HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2008.11.21. 22:28 Zsoolt

Kiasu

A szingapúriak használnak egy kifejezést arra a viselkedésformára, amit ők nagyon jellemzőnek tartanak magukra. Ez a kifejezés a KIASU (ejtsd: kiaszu). A kínai nyelv ott gyakran beszélt hokkien nyelvjárásából származó szó nehezen fordítható, inkább a jelentését érdemes valahogy megragadni. A wikipedia angol verziója a „veszteségtől való extrém félelem” kifejezéssel írja körül a KIASU jelentését.

Ez így elég magasröptűnek hangzik, olyan összefüggésekkel tálalva, mint a kelet-ázsiai társadalmak (Hong Kong, Szingapúr, újabban Malajzia) éles versengő attitűdje, vagy a sajátos értékrend, amiben a karrierbéli sikerek, a közösségből való kiemelkedés előkelő helyet tölt be.

A leírások szerint a jelenség lényege nem is az ambíció és a folytonos sikerre való törekvés, hanem az a beállítottság, hogy a vesztéstől, alulmaradástól való félelem mindebben sokkal erőteljesebb, mint a győzelem, az előrejutás iránti vágy, és a siker öröme.

Valójában azonban a hétköznapi szóhasználatban (és bizony mindenki ismeri és használja ezt a kifejezést Szingapúrban) egészen egyszerű, húsbavágóan ismerős jeleneteket ír le a kifejezés.

KIASU az, aki már akkor benyomul az MRT (az ottani nyeregvasút neve) ajtaján, amikor a bent lévők még ki se szálltak. KIASU az, aki a McDonaldsban mielőtt rendelni megy a pulthoz letesz egy csomag papírzsebkendőt az egyik asztalra, mintegy lestoppolva a helyet. A KIASU egész éjjel tanul, hogy övé legyen a legjobb vizsgaeredmény az iskolában és hülyére dolgozza magát, hogy ő kapja a legközelebbi előléptetést.

Ismerős jelenetek ezek szerintem itthon is. Csak talán ilyen külön szavunk nincs rá. Mert van a bunkó, aki tolakszik a sorban, Előre akar jutni mindenáron, nehogy lemaradjon.

De ismerjük a strébert is, akit vagy érdemes felhívni, mert úgyis van jegyzete már egy hónappal a vizsga előtt, vagy nem érdemes felhívni mert csak rosszul érzed magad ha kiderül, hogy ő már kötteti a szakdogáját, amikor Te még a témát se találtad ki.

A szingapúriaknak azért van talán külön szavuk rá, mert képzelj el egy osztályt, ahol mindenki (és nincs kivétel...miiindeeeenkiii) stréber. Nem hívják egymást jegyzetekért, mert egyrészt miért adnék bármit is a konkurenciának, másrészt nincs időm telefonálgatni, holnapra kész akarok lenni a szakdolgozattal pedig csak tegnap iratkoztam be az első évfolyamba.:)

Ismeretlen jelenség a súgás az iskolában és a puskázót egyszerűen feljelentik. Lehet ezt úgyis nézni, hogy a jó állásokért való versenyben felismerték azt az összefüggést, hogy ha a másik azért kap ötöst mert mást küldött be vizsgázni (ups ilyenek vannak??:) ) akkor én lemaradhatok két év múlva egy állásinterjún, pedig mögöttem van teljesítmény is. Ez a gondolkodás átlengi az egész társadalmat.

Hogy ez sikeres az nem kérdés. Szingapúr 40 év alatt egy koszos halászfaluból dúsgazdag városállamá vált impozáns egy főre jutó GDP-vel.

Ízlés dolga talán, de van akinek ehhez képest jobban bejön mondjuk a mexikóiak mañana mentalitása. Amikor Guadalajarából  Tequila felé menet egy buszon egyszercsak a sofőr behúzta a kéziféket és leszállt reggelizni, akkor megértettem, hogy mi a különbség az USA és Mexikó között igazából.:)     

 

1 komment

Címkék: kultúra usa mexikó bunkó szingapúr stréber törtetés kiasu


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr11782038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belzebubó 2009.08.27. 12:44:29

A manana és a kiasu között azért van egy egészséges közép is. Azt,hogy mennyire jól élnek,annyiszor leirtad de ez nem igaz. Azok az adatok amik megjelennek Szingapúrról nem igazak sokszor.Egyszer leirta a Financial Times,hogy itt csalnak az adatokkal erre Lee "király" beszedette az összes FT-t és bezúzatta. Nem lehet hinni az adatoknak.Szerintem menj ki az utcára és kérdezd meg mennyit keresnek bruttó,akkor reálisabb képet kapsz.Add hozzá,hogy nincs biztositásuk és a nyugdijurendszer sem világelső.A mostani keresetükből kell félretenni ha megbetegednek vagy nyugdijba mennek.Az átlag család 4000 dollárt keres brutto,ebből kell ezekre még félretenniük.Ez kb. 2000 EUR családonként. Befolyásolják Lee király cégeinek adatai az itt bejelentett rengeteg offshore cég is,mivel igy nem adóznak. Az átlag nem él túl fényesen, HDB-ben éli le egész életét,nyaralóról,kis házról,földről nem is álmodhat.Sokan kiadják a szobáikat és a stallban chicken rice-t esznek.Condoban nagyon kevesen élnek,ahol én lakom kb.5%-a helyi. A per capita GDP-be mindent beleszámolnak FT szerint csalnak is vele,de ez nem azt jelenti,hogy Mr. Ng vagy Mrs. Chua a világ 4.legjobb életszinvonalával büszkélkedhetne.
süti beállítások módosítása