HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2008.12.27. 20:29 Zsoolt

Csiburáska és a szovjet naturalizmus

Ki ne emlékezne a szeretnivaló orosz bábfigurára Csiburáskára? (mondjuk az, aki nem élt még a 80-as években).  Mindig bajban vagyok a magyar írásmóddal. Oroszul Чебурашка, angolul Cheburaska-ként szoktam leírni, magyarul rendesen utána kellett néznem. A legtöbb helyen a Csiburáska verziót találtam, de lehetne éppen Cseburáska is, mert a kiejtés valahol a kettő között van.

Én nagyon szerettem már gyerekkoromban is ezt a bábfilmet, különösen a zenéket benne. Két kedvencem a műkedvelőknek:

Pár éve egy ukrán ismerősömtől régi szovjet rajzfilmeket kaptam ajándékba DVD-n. Rá is vetettem magam és nagyon érdekes jelenetekre bukkantam. Már korábban is volt benyomásom arról, hogy ezek a szovjet rajzfilmek hoznak valamit, ami nagyon jellemző az ottani viszonyokra.

Például, a No, megállj csak! (Ну, погоди!) farkasa nagyon hűen hozza a szovjet/orosz, helyi vagány csávó típusát. Elég sokszor találkozom még manapság is ezzel a sajátos kiállással arrafelé, a ruha már más, de abszolút rá lehet ismerni.

Az ominózus jelenetet, amiről a poszt tulajdonképpen szólni akar, a Csiburáska egyik epizódjában találtam. Az epizód röviden arról szól, hogy Csiburáska iskolába akar menni ezért barátjával (patrónusával) a Gena nevű krokodillal betérnek iskolásoknak való ruhát vásárolni. A laza felvezető jelenetben azt láthatjuk, hogy a szöveteket csendesen pakoló boltos, hogy hogynem egy tekercs szövetet köpenye alá rejt.:) Először azt hittem, hogy rosszul látok, de nem. Kiszerkesztettem a jelenetet a DVD-ből és lassítva is megmutatom. Egyszerűen fenomenális.

Csak úgy mellékesen becsúsztatnak egy ilyen jelenetet egy szovjet rajzfilmbe. Több is van egyébként, egy másik jelenetben a zöldséges csal a gyümölcsmérésnél. Sajátos jelenet az is, amikor egy másik epizódban Gena és Csiburáska vasat gyűjtenek, mert segíteni akarnak az úttörőknek. A krokodil még egy hajót is elhúz tévedésből, amikor a horgonyt szedi ki a vízből. Egy ponton megjelenik egy rendőr és habár semmi komoly dolgot nem csinált a krokodil halálra fagyva reszket és égnek emeli a kezét.

Nincs tanulság és nagy politikai mondanivaló a poszt végén. Nekem inkább vicces az egész, szerintem a készítők is annak szánták a 70-es, 80-as években, és még a cenzorokat sem zavarta különösképpen. Inkább ma van ennek értéke, amikor ez már nem poén, mert vagy nincs ilyen (jaj dehogynincs), vagy egyáltalán nem vicces, hanem egyszerű lopás. De akkoriban ez más volt. Abban, hogy mindenki úgy lopott a munkahelyén, ahogy tudott, abban volt egy össznemzeti összekacsintás. Gyárakat hordtak el a munkások (lsd. csinibaba vagy kérdezd meg apádat!), és erről senki nem gondolta, hogy gáz. Hogy mégis valami nagyon frappánsba kifussak. Szerintem a BKV elől lógás is ebből a gondolkodásmódból maradt meg, az más kérdés, hogy a BKV egy tetű cég, de a T-mobile is az, mégsincs körülötte ez az összekacsintós nem fizetés (= lopás) 

 

4 komment

Címkék: bkv t mobile csinibaba nu chiburashka pogodi é:csiburáska


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr52844291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cho. 2009.01.11. 23:10:39

"No megállj csak" drasztikusan jó rajzfilm volt! Szintén egy ukrán ismerős hívta fel rá a figyelmemet annak idején.

Lehet, hogy tévedek, de talán a Kisvakond is ezekbe a kategóriákba tartozik! (nagy kedvenc)

erikkiz · http://radiotop20.blog.hu 2009.01.31. 17:26:55

nekem a kedvenc szovjet mesém a prosztokvasino (mind a három része)

www.youtube.com/watch?v=XM4eUZgbDdE

Bie 2012.07.22. 19:20:20

Kisvakond az csehszlovák! :) de imádom mind2-t :) kül. meg széthordták a munkahelyeket? hahaha, akkor legalább még voltak munkahelyek! szegény proli hazavitt néhány cuccot, és? most meg van a felső 10.000, ami mindent szétlop, a proli meg éhezik / éhbérért gürizik, no comment...

sam2sam 2012.08.04. 20:40:12

Csiburáska kimaradt az életemből (lám mit tesz néhány vagy 10 egynehányév kor különbség), de a szocialista ember tipus eszményképétól nem volt idegen a közvagyon megkárosítása a lopás. Ha szigorún ideológiai alapon vizsgálódunk, a kommunizmus építése folyt-folyt tólünk keletre, vagy tőlünk semmerre, hanem itt. Annak pedig alaptörvénye, hogy az egyén nem munkája ellenértéke, hanem szükséglete szerint vételez a felhalmozott közjóból, aki tehát kevesebbet kapott mint az igénye, azt ő a korrigálhatja a leghatékonyabban. A profánabb, -de tényekkel alá nem támasztott- változat az, hogy minden Szovjetek legfötitkárabbja, maga L.I.Brezsnyev adomázott azon, hogy a Szovjet ember nem hülye, hogy éhen halljon, ha nincs neki valami ami kell, hát akkor azt majd ellopja magának.
És még mondja valaki, hogy az ideológiák megbukhatnak, talán inkább magasabb szintre fejlődnek.
süti beállítások módosítása