelmet szentelve az időseknek is. De megjelenik két pszichiátriai történet is a közösségben, az egyik kicsit pörög, amolyan mániás fajta, de a közösség megtartja, ad neki valami munkát, ha már pörög, hasznosan pörögjön, ő meg teszi, viszi, csinálja. Megint ingyen. Az egész történet gyakorlatilag fillérekből valósult meg. Ami kellett hozzá az 3-4 ember, meg egy ötlet.

Hogy miért írom ezt le? Mert valahol hiszek abban, hogy a politikán túl, azt megkerülve is lehet létezni, alkotni, létrehozni. Sőt. Nyilván nem hat annyira inspiratívnak amit írok,mint amilyen nekem volt, mikor megismertem ezt a rendszert, de hátha ad egy szikrányi ihletet. :)

Látom, értem, hogy miért meg hogyan küszködnek Bélapátfalván, de talán jelent némi reményt, hogy amennyiben a politikai szelek nem arra fújnak amerre szeretnénk akkor is érdemes megoldást keresni, értem, hogy nehezebb, ellenben van valami kaján megelégedettség az emberben, amikor "sufniba" összehoz valamit...

És talán itt kapcsolódik az egyre kuszább gondolatmenetem az egyik előttem elhangzó ötlethez: helyi szinten érdemes gondolkodni, helyi megoldásokat keresni, és persze helyi szinten elosztani a forrásokat. Hogy ennek mi a módja az persze más kérdés. Bevallom néha kedvem lenne hazamenni és amolyan modern robinhúdként átrendezni a támogatási rendszereket, anyagi forrásokat. Sajnos kicsit bénán nyilazok :)

2012.08.25. 21:07:20

@valami külföldi:

No, ha a bélapáti koma kommentjeit neked "fröcsögések" közül kellett kiszemezgetned akkor alászolgája.

Mintha eddig velem szemben nem ezt alapul véve nyilatkoztál volna, márpedig mikor ő megkésetten beköszönt, és nyilatkozni kezdett, az addigi "opponensek" közül már csak én maradtam a porondon ...

Köszi szépen.

PS: Ha ezt nézzük, miket lősz itten, és kibe, hát persze, hogy bénán ... :)

valami külföldi 2012.08.25. 21:15:09

@ekszvájzed: Vajon kezdünk közös nevezőre jutni? :) De had válaszoljak az utolsó kérdésedre, miszerint ha valaki megtalál az utcán/kocsmában/boltban/akárhol, és elkezd kóstolgatni akkor mit teszek?

Nemtom. Nyilván a helyzettől meg a hangulattól függ, ami biztos, hogy érteni akarom a helyzetet. Azaz:
KI?
MIT?
MIÉRT?
Kábé ezek a kérdések merülnének fel azt hiszem. Szerencsés esetben van lehetőségem feltenni őket. De azért be kell valljam az utóbbi időben nem volt szerencsém a te villamosmegállós kalandodhoz hasonló pacákok közeledéséhez.

"Egy gondolatkísérlettel képzeld csak el az elmúlt korokat, mi lett volna, ha valami csoda folytán az azokban élő embereknek is ilyen dolgokkal kellett volna szembesülniük, amiket itt a mindenféle projektekben kitalálnak?" Az ősi, bolondokháza előtti időkben a közösségek egyszerűen elbírták azokat akik mások, nem volt se projekt se semmi. Azt gondolom, hogy van egy természetes arány, amin belül egy közösség képes tolerálni a "gyengébb" tagjait. Azonban a utópisztikus-álombeli-szupercsodálatos társadalom már nem csak megtartani, elviselni szeretné mondjuk a fogyatékosokat, hanem minimum csökkenteni a terhet amit jelentenek, miközben a társadalom aktív részévé vállnak.

És még egy tisztázó kérdés:
Mit értesz pontosan az alatt, hogy: "Tudod, immár egyre több generációnak sem sajátja az embertársak szelektív szemlélése, mélyszkenneléssel egybekötve. Nem mintha valaha is az lett volna." Mit jelent neked az embertársak szelektív szemlélése?

valami külföldi 2012.08.25. 21:38:54

@ekszvájzed: :D és elérkeztünk ahhoz a ponthoz amikor félreértik a kommentemet - de legyen, elvállalom, nyilván én fogalmaztam mellé :D Na... csak, hogy néhányat idézzek, név nélkül, mert istenemre, végigolvastam mind a százötvenvalahány kommentet, be kell valljam, volt ahol egészen jól szórakoztam:

"Más szóval biztos az a jó nekik, ha bezárod a négy fal közé, nehogy a seggfej barmok nyugalm
át és kényelmét megzavarjuk. 
Aki neked nem tetszik, el kell tünteni a világból, nehogy bántsd őket, hiszen az rossz lenne nekik. Értem."

miről is filozofálgattunk mi ketten a címkékkel kapcsolatban? :)

"A te és hozzád hasonlók szomszédsága miatt egyébként sem ér túl sokat." itt valami ingatlan értékéről van szó... finoman burkolva, de csak ott van :D semmi érv, csak az indulat :) hihetetlen jó :D

"És úgy fogok ujjongani akára totál debilek és kretének láttán is, akik aztán majd a házunk előtt ugrálnak, mint még senki, soha, nekem elhiheted." na meg kell hagyni,azért van benne némi humor, de a stílus... cö cö cö... :D

Na és az egyik kedvencem, minden kifinomultságot nélkülöz, csak a nyers energiája a felháborodottságnak:
"engem a jelenléted zavarna de már első alkalommal te gyökér"

Mit akarok ezzel mondani? Hogy nem Bélapátfalvi kollégánk megjegyzéseit voltam bátor "fröcsögésnek" titulálni, akadt itt szép számmal másé :D

Nade, amire ráébredtem, hogy mi ketten nem leszünk robinhúdok :D annyibaj legyen... :D

2012.08.25. 21:52:18

@valami külföldi:

Utópia világában mindenkinek megvan a maga hozzá illő helye, és ha még nem tudna róla, segítenek neki megtalálni azt.

Maximális igényeit, melyeket a közösség lehetőségeivel és képességeivel hangol össze ugyanekkor mindenki ki tudja elégíteni, mert épp annyira veszik igénybe őt, amennyire ő is ki akarja venni részét a közösből.

Ez egyfajta közmegegyezésen alapul: valamit valamiért. Magyarul, ha pl. milliomos akarsz lenni, dolgozz is milliószor annyit ... jó, mi?

Egy nagy kérdés van itt, mert mindehhez, a tökéletes társadalomhoz alapból szükséges a biztos önértékeléssel és rálátással bíró, tiszta, független elme, a felelős szólás és cselekvés, és a szabad akarat.

Örök dilemma, hogy aki ezt nem birtokolja, vagy éretlen kora, vagy valamely mentális ill. egyéb defektusa folytán, ki jogosult arra, hogy őt képviselje, és valóban őt képviseli-e?

És hogy mely foka egy kultúrának az, amelyben már lehetséges, és semmi komoly problémával nem járhat az addig távol tartottakat beilleszteni, ill. hogy eldönthesse, azok vajon már képesek, és alkalmasak-e rá?

Aztán. Mit jelent, hogy az embertársak szándékát, motivációit, és hozzáállását le kell csekkolni, kommunikáció előtt és alatt, és ehhez szükség van némi előzetes tapasztalásokra, és a bölcsebbek tanításaira?

Hát talán hogy megállapíthassuk: momentán jóra, vagy rosszra számíthatunk-e a részükről ...

Tudod, a túlélés ösztöne, mikor a vadonban kolbászoló humanoidok, miután elébb távolról megfitogtatták kiváló erőnlétüket, közelebbre mrészkedve a második opcióként megnyugtatólag morogva körülszaglászták egymást, hogy ki az alfahím, meg hol a tüzelő nőstény ... :)

És hogy az idegenek vajon vadászni, hadiösvényen, lakhelyváltoztató vándorúton, vagy csupán a tájat csodáló túrán járnak-e :)

Mert az ember a mai napig is mindig és mindenhol magára az emberre nézve a legveszélyesebb ... Nem hiszem, hogy ezt ennyi évezred után is magyarázni kell.

Alonee 2012.08.25. 21:57:44

@ekszvájzed: Szóval az a helyzet, hogy fosod a szót. Amihez természetesen jogod van, de egyszerűen annyit írsz, hogy arra reagálni képtelenség. Ráadásul elkapott a gépszíj is, mert itt nem a világ összes baját kell/kéne megoldanunk, cigány, meleg mifene, csak azt, hogy pár kifejezetten ártalmatlan ember, ne állat módjára intézetben éljen, hanem emberi körülmények között. Milliók élnek kocsmák közelében, disznót tartó emberek mellett és ott vannak pl. a szófosó seggfejek is, ez egy ilyen világ, kurva sokan vagyunk el kell tudnunk viselni egymást.

2012.08.25. 22:12:13

@Alonee:

Inkább örülnél te meg ennek, éppenséggel. Mert a későn jött vendégnek ezúttal nem csont a vacsorája ... :)

Olvasod, olvasod, és eszerint inkább csak azt hozod ki belőle, amit némi kivétellel akár az elsők között lehetne a poszt alá beírni ...

Most épp ki nem visel el kit? Ha zavar a szófosó seggfej, olvass haikukat, aforizmákat, képekkel illusztrált fészbúkos bölcsességeket, poénos és találó motivátorokat és demotivátorokat ...

Amennyi szófosó seggfej sírt már tele az elmúlt 2-3000 évben, egész könyvtárakat esküszöm, ha meglátnád, beájulnál. És mégis akadtak hősök, akik megkísérelték rajtuk átrágni magukat ...

2012.08.25. 22:26:05

@Alonee:

Miért is állat módjára való az intézetben élés? Már mondtam, hogy 100 éve a modern pszich. intézetek nem az ördögtől valóak voltak.

Kiváló tudósok leghaladóbb elveit honosították meg, úttörő módon akkor azokban, melyek a KORÁBBI formájukban, az ezt megelőző kb. 200 év alatt az Inkvizíció kínzókamráinál is rosszabbakká váltak.

Csak a mai, agyalágyult szcientológus barmok, akik egy sérült elme 70 éve leírt hagymázának foglyai, akik el akarják törölni ezeket, meg azok, akikkel fű alatt azt hitették el, hogy a 'dilidokik' nélkül minden sokkal jobb lenne.

Jah, és mindezt azért, mert állambácsinak, meg az eü.-nek nincs kedve egy vassal sem tovább finanszírozni őket, így a szándék épp kapóra jön ...

Hát mi nem tetszik a hozzáértők, egyetemeken tanítottak által végzett gondozáson, a rendszeres, szakszerű kezelésen, a jogi háttéren, a szakértői felügyeleten, meg az ott biztosított renden, tisztaságon, foglalkozásokon, játékokon, sportoláson, akár művészeteken is?

Ha e helyeken esetleg mégis durva barmokkal vannak az elesettek körülvéve, tessenek akkor a küldetéstudatos humanistáknak munkafelvételt nyerni oda, és kiszorítva a smasszerokat, megteremteni a számukra élhető világot.

2012.08.26. 10:48:37

@valami külföldi:

És még: A bennünket körülvevő emberek között értelemszerűen válogatunk, hiszen az ideáinkhoz mérten a minőséget keressük bennük - ahogy optimális esetben önmagunkban is.

Barátainkat, szerelmeinket (azaz bizalmasainkat) próbáljuk meg kiválogatni közülük, mert ezeken kívül a többieket már igen nehezen tudjuk kiszűrni, amúgy is.

Akikkel már szinte a kezdetektől összeszoktunk (rokonság) más a helyzet, itt a tagok közti viszonyban a megértés, a figyelés, a szeretet és a törődés elvileg alap kéne legyen (ha nem az, akkor már eleve hibás a családi felálllás)

De ezt a felnőtté érés folyamata némileg differenciálja, szintúgy, mert a magunkra szedett ismeretanyag és tapasztalás aközben új minőségi kritériumokat állított fel, és azt is valahogy összhangba kel velük hozni.

A többit, az idegent, vagy alkalmi közösségeink részeit pedig valahogy kiszortírozzuk a szimpatikustól az elviselhetőig, ill. az ellenszenvestől az elviselhetetlenig.

Mert így működik társas életünk rendszere, és saját, belső harmóniánk fenntartásának önző érdekében is valahogy szívesebben tartózkodunk az előbbi csoport tagjainak társaságában, ha csak megtehetjük.

Remélem, így már érthető ... :)

valami külföldi 2012.08.26. 19:55:53

@ekszvájzed: Emberem! Megőrülök. Beszélgetünk :D Ráadásul egy csomó olyan értéket képviselsz, amivel akár még én is azonosulni tudok. Mondjuk egy-két alkalommal kicsit sarkítva szerintem. Például:

"Tudod, a túlélés ösztöne, mikor a vadonban kolbászoló humanoidok, miután elébb távolról megfitogtatták kiváló erőnlétüket, közelebbre mrészkedve a második opcióként megnyugtatólag morogva körülszaglászták egymást, hogy ki az alfahím, meg hol a tüzelő nőstény ... :)

És hogy az idegenek vajon vadászni, hadiösvényen, lakhelyváltoztató vándorúton, vagy csupán a tájat csodáló túrán járnak-e :)"

Erről azt gondolom, hogy a kutyák is marják egymást, meg a mittomén milyen állatok is, de szinte soha, vagy max véletlenül csinálja ki az egyik a másikat. Merthogy minek irtani a saját fajtámat, az rosszul festene a genetikai térképemen.

Jah és még egy:

"Mert az ember a mai napig is mindig és mindenhol magára az emberre nézve a legveszélyesebb ... Nem hiszem, hogy ezt ennyi évezred után is magyarázni kell."

Tök jó kép az egymást szagolgató ősember. Azonban meg vagyok győződve róla, hogy az ember nem öli a másikat csak az ölésért. Minden ember tökre önző, ebben igazad lehet (mintha mondtál volna ilyesmit), de számomra alapelv, hogy: Minden cselekvés mögött egy jó, vagy jónak vélt szándék van. Azaz a dél-amerikai indiánokat keresztre feszítő inkvizítorok meg voltak róla győződve, hogy a helyes dolgot cselekszik. Meg biztos van még a történelemben ezer példa, de végül is vasárnap van, én pedig nem szeretek nagyon a neten lógni, amikor nem kell.

Ellenben a fenti hipotézisem (miszerint minden cselekedet mögött a szándék jó, vagy jónak vélt) bizonyítja az is, hogy kiderült, hogy nem vagyunk seggfejek. Asszem egyikünk sem. Igen, még én sem :D Csak a te véleményed szerint az lenne a jó megoldás, ha a nevezett intézetek minőségén javítanánk, szerintem meg ha a társadalom normálisnak tartott (jajjajjj, ez nem burkolt lehülyézés, de tényleg, csak valahogy ki kell fejeznem) rétegét meg a nem normálisnak tartott réteget nyitogatnánk egymás felé.

Nah, én személy szerint elégedett vagyok, érvek kerültek elő, és nem emlegettük fel egymás felmenőit, sem szexuális beállítottságát, esetleg fekáliát, halált, ördögöt, vastagbeleket, halott állatokat meg mindenféle gusztustalan dolgot. Köszi. De télleg, eddig nagyon élveztem a társalgást. :)

2012.08.27. 11:52:54

@valami külföldi:

"dél-amerikai indiánokat keresztre feszítő inkvizítorok"

No, az a megfeszített Krisztus elvleges híveitől azért elég durva lett volna, maradjunk csak "szépen" a máglyáknál, meg a garottának nevezett fojtóeszköznél ...

Egyébként aki "meggyőződéssel" tesz csúf dolgokat, annál az őt anno meggyőzött érvek ütköztetése a legbenső, általános emberi személyiségéből értelemszerűen fakadó ellenérzéssel, hatékonyan olthat ki bármely fanatizmust, amennyiben a kioltani vágyók sokat és zavartalanul törődhetnek vele ...

Más: Szerinted melyik megoldási javaslathoz (intézmények körülményeinek javítása, vagy elesettek társadalomba kiszórása) van szükség kevesebb erőszakra, és melyik szül kevesebb hosszan tartó gondokat?

És: ... Szóval az, hogy emberi hangnemet találsz egy vitapartnerrel, ennyire lenyűgöz? Hát hol kommentelgettél te, és kikkel, ezidáig? :) Látod, itt van az eb eltemetve. Nemde erről szövegelek épp, hogy mire számíthatunk a másik embertől, ill. azt hogy lehet megállapítani.

Ez esetben neked kellemes meglepetés, meg nekem is, az, hogy most nem egy harcos romkocsmai vérlibsivel állok szemben, aki elküld a kispolgári nyilas k. anyámba ... :)

De nem is hinném, hogy különösebben okát adtam volna, mert hiszem, hogy ha kulturáltan közeledem, kulturált választ is kapok ... Többnyire, legalábbis.

valami külföldi 2012.08.27. 13:09:28

@ekszvájzed: A dél-amerikai keresztre feszítős példa a gimnáziumi töriórák óta él bennem, ahol elhangzott, mintegy hiteles tényként 12 indián keresztre feszítése - in memoriam a 12 apostol, gondolom én. Persze messze volt az a gimi, de ezt a példát nem is az inkvizítorok eszközeinek megvitatása okán hoztam fel, hanem kiegészítésként ahhoz a gondolathoz, hogy alapvetően a szándék mindig jó, vagy annak vélt. És ezt a hipotézisem még nem tudtad megdönteni, mint ahogy a - szerintem - fanatikusnak ítélt embertársaim nézőpontját sem lehet (ismét szerintem :) azaz nem a Nagy Igazságokat, hanem véleményt formálok) szóval azt sem lehet megdönteni, sem idővel, sem zavartalan társalgással. Én személyesen egyszerűen elfogadom. Ha neki így kerek a világ, ám legyen. És cserébe csak azt az apróságot kérem, hogy fogadja el az én kerekített világképemet is. Tudom, ez néha nem elég, bizonyos esetekben meg sok.

"Más: Szerinted melyik megoldási javaslathoz (intézmények körülményeinek javítása, vagy elesettek társadalomba kiszórása) van szükség kevesebb erőszakra, és melyik szül kevesebb hosszan tartó gondokat?"

A kérdés nem csak az, hogy melyik okoz kevesebb gondokat, hanem az is, hogy kinek. Ez egy olyan helyzet, ahol:

1. a társadalom fogadhatja be azon tagjait (micsoda kifacsart kép, nem?), akik bizonyos értelemben nélkülöznek egyes skilleket, legyen az bár mentális, fizikai,pszichés jellegű.

2. A fent említett, skilleket nélkülöző társadalmi réteg von maga köré, (vagy inkább maga a társadalom teszi meg ezt?) egy burkot, aminek a fala nem vagy csak korlátozott mértékben átjárható.

Bár naiv és romantikus lélek vagyok, azt tudom, hogy jelenleg a társadalmi átlagvélemény talán a 2. megoldásra szavaz. És nincs is ezzel semmi gond, azonban - és azt hiszem a fenti cikknek is ez a célja - hogy ezen változtassunk. Persze ez már megint erősen romantikába hajló, de mint ahogy nem életlenül neveztem a társadalom részének az érintett fogyatékkal élőket, én igenis amellett vagyok, hogy az emberiségnek nyitnia kell az ilyen irányú "problémák,kötelezettségek" felé. Azért van idézőjelben, mert számomra egyáltalán nem csak nehézségeket jelentenek a mindenféle fogyatékkal élő emberek. A tapasztalatom - és ezt mondom úgy, hogy van egy jó pár év mögöttem ilyen emberek társaságában - hogy rengeteget profitálhatunk abból, ha a hétköznapi interakciók részévé válik a mentális, fizikai, pszichés problémával élő emberekkel való kapcsolat.

Hogy egy példát mondjak erre, az utcán kisgyerekével sétáló anyuka, mikor megjelenik egy kerekesszékes, furcsa kéztartással stb. akkor azt mondja a gyereknek: "Ne bámuld szegényt!"

Nem hibáztatom, mert a jó szándékot érteni vélem mögötte, talán azt gondolja, hogy nem kellemes a kerekesszékesnek ha megbámulják. Viszont ezzel a gesztussal sajnos kirekeszti a kisdedéből a nyitottságot a "másként" élők felé.

Hogy hol kommentelgettem eddig? :D Sehol. Olvasgatni olvasgattam kommenteket, de most először szállta ringbe. Bár nem döbbentett meg a hangvétel, de be kell valljam nem is esett jól, még akár a te első reakciód sem. Na nem vagyok nagyon viráglelkű gyerek, de még a te első reakciód is tartalmazott indulati, meg kompetitív elemeket. Mondjuk burkoltan nyilván az enyém is. :D

De nézd meg most, hogyan kommunikálunk. Szerintem hibátlan, szerintem lépéseket tettünk a humanisztikus emberi mítosz megvalósítása felé :D Érvek, ellenérvek. Nah ez az ami nekem itten jólesett, meg amiért lelkendeztem.

És akkor igazoltnak is tekinthetjük azt a tézisedet, miszerint ha kulturáltan közeledünk úgy kulturált fogadtatásban is lesz részünk. Vivát, erre inni kell! :)

Igen, talán már látszik, a célom nem kisebb mint az átlag emberek világszemléletét mozdítani. Meg azt is tudom, hogy ez alapból baromság, képtelenség, lehetetlen. De mint az már fentebb is kiderült, javíthatatlanul idealista és romantikus vagyok.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.27. 13:57:57

@ekszvájzed: "Azonban idegenből irányító mai, idegen uraink, és engedelmes hazai kiszolgálóik ezt a bölcselmet réges-régen elfeledték ..."

Paranoiádat nem osztom. Az, hogy ilyen dilettánsak legyenek, magunktól is megy! Másrészt régi despotáinknak nem kellett 4 év alatt lerabolniuk az országot...

2012.08.27. 21:38:24

@TrueY:

Ezen kitétel természetesen bizonyítékok nélkül csakis hitbeli kérdés lehet. Osztása egyben sajna politikai vízválasztó is.

Némi meditációhoz ezen kérdéskörben ajánlanám a KFT klasszikus és egyben debütáns "Bábu vagy" c. számát ... Máig csodálom, hogy átment anno a cenzúrán, s a táncdalfesztiválon minden este betolhatták a jónép fülibe, dehát ugye a korabeli urak név & pártszervezet szerint nem voltak megemlítve benne ... :)

Ez az ország napjainkra akkora láncokban van, mint még soha, a megszületése óta. Ha csak a szabad szemmel is láthatóakat nézzük, ennyiféle kifelé vállalt kötelmek még sohasem kényszerítették mindenféle nagyon gyakran idióta és értheteten (pl. libatömés & gömbakvárium tiltása, hogy mást ne mondjak) szabályok betartására és gátlástalan sápolások kivetésére, szinte már tényleg csak a levegő megadóztatását kivéve.

Több nemzetközi szerződés és szervezet aláírói és tagjai vagyunk, mint ahány ENSZ-tagország van, vagy még inkább mint ahány nyelvet a Földön beszélnek ...

Ilyen alapon mehetnek pl. "nagyjaink" a Bahamákra, bálnát védeni, mint felettébb érdekelt tengeri nagyhatalom, vagy szintén a karib térségbe, a rendkívül hatékonynak bizonyult 'cigányügyi vilgkonferenciára', vagy mire minden megyéből ketten, a kaviárt zabálni.

Magyarországba ma már szinte csak az nem rúg bele, aki szégyell belerúgni, hisz majdnem minden bíztatást megkap hozzá, mondván: a magyarságot, mint hitvallást és érzést szar emberek hirdetik, tehát a magyarba és országába BELÜLRŐL belerúgni haladó és menő tett ...

Mintha csak egy magzatot biztatnának, hogy verje szét a szülőanyját belülről.

Erre még SOHA nem vol példa a hazai történelemben, még Rákosi alatt se, aki, óriási emberi és lélektani áldozatok árán, de legalább valamiféle belső rendet és potenciált teremtett, és vele szemben legalább eluralkodhatott a morális felsőbbség, nem úgy, mint a későbbi Kádárral, aki az országot a TOTÁLIS megalkuvással, és a kisebbik rossz lenyeletésével szennyezte be.

Hát ezért, s nem másért hiszem én azt, amit.

Nem a Csurka leírta új "tengely" hatalmát nem az őt újabb pártok alakjában máig is követő egyéb neonácinak látszó ügynökök zagyvaságait :), hanem a tényeket.

És a hazánkkal kapcsolódó külső és belső kijelentéseket, elszólásokat stb. (lásd, hogy pl. Erec ura a népe gazdasági hatalmánál fogva kit foglal majd el, többek között). Azok részéről, akik ebből a legnagyobb hasznot húzzák.

2012.08.27. 22:05:22

@valami külföldi:

Valóban, az átlagember világnézete, elég fajsúlyos kérdés. Művészek, filoszok, politikusok évszázadok óta próbálják arrébb toszojgatni, láthatóan eredménytelenül.

Mert.

A legnagyobb súllyal a "munkáért pénzt, pénzért élelmet" című kényszer esik latba, melynek alanya modern korunkban szüntelen nyomás alatt áll, hiszen saját és övéi megélhetéséért szó szerint "kényszermunkát" kell végeznie, azaz többnyire olyat, amit:

1) nem szeret, 2) az ott tapasztalható körülmények & bánásmód (ld. "munkahelyi terror" :) bizonyos ponjain az ált. emberi méltóságot alulról veri, 3) mindemellett még csak nem is fizetnek meg annyira, hogy normálisan megéljen belőle.

Magyarul a társadalom gazdasági erői, pénz-elosztó tényezői engedelmes, igavonó barmot nevelnek belőle. Avagy ehhez lásd a szakszervezetek, sztájkok, tiltakozások, vonulgatások, felelős-szakemberi nyilatkozgatások, munkajogi perek, stb. eredményességeit, a hazai porondon.

Emellett pedig az elefántcsont-tornyaikból, vagy később kávéházi törzshelyeikből hosszú deresedő szakállaikat eregetve kikönyöklő kiváló elmék elvárják tőle, hogy szépséges eszméiket, melyek a kis madárdalocskákkal kezdve teljesed(hetné)nek ki nagy, összemberiségi szimfóniákig, mindenestül tegyék a magukévá

De szinte még a madárdal szeretetének megtanításával se vesződnek a bunkó parasztjával, mondván: vagy megtanulja magától a büdöse, vagy nem, s ha nem, legfeljebb jól leszidjuk érte, hogy minek is kezdtünk ővele nagyot.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.28. 09:48:35

@ekszvájzed: "Ezen kitétel természetesen bizonyítékok nélkül csakis hitbeli kérdés lehet."

Jaja! Vica és versa... :) De úgy gondolom, hogy az eredeti állítást kellene bizonyítani, mert azért mert nem vagyok paranoiás, még üldözhetnek! ;)

"Osztása egyben sajna politikai vízválasztó is."

Ez nem politikai vízválasztó! Az, hogy bizonyos pártok ezt előszeretettel használják fel, legyen az ő bajuk.

"Ez az ország napjainkra akkora láncokban van, mint még soha"

Ezzel egyet kell értenem. De ezeket a láncokat magunk raktuk magunkra!

Rákosi maradjon meg neked! Én nem sírom vissza! Soha többet csengőfrász!

2012.08.28. 12:43:19

@TrueY:

Nem értelmezed a szöveget, veled az a baj. Én meg nem állítok minden mondatom mellé közlekedési rendőrt. Tán ha nélkülük is belegondolnál, miért is írom azt, amit ...

Azért vízválasztó, mert te is azt mondád rá, hogy paranoia. Aki nem hiszi, az ún. "normális", aki meg igen, az "bolond" mint minden olyan elmélet híve, melyet nem lehet em cáfolni, sem igazolni.

Magunk raktuk láncainkat, ja, demokratikus, szabad választással, és az ehhez egyébként még járó jogaink kinemvívásával.

Mert akik helyettünk, a gengszterváltásnál úgy tettek, mintha kivívnák, vastagon beszállva a kerekasztalos, meg a parlamenti bizottságos, ill. ombudsmanos, meg alkotmánybírásdi bulikba, igazából csak saját maguknak vívták ki.

Hát kicsit se gyanús, hogy e "magunkra rakott" láncoknak mégsem mi magunk örülünk? És NAGYON nem úgy érezzük, mintha mi raktuk volna, hiszen csak a szarok közül lehet válogatni, ezért is nem mentem el én választani, csak egyszer, de meg is bántam.

A "magunk" azok, akik úgy tesznek, mintha közülünk valóak volnának, ezért hiszed, hogy "mi" voltunk.

Hol sírtam ÉN RM-t vissza? A szaros töpszli, kopasz disznaját. Pusztán utaltam rá, hogy a mai láncoknál az ő degenerált rendszere is egy fokkal jobb volt, mert legalább nyíltan, láthatóan csinálta, nem úgy, mint az őt valaha fiadzó alom nála is jóval sötétebb, sunyibb és hazugabb szellemi utódai ma. No, erről is ennyi.

Truvájkám, te kekec vagy, és direkte ferdítesz, meg olyat adsz a számba, amit én a tiédbe nem :)

Már mondám néhol, hogy ez így nem vita. Kitekerve a másik szavait, látszólag sértődést mutatva tőlük, vagy szinte kikérve azokat, hát nem kóser. Aki leáll az ilyen válaszokkal szemben parírozni, csapdába kerül, legyen hát ez a zárszó, itt is.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.28. 13:44:23

@ekszvájzed: "Mert akik helyettünk, a gengszterváltásnál úgy tettek,"

E mondatod alapján is úgy látom, hogy Te lehiszed, hogy vannak a rossz politikusok, meg az ártatlan, megtiport, félrevezetett nemzet. No ez, az amit én nem látok. Van egy alapjaiban mutyista, adócsalásra könnyen kapható nép és nem meglepő módon a politikusaink is pont ilyenek. Nem kellene ezen meglepődni és nem kellene külső és belső ellenségek keresésével felmentést adni a "népnek". A vezetők pont olyanok, mint a köznép. Megérdemeljük őket.

2012.08.28. 16:03:28

@TrueY:

Szóval ÉN mint köznép, megérdemlem, de akkor te is, mint köznép, megérdemled őket, akkor viszont egy szót se szólj. Mert akkor te is csak egy mutyizó adócsaló vagy, ahogy én is.

Röhej, hát nem néznél már magadba azért egy kicsit?

Ugyan vajon ki vagy mi kényszeríti az embereket trükközésre a megélhetésükért,vagy a családfenntartás érdekében, ha nem a felülről és alulról egyaránt mindent őrájuk nyomó rohadékok által gyakorolt presszúra?

Hát ez legyen ennek a megnyomorított lakosságnak az egyetlen bűne, hogy aki még közülük képes ügyességét érvényesíteni, ki akar bújni valahogy a teljes anyagi tönkretétel alól.

Milyen érdekes, hogy felső tízezrünknek, és alsó 1-2 milliónknak, akik tényleg nem tudni, honnét pattintják és virítják a lóvét, mindig akadnak ilyen lelkes védői,

akik pont hogy a rendesen élni próbálókat, a többszörösen ellenőrzötteket és szarrá adóztatottakat rántanák le szívük szerint abba a sárba, ahol fent nevezettek dagonyáznak. Hogy ne mondhassák különbeknek őket. Azokat, akik miatt még mindig nem dőlt teljesen össze az ország.

És minden olyan gondolatot, amely a valódi bűnösökre mutat, ilyen dumákkal oltanak.

Más országban is így volna, szerinted? És a történelemben? KOMOLYAN mindenki azt kapja, amit érdemel? Egyáltalán lehet-e ennek a népnek a része az, aki így beszél róla, és ezt nem átallja a köznyilvánosság elé tárni?

Többek között 1703-1711-ben, 1848-1849-ben, 1956-ban a magyar népnek ezen "filozófia" szerint saját magát kellett volna vágnia ill. lőnie? Merthogy saját maguk miatt voltak előtte-utána olyan vezetőik, amilyenek?

Hát szerintem meg az menjen már a jó francba, akinek számára meg a a tisztességes ember, mint olyan, nem létezik, mert az még nagyobb gonoszságra is képes.

Akinek a magyar ember és nép már nem több a szemében egy "megérdemled" címkével ellátott fajzatnál, az valamit szintén megérdemel már talán ő maga is, na ne húzz fel még jobban. DE TÉNYLEG.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.03. 10:23:13

@ekszvájzed: Nem véletlenül használtam királyi többest. Én sem vagyok jobb, mint a magyar nép általában. De én szeretnék ezen változtatni. Én befizetem az adóimat, összeszedem a kutyagumit és a szemetet a földről, stb.

"Röhej, hát nem néznél már magadba azért egy kicsit?"
Szoktam...

"mindent őrájuk nyomó rohadékok által gyakorolt presszúra?"

Igen, mindig ez a szöveg, ha meg kell magyarázni, hogy valaki lopott, csalt, nem fizetett adót! Ezen az alapon senki se fizessen adót és legyen káosz! Anarchiát! ;)
Ilyen alapon a zsebeseket sem lehet elítélni, hiszen csak szegény családjának akart jobbat! Ugye ezt Te sem gondolod komolyan!

"Egyáltalán lehet-e ennek a népnek a része az, aki így beszél róla, és ezt nem átallja a köznyilvánosság elé tárni?"

Ahogy érzed...

Hogy jön ide a szabadságharc? Ja, hogy ork bán kottájából énekelsz! Így már értem!

"akinek számára meg a a tisztességes ember, mint olyan, nem létezik, mert az még nagyobb gonoszságra is képes."

Aki adót csal, az nem tisztességes! Ha felső tízezer, ha nem. Ne katyvaszoljunk itten kérem!

"Akinek a magyar ember és nép már nem több a szemében egy "megérdemled" címkével ellátott fajzatnál, az valamit szintén megérdemel már talán ő maga is, na ne húzz fel még jobban. DE TÉNYLEG."

A magyarokba a török hódoltság és a Habsburg uralom alatti, no meg a kádári mutyi annyira beivódott, hogy már csak azt tudják hajtogatni, hogy "ezeknek nem fizetek adót". Csak azt nem veszik észre, hogy az "ezek" már "mi" lettünk. Én Hajós Andrással értek egyet. Miért nem lehet azt mondani, hogy "Aki magyar adót fizet!"?

2012.09.03. 12:02:08

@TrueY:

Bazmeg, neked a magyar szabadságharcok, az ország történelme csak "ork bán kottája" ...

Te egyszerűen beteg vagy, egy nyavalyás retard. HÁT NEM LEHETEK MAGYAR O. V. NÉLKÜL, VAGY MI ???

Fizetek adót, mert nem is tehetek mást. Tudod, nekem vonják a fizetésemből ...

Nem vagyok ügyeskedő, pénzhez értő pógár, az olyannal meg nem is az agyonadóztató cseszik ki igazán, hanem az azt irányító KAPITALISTÁK, a BANKOK, meg a MULTIK.

Ha neked még ez is az "ork bán kottája", akkor húzzon téged a Lenin múmiája a szifiliszes f.ára ...

Legalább ne csinálnál úgy, mint aki magyar, mert nem hiszem el, hogy ennyi gyűlöletet egy néppel szemben annak anyanyelvén valaki képes leírni.

Jut is eszembe: Akor fizessél is te rendesen adót, és ne mutyizzál itten nekem, és a kottámat tartónak, he, hallod-e?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.09.03. 13:56:01

@ekszvájzed: sajnálom hogy szétoffoltad, szétírtad ezt a bejegyzést...

2012.09.03. 14:09:42

@Legelő Őse:

Akartam volna még ez ügyben futni pár kört, de hát láthatod is, hogy mind lelépett, és te is csak most lesel be, oszt' duzzogsz ... :)

Truváj olvtárs kezdett el utoljára még kötözködni, egy félmondatomon, rajta kívül pedig az egész, amit ide toltam, meg a sánta lőtéri kutyát sem érdekelte már, bocsesz.

Most aztán az "off a vége" miatt ilyen csúnyán marad meg ez a hieroglifás papirusztekercsünk itten az UFÓkornak? Én már megmondtam, hogy a blogtérben semmi sem hosszú életű ...

Különben is már rég az azeri-örmény ügy a téma, mindenhol, hát nyomás oda, aztán majd legközelebb megint írnak ide valami szívmelengetőt, és akkor tarolhatunk újra, megásd ... :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.04. 09:30:57

@ekszvájzed: "Bazmeg, neked a magyar szabadságharcok, az ország történelme csak "ork bán kottája" ..."

(Úgy látom a kulturált hangnemet még tanulni kell...)
Ork bánnak van szüksége arra, hogy elő rángassa múltunk nagyjait, hogy butaságait igazolni tudja. Mivel a beidézett forradalmaknak nem sok köze volt a mondandóhoz, ezért gondoltam, hogy a Bölcs Vezér nálad már beépült... ;)

"Te egyszerűen beteg vagy, egy nyavalyás retard. HÁT NEM LEHETEK MAGYAR O. V. NÉLKÜL, VAGY MI ???"
Én nem a magyarságodról írtam, hanem arról a gondoltai környezetről, amit használsz. Ez pedig nagyon árulkodó!

"Fizetek adót, mert nem is tehetek mást. Tudod, nekem vonják a fizetésemből ..."
Én is így vagyok ezzel. ;)

"Nem vagyok ügyeskedő, pénzhez értő pógár, az olyannal meg nem is az agyonadóztató cseszik ki igazán, hanem az azt irányító KAPITALISTÁK, a BANKOK, meg a MULTIK."
Most ezzel azt mondod, hogy a Bölcs Vezért a kapitalisták, a bankok és a multik irányítják? Kicsit merész megállapítás! ;)

"Legalább ne csinálnál úgy, mint aki magyar,"
Tipikus xemofób hozzáállás. Aki nem azt mondja, amit Te, az már nem is magyar. Akkor leszek piréz, ha ettől jobban érzed magad.

"mert nem hiszem el, hogy ennyi gyűlöletet egy néppel szemben annak anyanyelvén valaki képes leírni."
Ha jól figyelsz, akkor a beszélgetésünkből kiviláglik, hogy kiben van gyűlölet. Bennem nincs. Én megállapításokat teszek, amiket Te sem cáfoltál. Inkább másfelé terelted a szók folyásit.

"Jut is eszembe: Akor fizessél is te rendesen adót, és ne mutyizzál itten nekem, és a kottámat tartónak, he, hallod-e?"
Az a baj, hogy a sokat szidott multik mind rendesen fizetnek adót. Az adócsalók zöme igazi magyar cég. Zsebbe fizetés (l. CBA). Ez van...

2012.09.04. 11:43:51

@TrueY:

Tudod, nemcsak én tanultam ám anno hazám történelméről, hanem még O. V. is, ezért nem meglepő, ha hellyel-közzel hivatkozik rá.

Aki itt élve, e nyelvet beszélve, e kultúrát ismerve nem szereti Magyarországot, a lakosait, a világát, az nekem nem magyar, és nem hiszem, hogy xenofób lennék, attól, ha megejtem ezt a kitételt.

Pusztán annyi a kérdésem, hogy akkor meg minek veri itt magát? Az ő érdekében, mert fáj látnom, ha szenved ettől. Ettől még nem mondtam rád semmi rosszat, de ha úgy érzed, ez rossz, hát hadd zörögjön az a haraszt, legalább hallom, mi a bibi.

És végül: Tudod, amióta létezik a nem-áru alapú csereérték (kb. 6000 éve), azóta az irányít, akinél a lóvé van. Ha ez neked új, akkor gyere ki a remetelakból, vagy lépj ki a szent szerzetből, és nézz szét.

Na, szerintem ne vitázzunk tovább, mert egymás makacsságain úgysem tudunk túllépni, de azt azért továbbra is hadd kérjem már ki magamnak, hogy párthoz vagy személyekhez tartoznék, mert nemem minden ilyen slepp és "celeb" egykutya.

2012.09.04. 12:04:26

@TrueY:

Bocsi: a "nemem" helyett "nekem" értendő ...

Egyébként meg a multiknak itt már Antall óta x évig adómentessége, ill. adókedvezménye van, ha ez lejár, a multi minőséget ront, drágít, karcsúsít, vagy leszerel, és odébb áll.

A bankok kedvezménnyezettsége és cselekvési szabadsága minden eddigi határt átlépve kényszerít embereket, családokat és vállalkozásokat adósságok spiráljába és csapdájába, és rajtuk keresztül is az egész országot.

Itt kicsiben, nemzetközileg meg nagyban, az államokkal és a többi multival játszva, azokat versenyeztetve, és kihasználva.

A "magyar" cégek gazdái ugyan lehet, hogy nem külföldi állampolgárok, de kábé ugyanannyira "magyarok", azok lélekben, és az országuk boldogulása érdekében, mint egy - te mondád - "piréz" :)

És azért tán nem nagy baj, hogy a megállapításaid mögött a másoknál is gyakran felsejlő, általában az ország egésze, a mai és történeti létezése, ellen irányuló, mostani vezetőin keresztül, legyenek azok akármilyenek is, annak minden aspektusát támadó tendenciát veszem észre, amely annyira elönti már a blogokat, ill. az azokban vitázókat, hogy lehetetlen nem venni észre.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.06. 13:40:01

@ekszvájzed: Én a xenofóbiát nem tartom "hibának". Teljesen természetes. Mint ahogy az is, hogy igyekszel eltávolítani magadtól mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint Te. A természeti népek is élnek ezzel a módszerrel. Magukat "ember"-nek hívják (ha jól tudom a "magyar" szó is ebből ered), így elkülönítve magukat a többiektől. Az embernél az agresszió az egyén szintjéről a csoport szintre helyeződött át. Ha valakit kizárok a csoportból, akkor már beindulhat a csoportok közötti agresszivitás.

Én szeretem Magyarországot. Azt bornírt, kirekesztő, mutyizós attitűdöt nem szeretem, amit a jelen kormány hivatalos szintre emelt. Ez mindenkinek hatalmas kárt okoz erkölcsi és anyagi értelemben is!

Én csak rámutatok ezekre a káros jelenségekre. Ezért nem kell utálni. Persze lehet... :)

Én kevésnek tartom a "multikat", mert ott pl. nincs adócsalás, nincs zsebbe fizetés. Persze a kormánytól kapnak adókedvezményeket 5-7 évre, de cserébe komoly beruházásokat is eszközölnek itt.

Majd meglátjuk, hogy mekkora sírás lesz itt amikor a mostani zsebbe fizetett, jó magyar cégeknél dolgozó munkavállalók nyugdíjba vonulnak. Sajnálom őket!

2012.09.06. 14:49:49

A "kirekesztés" szóval a ballib kb. 1992 óta adja el, mit gondol a hivatalos magyar keresztény-konzervatív politikáról,

miszerint az az antiszemitizmus és rasszizmus melegágya, teljesen függetlenül az ezzel betámadott kormányzat tényleges gondolataitól.

Az állami szinten jajdekirekesztő kerkonzervék manapság egyfolytában zsidókhoz és cigányokhoz járnak, előttük letérdepelni, és mindent megadni nekik, amit azok csak akarnak,

míg a szélballibéknél néha ezres szögek bújnak a zsákból, pl. a cigók ügyében ..., és ha a magyargyűlölet rasszizmus, akkor hadd ne mondjam, ők micsodák ...

Miközben tele van abszolúte nem-magyarokkal, és a nem-magyarokat abszolúte utálókkal mind a két bagázs, csak néha sikerül a külvilág előtt eltitkolni ezt, néha meg nem.

2012.09.06. 15:53:04

@TrueY:

Fenti neked ment ...

Mondom, hogy a 'komoly' beruházás addig tart, amíg. Azért országos, nagy projekteket, amely egész régiók és széles tömegek szociális gondjait oldja meg, ne is várj, arra csak állam képes, méghozzá bank -ill. multi-támogatással, ha azok is úgy akarják.

A New Deal sem lett volna megvalósítható, ha az USA-nak, ill. annak valódi gazdagjainak nincsenek felfoghatatlan mennyiségű tartalékai,

amitől így utólag visszanézve az akkori világválság még inkább népirtásnak tűnik, azok részéről, akiknek módjukban állott volna ezen tartalékok felszabadítása,

de a célt: a fasizmus ill. kommunizmus erlőretörését, és mindannak előkészítését, ami a világban erre következett, sikeresen elérték vele.

Zárszóként, és immár tényleg befejezve még néhány szó a bármilyen tényleges fogyatékkal élőkről, és az őket felkarolni szándékozó politikai eszmerendszerekről:

Mivel azoknak országosan 4+8 év, (azalatt meg 4 kormány is) fővárosilag pedig 20 év (főpolgármester) adatott, az egyenlőség, az esélyegyenlőség elemi feltételei miért nem kerültek mindenhol teljes körű megvalósításra? Miért várnak a csökkent képességűek még mindig könyöradományra?

És hogy mást ne mondjak: meg lehet nézni, milyen ajándékokat is kaptak 2008-as paralimpikonjaink a derék szoclib kormánytól, (mikor annak képviselői köszöntötték őket), szerepléseik "jutalmaként". Azt hittem, mikor anno, ezt meghallottam, hogy ördögi tréfa áldozata vagyok ...

Amúgy meg bocs a bloggertől, hogy itten szemetelek tovább, javallom is ezúton a kollégának, hogy álljunk le, és legközelebb, másutt folytatjuk, remélem, hogy egyetért vele ... Legyen ez a búcsúszavam, majd még benézek, ha van miért :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.10. 14:28:08

@ekszvájzed: "Mondom, hogy a 'komoly' beruházás addig tart, amíg."

Egy autógyárat azért meg kell gondolni elvinni. Nem véletlen, hogy most elsősorban azok a külföldi cégek menekülnek tőlünk, akiknek kicsi a beruházott értékük.

"Azért országos, nagy projekteket, amely egész régiók és széles tömegek szociális gondjait oldja meg, ne is várj, arra csak állam képes, méghozzá bank -ill. multi-támogatással, ha azok is úgy akarják."

No persze. De az állam csak a keretet szabja meg (szabályozók, ösztönzők). A többi magán beruházás.

"A New Deal sem lett volna megvalósítható, ha az USA-nak, ill. annak valódi gazdagjainak nincsenek felfoghatatlan mennyiségű tartalékai, amitől így utólag visszanézve az akkori világválság még inkább népirtásnak tűnik, azok részéről, akiknek módjukban állott volna ezen tartalékok felszabadítása,"

Ez egy kicsit zavaros. Mi okozott volna, ha felszabadítják ezeket a tartalékokat?

"de a célt: a fasizmus ill. kommunizmus erlőretörését, és mindannak előkészítését, ami a világban erre következett, sikeresen elérték vele."

Jól értem, hogy azt mondod, hogy az USA készítette elő a nácizmus (a fasizmus olasz volt) és a kommunizmus előretörését? Ezt nem gondolod komolyan!

"miért nem kerültek mindenhol teljes körű megvalósításra?"
Mert a változás sehol sem egyszerre történik meg. De nem is értem, hogy mit akarsz ezzel...

Felőlem folytathatjuk nálam... :) Bármelyik posztomba beleköthetsz... :) Talán az Életrevalók, amelyik a témába vág.. .:)
qltura.blog.hu/2012/02/20/film_eletrevalok
süti beállítások módosítása