HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2008.11.05. 08:31 Zsoolt

Egy szingapúri kérdései Budapesten

Miért nincs a postán légkondícionáló?

(A rövid felnevetés után, ami a felismerésből fakad, hogy nekem még csak eszembe sem jutna ilyenre rákérdezni....összeszedem a gondolataimat.)

A válasz részben földrajzi természetű. Ez az ország valamikor kontinentális éghajlattal rendelkezett, ami azt jelentette, hogy négy évszak volt. Tavasz, nyár, ősz és tél. Nyáron legfeljebb egy-két napig volt olyan nagyon meleg, amit nem lehetett elviselni, ezért a pár napért nem érte meg légkondícionálót beszerelni.  Ma már csak két évszak van, a nyár és a ...hátaztnemtudommi. Ideje lenne elgondolkodni a légkondin.

De a válasz másik fele azzal kapcsolatos, hogy volt ebben az országban egy rendszerváltás. Ez olyasmit jelent például, hogy egyes intézmények/szolgáltatások működése a racionalitás talajára merészkedett, ahol a kereslet és a kínálat szempontjai, vagy a vevőnek/fogyasztónak való megfelelés vágya került előtérbe. Így történt például, hogy ma már egy boltos csak igen ritkán lehet bennfentesekkel mutyizós hatalmasság, aki neked lekezelő félmosollyal mondja, hogy nincs, másnak meg előveszi a pult alól.

Valami oknál fogva ez a rendszerváltás elmaradt a postán. Hát semmi sem tökéletes, ez a bútor leesett a kocsiról a költözésnél és ottmaradt valahol. Ezért habár a szükségletek (hovatovább a vevő szükségletei) azt igényelnék, hogy a megváltozott klímára tekintettel legyen légkondícionáló, valószínűleg erre egy emberöltőt kell még várnunk.

Miért olyan rosszak a gyerekek az utcán és az iskolában? Miért nincs "discipline master"?

Ez azt hiszem olyan kulturális kérdés is. Az ázsiai országokhoz képest Európában sokkal szabadabbak a gyerekek és habár bizonyára minden anyuka kapott már keresetlen megjegyzéseket az utcán főleg idősebbektől, azért itt lehet sikítozni a játszótéren, szaladgálni és ölelgetni anyát.

Az iskolákban régen (olyan két rendszerrel ezelőtt) volt olyan, hogy pedellus, aki a fegyelmet is betartatta. Amikor én kisiskolás voltam a '70-es évek végén ez már a fűtő, vagy gondnok szintjére degradálódott, de azért én emlékszem, hogy a szenesvödörrel járó gondnok bácsi, aki ott lakott az iskolában simán elkapta egy-egy gyerek grabancát, ha verekedés vagy bármilyen fegyelmezetlenség volt.

Nálunk nem jellemző az uniformis az iskolában, nincs szoknya meg térdzokni mellénnyel, legfeljebb csak puccos magániskolákban, vagy esetleg egyházi intézményekben. Van ebben is valami az előző (két) rendszer tagadásából. Egyrészt láttuk az Abigélt, még emlékeznek is rá sokan...és köszi nem. Másrészt hordtunk kék köpenyt, ami először összefirkálódott aztán csíkokban lógott rajtunk egyfajta lázadásként (hisz van rajtam köpeny...igaz darabokban), aztán a már említett rendszerváltás ezt is elsodorta. A jó dolog, hogy az iskola többé nem egy olyan pre-militarista minilaktanya, és az is, hogy azért még annyira nem esett szét az egész, hogy itt is iskolai lövöldözéstől kéne tartani. Azonban azért kicsiben benne van már az iskolában az a "tanítsá bazzeg azért vagyok itt, és hogy miben jövök ide az nem a Te dolgod! Én se szólók be, hogy kilóg az orrod szőre bazzeg" attitűd.

Itt mindenki két puszit ad a másik arcára, amikor ajándékot kap?

Rendszerint igen. Itt nem bűn megérinteni a barátokat, megölelni és kifejezni az érzéseinket. Vannak Európai népek akik ezt nálunk is sokkal intenzívebben teszik (pl. az olaszok), de azért én lehidalnék egy olyan kultúrától mint a koreai vagy a japán, ahol egy szerelmi vallomás is úgy hangzik, hogy nehéz eldöntenem lefejezés vagy pedig házasság következik.

A boltosnő rasszista? Miért vág pofákat, amikor fizetek a pénztárnál?

Nem rasszista, velem is ezt csinálja. Azért vág pofákat, mert így akarja értésedre juttatni, hogy neki itt kell dolgoznia, hogy milyen szar a világ és, hogy érezd magad rosszul, mert neked nem kell. (hanem máshol kell, de ez mindegy ott vághatsz Te is pofákat). Aztán azért is pofákat vág, mert senki nem mondta meg neki, hogy ez némileg távol áll attól, amit szolgáltatásnak hívunk. Lehet, hogy a postán dolgozott előtte. Ott ez szinte munkaköri kötelesség.

29 komment

Címkék: budapest szingapúr


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr96750782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töröttszárnyú angyal 2008.11.05. 11:49:19

Nem olvastam el, de szerintem tájékozatlan vagy.

tyberius 2008.11.05. 11:51:01

Ez jó :) és igaz. Érdekes, nekem se jutott még eszembe, hogy miért nincs a postán légkondi, amikor az utolsó kisboltban is van már.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.05. 11:55:12

Érdekes módon a boltosnő rám nem szokott pofákat vágni. Igaz, én szoktam köszönni nekik. :)

gregorik 2008.11.05. 11:57:22

Ki ez a szingapúri? Én pár hete jöttem haza onnan, rá vagyok kattanva a helyre. Hozz össze vele, please lah! :)

hitomi 2008.11.05. 12:00:12

tetszik és mélységesen igaz is.

reaper 2008.11.05. 12:00:17

nézd, ha beleülsz egy hatalmas műbránerbe és szétreped a valagad, nem az a megoldás, hogy még jobban magadba erőlteted.

tehát kurvára ne legyen a postán légkondi, mert ez pont az a mentalitás, ami miatt ma két évszak van és nem négy.

tyberius 2008.11.05. 12:00:25

agyvihar: Boltosnője válogatja. Van, amelyiknek hiába köszönsz, b*szik visszaköszönni. És pofákat vág.

Én amíg Tescóban dolgoztam (diákként), igyekeztem mindenkihez kedves lenni, akár köszönt, akár nem.

Troller 2008.11.05. 12:00:40

Rám se szokott pofákat vágnia boltosnő, én szoktam rá:-)

Jópofa ez a blog 2008.11.05. 12:19:24

olvasni fogom.

Andie 2008.11.05. 12:24:12

reaper: úgy gondolod, hogy a sok légcikondi miatt van globális melegfront? Csak azt tudnám, akkor hogy kezdödött el? 100 éve még hütö sem volt, nemhogy légkondi :)

A cikkhez: érdekes dolgokat boncolgat, és igazságokat hoz felszinre, a stilusa is tetszik.
A gyerekneveléssel kapcsolatban én örülök, hogy nem az a félkatonai módszer van nálunk, mint keleten. Igy is utáltam, mikor haptákban és kussban kellett a folyosón az ajtó elött várakoznunk perceket, aztán a teremben meg egyenes háttal ülni, kezünk a térdünkön, mint valami elbaszott gyerekszobrok...
Hálistennek mire a lázadó koromba értem (8-10 éves?) eltüntek ezek a baromságok a ruszkikkal együtt, és egy igazi, felszabadult, vidám GYEREKsereg lettünk. Mégis vittük páran valamire, többre, mint a kulccsomóval és nádpálcával verekedő "tanáraink".
Vicces dolog, hogy egyetemen volt néhány "tanár", aki egy istennek nem tudott rendet tartani. Zsibongás, dobálás, ki-be járkálás volt az órái alatt. Ellenben volt olyan Tanár is, aki anélkül, hogy erre külön felhivta volna a figyelmet, csöndben, rendben és maximálisan odafigyelő osztály előtt tudott tanitani. Valahogy magával ragadott az előadása, és szinte sajnáltuk, hogy vége az órának.

Ami a puszit illeti: az embert talán az különbözteti meg leginkább az ösztönlényektől, hogy képes érzelmeit igen széles skálán kifejezni. Ebbe beletartozik a szeretet, a másik iránt érzett tisztelet szimpátia, az öröm kifejezése. Ezt elfojtani szerintem majdnem egyenlő az emberségünk egy kis részének háttérbeszoritásával.
Nemrég beszélgettem egy magyar, de muzulmán vallásra áttért illetővel. Korábban egy vidám, bulizós, sugárzó fiatal volt, most meg zsákban jár, és nem mehet közelebb 1 méternél férfiakhoz. Az, hogy esetleg egy baráti puszival köszöntsem egyenesen vérbosszúért kiáltana, fejemet vennék, megköveznének, sőt, szegény lányt is a pokolra juttatnám.

Hát tudjátok mit, nekem sokkal szimpatikusabb az "ölelős" kampány :) Mi is a baj azzal, hogy az utcán vadidegen embert megölelek? Kevesebb lesz ettől valaki? Sőt. Van az a mondás: a Szeretet az egyetlen dolog, amiből minél többet adsz, neked annál több lesz.

Boltosnéni: én kifejezetten utazok az ilyenekre :) Alapvetően mindenkivel humorkodós, jókedélyü ember vagyok, még a pénztárossal, postai dolgozóval, és kukással is. Semmibe nem kerül egy mosoly, egy vicces üdvözlés, vagy ilyesmi. Ha azonban ennek ellenére savanyúpofa, képeket vág, netán negativan áll hozzám, akkor meg szoktam kérdezni, hogy miért nem ment bányásznak, esetleg libapásztornak? És tudja-e, hogy vevőkkel (!) bánik, akiktől közvetett módon a pénzét kapja? Majd nyomatékosan megköszönöm a "kedvességét", és távozok :)

zs 2008.11.05. 12:24:53

töröttszárnyú angyal 2008.11.05. 11:49:19
Nem olvastam el, de szerintem tájékozatlan vagy.


IDIÓTA

worker 2008.11.05. 12:29:26

Az én válaszaim:

Mér nincs a postán légkondi?
Azért, mert senki nem akar beköltözni, odakint úgyis melegebb van, és erre nem kellene energiát pazarolni.

Miért olyan rosszak a gyerekek?
Nem minden gyerek rossz. De ahol a felnőttek jelentős része aluljáróba hugyozik, hányásban fekszik, kutyát szarat a házad elé/parkba/mindenhová, adót csal, költségel, okosba' megold, autóval leszorít, ott mi a francból tanulnának mást a kölykök?

A boltosnő rasszista?
Hááát valszeg igen. Valószínűbb, hogy nem tudja, mit jelent a "rasszista" kifejezés, de ha úgy kérdeznéd, hogy utálja-e a sárgákat, akkor igen lenne a válasz. De ztálja a románokat, a szlovákokat, a nyugatiakat, a cigányokat is. Szóval inkább úgy mondanám, hogy utál mindenkit. De pofákat minden bizonnyal nem csak neked vág, hanem mindenkinek.

igli 2008.11.05. 12:35:27

Szingapúrból én a következőket venném át:
adórendszer, fizetések, kaja minden mennyiségben :)
Nem kéne viszont:
infantilis lojalizmus, military feeling, balos közlekedés, klíma :(
De végülis jó úgy ahogy van, ettől Szingapúr.

worker 2008.11.05. 12:36:21

Szerintem amúgy okés dolog a puszi ajándékozásnál (tehát ha valakivel- jellemzően ellenkező neművel- baráti kapcsolatban vagyunk), de hogy manapság ha bemutatnak valakinek, akkor már puszilkodni kötelező, és hogy a tizenéves srácok reggel puszilkodnak a suli előtt üdvözlésképp (valószínűleg lassan 30 évesen őslény vagyok ezzel a kézfogás-dologgal...) az nekem már túlzás.

Dmg 2008.11.05. 12:40:14

A cikk nekem is tetszett.Szerintem semmi baj nincs vele.
Töröttszárnyú angyal:
Ha nem olvastas hogy tudsz véleményt alkotni?
Ha nem olvastad el minek véleményezted???

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.05. 12:40:30

Nekem a barátnőm dél-koreai és egy hónapja próbál itt élni.
Hasonló kérdések már benne is felmerültek, bár a légkondi a legkevesebb.
Mivel elég sok külföldivel, köztük ázsiaival dolgozunk, volt alkalmam hasonló problémáiakkal találkozni.

Légkondi ugye Magyarországon az évnek kb. maximum 4-5 hónapjában kell, de akkor se mindig, így nem biztos, hogy megéri felszereltetni. Főleg nem a postának, hiszen az emberek akkor is kénytelenek odamenni, akár van, akár nincs légkondi, tehát az profitot nem növeli, a dolgozók és az ügyfelek komfortérzete meg nem igazán forintosítható.

A pénztáros tényleg mogorva és odacsapja a blokkot és a visszajárót, nem köszön és pofákat vág, az eladó meg nem segít, hanem a levegőbe bámul rágón kérődzve vagy a kollégájával trécsel.
Ez itt a norma, ők azt gondolják, hogy ennyi pénzért nehogy már kedvesek és segítőkészek is legyenek.

igli 2008.11.05. 12:41:19

Andie
Elég idegesítő alak lehetsz a jópofáskodásoddal...
Nem csaptak le még mint a taxiórát?

Kalandfereg 2008.11.05. 12:41:30

Kis helyesbites: az USA-ban a legtobb helyen VAN iskolai egyenruha.
Es az iskolai egyenruha, meg az iskolai lovoldozes ugyanannak az ertekrendnek a 'termeke'.
Ugyhogy a kopeny elhagyasa, az nem egy lepes az iskolai lovoldozes fele vezeto uton, hanem epp ellenkezoleg.

Mbraun 2008.11.05. 12:42:15

Itt (Londonban) uniformisban jarnak a gyerekek, megis minden hetre jut egy keseles,mellesleg a tanar itt nem cibalhatja meg a gyereket, de viszont a kolykoknek tul sok minden meg van engedve.
Nem az iskola tehet rola, hanem a szulok hogy merre "fejlodik" a gyerek.

Nagyon sok olyan ember van, aki bennragad egy allasban amit utal, es nem mozdul onnan. Valoszinuleg ilyen a boltosneni is :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.05. 12:44:56

Ja, a puszizkodás... nem csak ajándékozásnál, hanem ostoba divatként látom a tinik közt, hogy ha összefutnak a metrón vagy az utcán, akkor is rögtön puszizkodásba kezdenek (háromszori cupp többnyire), de mindenki mindenkivel, úgy értem, fiúknál is...

És hogy rosszak... hát igen, múltkor pár 15-16 éves azzal szórakozott a metrón, hogy a lábát nekiszorította az ajtónak, hogy az nem tudott kinyílni, szerencsétlen felszállni-leszállni akarók csak néztek, nem értették.
Aztán mikor elindult a metró, azzal folytatták, hogy az egyik elkezdte szétfeszíteni a zárt ajtót, sikerült is neki, amitől persze a szerelvény befékezetett rendesen, mire jókat röhögtek.
Ez már sok volt, odamentem és leüvöltöttem a fejét, hogy meg ne próbálja még egyszer, mert megbánja...

Ralesk 2008.11.05. 12:45:08

gregorik :D na igen, jó hely, én is elpattannék oda szívesen.


A postírónak ill. a szingapúrinak: csoda, hogy a város (mármint Bp.) koszosságát nem említte meg :P Egyébként meg volt szerencsém megismerkedni pár szingapúrival a neten keresztül az elmúlt években, minél fiatalabb, annál égetnivalóbb (szerintem talán még a mieinknél is jobban; aztán gondolom a kötelező katonai szolgálat rendbeteszi őket :P)


worker: és a pirézeket a leginkább :D

zZz 2008.11.05. 12:58:37

Japán barátom mondta, hogy szerinte itt a gyerekek sokkal boldogabbak, vagy legalábbis annak tűnnek (márpedig a gyerekek nem tudnak még annyira hazudni), mint Japánban.

Ezt csak úgy mondom/írom :)

nehogymááá 2008.11.05. 13:18:05

Magyarország a létező országok legjobbika

loface 2008.11.05. 13:23:37

A boltosnak kéne köszönni a férfi-nő, idős-fiatal fenállástól függetlenül... Meg attól, hogy ő találkozik 90 olyan emberrel, aki az agyára megy, ne a maradék 10 normálison vezesse azt le.

Andie 2008.11.05. 13:44:11

igli
Eléggé kötözködő egy gyík vagy.
Nem vágtak még pofán?

Óóóóóó... 2008.11.05. 15:05:43

Nagyon tetszik ez a blog, elolvastam az összes postot.
Végre egy jó is...

reaper 2008.11.05. 17:10:02

andie, te gyíkarc, azt írtam: ugyanaz a _mentalitás_
szerinted ez azt jelenti, hogy közvetlen ok-okozati kapcsolatot tételez fel az, aki mondja?
mi a faszér nem tanulsz meg magyarul?

4Katz 2008.12.07. 23:10:21

Tök jók az írásaid!
süti beállítások módosítása