HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2009.02.14. 22:41 Zsoolt

Harsányi Zsolt a 30-as évekről

 

Nem egy Krúdy az biztos. Ajándékba kaptam egy nemrég újra kiadott, eredetileg 1941-ben írt kétkötetes könyvét. Whisky szódával. A borítón úgy reklámozzák, hogy a Márai előtti korszak egyik „világsztár” szerzője. Biztosan. A könyvkiadók is egyre jobbak a jelzőgyártásban. A könyvön ez nem látszik, a nevét se hallottam soha, de hát végülis mi maradt meg nekünk a 30-as évek mindennapjaiból? Harsányi Zsolt biztos nem.
 
Ezzel együtt a könyv nagyon érdekes volt. Nem kell örökzöldnek és még csak tökéletesnek sem lenni ahhoz, hogy az ember érdeklődve olvassa. Engem valahogy mindig érdekelt a korszak. Visszatekintve innen van valami ártatlan tudatlanság abban, ahogy az akkori könyvek, filmek családi krónikák mesélnek.
 
Habár főleg a második kötetben már valami homályos függönyön keresztül megjelennek a politikai események is, alapjában a könyv egy könnyed, ártatlan szerelmi regény (talán) és néha már majdnem érzékletesen írja le a 30-as évek mulató, úri Budapestjét. Túl felületes ehhez, de még így is átjön az a gyanútlan ártatlanság, ahogy az emberek 1937-ben még terveztek. Még beiratkoztak egyetemre, kölcsönt vettek fel, gyűjteni kezdtek, pár évvel későbbi, tervezett utazásokra. Nem sejtették, hogy nyaralás helyett pár év múlva jórészük vagonokban robog Auschwitz felé, mások félig megfagyva vánszorognak haza vagy éppen Szibéria felé a Don-kanyarból, akik meg otthon maradtak, azok legkésőbb 1944 februárja magasságában megérthették…vége van az addigi életüknek. Hálistennek, vagy sajnálatos módon, valami, amihez addig személyesen nem sok közük volt, a legtöbbük életén úgy suhant át, mint egy hurrikán, elsodorva őket álmaikkal, terveikkel együtt.   
 
Az ilyen könyveket olvasva először a jövő (ami nekem már múlt) biztos tudójakén elnéző mosollyal olvasom a romantikus, tervezgetős sorokat, aztán átvillan az agyamon, hogy mi van, ha 2009 a mi 1937-ünk, amikor már illene olvasni az apró jelekből? Én meg tele vagyok tervekkel…..

 

1 komment

Címkék: budapest márai whisky zsolt krúdy auschwitz don kanyar 1937 harsányi szódával


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr54943587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2009.12.21. 18:11:03

mai 1935-os pesti hirlap cimlapjan egesz oldalas cikket irt harsanyi zsolt arrol, hogy horthy miklos rendeletett hozott mellyel vissza kivanja allitani a titkos tanacsosok intezmenyet. es hogy ez miert fontos, ugyanis van a meltosagos es a tekintetes cim, melyben teljes zavar volt, hogy kit lehet annak es kit nem annak szolitani. na es ezt magyarazza harsanyi egy egesz oldalon keresztul hogy jaj de jo mert az "onzetlen hazafi" vegre rendet tesz. es komolyan errol irtak cimlapon vezercikket.
süti beállítások módosítása