HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2012.08.25. 16:34 Zsoolt

Nyílt levél a bélapátfalvaiakhoz

Az alábbi bejegyzés eredetileg egy kommentárra adott viszont kommentár, azonban úgy döntöttem, hogy különálló posztot is csinálok belőle megszólítva azt a 301 bélapátfalvai lakost, akik felemelték szavukat az ottani fogyatékos intézmény tervezett kiváltásával kapcsolatban. Hogy más idetévedő olvasók is megértsék:

Küszöbön áll Magyarországon a nagy létszámú fogyatékos intézmények kiváltása, az elkövetkező 3 évben a mostani 16000 fő intézményben élő emberből a tervek szerint mintegy 1500 fő költözhet családias lakóotthonokba, vagy azoknál is kisebb lakásokba. A jelek szerint az egyik első, kiváltás előtt álló intézmény a Heves megyében található bélapátfalvai, ahol 200 ember él egy nagy intézményben.

A kiváltás híre tiltakozást váltott ki a helyi lakosok egy részéből, az általuk kért közmeghallgatásról a HEOL tudósított. A tudósítást és az alatta lévő kommentárokat olvasva ragadtam tollat és írtam egy tudatosan nem szakmai nyelven megfogalmazott blogbejegyzést arról, hogy nincs mitől tartani, a fogyatékossággal élő emberek semmivel sem jelentenek nagyobb veszélyt közösségeinkre, mint az átlag szomszédságunk. A bejegyzés megjárta az index.hu főoldalát aminek hatására több mint száz hozzászólás érkezett. Ezekre reagálva pár nappal ezelőtt kiegészítettem az eredeti bejegyzést, majd ma, miután egy helyi lakos - szerintem nagyon releváns gondolatokkal - szintén hozzászólt a vitához, ismét hosszabban válaszoltam a felvetéseire. Úgy döntöttem, hogy ezt a választ külön is közzéteszem egy újabb bejegyzés formájában, bélapátfalva közösségét és az összes magyar települést megszólítva. Azokat a helyeket, ahol reményeim szerint hamarosan ismét teljes jogú polgárként fognak élni korábban intézményekbe száműzött fogyatékos honfitársaink. 

Íme a levél:

@egybunkobelapatfalvarol

Szeretném emlékeztetni, hogy én nem bunkóztam le a bélapátfalvaiakat. Egész pontosan ezt írtam és ezt most is tartom:

"Nem hibáztatom a bélapátfalvaiakat....(..) Van még pár vizsga emberségből, demokráciából, és azt kell mondjam – józanságból, amit biztos vagyok benne, hogy Bélapátfalva is le fog tenni. Nem rossz emberek élnek ott, csak rossz köröket futnak azok, akik most pánikolnak."

Miközben megértem a fogyatékosokkal kapcsolatos félelmeiket továbbra is azt szeretném hangsúlyozni, ami az egész bejegyzés célja volt. A fogyatékossággal élő emberek semmivel sem jelentenek nagyobb veszélyt, több zavaró tényezőt, mint közösségünk bármely más tagja. Az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok megtámogatva egy évtizedek óta működő intézményi lobbi törekvéseivel, ami remek igazgatói állásokat és alsó-középosztályos munkahelyeket létrehoz ugyan, ám az érintett fogyatékos emberek helyzetén bizonyíthatóan semmilyen módon nem segített. 

Néhány felvetésével viszont nagyon egyetértek, szeretnék ehhez pár támpontot adni. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázati feltételek között szerepel, hogy a kiváltás eredményeképpen létrejövő családias közösségek összesített létszáma nem érheti el a helyi lakosság 10%-át. Ez ráadásul lehetőség szerint utcánként érthető, tehát nem lehet teljes "fogyi utcákat" vagy "fogyi telepeket" létrehozni. Valóban nem lehet több száz embert odatelepíteni egy faluba, ezzel ugyanis csak azt hoznák létre, amit éppen felszámolni akarnak. Én is azok közé tartozom, akik még a 25-30 fős centrumokat sem támogatják, talál ezen a blogon számos bejegyzést, ahol részletesen kifejtem mi a gond a nagy létszámú intézményekkel és a kormány azon tervével, hogy Európai Uniós forrásokból akár 50 fős lakócentrumokat akar kiváltás címén létrehozni.

A jövőbeni lakóhelyek kiválasztásánál elsősorban az érintettek egyéni preferenciáit kell figyelembe venni. Fontos leszögeznünk, hogy a fogyatékos emberek ugyanúgy magyar állampolgárok mint mi mindnyájan. Lakóhelyük megválasztásakor pontosan annyiban kell kikérniük a szomszédság engedélyét és véleményét, amennyire ennek a szomszédságnak engedélyt kellett kérnie saját lakhelye megválasztásához. Nagyon álságosak azok a megjegyzések, amik úgy követelik a hozzájárulást mások szabad lakhelyválasztásához, hogy nekik maguknak semmiféle hasonló hozzájárulást nem kellett kérniük. Nem nagyon látom mi ennek a morális és főleg jogi alapja. 

Az, hogy az intézmény fenntartója most jelentős összegeket fog kapni létrehoz egy olyan helyzetet, hogy a megye területén bárhol építhetnek vagy inkább vásárolhatnak ingatlanokat a helyiektől, akik hajlandóak azokat értékesíteni. Én továbbra sem tartom annyira rossz hírnek, hogy egy komoly válságidőszakot megélő térségben megjelenik hamarosan egy tőkeerős vevő, aki a helyi lakosság esetleg már régóta értékesíteni kívánt ingatlanjait kívánja megvásárolni nagyobb tételben. Ráadásul most nem ipartelepeket, gyárakat és üzemegységeket akar majd valaki vásárolni fura, helyben sosem látott szereplőktől, hanem jellemzően lakossági tulajdonban lévő lakásokat, családi házakat. 

Nem nagyon értem azokat a hozzászólásokat sem, amik az ingatlanok értékének csökkenéséről szólnak. Ezek a megvásárolt ingatlanok egytől egyig felújításra kerülnek. Ha van eszük a fenntartóknak összekötik őket infrastrukturális beruházásokkal, létrejöhetnek a lakóotthonok körül új szolgáltató egységek (például nagyon ajánlott a fogyatékosokat ellátó támogató szolgálatokat üzemeltetni, amihez nem csak segítő személyzet, hanem mondjuk sofőr is kell). Hamar ki fog derülni, hogy az új lakók semmiféle veszélyt nem jelentenek, ugyanakkor újonnan épített vagy felújított házakkal gazdagodott a falu. Soha rosszabb csapást nem kívánok egy közösségnek.

Az egész kiváltás alapfilozófiája arról szól, hogy míg ezek az intézmények eddig elszigetelt zárványként üzemeltek - láthatóan Bélapátfalván is - addig a közösségbe költöző lakók ugyanazokat a szolgáltatásokat vegyék igénybe, amiket a helyi lakosság is. Ha csak három lakóotthon jön létre Bélapátfalván három családi ház formájában, az harminc új vásárló a kisboltban (mert szerintem nem Egerbe fognak menni zsömléért), három ház ahol el fog romolni a víz, a gáz, ahol kerítést kell majd csinálni, ahova állatorvost kell hívni a kutyához, orvost a lakókhoz, mesterembereket a szereléshez. Korábban ezeket a zárt intézmények saját karbantartó személyzettel oldották meg, most sokkal szervesebben a faluban/városban fogják igénybe venni ezeket.

Ha az intézmény fenntartói az érintettek preferenciáit követi, akkor ezek között az ingatlanok között egyszerre szerepelnek falusi családi házak és városi lakások is. Az nem kiváltás, hogy az eddig - ahogy ön is írja - 25 év alatt Bélapátfalvára összegyűjtött emberek életében most annyi változás történik, hogy egy kicsit kisebb intézményben és 1 km-es körzetben a falu házait felvásárolva kicsit szellősebben lesznek ugyanúgy összegyűjtve. Jó gondolat, hogy érdemes megpróbálni az eredeti lakóhelyükhöz, családjukhoz közelebb lakóingatlanokat keresni és nem abban gondolkodni, hogy mindenkit kicsit arrébb rakunk Bélapátfalván. 

Nagyon figyelemreméltó és sajnos azt hiszem jogos az a félelme, hogy ebből a jelentékeny forrásból a helyi település esetleg keveset fog profitálni. Hogy ez ne így legyen, ahhoz nagyon fontos a mostani lépésük. Igenis kérjenek meghallgatást, mivel a jelenlegi intézmények közpénzből üzemeltetett közszolgáltatások szerintem joguk van megtudni a pontos terveket, tudni azt, és befolyással lenni arra, hogy milyen módon gazdagszik a a helyi közösség ezzel a programmal. Nem üres szófordulatként írtam, hogy a falu akár büszke is lehetne arra, hogy hamarosan helyet ad jó néhány olyan fogyatékos embernek, akik azt fogalmazták meg, hogy az ottani közösség keretei között akarnak élni. És teljes joggal várják el, hogy a helyi közösség az érkező támogatásból profitáljon. Helyi kőművesek, villanyszerelők, ácsok, kertészek, fuvarosok, segítő szakemberek, boltosok. Ezt nagyon jól teszik ha számon kérik, és szerintem minden joguk megvan hozzá, hogy számon kérjék.

Hogy meggyőződhessenek róla, mit is jelent egy ilyen lakóotthon, menjenek el Derekegyházára, vagy hívják el magukhoz az ott élőket, lakosokat, fogyatékosokat, szociális és egészségügyi szakembereket. De működik már sok tucatnyi lakóotthon az országban (a 16.000 intézményben élő fogyatékosból sajnos eddig csak mindössze kb. 1500 fő él családi házas körülmények között), nem elszigetelt és nem egyedi tapasztalat itthon sem, hogy mit is jelent egy ilyen szolgáltatás, mind az azt igénybevevők, mind a velük foglalkozó szakemberek, mind pedig a környező lakosság számára.

(akit tényleg érdekel a témában kialakult párbeszéd annak ajánlom figyelmébe az előző bejegyzés kommentárjainak legújabb fejleményeit is)

48 komment

Címkék: fogyatékos kiváltás kitagolás Bélapátvalva


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr84731393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2012.08.25. 20:05:49

Akkor most a bélapátfalvaiak a jók vagy ők a rosszak?
Valami 2-5 mondatos, rövid, tömör és objektív lényegi kivonatot lehetne kérni, hogy ne kelljen ezt az unalmas szöveget végigszenvedni?

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.08.25. 21:03:09

@HgGina: akkor zárd be és olvass velvetet, ha az egybites agyacskád csak az igaz/hamis összefüggéseket képes felfogni.

A posztolónak meg annyit, hogy vihar a biliben, ezt nem lehet annyiból eldönteni, hogy "értelmi fogyatékos". Vannak köztük kifejezetten hangosak és zavaróak, esetleg veszélyesek, a francnak sem hiányzik egy ilyen a szomszédjába. A lehetőség megvan, gyűjtsetek inkább arra aláírást, hogy a ti szomszédotokba költözzenek, a ti településetekre, és mindenki örülhetne.
Azok után, hogy számos önkormányzat eljátszotta a cigányok aprópénzért való betelepítését, ami élhetetlenné és eladhatatlanná tette a helyet, az emberek gyanakvóak.

nyekk 2012.08.25. 21:07:09

Én azt javasolnám, hogy ha a kedves blog író nem bélapátfalvi lakos, akkor ne ugasson bele a dologba. Kíbicnek kuss...! Ahogyan a népi mondás tartja.

mrZ (törölt) 2012.08.25. 21:26:44

Többször voltam ott, nekem nagyon tetszett a falu is és az emberek is. Rendes dolgos népek.
Senkinek sincs joga erőszakkal megváltoztatni az életüket akármilyen (jó)szándék is van mögötte.
Ahogy döntenek, úgy legyen.

A média meg bekaphatja, sikerült a szart felkavarni a rövid és félrevezető tudósítással. Akármilyen döntés is születik az már keserű lesz mindegyik félnek. Mission accomplished.

apanna 2012.08.25. 21:36:47

Emlékszem, amikor Nagymaros felvonulási lakótelepéből szerettek volna állami gondozottaknak lakóotthonokat kialakítani. Akkor is a helyi lakosok tiltakozása miatt nem lehetett megvalósítani, mert oda "lelencek" ne költözzenek...
Pedig most így utólag....
A felvonulási épületek lepusztultak, évekig nem lakta őket senki a Duna parton. Majd egy vállalkozó megvette, kipofozta ahogy tudta, és árulta a lakásokat. Nemrég olvastam, hogy megint eladó.
Ha akkor beengedik a közösségbe ezeket a gyerekeket, mára Nagymarosnak is előnyére vált volna az a kis közösség.
Szomorú, és felháborító az emberek hozzáállása épp azokkal szemben, akik amúgy is kiszolgáltatottak, védtelenek, és a felnőttek segítségére szorulnának.

Rókakígyó 2012.08.25. 21:50:18

Ez a játék már ment egyszer az állami gondozott gyerekekkel. Ott is erős tiltakozás volt az érintett települések részéről, majd szép csendben megcsinálták és nem lett belőle semmi baj. Most is így lesz.

Az ismeretlentől fél az átlagember. A fogyatékosakkal sok baj van, nem értjük őket, így csak arra gondolunk mi lesz, ha találkozunk az utcán.... Majd megtudja a nép, hogy semmi nem lesz. Ők is olyanok, mint mások, csak kicsit mások:)

Rókakígyó 2012.08.25. 21:53:53

@nyekk: szerintem ez fontos kérdés és másokat is érint, a város csak egy példa. Szívtak épp eleget Bélapátfalván...

VR6 2012.08.25. 22:12:40

'97-ben ebben az intézményben volt a szállásunk az osztálykiránduláson :)

micsoda? 2012.08.25. 22:32:41

HgGinával egyetértek.

Nem kell ilyen hosszú lére engedni a témát. Nem olvastam végig én sem.
A címből ítélve, sok Istenfélő ember lehet Bélapátfalván:)

micsoda? 2012.08.25. 22:34:50

HgGinával egyetértek.

Nem kell ilyen hosszú lére engedni a témát. Nem olvastam végig én sem.
Megjegyzem, sok Istenfélő ember lehet Bélapátfalván:)

Alaister Grand 2012.08.25. 23:03:52

A Föld népességének közel 1/3-a értelmi fogyatékos. Csak a többség nem tudja magáról. Különösen igaz ez azokra, akik hevesen tiltakoznak az értelmi fogyatékosok ellen.

Reaper Man 2012.08.25. 23:19:14

@Alaister Grand: Ez igaz lehet, mert pl. a homofóbia tárgykörében végzett vizsgálatok is arra mutattak rá, hogy a melegfelvonuláson hajigálók nagy része látens homoszexuális, akik agresszióval kompenzálják a bennük szunnyadó buzi esetleges kitörése okozta szorongást.

Reaper Man 2012.08.25. 23:25:42

"Lakóhelyük megválasztásakor pontosan annyiban kell kikérniük a szomszédság engedélyét és véleményét, amennyire ennek a szomszédságnak engedélyt kellett kérnie saját lakhelye megválasztásához."
Amúgy meg ez a lényeg.

Dirty Harry 2012.08.25. 23:35:04

"Nem nagyon értem azokat a hozzászólásokat sem, amik az ingatlanok értékének csökkenéséről szólnak."

Ki akarna a bolondok háza mellé költözni? Ki adna egy "problémás" lakókkal szomszédos házért ugyanannyit, mint ha nem lennének "problémásak" a szomszédok?

Vagyis nem az érintett házak értéke fog csökkenni, hanem a most lármázó szomszédokéi. Szerintem leginkább emiatt lármáznak. Én költöztem el faluról úgy, hogy az egyik szomszéd megkérdezte: aztán ugye nem cigányoknak adtuk el? Ugyanez a probléma, csak pepitában (barnában).

bertrollnok 2012.08.26. 00:22:51

@Dirty Harry: Nem pszichiátriai esetekről/drogosokról
/alkoholistákról/stb. van szó, hanem értelmi fogyatékkal élőkről. Ez a fajta az a halálosan szeretetre éhes emberfajta, tudod.

Még ha egy kutyamenhely lenne, megérteném (zaj és zaj és zaj), de ebben az esetben nem. A kutyának nem ártanak, sőt!

HencegőLajos 2012.08.26. 00:38:49

Nem tudom van e köze ehhez a történethez, de a házunkban lakik egy értelmi fogyatékos. Sajnos ő közveszélyes. Már harminc éves elmúlt és lényegében terrorizálja a nála gyengébbeket. Néhány házban lakó lány valósággal retteg, vajon épségben haza tud e érni a lifttől a lakásig. Saját anyját is megveri. Borzasztó és elszomorító. Csökken az ingatlanom értéke szerintetek?

Asidotus 2012.08.26. 00:42:31

Az értelmi fogyatékosokkal egy baj van, amikor találkozol velük:
nem tudod, hogy mi lesz a következő reakciójuk. Ugyanúgy, mint a nagyon berúgott vagy betépett embereknél. Nem logikusan gondolkodnak, nem kiszámíthatóan. Nem tudsz egy minimálisan sem felkészülni a reakciójukra, a tetteikre.

Amúgy meg, magánvéleményem:
inkább ők, mint bárki más a szomszédomba. Hozzájuk képest bármely más embertársammal több gond lenne. (Magamból kiindulva, nem biztos, hogy velem jobban járnának a szomszédok.)

wirth6 2012.08.26. 02:20:44

@Alaister Grand: És az interneten olvasható statisztikák több mint kétharmada kitaláció.

jaegtoer 2012.08.26. 06:27:33

tipikus "máséval a csalánba" szindróma, s a kibicnek semmi se drága.
Mutass példát, kedves posztíró és saját szomszédságodba harcolj be néhány súlyosabb esetű felebarátunkat.
Aztán megnéznélek úgy egy év múlva.
pesti-e vagy-e?:-)

jog-ász 2012.08.26. 07:22:04

én rendszeresen dolgozom fogyatékkal élő személyekkel, van tapasztalatom legfőképpen arról hogy amikor kezdtem hogy féltem tőlük. ahogy a tudatlanságom csökkent a félelmem is ellilant. valóban vannak hangosak közöttük, lehetnek ijesztőek pedig nincs szándékában ilyennek lenni vagy bántani senkit, de ez zavarhat pl egy szomszédot, főleg ha nem elég befogadóak vagy megértőek az emberek.mondjuk lehetne többet tenni a megismerésük érdekében, pl az a nem 301 akit nem zavar megmutathatná hogy nem ördögtől való dolog a társadalom elesettjeiről gondoskodni. amugy egyetértek azzal aki azt irta hogy szép csendben megcsinálják észre sem veszik a lakók..biztos vagyok benne hogy a bélapátfalvi kis közösségben is vannak fogyatékosok. észre sem vesszük hogy a szomszédban vagy szomszéd utcában most is van itt ott fogyatékkal élő ember..ha még nem fordultak el egymstól az emberek akkor biztos vagyok benne hogy ismerik őket, köztük vannak és nem tiltakoznak ellenük. elvileg kisközösségekben jobban gondoskodnak egymásról mint egy kétmilliós nagyvárosban. nevelés meg megbeszélés kérdése az egész..persze nehéz ugy kommunikálni hogy ha közlik az emberrel hogy fogyatékos ide aztán ne jöjjö, miért? csak..

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2012.08.26. 07:49:13

a tudatlanság sok mindenre ráveszi az embereket. jól csináljátok, hogy fény gyújtotok a fejekben...

Erzgebirge 2012.08.26. 08:01:45

Bélapátfalván a tisztes, istenfélő népek az istálló ajtaja fölé még valószínűleg felszegelik a denevért. Véd a rontástól, ha valaki nem lenne tisztában a hagyományokkal. Ahol élek, ott a középsúlyos fogyatékosok integrálása a közösségbe normális és elvárt. Minden cég foglalkoztat párat, remek munkaerők a megfelelő feladat esetén, minden kis dicséretért hálásak, és kevesebb baj van velük, mint a "normális" beosztottaimmal.

Behajtó70 2012.08.26. 08:24:14

Álságos.

Ez a szó ütötte meg a szememt az egyik bekezdésben.

Itt egy dolog álságos: ez a blog!

Mert direkt összemossa a fogyatékosság szintjeit, pedig ez a lényeg.

A szellemi fogyatékosok igenis a legtöbb emberből félelmet, de legalábbis távolságtartási reflexet váltanak ki. Ezt tagadni...az az igazi álságosság.

A blogger talán épp a rózsadombi apartmanjából ossza az észt, és mutogat a tolerancia hiányára...de milyen toleráns is ő! Hát persze, toleráns azzal, hogy mások vállán nyugodjon a teher.

Igazi EU stílus! Onnan mondják meg nekünk, hogy mit csináljunk a cigányokkal, miközben a náluk lévőket visszatoloncolják egy máski EU tagállamba.

Igen, álságos.

Ez a megmondó stílus....ez rendkívül álságos!

Sir Galahad 2012.08.26. 08:29:51

Ahogy több hozzászóló is fogalmazott, ab ovo a szellemi fogyatékosoktól tartani ostobaság, de sok féle van köztük. Van jámbor természetű is, meg van kiszámíthatatlan, agresszióra hajlamos is. ahol én lakom, van például egy kb. 20 éves forma srác. Ha kijön az utcára, mindenki üdvözli, vált vele pár szót (sajnos nehéz érteni), a presszó kerthelyiségében odahívják az asztalhoz, meghívják egy üdítőre és még sorolhatnám. Őt például szívesen látnám a szomszédságomban. Van aztán olyan is, aki egy emeletes ház lakója. Időnként, amikor rájön a hoppáré, kergeti a szomszédait a folyosón, volt, hogy szilánkokra tört egy lakásajtót, mert amúgy bivalyerős. Szóval nem mindegy, milyen fogyatékosról van szó. Amúgy meg egyetértek azokkal, akik azt mondják, ebben döntsenek a bélapátfalviak, meg azokkal is, akik azt mondják, hogy aki minden fenntartás nélkül fogadna egy fogyatékost, az ne csak beszéljen róla.

Behajtó70 2012.08.26. 08:43:16

Még egy dolog: a szomszédunkban sokáig élt egy fogyatékos ember. Csak ordítva tudott beszélni, s ha nem beszélt, akkor csak reszelős hangon hangosan mormogott egész nap. (A kommunikációja kb 5 eves szint, a beszélgetések ehhez mértek)

El lehet képzelni, hogy habár családi házban élünk, udvarra menni nem nagyon volt érdemes a folyamatos kiabálástól/hangos morgástól.

Szeretetre éhes ember volt, bár félelmet keltően erős, néha agresszív is.

Meghalt. Sajnáltuk, megsirattuk.

Azért több ilyen szomszédot kösz nem. Inkább e blog szerzőjének ajánlanám.

lavór 2012.08.26. 09:15:32

Na, nincs több üres magyar falu?
Azért ez remek hír! Vagy valamilyen kötődés miatt ragaszkodnának Bélapátiakhoz?

ember67 2012.08.26. 09:41:42

E téma ismét rávilágít a jelenlegi társadalom legnagyobb problémájára: a szabadság és jog hiányára. Tudniillik a Bélapátfalvaiak (és más hasonló helyzetben lévő falvak lakói) nem a fogyatékosoktól félnek. Attól félnek, hogy a központi (általuk kontrollálhatatlan) hatalom hozza meg a döntést. Ha most ebbe belemennek, az visszafordíthatatlan, kontroll nincs. Ugyanis ha probléma lesz, a központi döntéshozó aparatcsikok le fogják szarni, akiknek pedig az életük függ a lakosság közérzetétől (polgármester, jegyző stb ) nem lesz befolyásuk az eseményekre, nem szólhatnak bele semmibe. Ez a szabadság hiánya: amikor az emberek közérzetének változása semmilyen hatással nincs a döntéshozó hatalomra. Tehát a döntés meghozatala után gond esetén nincs hova mennie a lakosnak, vagy széttárja a kezét a szerencsétlen polgármesteri hivatal, vagy meg se találja az illetékes ajtaját a minisztériumban. Ez az állampolgári hatalom (demokrácia) vége. Az emberek ezt belül már érzik, csak még nem tudatosult bennük. Majd mikor szembesülnek nap-mint nap ugyanezzel a járási hivatalokban, akkor fog leesni a tantusz, hogy miért nem lett volna szabad engedni holmi ködös hatalom által kinevezett (és nem választott) hivatalnokokra bízni a mindennapjainkat. Ugyanis ezek a hivatalnokok ne a lakosságnak akarnak megfelelni, hanem az őket kinevező hatalomnak. Agyő lakossági számonkérés, agyő néphatalom, agyő demokrácia!!!!!

egy maréknyi dollár 2012.08.26. 09:43:31

Nagyjából értem csak, miről lehet szó.
Borítékolom, hogy vagy nem lesz belőle semmi(mint az ócsai bádogvárosból, a debreceni stadionból stb), vagy egy olyan megoldás születik, ami a bélapátfalvaiaknak és a fogyatékosoknak is rossz lesz.
Valakik persze jól fognak járni; már csak az egyensúly kedvéért.

Démonmac1 2012.08.26. 10:16:47

felénk, egy fogyatékos most gyújtott fel egy házat, végülis érthető az óckodás.

A demokrácia attól demokrácia, hogy a hatalom figyelembe veszi az ott élők igényeit/érdekeit.
u.i. én is tiltakoznék.
Szerintem egészen biztosan van elhagyatott falu. (Szerintem még bizonyos munkahelyet is jelentene az ápolásuk)

ember67 2012.08.26. 11:16:55

@egy maréknyi dollár: a stadion meglessz! Legfeljebb ismét egy "iparűzési adó szabad felajánlása a hatalom által megnevezett sportra" akció keretében. A MOL és OTP ki is csengeti! Így persze "nem állami pénzből". Ez jó trükk volt már tavaly is a felcsúti akadémia feltőkésítésére is.

különvélemény2 2012.08.26. 11:17:24

@Reaper Man: "a homofóbia tárgykörében végzett vizsgálatok is arra mutattak rá, hogy a melegfelvonuláson hajigálók nagy része látens homoszexuális"

ROFL

Teljesen jellemző, hogy huligánok klinikai vizsgálatokon vesznek részt, ahol a nemi orientációjukat vizsgálják.

ember67 2012.08.26. 11:21:16

@Démonmac1: Ez az EÜ rendszer pont ugyanaz, ami a féllábút 2 évente felülvizsgálja hogy rokkant-e, illetve korrupt orvosokkal leszázalékol. Az, hogy veszélyes-e egy fogyatékos, az dönti el, van-e pénz a veszélyes betegek megfelelő intézményben történő elhelyezésére. Mint az elítélt bűnözők: ha van hely(pénz), bekerül a megfelelő intézménybe, ha nincs, majd lesz valami. Ha közben baj történik, így járt a békés átlagpolgár!

Emilke mesél 2012.08.26. 11:23:21

@Alaister Grand: Biztos, hogy csak 1/3? :)
Mindamellett a probléma nagyon összetett. A fogyaték fokozata, minősége, az esetleges "rohamok száma. Abban az esetben, ha kihelyezik a fogyatékosok egy részét, kérdezzük meg mi lesz azokkal, akik bennmaradnak?
Ettől a kormánytól mit lehet elvárni, ahol végtagjukat vesztett rokkantaktól veszik el a pénzüket, ahol Székely Ildikó féle orvosok vannak?
Elképzelhető, hogy ezek után az otthonokban maradottak között a halálozás rapid emelkedést fog mutatni?
"Az élet, amely nem méltó arra, hogy éljen"
Ugye ismert? K. Bindin-A Hoche tól Auswitzig.

ember67 2012.08.26. 11:25:57

@Sir Galahad: a gáz az, hogy e két eltérő fogyatékos rendszerszintű megítélése (már az EÜ rendszer) azonos!!!! Az egyik akár egy iskolában is lehetne udvari gondnok, a másikat isten ments emberek közé rendszeresen beengedni. ÉS ez a kettő a SZAKEMBEREK ÁLTAL ÜZEMELTETETT ÉS KITALÁLT RENDSZERBEN UGYANAZ! Na ez a hiba!!!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.08.26. 11:36:05

Az erőszakos fogyatékosoktól én is félnék valószínűleg.
Itt azért szerintem attól is függ a dolog,hogy hányan laknak most ott és hány embert akarnak betelepíteni és milyen körülmények közé,milyen helyszínre.

Ambiorix 2012.08.26. 11:40:48

Na ez egy újabb példa arra, hogy miből van kurvára elegük a zembereknek. Abból, hogy némi érzelmi, erkölcsi zsarolással megint "önkéntes" áldozatvállalásra kényszerítsék őket. Feri bácsi/Mari néni rögtön szaralak lesz, sőt tán még fasiszta is, ha nem óhajtja egész nap a talán(!) veszélytelen fogyatékosok idétlen rikácsolását hallgatni a szomszédból. Viszont lehet ezt korrekt módon is intézni: igenis tessék cashben keményen perkálni Feri bácsinak/Mari néninek a mindennapi komfortérzetének, valamint ingatlanja értékének csökkenése miatt. Vagy ez nem megy, csak az ötletelés meg az észosztás?

Emilke mesél 2012.08.26. 11:40:55

Csak azért kérdezem, mit vártok el ott,
ahol moral insanity csoport intézi az emberiességi ügyeket?

marcangoló 2012.08.26. 12:18:13

Olvasom a kezdetektől ezt a vitát, de most jutottam oda, hogy nem tudok elmenni szó nélkül a sok zavaros gondolat mellett. Tökéletesen látszik annak az eredménye, hogy évtizedeken át a sérült embereket elzárva tartották a világtól, és gyakorlatilag a puszta ellátásuk, életben tartásuk volt a cél, a fejlesztő szakembereket is csak a legutóbbi időkben engedtek be az ápoló- gondozó intézetekbe (az iskolákat működtetőkben természetesen dolgoztak gyógypedagógusok). Nem tudunk róluk semmit, nem ismerjük őket, a legrosszabbat feltételezzük róluk. Közben mindenki hallott már olyan gyerekről, fiatal felnőttről, aki otthon él, agresszív, veri a családot, terrorizálja a környékbelieket. Igaz, nem biztos, hogy „szellemi” fogyatékos, az is lehet, hogy pszichiátriai beteg, de az végül is mindegy, mert egykutya, ugyanolyan veszélyes. Közben ez nem igaz. Nem egykutya egy családban élő felnőtt sérült ember (kapott valaha fejlesztést, foglalkozott vele valaki, gondoskodnak róla normálisan?), és nem ugyanaz egy sérült, de folyamatos gondozásban, fejlesztésben részesülő, „ellátott” ember. És egészen más egy „kezeletlen” mentális beteg (és itt nem csak a gyógyszeres kezelést értem), és egészen más egy közösségben élő, kapcsolatokkal rendelkező, terápiára járó, vagy más módon gondoskodásban részesülő ember.
A nagy intézetekben, amik zömmel a település szélén, vagy attól távolabb, sokszor régi kúriákban, kastélyokban, de mindenképpen a „normális emberektől” elzárva helyezkednek el, sokféle sérült ember él. Azért kerülnek oda, mert a családjuk nem tudja vállalni a gondozásukat, fejlesztésüket. Ennek az oka sokszor, hogy az orvosok a kezdet kezdetén arra bíztatják a szülőket, hogy „adják be a gyereket intézetbe”, mert „úgysem lesz belőlük semmi”, holott a korán megkezdett fejlesztés még a legsúlyosabb esetekben is változásokat hoz. De mivel nem sokat tud egy áltagos szülő a sérültekről, és félti a saját életét, vagy esetleg a testvéreket, lemond a gyerekről. És ha sokan mondanak le, kevesebb lesz a családban élő gyerek, és az emberek nem találkoznak velük, és ha nem találkoznak velük, akkor tartanak tőlük Aztán van az az eset, amikor a szülők egy darabig próbálkoznak a gyerek családban tartásával, de eljön az a kor, amikor nem boldogulnak vele, és feladják. Nehéz döntés, tele vannak lelkiismeret furdalással, hogy kudarcot vallottak, de inkább a „profik” kezére adják őket, mint hogy az egész család belerokkanjon. Hát ilyen gyerekek, fiatalok élnek ezekben az intézetekben- valakinek a gyerekei, valakinek a testvérei.

marcangoló 2012.08.26. 12:18:57

És hogy milyenek? Sokfélék, ahogy a kinti emberek is sokfélék. Vannak kedvesek és érdeklődőek, vannak, akik ragaszkodóak, vannak, akik idegesebb típusúak. Vannak maguknak valók, vannak, akikkel remekül lehet együtt dolgozni, van, akit zavar a túl sok inger. Nem lehet rájuk húzni egy sablont, ahogy a kitagolás mellett érvelőknél olvastuk, hogy hát gondolj a Down kórosokra, akik tündériek. És minden „fogyatékos” szeretetéhes. Nincs ilyen, mindegyikük más- ahogy a bélapátfalvaiakra sem mondhatjuk, hogy ellenségesek és kirekesztőek.
Hogy milyen az élet egy ilyen intézetben? Hát nem egy kollégiumot kell elképzelni, ahol vannak ugyan szabályok, de azért mindenki csinál, amit akar. Az intézet egyszerre kórház és fogház. Zsúfolt, egy szobában nyolcan, tízen és élhetnek együtt (akár többen is, a helyi adottságoktól függően), nincs magánszféra, nincs intimitás, nincsenek, vagy alig vannak személyes tárgyak. Van esetleg társalgó, tévével, van többnyire egy kert, hol kisebb, hol nagyobb, de annak a gondozására már nem feltétlenül van ember és pénz. Vannak, akik tudnak járni, de sok a magát ellátni képtelen, gondozásra szoruló ember. És mivel az intézmény nagy, rengeteg a szabály. Evés, alvás, gondozás, vizitek megszabott időben, a bentlakók személyes igényeit nincs mód figyelembe venni, vagy csak nagyon kis mértékben. És kevés a szakember és a gondozó. Ahogy nagy naivan megjegyezte valaki, hát jó helyen vannak, van nekik szórakozásra, művészetre, terápiára lehetőség, hát nem jó ott nekik?

marcangoló 2012.08.26. 12:25:58

Hát nem. Egyrészt nagyon kevés szakember vállalja azt az embert próbáló feladatot, hogy felnőtt sérült emberekkel foglalkozzon, másrészt a pénz nagy része az intézet fenntartására megy el, nem arra, hogy szórakozási lehetőségekkel és fejlesztő eszközökkel lássák el a bentlakókat. És nincs kapacitás arra sem, hogy más értelmes elfoglaltságokat találjanak nekik. Nehéz megszervezni, hogy valaki kijárjon tanulni, vagy akár dolgozni, és nincs kihez ragaszkodniuk, hiszen a személyzet folyamatosan cserélődik. Azt mondják, az élet értelme, hogy az ember tudjon szeretni és dolgozni, hát azt itt nehéz. És minél több időt van az ember „bent”, annál kevésbé tud boldogulni „kint”, és annál kevésbé tud alkalmazkodni később másokhoz. Az intézet lehet, hogy „praktikus” a társadalom számára, mert egy helyen tudja az egyféléket, akik a többieket zavarják, de ott élni pokoli. Ki akarna így élni, ki akarná a szeretteit ilyen körülmények között tudni?
Ezért akarják lebontani a nagy intézményeket, ez a lényege a kitagolásnak. Az emberhez nem méltó életkörülmények közül kiköltöztetni azokat, akiket még lehet. Aztán elérni, hogy ne is kerüljenek többen ilyen helyre.
A legnagyobb félelem, hogy antiszociális, együttélésre alkalmatlan emberek kerülnek a szomszédba. Nem. Ennyire a szakemberek sem hülyék. Azokat fogják kiköltöztetni, akik alkalmasak és képesek arra, hogy megtanuljanak együtt élni, együttműködni a környezetükben élőkkel. Akik meg tudnak tanulni gondoskodni magukról, vásárolni, kertet gondozni, takarítani. Akik el tudnak járni munkába, vagy iskolába. Felügyelet mellett, néhány velük együtt költöző, vagy kizárólag velük foglalkozó szakemberrel. Nem az agresszívakat, nem az antiszociálisakat, nem az ordítozókat fogják kitenni. Nem azokat, akik teljes ellátásra szorulnak. Első körben azok kapnak esélyt a többé- kevésbé önálló életre, akik képesek fejlődni, alkalmazkodni. Egy kétszáz fős intézetben simán lehet találni házanként 5-10 olyan sérült embert, aki tökéletesen integrálható. A következő 3 évben a most intézetben élő 16 ezer emberből 1500-at. Nagyon válogatott társaság lesz.

egy maréknyi dollár 2012.08.26. 12:29:45

@ember67: :)
Így vagy úgy meglesz a pénz, persze, de valószínűleg inkább ellopják időben, az kevésbé macerás, mint egy ilyen nagy léptékű építkezés.
Kútba esett már az ócsai deportáltak ilyen irányú hasznosításának a terve is.
Talán már arra is rájöttek, hogy az odavezényelni kívánt több ezer közmunkásról(korábbi ábránd) gondoskodni is kéne, no meg,sem a munkanélküli tanár,sem a munka nélküli bolti eladó vagy pék nem tud stadiont építeni.

Sir Galahad 2012.08.26. 12:49:00

@ember67: Az igazán nagy baj az, hogy ha az ember fölveti, hogy nem kéne ezt egységesen kezelni, és szakembereknek kéne dönteniük arról, hogy a fogyatékos személy alkalmas-e a közösségi életre, jön a liberális jogvédők atomhalálhörgő kórusa, hogy ez sérti az emberi jogokat, blabla. Pedig emberi jogai - szerintem - nem csak a fogyatékosnak vannak, hanem annak is, akinek a környezetében kell élnie.

Reaper Man 2012.08.26. 13:22:48

@különvélemény2: A vizsgálatban nem annyira huligánok, mint inkább homofóbok vettek részt... Utóbbiak elég sokan vannak, de csak egy kis részük hajigál követ... :D A melegekre követ meg tojást dobálókat pedig tekinthetjük a homofóbok egy kislétszámú alcsoportjának, talán ennyi általánosítás még belefér... :D

Sir Galahad 2012.08.26. 19:20:34

@Reaper Man: Tényleg ideje volna már ezt a hülyeséget abbahagyni. Aki nem szereti a sört, az titokban, a lelke mélyén mindig sört vedelne, aki meg rá se bír nézni a pizzára, az magának se meri bevallani, hogy valójában él-hal érte? Aki utálja az Újpestet, mert Fradi-drukker, az látens lila-fehér szurkoló? Most komolyan: van valaki még, aki az ehhez hasonló ökörségeket beveszi?

Reaper Man 2012.08.26. 21:49:33

@Sir Galahad: Nem értetted, nem baj. Ettől még valószínűleg oda költözhetsz, ahova csak akarsz... :D

Sir Galahad 2012.08.27. 08:18:28

@Reaper Man: Szerintem te nem értetted a felvetésemet, de ez sem baj, te is költözhetsz bárhová :)

Reaper Man 2012.08.27. 09:17:48

@Sir Galahad: Első megjegyzésemet félig viccesnek szánva arra próbáltam célozni, hogy az irracionális félelmek mögött sokszor elfojtások vannak. (Tényleg volt olyan pszichológiai vizsgálat, melyben melegpornó megtekintésének hatásait vizsgálták, és sok, magát "buziellenesnek" meghatározó személynél lépett fel szexuális izgalom, míg a heteroszexuális, de a melegekkel szemben közömbös egyének nagy részénel nem tapasztaltak ilyen hatást.) Amúgy egy normális ember, ha nem szereti a sört, akkor egyszerűen nem iszik, esetleg elkapcsolja a tévében a sörreklámot, de nem próbálja megakadályozni mások sörfogyasztását, és nem hajigál kézigránátot a sörözőbe. A homofóbokat analógiaként hoztam fel, annak hajigálásig fajuló formája is beteg dolog. Agyilag egészséges ember nem tart az értelmi vagy testi fogyatékosoktól sem, mert azok nagyon nagy része teljesen ártalmatlan, az "egészségesek" között sokkal több társadalomra veszélyes kártékony figura van (még százalékosan is). Na kb. ennyit akartam kihozni, de ha még így se világos, akkor szövegértelmezési gondjaid lehetnek. :D

Sir Galahad 2012.08.27. 10:46:21

@Reaper Man: Így már világos, csak nem mindenben értünk egyet. Az irracionális félelmek mögött olykor (nem minden esetben) tényleg vannak elfojtások, de az nettó ökörség, hogy akiben visszatetszést keltenek a melegek, azok mind látens homoszexuálisok. Elképzelhető, hogy van köztük ilyen is, de a nagyon nagy többségüket biztosan nem ez motiválja. A sörös példád szellemes volt, viszont az én focidrukkeres példám jobban illusztrálja, amit én akartam mondani. Az Újpest meg a Fradi drukkerei (vagy más klasszikusan egymást ellentábornak tekintő csapat szurkolói) ugye, szoktak egymással agresszívan viselkedni, mégse lehet mondani, hogy látensen a másik csapatnak szurkolnak?:) Meggyőződésem, hogy a fent említett vizsgálat vagy manipulatív volt, vagy félreértelmeztek valamit a kutatók, aki ugyanis tényleg "buziellenes" , az nem izgul a melegekre, inkább hányhatnékja van... Abban egyetértünk, hogy a melegfelvonulás dobálása hülyeség. E témájú fórumon leírtam: a heteroszexuális többség normális reakciója ezzel kapcsolatban szerintem az kéne hogy legyen, hogy tudomást sem vesz erről a provokációról, ahelyett, hogy bedől neki. Abban is egyetértek, hogy normális ember a testi fogyatékosoktól nem fél, az értelmi fogyatékosok kérdése azonban más. Közöttük ugyanis van, aki épp e problémája miatt képtelen a közösségi életre, agresszív, stb. Őtőlük tartani szerintem egészséges önvédelmi reflex, és ha nincs tisztázva, hogy Bélapátfalvára ilyenek nem kerülnek, csak beilleszkedésre képes fogyatékosok, akkor érthető a helyiek berzenkedése.
süti beállítások módosítása