HTML

Facebook

...és még annyit, hogy

Ami eszembe jut, mert nem kell mindig tematikusnak lenni.

Társadalom

Bejegyzések

Friss topikok

HTML doboz

 

2008.10.22. 11:05 Zsoolt

Olyan nincs, hogy lusta

Olyan nincs, hogy lusta ember. Ez is egyike azoknak a jelenségeknek, amiket ellátunk szavakkal, de mögötte nincs semmi, vagy nagyon nem az van, amire használjuk. A lusta ember...egy kreatúra, és persze mint minden kreatúrának ennek is funkciója van. Ebben az értelemben persze létezik.
A lusta ember társas kategória. Hogy értelme legyen, ahhoz minimum két ember kell. Az akire mondják, és az aki mondja. Még ha magunkról mondjuk is, hogy lusták vagyunk inkább belsővé teszünk egy kívülről jött véleményt, mintsem eredendően ezt gondolnánk magunkról. Szóval ez egy olyan társas dolog.

Akkor keletkezik, amikor én akarok valamit a másiktól. Ő meg nem csinálja meg. Na akkor én mondhatom, hogy ő lusta. Tehát ketten vagyunk. Mert ha csak egyedül van...tudja, hogy meg kéne csinálnia esetleg, hogy jobb lenne megcsinálni, de nem akarja, hát nem csinálja. Mert ha akarná, csinálná!

Valójában azok akiket lustának hívunk inkább ellenállók. Csendes forradalmárok. Egyszerűen nem csinálják azt, amit mások mondanak nekik, vagy elvárják tőlük. Ebben az értelemben a lusta ember egyáltalán nem inaktív, valósznűleg rengeteg energiája elmegy arra, hogy ellenálljon. Néha a nem cselekvés, sokkal nehezebb mint a cselekvés. Főleg ha körülötted mindenki mozdulásra sarkal.

A lusta szó igazi funkciója az, hogy ellepje a mi erőszakosságunkat olyan ügyes módon, hogy még a végén erőszakunk áldozata kerüljön megbélyegzésre csak mert nem teszi, amit mi elvárunk tőle. Ahelyett, hogy bocsánatot kérnénk tőlük az erőszakoskodásunk miatt.

3 komment

Címkék: lusta


A bejegyzés trackback címe:

https://annyit.blog.hu/api/trackback/id/tr9726172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Óóóóóó... 2008.11.05. 14:07:01

Én sokszor nem tudom, lusta vagyok-e vagy könnyen alkalmazkodom.

worker 2008.11.05. 14:27:07

Egyáltalán nem társas kategória. Pl. lakom egy lakásban egyedül. vagyok annyira igényes, hogy tudom, jobb lenne nekem, ha kitakarítanék, vagy lepucolnám az ablakokat, vagy hasonló. Emlékszem, mikor anyám megcsinálta, az milyen jó volt nekem, hogy nem ganéban élek. Viszont mégis inkább nézem tovább a eccset a tévében, mert LUSTA vagyok felkelni, és megcsinálni.
Vagy eszem inkább a nekem is rossz, száraz kenyeret, mert LUSTA vagyok lemenni a boltba, és frisset venni.
Nem arról van szó, hogy nem is akarom igazából, hanem arról, hogy nem akarom ELÉGGÉ. Ez a kulcsszó.
Szerintem a helyzet az, hogy a lusta azt jelenti, hogy annyira sem képes dolgokat akarni, hogy saját magát rávegye.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.15. 08:37:42

@worker: Az is társas kategória, amikor két ember él benned. Az egyik akarja a mosogatást, a másik nem. Na így a mosogatni akaró részleg lelustázza a fotelban ülőt.

(Arról már nem is ejtek szót, hogy a "takaríts már ki" kezdetű belső hangot gyerekkorod óta cipeled magaddal, és anyád szól ilyenkor. A kör bezárult, ott vagyunk a társas kategóriánál. Full egyedül is.)
süti beállítások módosítása