HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.10.30. 11:22 Zsoolt

A politológia tudomány?

Az egyszavas válaszom: igen.

A kicsit hosszabb válaszomat Ceglédi Zoltán a Republikon blogon közzétett "Következmény vagyok" című bejegyzése ihlette. Szerintem ez egy nagyon jó bejegyzés, de én kicsit tovább mennék.

Számomra a szerző által dicsért Török Gábor "elemzéseiből" sem sejlik fel a tudományosságnak - de még a társadalomtudományosságnak sem - a legapróbb jele. Ha egy szociálpszichológust (aki kicsit szélesebb alapokon szintén többek között csoportos viselkedéseket vizsgál) megkérdezek egy aktuális jelenség kapcsán, az elemzésében nagy valószínűség szerint hivatkozni fog modellekre, elméleti megközelítésekre kísérleti szituációk eredményeire tehát valami olyan ismerethalmazra, amit össze lehet vetni az általa mért, vagy csak pusztán látott világgal.

Nem tudom, hogy a politológiának van-e ilyen empirikus, elméleti háttere, de azt igen, hogy ha van is, az nincs felvonultatva a hazai politológusi megnyilvánulásokban. A közbeszéd és a média szintjén, ahol engem a politológia tartalmai utolérnek a hétköznapi bölcselkedésnek egy intelligens és olvasottság vagy beavatottság okán tájékozott verzióját látom, azonban a tudományt, a tudományos gondolkodást nem látom ebben sehol.

Lehet, hogy ez nem is baj, mindössze a kabátot kéne lecserélni, a tudomány embereiről, a tájékozott, napilapokat sokat olvasó, közéletet élő, intelligens beszélgetőpartnerek titulusra. Ezt én nem tartom olyan rossz státusznak, még azt se bánom ha valaki főállásban gondolkodik és írogat közügyekről. De ettől pusztán még nem lesz tudomány.

Itthon valakinek meg kéne teremtenie a kapcsot a politológia médiába (kirakatba) tett teljesítménye és (ha vannak) hazai tudományos teljesítményei között. Ez a kapocs nálam még hiányzik...és enélkül a kapocs nélkül érzem mindig túlzásnak (tudományos) elemzésnek hívni a politológiai megnyilvánulásokat.

3 komment

Címkék: tudomány politológia


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr314878790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hungarisztan 2012.10.30. 20:17:44

Hát, aki Török Gábort a szenvtelen-elemző stílusáért dicséri, az
a) vagy nem olvassa őt,
b) vagy ugyanazt a szemüveget hordja, mint ő,
c) vagy nem tudom, kit akar meggyőzni és miről...

:o(

TG csak egyetlenegy lépéssel van semlegesebb irányba a (nevét le nem írom, mert nem érdemes rá!) gfg megnevezésű szégyentelentől – épp csak jobban maszkolja magát.
Semmi baj nem lenne vele (sem), ha kitenne egy bazi nagy tacepaót, hogy „igen, én is Orbán Viktor csokis fenekébe tartok, hátha leesik egy-két morzsa nekem is – olvasók, így olvassatok!”, de ez a látszatelemzés, a kintisvagyok-bentisvagyok maszatolás, pláne a semlegesség hitelességnövelő nimbuszából... hát, egye, akinek ez ízlik, én történetesen hányok tőle (is). :o(

Amúgy meg itt gyönyörűen meg van írva, amit meg lehetett erről írni (érdemes elolvasni):
pezsma.blog.hu/2012/09/08/santa_kutyak_ugetoje?fullcommentlist=1#comments

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.30. 20:34:51

a politológia tudomány, amit a tv-ben, blogokban mutatnak az nem politológia, az politikai elemzés max, csak politológiának hívják...

Link Elek 2012.10.30. 21:34:43

az a szakma,a minek a neveben benne van, hogy tudomany az nem tudomany :)
süti beállítások módosítása