HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2009.02.22. 08:26 Zsoolt

Gettó milliomos

 

Olyan mintha bepillantást nyernénk az indiai filmek világába pedig nem. Ez egy angol film a Trainspotting rendezőjétől, és habár rendkívül hitelesre igyekeztek megcsinálni az Indiai valóságot az igazán fontos apró részleteken végig kilóg a nyugati lóláb.
 

slumdog millionaire

Nagyon érzékletes a nyomornegyed, csodálatosak a tájak, és jól sikerült visszaadni a vonatos képekkel az ország hangulatát. Mint egy szociofotó kiállítás. A nyomornegyedes jeleneteken látszik, hogy felkészültek, elvégezte a leckét a stáb. A Ben hur óta ez csuklógyakorlat a nagy mozifilmeken, a hosszú stáblista jelentős része dolgozott azon, hogy baromira indiainak érezzük ezt az egészet, és azt gondolja a légkondis teremben élő néző, hogy most majd két órára egy ablak nyílt számára egy távoli kultúrára.

 
Kétségtelen, hogy nagyobb ez az ablak, mint például, amit Nicolas Cage rémesen giccses Bangkok-os filmje nyitott nekünk Thaiföldről, de ezzel együtt az egyébként jószándékú átverés is nagyobb.
 
Ahogy a Ben Hurban mégiscsak átjön valahogy az 50-es évek Amerikája úgy sütött át nekem a nyugati szem ezen a filmen. A szemöldökökben, hajviseletben, a kiválasztott szereplők stílusában vagy az angol nyelv kezelésében.
 
A női szereplőn jön át a legjobban. Gyönyörű a mi szemünk szerint. Gyerekként is ennivaló, felnőttként pedig bármelyik divatlapról visszaköszönhetne farmeros, négyszögletes napszemüveges verziójában (minden bizonnyal köszön is majd a filmekben eddig nem szerepelt indiai modell). A fiúk is nagyon szimpatikusak, menő csávónak néznek ki felnőtt fejjel már, sokkal jellemzőbb indiai arcokkal (itt) nem lehetett volna eladni ezt a filmet.
 
Az angol nyelvű filmek évtizedek óta nem tudják megugrani az idegen nyelvek (kultúrák) kezelésének problémáját. Ha végig az ő nyelveiken nyomják a filmet, akkor megintcsak nem lehet eladni. A hindi részeknél pedig szépen átjön, hogy mennyire átjárja az angol a volt gyarmati országok nyelveit, de ezt csak kevesen vehetik észre.
 
Nekünk szóló film ez a javából, és nincs is vele semmi gond, nagyon szép és okos film. Én még azt sem vetem feltétlenül a szemükre, hogy jóval nyugatibb a film, mint amennyire azt sugallják a bemutatók (Hollywood és Bollywood találkozása és hasonlók), mert talán ilyen apró lépésekkel lehet közeledni.
 
Habár csepeg a romantikától a film, aki látott már igazi indiai filmet az tudja, hogy ez meg sem közelíti azok elnyújtott szentimentalizmusát, és bent kell maradni a stáblista alatt is, hogy legalább morzsájában átjöjjön az a mi szemünknek nevetséges musicalba átcsapó nagy közös tánc, ami minden Bollywoodi filmnek sajátja. Ha valaki azt hiszi, hogy a gettómilliomos után tudja milyen egy bollywoodi film, az később nagyot fog nézni és nem érti most mi van.
 
De ne legyünk telhetetlenek. A kultúrák találkozásának fontos állomásai az ilyen filmek, melyek lassan adagolják a különbségek sokkját. Nem csak indiai viszonylatban. Végülis messziről indultunk…Rémusz bácsi meséi még biztos sokaknak rémlik.
 
Szóval először még boxolt fehér emberek játszák a négereket, aztán az afrikát sose látott magyar tarzant kaliforniai stúdiókban varázsoljuk a dzsungelbe, majd amerikai-afrikai színészek játszák el az afrikait eredeti helyszíneken (kb. itt tartunk most), majd nyugati rendezők forgatnak, helyi színészekkel az eredeti helyszíneken, és egyszer talán még a mi életünkben látunk majd afrikai filmet is. 
 
Miközben nagyon tetszett a film, ezeket a kis, kegyes hazugságokat látva azon gondolkodtam, hogy milyen nagyon messze van még az a sokak által gyűlölt globalizáció. Az egyelőre azt jelenti, hogy a mi kultúránkat erőltetjük másra, és csak nagyon erős szűrőn keresztül engedünk át bármi mást.

 

33 komment · 1 trackback

Címkék: india gettó milliomos hollywood bollywood


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr84957818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.02.22. 14:17:18

And the Oscar goes to...Február 22. Ideje kiosztani az idei aranyszobrocskákat. A 81. díjátadó, melyet a világ számos országában közvetítenek (köztük hazánkban is) az elmúlt pár évben bekövetkezett nézettségesés ellenére továbbra is az év egyik, ha nem le…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrisi 2009.02.22. 09:50:33

Tudnál ajánlani számunkra érthető (és angol-feliratos) jó Bollywood-i filmet?

borigabi 2009.02.22. 10:04:29

Épp tegnap éjszaka néztem meg a filmet. Nekem nagyon bejött, szerintem a rendező okosan használta ki a lehetőségeket és épp annyit engedett be Bollywoodból, amivel még jól eladható Európában, Amerikában.

steflac 2009.02.22. 10:04:45

már bocs, de tényleg azt gondoltad egy Danny Boyle filmről, hogy boolywoodi lesz? miért kéne annak lennie?

Ha kritika, akkor már inkább az lehet a kifogás, hogy a történt felépítése olyan "trainspottingos": hosszú, pozitív végű story, közben ezernyi képmorzsával... valamikor éppen félút után, szerintem ez már kezd kicsit unalmas is lenni. Pedig, alapvetően csípem az ilyeneket.

De, összességében nagyon jó film, ha Oscarról van szó, akkor mindenképpen komplexebb, mint a BB különös élete, és szórakoztató, ami végső soron a lényege... 9/10-et simán elér!

Kareena 2009.02.22. 10:47:08



@andrisi: www.bollywood.extra.hu/

Itt olvashatsz rengeteg filmleírást és véleményt. Filmsztáros pletykákat stb.

kabal 2009.02.22. 10:50:01

Most mi a nyavajgás lényege? Egy nyugati rendező nyugati nézőknek szóló filmet készít és jó.

oszt?

smartdrive 2009.02.22. 10:58:18

francba, pedig én azt hittem, a Ben Hurt az ókori Rómában forgatták

Aggie 2009.02.22. 11:18:07

En sem igazan ertem, hogy mirol is akar szolni ez a post, ahogy mar elottem tobben firtattak is ezt.
Boolywood-i filmekhez hasonlitani valoban nem kellene. Egyebkent honnan veszed ezt, hogy Holywoodnak kellene talalkoznia Boolywood-dal ebben a filmben? Talan ez egy Mo-on elsutott marketingfogas volt - en a londoni plakatokon nem lattam semmi ilyet.

A film egyebkent az indiai szarmazasu barataink szerint hiteles. Az imdb alapjan benne van a 250 legjobb filmben - ugyhogy must see. Arrol nem is beszelve, hogy az idei Oscar eselyesnek kikialtott, egyebkent igen-igen gyatran sikerult filmek kozott (Benjamin B., Reader, Chageling) messze viszi a palmat.

hhh. 2009.02.22. 11:27:24

a szereplők arcberendezésén kívül nem sok konkrétumot írtál. én sem igazán értem a nyavajgás lényegét. miért kellett volna bollywodi filmet csinálni bárkinek is? hisz azért van bollywood.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2009.02.22. 11:54:31

Slumdogra Szeptember ota vartam a Torontoi filmfesztival ota. December vege ota itt lehetett kapni DVD-n, egyik kedvenc filmem lett.

Ha a blog gazda hianyolja az autentikus kornyezetben keszult filmeket, nezze meg a City of God vagy a City of Men c. filmeket...

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.02.22. 12:06:57

A főszereplő viszont szerintem akár import angol, akár nem, nagyon jól játszik. Ügyesen egyensúlyoz a bamba gettóbeli fiú és az intelligens szarkasztikus férfi között.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.02.22. 12:09:31

az utolsó előtti bekezdésben van a lényeg. azért csak fejlődik a nyugati kultúra, na. ugyanez nem tudom mennyire mondható el az összes többiről.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.02.22. 12:23:53

: definiáld, mit értesz a kuktúra fejlődése alatt. Mert ha az emberi jogok (nyugati értelemben vett) figyelembevételét, akkor jobban fejlődnek nálunk, egyéb dolgokban meg már jóval előttünk is járnak

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2009.02.22. 12:39:56

Amennyiben mindezzel tényleg érdemben akarunk foglalkozni egy film megítélése kapcsán (nem biztos, de persze miért is ne), akkor érdemes megnézni / kivárni a film indiai visszhangját, és utána mondani valamit egy FIKCIÓS FILM "kegyes hazugságairól":)

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2009.02.22. 13:01:03

senki nem mondta, hogy ez egy indiai film. brit+amerikai pénz és brit alkotókra épülő stáb alkotása, és nyilván a saját szemüvegekün keresztül láttatják, amit amit meg akarnak mutatni.

szvsz mindenesetre nagyon érzékenyen és sok tisztelettel nyúltak a számukra tök idegen kultúrához.

Max Ray 2009.02.22. 13:29:15

csapnivaló ez a "kritika"

tommygun 2009.02.22. 13:31:04

Rég olvastam ekkora hülyeséget... lapozzunk....

Gianni7 2009.02.22. 13:33:44

@andrisi: Igazi bollywoodi filmek, amelyek tényleg jók és nyugati szemmel is fogyaszthatóak - és még magyar felirat is van hozzájuk - a teljesség igénye nélkül:
- Dostana (2008)
- Jab We Met (2007)
- Don - The Chase Begins Again (2006)
- a Doom-széria (1-2)
- Bluffmaster (2005)
- Aaja Nachle (2007)

Danny Boyle filmjének tényleg nem sok köze van Bollywoodhoz, de természetesen ő nem is annak szánta. Médiafogásként jól hangzik belekeverni, azt igaz.

aachi2 2009.02.22. 13:43:21

a probléma megoldása hihetetlenül egyszerű: ha bollywoodi filmet akar nézni az ember akkor nézzen bollywoodit, ha meg hollywoodit akkor nézzen hollywoodit.

és ha hollywoodit filmet néz az ember akkor ne fanyalogjon hogy miért nem olyan mitn egy bollywoodi.

2009.02.22. 13:56:16

Nagyon jó ez a film, tegnap néztem meg, kár, hogy előtte otthon benyomtam az Időjóst, mert azután nem ütött akkorát.

Casus Belli 2009.02.22. 14:01:22

Az ilyen semmitmondó cikkek miatt lassan leszokom a címlapra került postok olvasásától.

Az utolsó mondatban van valami, a többi töltelék...

Tiga 2009.02.22. 14:09:55

Jaj, nevetséges ez a kritika.

Egy Danny Boyle-filmtől azt várni, hogy bollywoodos lesz? Hogy igazi indiai? És erre az abszurd feltételezésre építeni az egész kritikát? Ezt ragozni 11 rettenetesen komoly bekezdésen keresztül?

LOL, a nap vicce.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.02.22. 14:14:50

au, amit az afrikai filmekről írtál, nagyon fájt... kis utánanézéssel elkerülhető lett volna a kis, ámde nagyon menő afrikai filmipar ilyen lenullázása.

steveors74 2009.02.22. 14:23:52

Tegnap láttam a filmet és azt kell hogy mondjam, zseniális film! Tökmindegy, hogy "átjön rajta" amerika, vagy sem. Ehhez képest a Benjamin Button különös élete (az is rakás oszkár jelölés) egy rossz vicc...

Metz 2009.02.22. 14:45:50

meggyőzetetek megnézem...

nyistapista 2009.02.22. 15:09:32

Itt egy másik kritika, amelyik kevésbé akarja az objektivitás látszatát kelteni:

donlouis.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

Shopping 2009.02.22. 16:06:16

Ez egy átlagos film.
Azért sztárolják, mert Indiában játszódik, és India szereplőkkel.

Ezt tudatosan tették az alkotók, producerek. Tudták, hogy ha amerikai színészekkel játszatják el, nem lenne semmi különös,-- felejthető B kategória lenne.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.02.22. 16:14:28

" Ha valaki azt hiszi, hogy a gettómilliomos után tudja milyen egy bollywoodi film, az később nagyot fog nézni és nem érti most mi van."

Karakterre fizetnek, vagy nettó hülyeségre? :)

Ati07 2009.02.22. 18:55:27

@andrisi:
Ahogy már előttem is mondták - szerintem a 2006-os Don az egyik legjobb bollywoodi film amit eddig láttam (és idén jön a folytatás). Annál is inkább ajánlanám ezt, mert a Don egyik legjobb részét (a diszkóban lenyomott számot) beidézték a Gettómilliomosban is :)

Ezen kívül szerintem nagyon jók akármilyen szemmel a Dhoom filmek (2004/2006), nekem nagyon tetszett a Fashion, és a Dostana is (mellesleg szinte minden amiben Priyanka Chopra játszik :D ).

Van választék, én még új vagyok Bollywoodban, és annak ellenére, hogy lehetetlen, próbálom behozni a lemaradást.

Ati

andrisi 2009.02.26. 17:59:30

Köszönöm az ajánlásokat, utánanézek.

kokoro 2009.03.15. 21:27:08

alapjában véve nekem tetszett a film, habár a vége elég csurgós-nyálasra sikerült ami szarul esett, szódával azért elmegy na de oszkárt ezért :-S
süti beállítások módosítása